Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek zahojeni slovenceljni “moje, moje, moje”

zahojeni slovenceljni “moje, moje, moje”

ker ti je rekel, da ne smeš na njegovem jabolk pobirat, je zdaj zagovnež in svetlobno leto za vsem, ti si pa liberalna, ker si na tujem travniku tuje sadje pobirala?

ti očitno še vedno ne razumeš bistva

kar ni tvoje, pusti na miru ko te pa nekdo zaloti pri pobiranju tujih jabolk, je pa tak človek zagovedar… in kaj ima spoh veze njegova stara kripa s tem, da ti tuja jabolka nabiraŠ???

to edin pomeni, da se imaš ti kao “meščanka” nekaj več od enga “podeželskega kmeta”[/quote]

eeeeh, kompeksi, kompleksi

Nimam svoje jablane – torej ima on več :-)) A se imam za več? Jap, imam. Pa ne zaradi materialnih dobrin, ampak gledanja na svet. Na neki točki se lahko malo manj zaplankan človek ustavi in si postavi preprosto vprašanje: “Imam jaz kaj več ali manj zaradi tega?” “A se je sploh vredno razburjati zaradi tega?” itn itn
V mojem okolju in svetu se tudi vse ne odvija ravno po pravilih (sem že pisala zgoraj o tem), a se držim tega gledanja. Zaradi tega se manj sekiram, sem bolj liberalna. No, in tale možakar je svetlobno leto daleč od takega strpnega gledanja na svet, lastnino in življenje, zato je v mojih očeh pač zagovednež. Še naprej naj čuva svoja gnila jabolka in pet negnilih, patruljira po cesti in nadira folk in se drži kot kisla kumara. Življenje si naredimo kakršnega si pač hočemo.[/quote]
koliko stvari se pa tebi valja po stanovanju, pa jih ne rabiš… ziher bi bila srečna vsakega klošarja, ki bi prišel mimo in ti jih par pobral. pa ne prosim primerjat s sedenjem na ogrevani klopci.

zakaj se ubadam?
zato ker ti niti ne pomsiliš, kako lahko ti drugega prizadaneš s svojim početjem

Imamo dve lepi češnji, dobro sta rodili. Ker živimo v hiši okoli pa bloki, otroci kar precej reflektirajo nanje. Jih razumem in jim jih radi damo, plezat in lomit vej pa seveda ne dovolimo. Pa pride en fant kakšnih 10 let star in reče, če sme splezat na češnjo, da si jih bo malo nabral. Nisem dovolila, ker je češnja visoka in nevarna. Rekla sem mu naj pride popoldan, ko bo mož doma, da bo on postavil lestev in mu jih nabral. Če bi se mu kaj naredilo bi bili pa mi krivi, seveda. Še to sem ga vprašala, če bi mu njegov oče pustil plezati na drevje? Malo je nekaj momljal in odšel. Govoril je bosansko, mi je prav žal, res pa je, zagotovo bo kdo pripomnil, da imam kaj čeznje. Prav nič ne. Čez kakšne pol ure pride fant s svojim očetom, ki je nosil precej dolgo lestev na ramenih. Tudi pogledal naju ni z mamo, ki sva sedeli pod drevesom ampak je lestev lepo prislonil in splezal na češnjo ter pričel z obiranjem. Naju je skoraj kap! Vzela sem se skup in rekla, da prosim naj gre takoj dol z drevesa kaj misli, da smo mu dovolili, da je prišel naše češnje obirat? Kdo da mu je dovolil? Zelo počasi je splezal na tla in naju prostaško opsoval naprej in nazaj..
Taka je ena moja prav posebna izkušnja s temi “obiralci” in “pobiralci”. Še nikoli nismo nikomur odrekli sadeža, če je prosil, vsakega smo pa takoj ustavili, če je rabutal..Seveda, če smo ga “ujeli”.
Ne, meni se ne zdi prav, da ljudje pobirajo pod tujimi drevesi. Kar ni moje, ni moje, to je kraja.

Dobro, počasi mi postaja jasno, da res vsak gleda samo s svojega zornega kota, v kontekstu svojih izkušenj – KI PA NIMAJO VEZE Z MOJIM DOGODKOM.
Eni mi pišete o obiranju (!) sliv, drugi o drevesu ob hiši, tretja o češnji na vrtu v mestu ……………očitno je moj zapis vsakega spomnil na nekaj.

Nima veze. Lahko le rečem, da se mi je malo zasukal pogled na klen kmečki živelj…..

… ki ne dovoli, da vsak meščan ali kdorkoli drug, ki ravno pride mimo, pobira njihova jabolka, ne da bi prosil za dovoljenje. oni so torej zarukanci.

… ki ne dovoli, da vsak meščan ali kdorkoli drug, ki ravno pride mimo, pobira njihova jabolka, ne da bi prosil za dovoljenje. oni so torej zarukanci.[/quote]

……..in raje vidi, da veselo gnijejo in jih avti speštajo. Zarukanec, pa pika.

IN NEHAJTE ŽE S TEM DOVOLJENJEM ČE JE TA USRANA JABLANA STALA SREDI NIČESAR. OK?????????????? NISEM BILA NA VRTU NITI NE NA DVORIŠČU NITI NE V KAKŠNEM KRAJU, ŠE TABLE NI BILO. V DALJAVI SEM VIDELA ENO HIŠO, TO JE TO.

Če ima nekdo kmetijo, verjetno vsa drevesa ne rastejo tik ob bajti. Kar pa še vedno ne pomeni, da lahko vsak lolek pobira okoli njih, a ne?

nisem brala vsega, ti pa samo to povem: velika razlika je, če nekoga vprašaš, če smeš kaj pobrat…jabolka, slive, češnje, karkoli pač.
tudi najbolj oddaljeno drevo ima lastnika, najbolj so pa na mimoidoče alergični tisti, katerih drevesa so ob poteh ali cestah. teh lastnikov nikoli nihče nič ne vpraša, vsak vzame, ker je pri roki.

in če si že tako skrbna, da ne bi komu gnilo sadje naokoli, potem pa dvigni rit, najdi kakšnega kmeta in lepo VPRAŠAJ.

problem večine ljudi je, da se oholo obnašajo, potem pa seveda sledi dogodek, kakršnega opisuješ ti. bi se lepo opravičila- po moje bi ti celo gajbico dovolil odnest, ker se mi še ni zgodilo, da bi lastniki komu odrekli(vsaj tisti, ki jih jaz poznam). ampak ne, on je zdej zagoveden, ker te je nadrl.
vidiš, da je vsaj za nekaj koristno, ker si se nad tem zamislila….

… ki ne dovoli, da vsak meščan ali kdorkoli drug, ki ravno pride mimo, pobira njihova jabolka, ne da bi prosil za dovoljenje. oni so torej zarukanci.[/quote]

IN NEHAJTE ŽE S TEM DOVOLJENJEM ČE JE TA USRANA JABLANA STALA SREDI NIČESAR. OK?????????????? NISEM BILA NA VRTU NITI NE NA DVORIŠČU NITI NE V KAKŠNEM KRAJU, ŠE TABLE NI BILO. V DALJAVI SEM VIDELA ENO HIŠO, TO JE TO.[/quote]

pa dobro, no, česa ne razumeš

NI BILO TVOJE IN PIKA IN NE RAZUMEM, KAJ SE USAJAŠ, ČE TI NEKDO NI PUSTIL, DA NABIRAŠ TUJE STVARI.

IN NEHAJTE ŽE S TEM DOVOLJENJEM ČE JE TA USRANA JABLANA STALA SREDI NIČESAR. OK?????????????? NISEM BILA NA VRTU NITI NE NA DVORIŠČU NITI NE V KAKŠNEM KRAJU, ŠE TABLE NI BILO. V DALJAVI SEM VIDELA ENO HIŠO, TO JE TO.[/quote]

ha, pa kaj se tako vsajaš…še najbolj oddaljeno drevo ima lastnika.

recimo zamisli si, da si polomiš nogo na smučanju….šest tednov mavca, potem pa še par tednov bolniške….tvoj avto pa sam samcat na parkirišču….nekdo ugotovi, da itak ga nihče ne uporablja, tam stoji brezveze….in dobi idejo in si ga malo “sposodi”…ker itak je tam….in stoji, avto pa je menda zato, da ga nekdo vozi…..

res je veliko ljudi mahnjeno na svoje, ampak tudi ti moraš razumeti, če je tuje-je tuje. pa čeprav gnije. drugič se pozanimaj komu gnije, vprašaj za dovoljenje in to je to.
nič ni samoumevno, nič.

Tudi če je ena USRANA JABLANA, je NJEGOVA. Zdaj je pa fino se tule repenčit, zakaj se pa nisi na licu mesta? Tam si pa nekaj momljala in iz sebe nisi spravila niti stavka….
Zdaj pa , udri po butastem kmetu. Zdaj , ko pa imaš pogum tule ma MON-u ( pod usrano jablano ga nisi imela) ti gre pa najbolj na kufr, da te tut tule ne podpremo.
Še jaz ti povem, da kar si naredila, NI PRAV. PIKA.

Ja, seveda, za pet krmežljavih jabolk ki so slučajno ušle gnitju in avtom, bom sedaj spraševala šla do nevemkod in zvonila po vratih. A ste vi normalni?!?? A da mu gnijejo jabolka, ga pa briga? To je dobro za pognojit zemljo, a ne. Pa ptiče je tudi treba nahranit, ok.

Opravičila na jbi se? A res? On naj se opraviči, ker tako grdo ravna s hrano!!! A vem je čist vseeno gledat, kako jabolka gnijejo? meni je to grdo. V prenesenem pomenu grdo.

Ja, sem se zamislila, pošteno. Mogoče sem mal preveč solidarno in prijazno gledala na tak folk. Toča – o reveži. Poplave – jebentiš, kam nakazat. Suša – ojejojej. V bistvu pa ob bližnjem srečanju naletim na primerek, ki ga je sama nesramnost, grobost, zahojenost.

In ni edini, kot sedaj vidim.

Ja, seveda, za pet krmežljavih jabolk ki so slučajno ušle gnitju in avtom, bom sedaj spraševala šla do nevemkod in zvonila po vratih. A ste vi normalni?!?? A da mu gnijejo jabolka, ga pa briga? To je dobro za pognojit zemljo, a ne. Pa ptiče je tudi treba nahranit, ok.

Opravičila na jbi se? A res? On naj se opraviči, ker tako grdo ravna s hrano!!! A vem je čist vseeno gledat, kako jabolka gnijejo? meni je to grdo. V prenesenem pomenu grdo.

Ja, sem se zamislila, pošteno. Mogoče sem mal preveč solidarno in prijazno gledala na tak folk. Toča – o reveži. Poplave – jebentiš, kam nakazat. Suša – ojejojej. V bistvu pa ob bližnjem srečanju naletim na primerek, ki ga je sama nesramnost, grobost, zahojenost.

In ni edini, kot sedaj vidim.[/quote]

Toliko si zagledana vase, da ne razumeš, kaj ti govorimo.
deževalo je, najbrž je veliko jabolk popadalo na tla, morda čaka, da nekdo pride pomagat obirat, morda ima poln kufer takih, ki “vidijo, da gnije ” in pobirajo….leto za letom in se je človek naveličal.

si imela pobrat eno jabolko in bi šla….za več JE potrebno vprašat za dovoljenje. to je vse.

navsezadnje je pa to, da lih zarad tega “moje, moje, moje” pa mamo tko kt mamo v slo, vsak za vse samo reče moje in tist kučka, včasih še sam ne ve zakaj in se grebe za nekej, da bo njegovo, in pol zadeve stagnirajo, k vsak gleda sam na svoje in grab vse, žre z lopato k žlica ni dost, sam da je njegov, pa nej se gre za jabčke, kapital, službe, ni važn za kaj, to je celotna poanta vsega.

Vse je moje!

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

In ni edini, kot sedaj vidim.[/quote]

hehe
ti gledaš prijazno in solidarno na folk, dokler nima nič proti, da mu kradeš :)))

pa koncept lastnine ti tud ni čist jasen

NMJ – Če ne bi videla tega tipa v živo, mi mi šle kar solze na oči ob tvojem doživetem zapisu………..a ta model bolj čaka nekoga, da ga nadere kot pa da mu pride pomagat – verjemi.

Šmonca – kaj ima sedaj veze kaj sem mu nazaj rekla? Sem mu povedala svoje, debate pa ni bilo. Bi bilo brez veze….. si sedaj zadovoljna? Si dobila bistven podatek?

Dobro, punce, ne da se mi več. Po vaše naj se pač brigam zase (klasika), pustim jabolka pod osamelo jablano pri miru čeprav prodpadajo (klasika), če pa že kaj hočem grem v register pogledat kdo je lastnik, ga z GPSom najdem in ga prijazno in vljudno prosim, če lahko zbrskam užitnih 5 jabolk med gomilo gnitih. Dotični bo ganjen in zgodba bo imela srečni konec.

V uvodnem postu praviš, da si začivkala, sedaj si mu pa povedala svoje.………
To sta zame čisto kontra zadevi.
To, da si mu povedala svoje velja seveda tole – posredno prek MON-a?
Važno je, da imaš sedaj zadoščenje, da si nam povedala svojo zgodbo, čeprav te “nismo razumeli” – vsaj velika večina ne, in zaradi tega smo pač zahojeni tudi tisti……
Tisto o bistvenem podatku, bi pa rekla samo tako, da tudi ti ne znaš prebrati bistvenega, kar sem ti sporočila, in to je, da je bilo narobe. Tisto so tvoje oči pri branju gladko spustile. Never mind, važno je očitno le to, da si se tule spihala in dobila neko kvazi potrditev, da si v zgodbi pozitivna oseba ti. Pa srečno!

Glej meščanka, če bi se ti izvolila primajat do tiste hiše, tam daleč v daljavi in izvolila VPRAŠAT, če lahko nabereš jabolka, bi bila zgodba morda drugačna. Tako pa, edino logično. Kaj si pa misliš? A jaz tudi kar pridem k tebi, pa ker je parking frej parkiram in grem?

Ah, jaz itak uživam v ironiji.
Saj razumem, kaj hočeš povedati. In se deloma strinjam s teboj. Velikokrat kmetje javkajo, kako mladi nič ne pridejo pobrat in vse propada. Si imela “nesrečo” in naletela na tega možakarja.
Ampak verjemi, če boš komu ponudila pomoč, boš odnesla domov več kot dovolj. Za drugič pa vzemi samo en jabček in odpeketaj.

Meni je že zdavnaj jasno, da se sosedje kregajo za zrak nad mejo, zato mi niti na misel ne pade, da bi kje kaj utrgala.

Glej meščanka, če bi se ti izvolila primajat do tiste hiše, tam daleč v daljavi in izvolila VPRAŠAT, če lahko nabereš jabolka, bi bila zgodba morda drugačna. Tako pa, edino logično. Kaj si pa misliš? A jaz tudi kar pridem k tebi, pa ker je parking frej parkiram in grem?[/quote]

Ej, sorči, ampak vsak teden kdo od Neljubljančanov sprašuje kje lahko zastonj parkira v Ljubljani. Ja, mnogi kar parkirate pred bloki in greste……………pa ne nakladaj da ne, ker ja.

Ti nisi normalna. Kar si delala, je kraja. Če si res želela jabolka, bi lepo stopila do lastnika in vljudno prosila, če lahko vzameš kakšno jabolko in sem prepričana, da bi bila reakcija popolnoma drugačna.

V takih primerih se zmeraj vprašaj: Kaj, če bi vsi delali tako?[/quote]

Še ena, ki ne zna barat. A to razsaja al kaj……….jablana je bila SREDI NIČESAR, ne ob kakšni hiši. OK? A zdej naj tekam do prejšnje in naslednje vasi in sprašujem če lahko vzamem 5 jabolk, ki slučajno še niso zgnile?

“Kaj če bi vsi delali tako” – ja, veš kaj bi bilo? Pod jablano ne bi bilo 5 zgnitih jabolk.
kaj bi še bilo………? Tipson bi mi polepšal dan. Kaj še? Aja, zamudil je priložnost, da mi proda 3 gajbe jabolk :-)) Kaj še……..zihr je še kaj.

Mirjam, “pretiravenaje” končno da slišim, da je celo kaj takega možno. Lepo, še je kaj upanja :-)))))))[/quote]

Jaz znam zelo dobro brat. Je čisto vseeno, kje stoji drevo, od nekoga je. Mnogi imajo parcele precej oddaljene od svojih hiš, pa to ne pomeni, da je to ‘javno dobro’. Če nimaš koga vprašat, pusti pri miru! Jaz sem bila vzgojena, da se ne krade, pri tebi pa so očitno to lekcijo izpustili. Predstavljaj si, da pridem mimo tvojega balkona, vidim raztrgano majico in si rečem, ah, saj je itak raztrgana in ti jo sunem.
Ali staro kolo, ki ga očitno nihče ne vozi. Vsaka stvar ima svojega lastnika in lastnino ne je treba spoštovat. … so me učili.

Še ena, ki ne zna barat. A to razsaja al kaj……….jablana je bila SREDI NIČESAR, ne ob kakšni hiši. OK? A zdej naj tekam do prejšnje in naslednje vasi in sprašujem če lahko vzamem 5 jabolk, ki slučajno še niso zgnile?

“Kaj če bi vsi delali tako” – ja, veš kaj bi bilo? Pod jablano ne bi bilo 5 zgnitih jabolk.
kaj bi še bilo………? Tipson bi mi polepšal dan. Kaj še? Aja, zamudil je priložnost, da mi proda 3 gajbe jabolk :-)) Kaj še……..zihr je še kaj.

Mirjam, “pretiravenaje” končno da slišim, da je celo kaj takega možno. Lepo, še je kaj upanja :-)))))))[/quote]

Jaz znam zelo dobro brat. Je čisto vseeno, kje stoji drevo, od nekoga je. Mnogi imajo parcele precej oddaljene od svojih hiš, pa to ne pomeni, da je to ‘javno dobro’. Če nimaš koga vprašat, pusti pri miru! Jaz sem bila vzgojena, da se ne krade, pri tebi pa so očitno to lekcijo izpustili. Predstavljaj si, da pridem mimo tvojega balkona, vidim raztrgano majico in si rečem, ah, saj je itak raztrgana in ti jo sunem.
Ali staro kolo, ki ga očitno nihče ne vozi. Vsaka stvar ima svojega lastnika in lastnino ne je treba spoštovat. … so me učili.[/quote]

so te mogoče tudi uspeli naučiti, da se sadov narave, hrane, ne pušča gniti na tleh? Da se to spoštuje ne pa pusti propadati? Aja, to ste spustili pri vzgoji, ta se je končala – kar je moje, je moje, lahko delam kar hočem, tudi uničujem, pustim propadati, pa čeprav bi to komu drugemu prišlo prav.
Škoda. Sicer pa si sedaj odrasla, predvidevam, torej se lahko sama dodatno izobraziš.

Mnogo hrupa za nič. Sicer pa so že v raju imeli problem z jabolki.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close