zahojeni slovenceljni “moje, moje, moje”
Parkira kdo na vašem privat parkirišču? In imate svoj privat park z osvetljenimi klopcami? Lastniki ste torej etažni lastniki bližnjega bloka? In sami plačujete za elektriko, ki osvetljuje klopce? Wow, po moje ste edinstven primer…
Pa kako veš, da na vašem parkirišču ne parkirajo sosedje? Samo dejstvo, da vozim avto z NM tablicami, še ne pomeni, da ne živim v LJ (bodisi stalno bodisi začasno).
In ja… tvoj zadnji post je pokazal tvojo pravi značaj – ne moreš biti ravno ponosna nanj.[/quote]
Smo kreteni, a ne……..ampak natanko to delamo že 3 leta. Parkira pa kdor koli hoče. Če kakšen sosed, ok, a lahko kdor koli.
Ti jaz odgovorim. NIč. Ničesar ne smeš pobrat. Pusti, da leži in gnije. Pa da ga kosi zglodajo, pa črvi razgradijo.[/quote]
Samo je res, veš – jabolka, ki ostanejo po tleh in na drevju, pozimi z veseljem pozobajo ptiči. V bistvu ptic pozimi sploh ne bi bilo treba hraniti, če ne bi bili tako temeljiti pri pobiranju pridelka. Včasih, ko so to počeli ročno, je ostajalo več in so bile ptice vso zimo site od tega.
Kar zgnije, je pa naravno gnojilo.
Parkira kdo na vašem privat parkirišču? In imate svoj privat park z osvetljenimi klopcami? Lastniki ste torej etažni lastniki bližnjega bloka? In sami plačujete za elektriko, ki osvetljuje klopce? Wow, po moje ste edinstven primer…
Pa kako veš, da na vašem parkirišču ne parkirajo sosedje? Samo dejstvo, da vozim avto z NM tablicami, še ne pomeni, da ne živim v LJ (bodisi stalno bodisi začasno).
In ja… tvoj zadnji post je pokazal tvojo pravi značaj – ne moreš biti ravno ponosna nanj.[/quote]
Smo kreteni, a ne……..ampak natanko to delamo že 3 leta. Parkira pa kdor koli hoče. Če kakšen sosed, ok, a lahko kdor koli.[/quote]
Evo, zdaj sem pa ratala zares radovedna.
Kje je ta park, ki ga osvetljujete z elektriko, ko jo plačujete sami? In od kod imate napeljano to elektriko? Iz vašega bloka? In potem to plačujete kot skupno/stopniščno elektriko?
Ja, malo je mogoče res off topic, me pa zelo zanima.
je tudi bilo podobno oz. ravno obratno. Imamo eno parcelo, na kateri imamo res nekaj sliv, ki so letos po nekaj letih res dobro obrodile. Tam sicer nihče ne stanuje, gremo pa vsake toliko časa pogledat, sploh letos, ko je bilo toliko sliv, ker smo jih želeli predelati (marmelada, džem,..). Ko smo enkrat prišli gor, sta bili dve sovaščanki pod eno slivo s košaro in jih lepo pridni nabirali. In to take, ki še niti zrele niso bile OK. Rekli sta, aja, zdaj boma pa kregane, ker nabirava slive … smo rekli, ni problem, če jih naberete ko greste mimo in se jih najeste, da pa jih nabirate v košaro za domov, bi pa lahko vprašali. Sta samo čudno gledali in šli naprej.
In tudi slive, ki so po tleh, sedaj pobiramo, ker jih bomo dali enemu znancu, ki bo pripravljal slivovko …
Lp,M.
No, meni se pa zdi, da močno in hudo pretiravate, vsi skupaj. Žlahtnik ima sadovnjak, v njem avtohtone vrste sadja, od jabolj, sliv, češpelj, hrušk, ringlojev vel sort, do kivijev, raznih vrst gozdnih sadežev….. vse skupaj je prbl 20 x več, kot lahko on pa vsa njegova bližnja in daljna žlahta potamani skozi celo sezono. Škropiva ta drevesa niso in tudi ne bodo videla, jabolka so velikokrat črviva, so pa kljub temu naravnost odlična. Vsako leto napreša več 100 l jabolčnega soka, pa več sto litrov kisa, nekaj nakuha tudi žganja. Pol dreves je blizu hiše, pol pa daleč stran. Vsi vaščani vedo, da lahko kadarkoli poberejo, naberejo, vzamejo, kar jim paše, edini pogoj je, da ne lomijo vej in ne delajo škode. Žlahtnik je namreč starega kova mož in raje pošenka, kot da mu zgnije.
Doma sem z vasi. Nikoli in nikdar nas ni nihče preganjal, če smo pobirali “cepavce”. Nikoli. Da bi hodili spraševat ali celo plačevat pobrano sadje????? Ne se hecat no. Mi jablan nismo imeli, smo imeli koruzo pa vrtnine. Mi smo pri sosedu jabolka pobirali, sosedova teta pa korenje in solato pri nas, pa noben nobenga ni spraševal. Tudi tujcev, ki so nekoč davno prikukali v našo dolino za 7. božjim rebrom, ni noben jagal in preganjal, če so 5 jabolk pobrali. Za moje pojme je to – zaplankano dlakocepljenje. Smo pa preganjali idiote, ki so se s kolesom po turšici vozili in škodo delali, to pa. Še danes poberem jabolko, če leži v travi. Vej ne obiram in se ne stegujem za njimi, če pa vidim osamelo drevo in pod njim kup sadja, ki gnije, naberem – zase, za otroke – ne v vrečko, ampak kar pač tam, na licu mesta pojemo. Kraja? Zaradi mene lahko, zame to nima popolnoma nič s kako krajo.
Jaz tud mislim, da je treba pač razlikovat. Če je res iz tal pobirala, spodaj paže vse polno, pa daj, kaj pa pol, če je vzela 5 jabolk?
Tudi mi smo na vasi in to res ni ne vem kaj. Dokler se ne dela škode. PA dokler ne pride z gajbicam pobirat. 🙂
Je pa res to, da ne vemo, kaj in kako je v resnici bilo. Če zgoraj napisana zgodba drži, je pač kmet bolj take sorte. Ampak tudi takih je dost. Saj žemoj oče je podoben. Ima trto, pa odkar ne preša več, v bistvu ne ve, kaj bi z grozdjem. Ko je bil eno leto bolan, sem dala oglas in so eni prišli obirat grozdje. Logično, da sem ga dala zastojn. No, in v zahvalo sem dobila 3 kozarce medu. 🙂
Drugo leto so ti ljudje spet klicali, če lahko malo grozdja dobijo, pa je oče rekel ne! Kar tako ga že ne dam! Pa nima z grozdjem nobenega dela, nič ga ne stane, da zraste. Je raje pustil, da mu je na trti zgnil. Pač! Tak je. In ja, starejši ljudje so bolj obsedeni s tem.
Gre za princip? Ja, vem. Sedaj si povedala bistvo. SAMO za princip je šlo. Ne za jabolka.
In najbrž sem res trapasta, ko pustim, da neljubljanski grbi parkirajo na našem parkirišču, ki ga sami pometamo in kidamo in sedijo na naših osvetljenih klopcah v našem neograjenem parku.
Ja, smo tudi mi trapasti. Posebej ker smo tiho. V bodoče bom sam rjula nanje…………ali pobirala parkirnino :-)))
Pa da mi slučajno kdo na tem forumu ne postavi vprašanja, kje se da v LJ zastonj parkirati. če jaz lahko kupim 1 jabolko ali pet na tržnici, potem lahko tudi vi skeširate parkirnino. Vzajemnosti ni več. Jaz sicer nimam nič več ali nič manj če vi plačate parkirnino, tako kot tisti stari nima nič več ali manj če jaz poberem kakšno jabolko od jablane, ki mu dol visi – a gre za princip, praviš. Prav.
P:S: Še pripomba – sori, meščani ne živijo na podeželju……..[/quote]
S tem odgovorom si pa povedala vse o sebi ha-ha-haa
Kar se tiče pa parkirišča, če bi bilo vaše, bi ga že zdavnaj imeli zagrajenega !
Tako pa verjetno parkirate na zemljišču, ki je last nas vseh (last MOL-a) :)))
Torej bi ti morala plačevati najemnino za parkiranje.[/quote]
Joj, dej se mal informiraj, kakšna je scena pri novogradnjah, če že meni ne verjameš. Imamo pač mega parcelo, gor blok, dva mala parka, osvetljene klopce (lučke vgrajena v klopco), parking. Celo pločnik in del kolesarske je naše (želimo prodati nazaj MOLu….se pogajamo).
Naš hišnik vse kar je na parceli, puca. Eko otok, ki ga uporabljajo vsi okoli, parkirišče, ki ga uporablja kdor hoče (stanovalci imamo svoje parkirne prostore pod blokom in jih vsi uporabljamo, saj narediš tri korake in si v liftu in doma), pločniki ob bloku, vse to se čisti na naš račun.
Jasno?
Podobna ali enaka scena je – kot jaz vem – pri vseh večjih novogradnjah, na začetku. Dokler se kdo ne spomni, da bi dal rampo, odklopil luči pa mogoče še ograjo okoli dal.
Kar se pa MOLa tiče, žal ni zainteresiran za odkup dela parcele, KER SE MU NE SPLAČA. Bolje je, da stanovalci vzdržujejo parking, kot pa on…..
Jaz se pa strinjam s teboj. res je tako kot si napisala, moje, moje, moje, pa če mi tudi vse zgnije.
Primož
Ti nisi normalna. Kar si delala, je kraja. Če si res želela jabolka, bi lepo stopila do lastnika in vljudno prosila, če lahko vzameš kakšno jabolko in sem prepričana, da bi bila reakcija popolnoma drugačna.
V takih primerih se zmeraj vprašaj: Kaj, če bi vsi delali tako?[/quote]
Še ena, ki ne zna barat. A to razsaja al kaj……….jablana je bila SREDI NIČESAR, ne ob kakšni hiši. OK? A zdej naj tekam do prejšnje in naslednje vasi in sprašujem če lahko vzamem 5 jabolk, ki slučajno še niso zgnile?
“Kaj če bi vsi delali tako” – ja, veš kaj bi bilo? Pod jablano ne bi bilo 5 zgnitih jabolk.
kaj bi še bilo………? Tipson bi mi polepšal dan. Kaj še? Aja, zamudil je priložnost, da mi proda 3 gajbe jabolk :-)) Kaj še……..zihr je še kaj.
Mirjam, “pretiravenaje” končno da slišim, da je celo kaj takega možno. Lepo, še je kaj upanja :-)))))))
Mi imamo tud 5 manjših sliv na travniku sredi NIČESAR, doma smo pa iz mesta…
Pa to še ne pomeni, da jih ne obiramo in poberemo… tudi tiste, ki ležijo na tleh se vedno pobere, kot si prebrala že zgoraj za kuhanje šnopca…
Ne vem zakaj se vsi tako brigate za tuja jabolka in slive in kaj počnejo lastniki z njimi???
če vam je tolk do njih, pa si jih posadite, tudi manjši kosi nezazidljive zemlje so čist poceni, tko da….si to lohk vsak privošči. Potem boš pa še ptiče odganjala in ne sam ljudi :))))
ti očitno še vedno ne razumeš bistva
kar ni tvoje, pusti na miru ko te pa nekdo zaloti pri pobiranju tujih jabolk, je pa tak človek zagovedar… in kaj ima spoh veze njegova stara kripa s tem, da ti tuja jabolka nabiraŠ???
to edin pomeni, da se imaš ti kao “meščanka” nekaj več od enga “podeželskega kmeta”
meščanka jaz te razumem, ker sem tudi sama iz mesta – ne dam ti pa prav. meščani mislimo, da so travniki in drevesa kar tako tam, da nihče ne bdi nad njimi, da je vse od vseh… odkar imamo parcelo na deželi mi je počasi postalo jasno, da ima še tako osamljeno in kruljavo drevo svojega lastnika. in da se sadje na koncu tudi pobere,čeprav ne sproti.sosedove breskve so cel teden ležale na travi , ose so jih veselo jedle , ampak v nedeljo je prišel z avtom in jih pobral. če bi jih drugi pobirali nebi imel kaj odnesti. tudi naše slive so na tleh, toda konec tedna jih bomo pobrali in ponucali. taka je ta reč!
kar ni tvoje, pusti na miru ko te pa nekdo zaloti pri pobiranju tujih jabolk, je pa tak človek zagovedar… in kaj ima spoh veze njegova stara kripa s tem, da ti tuja jabolka nabiraŠ???
to edin pomeni, da se imaš ti kao “meščanka” nekaj več od enga “podeželskega kmeta”[/quote]
eeeeh, kompeksi, kompleksi
Nimam svoje jablane – torej ima on več :-)) A se imam za več? Jap, imam. Pa ne zaradi materialnih dobrin, ampak gledanja na svet. Na neki točki se lahko malo manj zaplankan človek ustavi in si postavi preprosto vprašanje: “Imam jaz kaj več ali manj zaradi tega?” “A se je sploh vredno razburjati zaradi tega?” itn itn
V mojem okolju in svetu se tudi vse ne odvija ravno po pravilih (sem že pisala zgoraj o tem), a se držim tega gledanja. Zaradi tega se manj sekiram, sem bolj liberalna. No, in tale možakar je svetlobno leto daleč od takega strpnega gledanja na svet, lastnino in življenje, zato je v mojih očeh pač zagovednež. Še naprej naj čuva svoja gnila jabolka in pet negnilih, patruljira po cesti in nadira folk in se drži kot kisla kumara. Življenje si naredimo kakršnega si pač hočemo.
to edin pomeni, da se imaš ti kao “meščanka” nekaj več od enga “podeželskega kmeta”[/quote]
eeeeh, kompeksi, kompleksi
Nimam svoje jablane – torej ima on več :-)) A se imam za več? Jap, imam. Pa ne zaradi materialnih dobrin, ampak gledanja na svet. Na neki točki se lahko malo manj zaplankan človek ustavi in si postavi preprosto vprašanje: “Imam jaz kaj več ali manj zaradi tega?” “A se je sploh vredno razburjati zaradi tega?” itn itn
V mojem okolju in svetu se tudi vse ne odvija ravno po pravilih (sem že pisala zgoraj o tem), a se držim tega gledanja. Zaradi tega se manj sekiram, sem bolj liberalna. No, in tale možakar je svetlobno leto daleč od takega strpnega gledanja na svet, lastnino in življenje, zato je v mojih očeh pač zagovednež. Še naprej naj čuva svoja gnila jabolka in pet negnilih, patruljira po cesti in nadira folk in se drži kot kisla kumara. Življenje si naredimo kakršnega si pač hočemo.[/quote]
ti imaš komlekse
zaradi tistih petih jabolk si, kot praviš celo popoldne razmišljala o tem dogodku, ponoči niis spala.
In še danes ko si vstala, si mogla spisat in odpret temo zarad samo “petih gnilih” jabolk :)))
in že 8 ur se danes ubadaš s tem vprašanje in nevem kolk časa se boš še :))))
meni na kraj pameti ne pridee, da bi šel obirat tuja jabolka al pa šel sedaj v vinograde, pa si nabral košarico grozdja :)))
Forum je zaprt za komentiranje.