Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Zakaj nočejo punce na kmete

Zakaj nočejo punce na kmete

Kaj ne drži?
Jaz sem opisala dejansko stanje kot je na kmetih. Jaz sem namreč s kmetov. Sem kje kaj napisala, da je kaj narobe, če vozi traktor? Jaz sem samo nanizala dejstva kako zgleda na kmetih. Je pa seveda logično, da ni povsod isto.
Ne vem pa, če je kje tako, da bi mož-kmet gledal ženo, ki ne bi nič delala na kmetiji.

Zadeva je star dogovora in odraslosti partnerjev. Sedaj, če se ona trga od dela, on pa (samo) ukazuje… ja kaj sedaj? Kdo naj to reši, država z zakonom? :/
Je pa meni logično, da če se družina živi od kmetije, jim je to vir dohodka, da se razume, da vsi po svojih močeh pomagajo k temu blagostanju, kako si bodo pa delo razdelili je pa njihov “problem”. Se pa strinjam, da se je potrebno kar pošteno namučit, če želiš imet vsak dan šunko na mizi (karikiram), kar je spet pogojeno s sistemom vrednot, ki jih imaš in temu čemu daješ prednost.
Ni pa za primerjat načina življenja v mestu in na vasi, popolnoma drug svet.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Jaz sem le hotela pokazat, da ni tako idilično kot si je ena zgoraj predstavlajla. Kjer je napisala, da pride ženska domov iz službe pa kmetije še povoha ne pa da ne hodi v hlev, ker je to moško delo (hlevsko delo večinoma smatrajo kot žensko delo :)).
In da je tako, če se ti ne da v službo pa, če imaš ok šefa in še kaj dopusta pa se da zmenit da ti da dopust. Pa poleti greš lahko na dopust… krave pa so lačne, jih ne zanima lenoba in ne dopust. Nakrmit jih je treba, pomolzti tudi pa čeprav se je zgodilo, da si zjutraj zaspal pa bi moral biti že v službi… vseeno je treba v hlev.
Za oboje je dosti dela za moške in ženske.
Zato je tako težko moškim dobiti ženske na kmete, ker je to trdo delo. Sploh v hribovitih predelih, kjer gre vse bolj ročno kot na ravnini.
pri nas je polno samskih moških, kmetov, ki ne dobijo žensk.
In tisti, ki sem vam zdi tako idilično in enostavno: že Robi je naipsal, da je lahko dobiit kmetijo, da so poceni. Res je. Še več. Marsikdo odda kmetijo tudi zastonj, da bi le kdo delal, ker otroci njegovi nočejo kmetije.
Poznam delo na kmetiji, poznam delo v službi. IN mi je povsem jasno zakaj se večina odloča za službo – ker je bolj donosno in ker manj delaš. Na kmetiji pa ni tako enostavno.

Metka se strinjam s tabo, da ni enostavno, sploh če živiš na kmetiji in sanjaš o mestu. Ker za to da uživaš na kmetih moraš “prilagodit” oz izbrat nek drug sistem vrednot, drugačen način življenja in v tem uživat, ne pa vzdihovat nad tem kako živijo v mestu.
Kaj pa vem, nekateri iz mesta hodijo na počitnice na kmetijo…. Si predstavljaš ti pa živiš ves čas “na počitnicah”?
Saj ni vse v “garanju”, čeprav so mnogi takšni, delajo zato, da lahko potem še več delajo (kupijo še zemlje, še živine…) namesto, da bi bili zadovoljni s tistim, kar imajo in nekaj užili od tega.
So samo sužnji lastnega pohlepa. 😉
Za te je pa prav da so/otanejo sami…. :/

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Jaz pa takole pozanm en konkreten primer…..

Zjutraj za hlev poskrbi oče. Sin gre v službo. Ko pride iz službe kaj zunaj nredita in zvečer gre sin v hlev.

Kolikor vem, gospodinja doma ne gre v hlev.

Drugo, dnevno ne oddajajo mleka in svinj nimajo.

Mene v takem primeru zanima, res kaj dela ženska na kmetiji? Tudi ta sin, si ne želi dekle iz kmetije, niti tako, ki bi vse to znala. Tukaj nima nobenih omejitev.
Želi ‘samo’ žensko, ki bo njega prenašala.

Meni se to ne zdi tak, bav bav….

Ne vem, preveč idilično gledam?

Je pa res, da je ‘ta sin’ diplomiran s VII. st. izobrazbe in tudi nekaj sveta je videl. In tudi kaj že izkusil, ker je že imel najmanj 1 dekle.

lp,D

Pri nas je bil tako, da tisti, ki je delal popoldne je bil zjutraj v hlevu, kdor je bil zjutraj v službi pa je šel zvečer v hlev.
Potem ko se je mama upokojila je hodila ona zjutraj in zvečer.
Ko gresta starša na morje pa se “mladina” kombinira en zjutraj en zvečer…odvisno od služb in ostalega dela.

Žensko delo (gledano v naši vasi):
hranjenje prašičev- priprava kuhe za prašiče
hlev-molža
ko se krma pripravlja, ravno tako pomagajo ženske (sem že tudi sama premetala “kockaste bale” in z vilah zlagala krmo na hlev)
skrb za vrt
pri nas obrezujejo in vežejo trte (moški škropijo), trgatev skupaj
v gozdu pomagamo pri pripravi drv (recimo podajam “panjičke” na stroj za sekat, drva namečem na voz, izmečem-samo žagam ne)
pa še vsa ostala gospodinjska dela.

Punce nočejo na kmete, ker je veliko dela in povsod so prisotni še starši, ki komandirajo kako pa kaj.

Minirožica, pridna si!

[/quote]Metka tole pa ne bo čisto držalo, ne rečem, da ponekod ni tako, samo imajo tudi drugače urejeno, sploh pa kaj je to takega če ona vozi traktor? Mislim, toliko se nekatere usajajo nad tem kako naj bi on tudi opravljal gospodinjska dela itd itd, zakaj pa ne bi bilo obratno? Zakaj pa ne bi vozila traktor? Poznam jih nekaj, ki jim je to v veselje ;)[/quote]
Vse je stvar dogovora. Če imata oba interes in veselje do kmetije, potem delitev dela ne bo problem.
Logično je, da vsak ne more biti za vse. Oziroma nekatera dela bolj ležijo enemu, druga drugemu….

Pri nas doma ni kmetije, pa vendar opravljam tudi dela, ki jih ti naštevaš.

Če izločim:
– da ne oddajajo dnevno mleka, kaj pomeni? Da gojijo krave in bike za meso! Molže ni.
– pa kakšno kuhanje za prašiče, ker jih ni.

Če to odštejem, vse kar naštevaš dalamo pri nas doma (razen tisto z vilami v hlevu).
Ja pa smo na obrobju mesta. Imamo vrt, za katerega je treba skrbeti, saj vso zelenjavo pridelamo sami.
Imamo polno dela s spravljanjem le te in z vlaganjem. Doma imamo tudi trto pa pridelamo 50 l soka iz tega.

Drva tudi rihtamo, hlode naročimo, pa vse razrežemo in scepimo, pa zložimo.

Pa vsa gospodinjska dela tudi opravimo.ženske doma- (da ne bo pomote), tako da…..

Če tole pogledam, za eno žensko na taki kmetiji, ni kaj prav dosti več dela, kot recimo delamo ‘mi ki smo v mestu’.

In bojazen za ‘it na kmete’ je res iz trte zvita.

Stereotip v naših glavah na katerega je čas, da pozabimo.

lp,D

Samo zato, ker se tebi tako zdi to še ne pomeni, da je res.

Pozdravljeni.

No ena punca, ki se je priženla na kmetijo in spoznala slabe in dobre strani tega:

NUJNO:
– lastno gospodinjstvo ker s taščo se slej ko prej pobiješ

– če se le da, punce ne ostat doma brez službe. Pri nas je doma ostal mož, ker z vsemi stroji itak dela on in je zato bolj produktiven na kmetiji kot jaz. Idealni je mogoče 4 urni delavni, kar lahko s pridom koristiš, ko imaš otroke.
– če si kmet še ni nujno da postaneš “zarukan kmet”. Še vedno lahko hodiš v gledališče, kino, kamorkoli – midva hodiva tudi na redne dopuste, ker nama v tem času kmetijo prevzamejo svak oz. nečaki.
– sodoben kmet je izobražen kmet, ki obvlada poleg štale še 10000 drugih stvari IN se prav tako zna uredit in ne smrdi po štali ipd.
– seveda je veliko dela, je pa tudi veliko veselja, ko žanješ, kar si posejal in vidiš da neka uspeva.

Jaz sicer govorim o srednje veliki kmetiji (20 krav), na kateri ne pridelujemo mleka in so zato stvari bistveno lažje.

Tak da punce – na kmetiji je lepo, fantje, ki bi pa radi punco na kmetijo pripeljali – uredite se pa gremo na lov.

Ko bo pa prišla živet na kmetijo se pa zavedajte, da sta vidva eno, tašča in ostala družina so pa drugo!

Helena, zelo lepo napisano.

Se kar podpišem pod tole.

lp,D

Prebrala se večinoma zgornjih odgovorov Jaz sem iz Portoroža šla na kmete in mi prav nič ne manjka ne meni ne najinim otrokom.Živimo z naravo ,pridelamo vse sami otroci so bolj zdravi prej sta bila tamala dva non stop bolana.Nikoli več nebi šla v mesto tukaj mi je super ljudje so me sprejeli vse je domače solata,kropir,meso…. v trgovinah pa nikoli ne veš kaj kupiš

Kaj pa kmet, je tudi zadovoljen? :))))))

Kaj pa kmet, je tudi zadovoljen? :))))))[/quote]Na kateri črki zadnje besede je poudarek? :))))

Kaj pa kmet, je tudi zadovoljen? :))))))[/quote]Na kateri črki zadnje besede je poudarek? :))))[/quote]

kaj ti misliš? ti dam prednost, da poveš :)))))))))))

Nočem biti nesramna ampak mislim, da je razlika, če pridelaš 50 l soka ali pa imaš 1500 ali več trt. Me zanima koliko časa porabiš za rezanje 50 ali 1000 trt. Pa potem potikanje in ostala ročna dela. Najhitrejše se škropi, ker se traktorsko, pa nedolgo nazaj se spomnim, ko sem z atetom škropila ročno, kjer je bilo potrebno vleči cev za škropit.

Drugič je razlika ali ti nekdo pripelje hlode s tovornjakom ali pa sam prej pripraviš drva. Sicer to res delajo moški, ženske pa trpimo, ko gledamo kje se vozijo. Delo v gozdu je zelo nevarno. Ravno včeraj sem z atetom sekala drva na stroj, da ni počakalo brata, ko pride iz službe. Sicer smo porabili sigurno enkrat več časa, kot če bi delala z bratom, ampak počasi se daleč pride.

Ogromno je takih del, ko je škoda omembe, vendar pa čas gre.
Recimo sedaj se seje pšenica/ječmen. Glede na to, da imamo vsakega po njivo nimamo stroja za to, ker se nam ne izplača. Pa se lepo cel dopoldan “sprehajaš” po njivi in seješ.
Pa recimo ko pospravljamo koruzo, pri nas vso ročno premečemo, da jo damo sušit, potem spet premetamo, ko jo “oružimo” in damo spet v drugi prostor, kjer se melje.

Ogromno je nekih del, ki se ne vidijo, vendar ti pa vzamejo ogromno časa. Včasih pride tudi tako, da pretakaš z moškim vino ali pa voziš traktor po njivi.

Sama, kar veliko pomagam, ker trenutno nimam službe pa tako “kompenziram” s starši, ker recimo ne plačujem elektrike. Se mi zdi, “da moram vsaj na tak način nekaj prispevat”. Sicer se dela delijo na vse 4 člane, imamo pa približno razdeljeno kdo ga kaj.

Ko sem bila majhna smo vsako leto hodili z družino za 1 teden na morje, smo si tako uredili kljub živini. Letos so bili moji starši 3x na morju in takrat mladi prevzamemo delo. Lani, ko sem bila v službi sem kombinirala z bratom popoldne/dopoldne. Se potem moraš kar prilagajat, ker iz hleva ne moreš iti direktno v pisarno in delati s strankami.

No bom pa jaz kot ena mestna frajla povedala kaj si mislim.Rada hodim v službo ,rada grem na kavice ,predvsem si pa želim poleg službe delati samo še hišna opravila ne pa ,da bi še na kmetiji garala pa je lahko fant zlata vreden ampak kmetija je pač velika obveza in zame take obveze ne pridejo v poštev.Pa tudi odziv družbe če bi bila z kmetom bi bil vse bolj kot lep.Sicer družina pravi ,da je na kmetiji lepo ampak jaz imam kmetije dosti če grem 2 x na leto na obisk malo pogledat živali in to je to.

Ja, bebci se posmehujejo, če je kdo s kmetov. Pametni ljudje pa ne.
Bebci pa se bašejo s hrano, ki jo pridelajo kmetje in obenem pljuvajo po kmetih. Dokaz čiste bebavosti.

Jaz sem pa vaška “frajla”, znam kuhati (ni da ni), peči pecivo, vrtnariti, kositi travo, zelo pedantna za čistočo … Res da mi niso gospodinjska opravila priroriteta, ampak vseeno … Delati mi ni bil nikoli problem, raje delam kot gledam v luft.

Pa ne bi šla na kmetijo nikoli v življenju. Zakaj? Ker razmišljam s svojo glavo in nikakor si ne želim na grbo spraviti kakšne tašče, ki me bo komandirala in mi gledala pod prste zaradi banalnih stvari, kako dolgo se kuha krompir in gnjavila, ker bom zrezke popekla na oljčnem olju in ne na svinjski masti. Ter gnjavila, da ona ne daje bazilikev bolonjsko omako ter naploh, kako ona dela vse prav in jaz narobe.Ter grdo gledala, ko bom brala kakšno knjigo ali pogledala film. Večina kmečkih moških ostaja doma in vsaka, ki gre na kmetijo, se mora zavedati, da bo zraven dobila v paketu še tasta in taščo.

Rada imam svobodo, malo spontanosti v življenju, smeh, zabavo … Večina kmetov pa je preveč zadrgnjenih za kaj takega in namesto, da bi se malo sprostili, se obremenjujejo zaradi malenkosti (ker bodo sneg skidali 10 min pozneje) in to prenašajo še na ta mlado.

Jaz sem pa ena izmed tistih ki je izkusila ‘kmecko zivljenje’ za slabo leto in ne hvala, nikoli vec. Se umam prevec rada 🙂

Tako kot ene pisete, tasca naredi vse najboljs, ti pa ne, gledanje pod prste, vse narobe ce clovem gleda tv ali bere knjigo..
Takoj je treba pokidat sneg, na eno uro, da je cloveku kar narodno ce se on ni zraven in si jw vzel npr.urico na off.
Vecno nezadovoljni z nicemer, komanda pri gospodinjstvu. ucit se…vedno najdejo nekaj da te odvrnejo od tvojega dnevnega plana!
Vse narobe ce se gre v mesto, v stilu: A te je zenska okol obrnla da jo peles na leps?
in nonstop ocitki, ce ne bi sla na morje bi imela v zepu 500 eur.
Nobenega hvala ne nic, le delo je tisto kar se ceni. hvala je pa poplacana z obrokom-ki ga btw,pripravi zenska. Moski ima za kuho in pospravljanje dve levi roki. in s tem ni nic narobe.kmecka zabita logika.
Ustajanje ob 5h, spanje ob polnoci, ker drugace ce spis do 7h, si ze lenuh.

Tako da ja, komu na cast naj bi jaz tam delala pa prenasala tasta in tasco ce itak ni bilo nic dovolj dobro ?! sin pa vecno hvalezen da mu dajejo streho nad glavo(sva placevala najemnino za zgornji stuk), ob enem bi ga pa najraj naredila custvenega invalida, nonstop govor o denarju, kako naj se osamosvoji, ob enem bi ga pa s custvenim izsiljevanje najraje priklenila nase za vedno.

Mama je najboljsa, noben ne pospravi in skuha tako dobro kot ona.
Zenska ustane, ne gre iz bajte, kuha 5x na dan,pospravlja,glanca stopnice,pece, doma si najde hobi, skrbi zun za pridelke, sklada drva, cepi drva, hrani zivali… in to skos neki! Men to ni lajf :). potem jih pa se slisi da je lena ker nic ne dela ker je cele dneve doma. plus naj omenim da mora biti tiho in pokorna mozu.

In ce sedaj ta bivsi dobi kaksno, ki bo pr taki bajti zdrzala in vecno pozirala drek, on pa za dobrobit vseh ne bi nc naredu, ala mu vera!
se to sem predolgo zdrzala,pozirala,’trpela’, noben fant tega ni vreden! in od takrat se sprasujem kaj ima zenska sploh od takega moza..nic, samo komanda nonstop!

Potem sem ze raje fina dama z urejenimi nohti in dvakrat na dan po kavicah!

Je ogromno razlogov zakaj dekleta nočejo (tudi jaz nisem hotela) na kmetijo. Največji problem je v razmišljanju mladih fantov, ki če spet posplošujem, razmišljajo blazno ozkogledno, kot zahojeni stari fotri izpred 100tih let.

No pri meni je bilo tako, da nihče ni rekel, da ne bi smela potem hoditi v službo, samo če malo logično sklepaš, na veliki kmetiji je dela toliko da ne gre skupaj ženska pa služba. Ljudje, ki niso nikoli živeli na kmetiji si ne morejo predstavljati koliko dela je, ker taki takoj vidimo delo in potem ne greš v soboto malo naokoli ampak delaš.

Ženske pa sploh, delaš v hlevu, potem na vrtu, na njivi, seveda še z vsemi stroji, kuhaš, pospravljaš, skrbiš za otroke in svojega razvajenega moža, ker ga je mama naučila tako, da niti svoje riti ne zna obrisati, pa še polno drugih stvari. Ko želiš kam s kolegicami, te po kakšnem letu zakona fletno nadere ali pa se par dni skupaj drži, sam pa seveda vsak dan, pa enkrat ni dost, v najbližnji bife na nekaj pirov. Ogromno mlajših moških med kmeti je alkoholikov!

Ta miselnost, da si mož lahko vse dovoli, žena pa naj bo doma in mu samo rit odnaša, se vedno pokaže, če ne kaj kmalu pa po kakšnem letu. Ja pa nasilje moža nad ženo je blazno popularno pri kmetih. Spoštovanje do ženske traja samo toliko časa, da te oženi, ali pa da te podre:)

Ker sem doma na vasi in sem dolgo časa imela ogromno takih prijateljev, znancev,… je vse res. Tko, da tisto z John Deere-am in tistim, da kako eni uživajo in da jim ni hudo, pa koliko kmetija prinese-je čisto sranje, to lahko reče samo nekdo, ki ne pozna situacije, ki je po dnevniku slišal kakšne subvencije je nekdo dobil, potem pa sam predvideva neke traparije.

Življenje na kmetiji je garanje in to sploh za ženske. Počitnice odpadejo, čeprav seveda si nekateri to privoščijo. Samo ne veste koliko je treba prej ali potem delati za tisti teden počitka, ali pa morajo otroci, namesto da bi bili v šoli, pa doma delajo da se starši v morju namakajo.

Ja pa pomislite, katera ženska, bi rada živela v isti hiši, istem štuku, no če pa imata svojo hišo je pa obvezno v isti vasi, pod komando tašče?!

Pa tudi to, ja zastopiš, da okoliš smrdi, ampak da pa fant po gnojnici smrdi, pa ne. Samo on sebe ne voha.

take očitke in predsodke, ki jih imate za muslimane, čisto popolno držijo za naše slovenske kmete!!!

Za tiste muslimane, ki jih poznam pa tudi približno ne.

No sem ravno kar videla sosedo, ki je šla v hlev ob 6h, ja njen mož je že pred tv 1h, ona pa še v hlevu dela. In če mu ne bo všeč kar bo skuhala ko vse ostalo naredi, jo po možnosti čaka spet kakšna nova modrica. Lepo a ne, pa to ni nič nenavadnega, samo da eni vejo kam udart, ali pa udarijo z besedami.

To morda velja za nekatere, so pa tudi taki in to kar veliko, ki bi bili srečni, samo da bi imeli punco ali ženo, od katere nebi zahtevali delati kmečkih opravil. Da bi vsaj poskrbela za osnovna ženska opravila v hiši ali okoli hiše, katera mora opraviti tudi večina mestnih žensk. Če pa ima malo volje in veselja, pa si lahko pridela še npr. svojo zelenjavo. Glavna zadeva pri tem bi bila, kot je bilo že omenjeno, prenašanje moškega, kot kmeta. Glede dopusta se pa tudi da dogovoriti za zamenjavo.

Ta miselnost se vedno pokaže LE tam, kjer ženska, če je že izbrala takega moškega, to dovoli oziroma sprejema. Kakor si postelješ, tako boš spal.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close