ŽIVLJENJSKA BILANCA PARTNERSTVA
iDESI ?, 28.08.2025 ob 23:01
Hja… z bivšo se je razkroj zveze začel nekje 2018, ko sem prvič pristal v bolnišnici zaradi izčrpanosti.
Ločitev v fizičnem smislu se začne 2020. V pravnem pa spomladi 2022. Jeseni 2022 končno tudi zaživiva vsak na svojem.
Spomladi 2023 sodišče izda sklep o razvezi zakonske zveze. To je pa tudi edina pravna kategorija, ki je urejena. Zahteve po višji preživnini in pogojevanje stikov z otroke s plačili po njenih kapricah je stalnica in tako postopek na sodišču kar nima in nima konca.
Zato se jaz pogosto hecam, da še zdaleč nisem zares ličen, saj je ves ta cirkus na sodišču v bistvu zgolj nadaljevanje nekega patološkega odnosa.
V razmerju z Auroro pa sva že tri leta, sicer in imava svoje vzpone in padce, začinjene s ščepcem omenjenega patološkega vpliva odnosa, ki naj bi bil že zdavnaj zaključen.
Odtod zmeda pri meni, kako sploh kaj poimenovati. ?
Prav razumem?
Še vedno si živel z Lepooko in celotno družino (razen najstarejše hčerke iz ene prejšnjih zvez), ko si že bil v zvezi z Auroro?
Teflon, 29.08.2025 ob 08:30
iDESI ?, 29.08.2025 ob 08:06
Teflon, 29.08.2025 ob 07:47
iDESI ?, 29.08.2025 ob 07:20
Ti iDesi!, 28.08.2025 ob 23:47
A si ti 25 let star? Iz nezaključene zgodbe zdrviš v drugo in jo zastrupljaš s svojo nerešeno zgodovino? Sorry, ti nisi niti odrasel, niti odgovoren in še ekstra ne sogovornik, s katerim lahko jasno zaključiš nek dogovor. O kakem spoštovanju vrednosti partnerske zveze ni sanjati pri tebi.
Samo za svojo guzo ti je mar, preostanek ti pa po tvoje kar pripada v last.
Preživnina se jasno določi na osnovi tvojih prihodkov. Nekaj pesniš tule okoli tega in zadeva ne pije vode. Denar, ki ga mečeš za sodne postopke, verjetno presega zneske preživnine. Torej si idiot na področju financ, čeprav so ti poleg samoljubja in zmagovanja za vsako ceno tako pomembne. To delajo samo norci. Ali pa zelo nekaj šušmariš. Odnosa do otrok ni v eni tvoji besedi. Samo ti žrtev uboga in grdi grdi vsi drugi.
Ton, v katerem govoriš o materi tvojih otrok govori samo o tem, da si narcisoiden ti. Že samo, ko moški začne opletati z izrazoslovjem kvazipsihologinj iz Cosmopolitana, je za moškega na mestu sramota brez primere. Ko pa to še povezuješ z materialističnimi merili, je pa to … ni besede. Katastrofa.
Ta tvoja Aurora mora biti res zelo obupana, da za tako ceno gnjavaže prenaša tebe. Ima dve možnosti -da bo pohlevna sužnja tvojim muham, ali pa boš prav kmalu z njo ravnal enako, kot z bivšo. Pokop v obeh primerih.
Ti pa vsekakor nisi noben odrasel moški, sicer ne bi njej nalagal bremena svoje nedokončane mizerije.
Ne privoščim ti bolezni in zna biti, da imaš mnogo dobrih lastnosti, ampak si nezrel, neodgovoren in težek sto ton. To troje je povsem dovolj, da te nihče ne more spoštovati ali prenašati. Saj samega sebe ne preneseš.
Po svoje logično, da si zbolel.
Verjamem, da ti tako vidiš. In do svojega mnenja imaš vso pravico. Jaz zdaj stojim na trdnih tleh in vidim stvari drugače.
Ko ti nekaj ni všeč, vsakič nakopiraš na pamet naučen odgovor, najbrž iz kake “šole za osebnostno rast”.
Pa faking niti ene same stvari ne narediš spontano in po občutku, vse je umetno naučeno, strojno, robotsko.
Namesto, da bi v kritiki našel namig za iskanje sprememb na bolje, ti blokiraš.
Izjemno malo ljudi poznam, ki so tako nepredušno zaprti za možnost uvida vase. Vsi imajo enak problem, kot ti. Na področjih odnosov, kjer ratio pač ni tapravi procesor za obdelavo podatkov.
Verjamem, da se ne boš spremenil. Ne le, da se nočeš, ker si sam sebi super pravilno naštelan, ampak zato, ker nimaš te kapacitete. Zate odnosi niso dodana vrednost, ampak balast. Odpovej se jim raje, ker temu nisi kos.
Saj se ti ni niti treba spreminjati, bodi, kar si. Že to komaj zmoreš procesirati. Ampak bodi fer in ne vlači še drugih v ta suhoparen svet. Sprejmi, da si drugačen in s to drugačnostjo za okolico nesprejemljiv. Ljudje smo socialna (komunikativna) bitja, s tabo pa ob takih odgovorih ni možno komunicirati. Kot bi se pogovarjal z robotom. Brez veze in brezplodno. Samo drugim najedaš, sebi ne dodaš ničesar. V bistvu si pijavka. Črpaš od drugih razmisleke, ki pa jih niti ne uporabiš v svoj prid. Proč metanje časa in energije.
Pa očitno še vedno in vseeno toliko neracionalen, da se nenehno izpostavljaš na ogled drugim, čeprav nočeš njihovega mnenja.
A znaš razložiti, čemu to sploh delaš? Kaj si recimo koristnega iz tukajšnjih debat pridobil v zadnjih dveh letih? Znaš našteti?
Zanimiva vprašanja. Bom poskusil odgovoriti. Dve desetletji sem živel v zvezi, v kateri moje potrebe in moja čustva niso bila pomembna. Vsakršno nelagodje na drugi strani pa je služilo temu, da bi v meni izzvalo občutke strahu (pred zapustitvijo), tesnobe, krivde in dolžnosti, da storim vse za odpravo tega nelagodja.
Vse to se je seveda zelo dobro prijelo, saj sem bil naučen, da sem vreden toliko, kolikor strežem in ugajam drugim. Moja vrednost je bila pericipirana skozi odobravanje, potrditev drugih.
V zadnjih letih sem veliko delal na tem. Po toliko letih megle v glavi, mi je danes npr. jasno, da lahko vsak izmed nas vidi stvari na svoj način, jih doživi in občuti po svoje. In zelo pomembno se mi zdi, da tudi sam to dopuščam drugim. Zavedam se, da nimam nadzora nad čustvi, občutki in mnenji drugih. Imam pa nadzor nad svojim vedenjem. In zanj potrebujem prevzeti polno odgovornost.
Opazim, da v debatah pogrešate mojo čustveno vpletenost. In res se držim na distanci. Vaš občutek je povsem legitimen. Moje vedenje je utemeljeno na moji trenutni poziciji in usmerjen sem v cilje, ki me izpolnjujejo in mi omogočajo angažma, skladen z mojomi vrednotami. In razprševanje energije za debate, kot se tu implicirajo, bi bilo iz mojega vidika potrata. Komuniciram na način, ki mi omogoča dobro počutje in daje neko dodano vrednost debati.
Ok, to je sedaj malo bolj razumljivo. Tudi tvoj “razvoj” v strogo racionalno smer je v tem primeru neka logična rešitev.
Upam, da si del osebnosti vseeno obdržal (zase) in ne popolnoma potlačil ali izničil. Iti iz ene skrajnosti v drugo tudi ne prinese uspeha, le trenutno služi točno določenemu namenu – v tvojem primeru predelavi in zaključevanju.
Nikakor pa tega stila na obdrži trajno, ker je nefunkcionalen in te pušča praznega.
Trenutno si stroj. Menda to sam veš, ali ne?
Služi namenu (recimo, da).
Boš to obdržal kot svoj vzorec?
Od nekdaj sem bil pristaš pristopa “tool for the job”. Analitičnost je moj pomemben gradnik in eno mojih močnejših orodij. Vzorcev vedenja pa prakticiram več, odvisno od situacije in vloge.
Konec koncev v resnici tak ali drugačen vzorec sam pi sebi ni ne dober in ne slab. Kar je smiselno, je da ga ozavestimo in ne delujemo na avtopilotu naših sprožilcev, temveč da zavestno izberemo vrsto odziva.
Ampak!, 29.08.2025 ob 08:35
iDESI ?, 28.08.2025 ob 21:16
Stara forumašica (res ta prava), 28.08.2025 ob 21:06
iDESI ?, 28.08.2025 ob 20:41
Stara forumašica (res ta prava), 28.08.2025 ob 20:32
iDESI ?, 28.08.2025 ob 19:46
Stara forumašica (res ta prava), 28.08.2025 ob 19:40
iDESI ?, 28.08.2025 ob 18:26
Stara forumašica (res ta prava), 28.08.2025 ob 18:23
Si preživel dve desetletji v asimetrični zvezi? Resno?
Še malo pred koncem si na vse pretege hvalil Lepooko in vajino zvezo, kako super je.
Eden hvali nekoga drugega… ponovi to še enkrat. Ti to zveni simetrično? Uravnoteženo? ?
Ne vem, ti si se razpisoval, kako lepo vama je, kako zadovoljen si v zvezi…
Ne njej, nam tu na forumu si o tem razlagal.
Da ne veš, praviš. Zanimivo.
Napisal si
Eden hvali nekoga drugega… ponovi to še enkrat. Ti to zveni simetrično? Uravnoteženo? ?
In sem odgovorila “Ne vem, ti si….”
Če veza ne bi bila uravnotežena in kvalitetna, potem si takrat vsem tule lagal s pisanjem o tem, kako super vama gre in v kako dobri vezi sta.
Verjetno pa si sedaj osredotočen samo na slabe stvari, ki jih tvoj spomin še potencira, vse dobro pa zanikaš.
Hm. Zanimivo. Se ti ne zdi možno, da bi nekateri vidiki zakona lahko bili tudi dobri in bi odnos vseeno bil asimetričen? Od kje ideja, da bi – pri meni ali kjerkoli v življenju – moralo biti VSE dobro (ali slabo)?
Vzemiva recimo zadnjih nekaj let, odkar sem samski. Nekako sem se privadil na nov način življenja, izpolnil svoje življenje z dejavnostmi, ki me izpolnjujejo, dosegel sem karierni vrh (najbrž)… hkrati pa je za menoj več operacij, v drugo sem soočen z diagnozo “atipični karcinom” in hendlam s tem, hecam se z nesmiselnim ločitvenim postopkom…
Je moje življenje pravljica? Ni zdaj in ni bilo takrat. Je izpolnjeno s takimi in drugačnimi vsebinami. Pisano, barvito in pestro. Niti najmanj črno-belo.
Kaj praviš na to?
Saj je konec koncev vsako razmerje lahko asimetrično – nekdo dela 90% enih del, drugi pa 90% drugih, skupaj pa imata opravljeno v enakem času vse.
Pa ni s tem prav nič narobe.
Glede ločitve pa se tudi spomnim, kako si lepil sem dokumente, opise, zahteve, pojasnila … Prav nič simpatično ni bilo. Žal.
Smo ti povedali takrat in se ponavljam tudi zdaj.
Pavico imaš do svojega mnenja. Sam stojim na temeljih, zgrajenih iz dejstev in se gibljem v smeri, ki prinaša širšo dobrobit. Odtod tudi uvodni post, ki odstira tančice in nastavlja zrcalo.
Ampak kolikor vemo, ta tvoj recept ocitno ne deluje.
Res je. Ne deluje vse za vsakogar. To je pomemben uvid.
iDESI ?, 29.08.2025 ob 09:24
Ne.
Ločitev v fizičnem smislu se začne 2020. V pravnem pa spomladi 2022. Jeseni 2022 končno tudi zaživiva vsak na svojem.
Spomladi 2023 sodišče izda sklep o razvezi zakonske zveze.
V razmerju z Auroro pa sva že tri leta,
Če znam prav računati – smo leta 2025. Tri leta nazaj smo bili leta 2022.
To pomeni, da si fizično še vedno živel z bivšo družino in bil formalno še vedno poročen, ko si že začel novo razmerje.
ta pikra, 29.08.2025 ob 10:59
Spomladi 2023 sodišče izda sklep o razvezi zakonske zveze.
V razmerju z Auroro pa sva že tri leta,
Če znam prav računati – smo leta 2025. Tri leta nazaj smo bili leta 2022.
To pomeni, da si fizično še vedno živel z bivšo družino in bil formalno še vedno poročen, ko si že začel novo razmerje.
V času med dejansko (stvarno) in pravnoformalno ločitvijo sem nekdanji soprogi z otroki nesebično odstopil obe moji bivališči na razpolago, dokler se sama ne postavi na noge.
Jaz sem v tem času živel/spal/stanoval drugje. Res pa je, da sva bila z Auroro par še preden je sodišče izdalo sklep o razvezi zakonske zveze. Če ne bi takrat “vzrojil”, bi verjetno bil še danes “poročen”. Tako pa sem takrat dosegel, da je vsaj ta del odrazil dejansko stanje.
V realnem življenju sem veliko bolj človeški, kot se morda zdi iz mojega pisanja. ?
iDESI ?, 29.08.2025 ob 11:12
V času med dejansko (stvarno) in pravnoformalno ločitvijo sem nekdanji soprogi z otroki nesebično odstopil obe moji bivališči na razpolago, dokler se sama ne postavi na noge.
Jaz sem v tem času živel/spal/stanoval drugje. Res pa je, da sva bila z Auroro par še preden je sodišče izdalo sklep o razvezi zakonske zveze. Če ne bi takrat “vzrojil”, bi verjetno bil še danes “poročen”. Tako pa sem takrat dosegel, da je vsaj ta del odrazil dejansko stanje.
V realnem življenju sem veliko bolj človeški, kot se morda zdi iz mojega pisanja. ?
Torej med jesensko 2022 in pomladjo 2023.
In poleti 2022 si bil že v novem razmerju, brez da bi dejansko resno sam pri sebi zadeve predelal.
Pa nič ni nesebično tole, da si nekdanji soprogi z otroki odstopil nepremičnine.
Odstopil si jih otrokom in njihovi skrbnici. Lahko bi se odselila ona, pa bi ti ostal doma in skrbel za podmladek.
Sebično je bilo tole, da si se odselil, pustil otroke in skrb zanje ter pričakoval neskončno hvaležnost za to.
ta pikra, 29.08.2025 ob 11:20
Torej med jesensko 2022 in pomladjo 2023.
In poleti 2022 si bil že v novem razmerju, brez da bi dejansko resno sam pri sebi zadeve predelal.
Pa nič ni nesebično tole, da si nekdanji soprogi z otroki odstopil nepremičnine.
Odstopil si jih otrokom in njihovi skrbnici. Lahko bi se odselila ona, pa bi ti ostal doma in skrbel za podmladek.
Sebično je bilo tole, da si se odselil, pustil otroke in skrb zanje ter pričakoval neskončno hvaležnost za to.
Polno nekih implikacij brez osnove. Predlog, da bi otroci bili v moji oskrbi, je bil na mizi. Gospe ni odgovarjalo, saj so zanjo otroci pomembna “valuta” oz. orodje za dostop do socialnih transferjev.
iDesi ?, 29.08.2025 ob 11:22
Polno nekih implikacij brez osnove. Predlog, da bi otroci bili v moji oskrbi, je bil na mizi. Gospe ni odgovarjalo, saj so zanjo otroci pomembna “valuta” oz. orodje za dostop do socialnih transferjev.
Še en, ki misli, da so socialni transferji porabljeni za frizerja in kozmetičarko in ne za nova oblačila, zvezke, vozovnice in ostalo za otroke.
še en, 29.08.2025 ob 11:24
Še en, ki misli, da so socialni transferji porabljeni za frizerja in kozmetičarko in ne za nova oblačila, zvezke, vozovnice in ostalo za otroke.
Po pravici me ne zanima, za kaj so porabljeni. Meni je pomembno zgolj, da so moji otroci ustrezno preskrbljeni in zato poskrbim.
iDesi ?, 29.08.2025 ob 11:31
Da, res sem tako napisal. Zanjo so pomembna valuta oz. sredstvo za kontrolo. Kar ni enako skrbi.
Očitno te zelo zanima, za kaj so sredstva porabljena, ne glede na to, da pišeš, da te ne zanima…
Lahko bi otroke obdržal ti in ti prejemal te famozne socialne transferje, s katerimi se blazno obogati.
še en, 29.08.2025 ob 12:11
Očitno te zelo zanima, za kaj so sredstva porabljena, ne glede na to, da pišeš, da te ne zanima…
Lahko bi otroke obdržal ti in ti prejemal te famozne socialne transferje, s katerimi se blazno obogati.
Z veseljem poskrbim za otroke. Meni je to v veselje.
iDesi ?, 29.08.2025 ob 12:15
Z veseljem poskrbim za otroke. Meni je to v veselje.
A nisi ravno ti tu gor kako leto nazaj preračunaval in pisal kak blazni znesek dobi otroških? Da bi to držalo mora dobiti res minimalno preživnino. Tako, da ne nam nekaj kako poskrbiš, ja z nevarno vožnjo z motorjem. Se še spomnim tvojih preračunavanj koliko po tvoje stane otrok. In sigurno nisem edina.
Tisti, ki niste analitični tipi in vam je pomemben samo sedanji trenutek, dojemate ta vprašalnik drugače. Ko ugotoviš, da ti v zvezi nekaj manjka in ne veš točno, kaj, so ta vprašanja dobra za analizo. Pod pogojem, da se finančna sredstva upoštevajo samo pogojno, ker ni pomemben znesek ampak zmožnost in želja prispevanja. Dobra osnova za pogovor, če izpolnita oba. Verjetno je dobro izpolniti tudi v smislu, kaj prispevaš in kaj si želiš, da bi partner prispeval.
takle, 29.08.2025 ob 12:45
A nisi ravno ti tu gor kako leto nazaj preračunaval in pisal kak blazni znesek dobi otroških? Da bi to držalo mora dobiti res minimalno preživnino. Tako, da ne nam nekaj kako poskrbiš, ja z nevarno vožnjo z motorjem. Se še spomnim tvojih preračunavanj koliko po tvoje stane otrok. In sigurno nisem edina.
Priznam, da se nisem ukvarjal s tem, kako te stvari gredo. Kar izvem, izvem iz pripravljalnih vlog, ki jih dobim v pregled. Sicer pa – vse te izjave mi zvenijo bolj kot poskusi diskreditacije in osebni napadi brez podlag. Kar je pod nivojem, na katerem se da komunicirati.
Če ima kdo konkreten predlog za izboljšavo uvodnega vpašalnika, ga z veseljem premislim in vključim. V neke nesmiselne osebne obračune zaradi nekogaršnjih mnenj in frustracij pa se ne bom (več) spuščal… jaz se tega ne grem. Sem imel 20 let več kot dovolj tega. 😉
iDesi ?, 29.08.2025 ob 12:56
Priznam, da se nisem ukvarjal s tem, kako te stvari gredo. Kar izvem, izvem iz pripravljalnih vlog, ki jih dobim v pregled. Sicer pa – vse te izjave mi zvenijo bolj kot poskusi diskreditacije in osebni napadi brez podlag. Kar je pod nivojem, na katerem se da komunicirati.
Če ima kdo konkreten predlog za izboljšavo uvodnega vpašalnika, ga z veseljem premislim in vključim. V neke nesmiselne osebne obračune zaradi nekogaršnjih mnenj in frustracij pa se ne bom (več) spuščal… jaz se tega ne grem. Sem imel 20 let več kot dovolj tega. 😉
Veš, ko ti zmanjka, se pa ne boš spuščal. Saj si sam o tem pisal tu gor, tako da te nič ne diskreditiram, si se pred letom kar lepo sam.
Drugače pa jaz za dobro in uspešno partnerstvo ne rabim kazalnikov in anket. V razmislek tudi tebi da bi razumel drugače misleče.
takle, 29.08.2025 ob 13:06
Veš, ko ti zmanjka, se pa ne boš spuščal. Saj si sam o tem pisal tu gor, tako da te nič ne diskreditiram, si se pred letom kar lepo sam.
Drugače pa jaz za dobro in uspešno partnerstvo ne rabim kazalnikov in anket. V razmislek tudi tebi da bi razumel drugače misleče.
Ok
“Simp” odnos je v osnovi močno asimetričen. Ena stran ves čas daje veliko več – svoj čas, denar, pozornost in čustveno energijo – medtem, ko druga vrača drobtine. Neravnovesje je trajno, ne zgolj začasno, in tisti, ki daje, to pogosto sprejema v upanju, da bo nekoč prejel več (ljubezen, spoštovanje, bližino), česar pa v resnici nikoli ne dobi.
Zakaj se to zgodi tudi v zakonu:
Otroci in obveznosti lahko “zaklenejo” odnos – tisti, ki daje, ostane, ker čuti odgovornost za družino.
Lahko pride do čustvene odvisnosti ali strahu pred ločitvijo.
Družbeni in kulturni pritiski včasih utrjujejo vlogo “dajalca”, še posebej, če drugi partner manipulira ali ignorira neravnovesje.
iDESI ?, 29.08.2025 ob 09:38
Od nekdaj sem bil pristaš pristopa “tool for the job”. Analitičnost je moj pomemben gradnik in eno mojih močnejših orodij. Vzorcev vedenja pa prakticiram več, odvisno od situacije in vloge.
Konec koncev v resnici tak ali drugačen vzorec sam pi sebi ni ne dober in ne slab. Kar je smiselno, je da ga ozavestimo in ne delujemo na avtopilotu naših sprožilcev, temveč da zavestno izberemo vrsto odziva.
Uh, tu se pa gola analiza stanja loči od življenja. Kar si zdaj napisal, je materialistični oportunizem.
Četudi bi se do milimetra držal takega recepta, te bo pripeljal v psihiatrično obravnavo (ali pa zapor) .
Ne govorim na pamet, ampak iz izkušenj-ne le lastnih.
Hja, morda tvoja edina možnost, ampak ne obetaj si preveč od nje. Morda reši en vidik življenja, zagotovo pa ne celote.
Če si s tako malo zadovoljen… poročaj. Če boš lahko.
Forum je zaprt za komentiranje.