Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek zahojeni slovenceljni “moje, moje, moje”

zahojeni slovenceljni “moje, moje, moje”

Včeraj pop. sem šla mal na potep, izven LJ, s kolesom. Vozila sem po nekih lokalnih cestah, in ob eni je rastla jablana. Levo njive, desno travniki, hiša nekje daaaaaaleč v daljavi. Na cesti ogromno od avtov speštanih jabolk, pod jablano gomila gnilih. Na jablani jih je bilo mogoče še petina. S kolesom sem skoraj zagazila v to jablanovo čežano na cesti, ko zagledam eno ok jabolko. Ustavila sem se in ga pobrala. Pa še sosednjega zraven. In potem sem stopila z bicikla in zaokrožila okoli drevesa, če je kje še kakšno ok jabolko, da ga poberem. Mogoče jih celo naberem za en bio štrudel……..
Ko se pripelje en razmahan avto, ven zleze starejši možakar in začne na polna pljuča lajati name. Da so to njegova jabolka. Da naj ne jemljem njegovih jabolk. Nekaj sem začivkala nazaj, spustila jabolka na tla (pet) in se pobrala.

In potem sem razmišljala, kako zahojen je folk. Tipu propadajo jabolka, gnijejo, itn, pa mu je vseeno. Briga ga. Ampak kakor vidi, da bo nekdo imel kakšno korist, pa znori. To pa ne! Če je njegovo, je njegovo, torej lahko pusti zgniti. Sej načeloma je celo to res……….ampak je pa zahojeno. In tipično slovenceljsko. Sam da bo sosedu krava crknla…………..sej zato smo praktično edina država, kjer ni zafunkcioniral nakup in skupna uporaba kmetijskih strojev itn, kakor drugod v EU. Kje bi, vsak ima raje svoje. Ali nima. In kje bi posodil drugemu. Kje bi mu kaj olajšal. Le kako, če je pa večina skregana med sabo.

In potem naj sam jamrajo, kako garajo in kako malo imajo od tega. Ta zagovedar bi lahko recimo rekel, da ima veliko jablan (sploh ne dvomim) in da mi jih proda. Ali pa bi ponudil, da mu pridem kaj obrat, pa imam en del zastonj. Ipd. Ipd. Moja teta v Lj ima na vrtu češnjo. Predlagala je blokovskim otrokom v bližini, da ji jo oberejo.Pogoj je lepo obiranje, nič lomljenja itn. Eno četrtino dobi ona, ostalo je njihovo. Pa so vsi zadovoljni.

Samo nekaj pripomb na tvoje “fantastično” in “ekstrapametno” pisanje:
– lahko je jabolka pobral včeraj ali predvčerajšnjem… v tem obdobju ti jih lahko v enem dnevu popada na tla kar nekaj, pa zgleda, kot da jih nihče ne obira;
– človek se je mogoče razjezil, ker je verjetno takšnih mimoidočih prisklednikov kar nekaj;
– ne govorit o uporabi kmetijskih strojev – na vaseh so to že prakticirali; sranje je, ko 10 ljudi na enkrat rabi obračalnik, ali nakladalko ali drug stroj, ker, veš, kmetovanje je odvisno od vremena in ne moreš čakal 14 dni, da bo tvoj stroj prost;

Pa še bi ti lahko odgovarjala, pa se mi ne da. Važno, da si ti, nezagovedarca zadovoljna. Pa rasti naprej v svoji ozkomiselnosti dalje. Kajti tvoj navidezni plot je verjetno veliko višji od zagovedarja.

Ne vem, no…
Jaz možakarja kar razumem – kaj hitro se zgodi, da iz par pobranih, na tleh ležečih jabolk rata konkretno rabutanje.
Kaj pa veš, zakaj še ni sam pobral pridelka oz. mogoče pa ga še bo – tisto, kar je pač ostalo.

Sicer pa… zakaj pa mu nisi rekla, da teh par jabolk, ki si jih pobrala, plačaš? Mogoče se več ne bi jezil.

Jaz sama imam silno slabe izkušnje s pobiranjem tujega sadja.
Sosedovi mulci so nam hodili na ograjeno parcelo rabutat češnjo – ko pa je en padel z drevesa, pa smo bili mi krivi, da je drevo trhlo, da ni v redu vzdževano itd. – njegovi starši so nam grozili s tožbo. Od takrat naprej je parcela ograjena z 1,8 m visoko ograjo, poleg tega pa je blizu vhodnih vrat napis, da gre za privat lastnino in da je gibanje na parceli prepovedano.

Meni se vseeno zdi – kar je moje, naj nobenega nič ne briga. Sama moram celo leto skrbeti za drevje (obrezovanje, košnja okrog dreves in pod njimi, gnojenje…), potem pa bi nekdo prišel in odnesel to, za kar sem se jaz kar precej časa trudila. In zaradi tega res nisem zahojena.

OK, v tvojem primeru je bilo res malo drugače, ampak verjetno ima deda pač slabe izkušnje in vedno odreagira tako, kot pač je.

men pred hišo raseta dve slivi.letos sta polni tako, da se veje lomijo. razdajam jih okoli, samo da se porabijo, ker mi jih je škoda. ampak …
pred kakima dvema tednoma pride mimo hiše gruča pohodnikov. ker so nekateri glasovi kar stali pred hišo pogledam ven kaj se dogaja. kaj se je dogajalo? dobesedno lomili so veje in slive na njih. ne da bi kdo stopil do vrat, ki so samo 2 m stran in vprašal ali jih lahko nabere, čeprav še niti zrele prav niso bile … ja, sem znorela. stopila sem ven in jih prav nagravžno grdo pogledala in stala tam dokler niso šli vsi mimo.

ko sem še živela v mestu in samo tu in tam šla kdaj po vasi sem se obnašala podobno primitivno. prijela sem vejo, jo potegnila, če se je odlomila prav, če se ni, sem pa z nje odtrgala sadež … zdaj gledam na to čisto drugače, ker so moja drevesa, ker je vejo najlažje odlomit, traja pa veliko časa, da spet zrase in ker res ni težko stopit do vrat ter vprašat če se lahko nekaj vzame …. 🙂

vem, ti si imela malo drugačno situacijo, a tudi za mojo bi lahko kdo tako rekel (slive so visele preko žive meje, nihče jih ni pobiral, očitno je bilo, da nikomur ni mar zanje …. )

Tako kot je rekla že “samo pripomba…” – strinjam se z njo.

In razumem, da si zaželiš pojesti jabolko. OK, vzameš enega in se odpelješ dalje. Verjetno ti nihče ne bi težil. Ampak tvoja požrešnost – ker ni nikogar tam, si jih boš pač nabrala za štrudelj. To nikakor ni po mojem okusu.

Ko se pomladi pelješ mimo jabolčnih dreves in vidiš, da jih nihče ni obrezal, tudi stopiš s kolesa in požagaš odvečne veje?

*************************************************** Imagine all the people living life in peace ...

Sama od sebe na tla itak v glavnem popadajo slaba jabolka, zdaj v deževju je pa verjetno odneslo tudi zrela. In ja, ljudje seveda gnila jabolka pustijo od jablano, če sadovnjak ni ravno pred hišo, saj je to hkrati naravno gnojilo. Tako da mogoče je ta kmet redno hodil pobirat jabolka za svoj bio štrudl ali sok, mogoče je pa res, da jih je pustil gniti. V to zadnje sicer dvomim, ker če nič drugega, jih poje živina.
Moraš upoštevat tudi, da je na starih, velikih jablanah itak pol kale.

Kar se tiče jabolk, narobe razmišljaš. Nekatere jabolka še nezrela padejo na tla in segnijejo, zato so na tleh gnila. Razumel ni če jabolk odtrgaš, je pa en problem, če jo tam veliko pohodnikov, potem ne ostane nič. Tisto kaj je je ” naše – moje” to je pa relativna zadeve. Moje je samo toliko časa, dokler nekdo ne vzame v svojo last, saj to nam je bog dal in lahko kaj hitro tudi vzame, lahko vzame tudi tistega najbolj zagovednega. Potem ni nič več njegovo.
Kar se tiče česešenj, hudo če bi na vsako vejico pazil, se je pač odlomila, iz nje zrasejo tri.

Ej, saj sem vedela, da bodo take pripombe, ker tip je zgledal pravi kleni slovenceljski podeželan, ki definitivno ni osamljen…….
Še odgovor:
– preberi še enkrat, pod jablano je bilo VSE GNILO. Moja pokojna sorodnica je imela sadovnjak in kot otrok sem bila dosti pri njej. Verjemi, da vem, kako to zgleda. In če leži vse gnilo pod drevesom, tip do sedaj NI MIGNIL za to jablano.
– več prisklednikov? In kaj naj bi delali? Pobirali gnila jabolka?!?! Saj je večina pridelka tega drevesa šla v nič. Ampak to je v redu, a ne – sam da ni imel kdo slučajno koristi….. Lastnik ima pravico se odločit, da vse kar zraste na njegovem, tudi zgnije. Poznam. Poznamo zgodbe kako so kmetje v pogajanjih za ceno mleko stran zlivali ………
– zadruge in kmetijski stroji – mi lahko pojasniš, kako pa je ta način skupne uporabe uspel na Nizozemskem, Belgiji, Nemčiji itn itn? A tam mogoče drugače pridelujejo kot pri nas? Najbrž res……..

katarina 73, te razumem. Uničevanja ne sme bit. verjemi, da sama znam precej dobro obirati drevje. A v tem primeru sem pobirala po tleh, med gnilimi sadeži.

meščanka: če rabiš bio sadje kar povej, jaz ga imam sicer res za odmet. če bi se dalo uravnavati rodnost dreves bi le tega dala na polovico. 🙂

Sama sem meščanka,100 %-
Vendar mi ,ko sem se preselila na podeželje in če ne drugače,zaradi psa obhodim marsikatero vaško cesto,ob kateri rastejo sadna drevesa ,niti na pamet ne pade,da bi stegnila roko in vzela katerega od sadežev.
Zakaj ne?
Ker niso moji.
In spet lahko začnemo s temo-Ali kradete….
Včasih gre tudi samo za princip.
Mimogrede,kaj si pa ti že dovolila,da so ti drugi odnesli brez vprašanja,čeprav tega morda niti ne potrebuješ?

mi imamo s sosedi še vedno en skupen stroj. ostalih pa ne, ker se oni ukvarjajo z drugačnimi zadevami kot mi. tist stroj je še vedno skupen, se redno uporablja in je vse bp.

jabolka pa lahko padejo na tla gnila še nezrela. lahko so bila po tleh jabolka, ki so bila malo poškodovana, ker takšna niso uporabna.

je pa to tako…predstavljaj si, da gre vsak dan mimo tako 10 meščanskih gospodov. in vsak vzame 5 jabolk. in ker so jabolka dobra, bo šel še kdaj na tak sprehod mimo tistih jablan…in bo spet vzel pet jabolk (seveda tudi ostalih 10 mimoidočih)…in naredil bio štrudel, ki bo res dober in bo šel čez 5 dni zato seveda spet po kako jabolko… ker tistih 5, ki jih ti vzameš je res malo…če vas je pa dnevno takih 10, je to že 50 jabolk…in kmalu je jabolko obrano…pa ne s strani lastnika, temveč mimoidočih…

Gre za princip? Ja, vem. Sedaj si povedala bistvo. SAMO za princip je šlo. Ne za jabolka.

In najbrž sem res trapasta, ko pustim, da neljubljanski grbi parkirajo na našem parkirišču, ki ga sami pometamo in kidamo in sedijo na naših osvetljenih klopcah v našem neograjenem parku.
Ja, smo tudi mi trapasti. Posebej ker smo tiho. V bodoče bom sam rjula nanje…………ali pobirala parkirnino :-)))
Pa da mi slučajno kdo na tem forumu ne postavi vprašanja, kje se da v LJ zastonj parkirati. če jaz lahko kupim 1 jabolko ali pet na tržnici, potem lahko tudi vi skeširate parkirnino. Vzajemnosti ni več. Jaz sicer nimam nič več ali nič manj če vi plačate parkirnino, tako kot tisti stari nima nič več ali manj če jaz poberem kakšno jabolko od jablane, ki mu dol visi – a gre za princip, praviš. Prav.

P:S: Še pripomba – sori, meščani ne živijo na podeželju……..

No vidiš, pa je prišla tvoja slovenska narava na plano. Kako prozorno.

Gre za princip? Ja, vem. Sedaj si povedala bistvo. SAMO za princip je šlo. Ne za jabolka.

In najbrž sem res trapasta, ko pustim, da neljubljanski grbi parkirajo na našem parkirišču, ki ga sami pometamo in kidamo in sedijo na naših osvetljenih klopcah v našem neograjenem parku.
Ja, smo tudi mi trapasti. Posebej ker smo tiho. V bodoče bom sam rjula nanje…………ali pobirala parkirnino :-)))
Pa da mi slučajno kdo na tem forumu ne postavi vprašanja, kje se da v LJ zastonj parkirati. če jaz lahko kupim 1 jabolko ali pet na tržnici, potem lahko tudi vi skeširate parkirnino. Vzajemnosti ni več. Jaz sicer nimam nič več ali nič manj če vi plačate parkirnino, tako kot tisti stari nima nič več ali manj če jaz poberem kakšno jabolko od jablane, ki mu dol visi – a gre za princip, praviš. Prav.

P:S: Še pripomba – sori, meščani ne živijo na podeželju……..[/quote]

Dejstvo je, da si bila pod tujo jablano (in da se ti ne da dopovedat – jabolka padajo z drevja in gnijejo, ni nujno, da gre za zanikrnega gospodarja). Tvojega parkinga jaz ne grem branit, ga boš morala kar sama.

tit-for-tat – ne pravim, da sem Jezus Kristus pa da obračam še drugo lice itn itn itn. To delajo samo bedaki.

Kradeš tuja jabolka in se čudiš, ker te je lastnik nadrl?!? Kdo je tu zdaj smešen?
Če bi vzela eno jabolko, ajde…ampak za cel štrudel? Potem stopi do lastnikov in jih vprašaj! A to je pa težko??? Kaj pa veš, zakaj jih ne pobere in v končni fazi je to čisto njegova stvar. Če mu zgnijejo, mu pač zgnijejo… Ti obiraj svoja jabolka, samo do teh imaš pravico!
To me je spomnilo na mularijo, ki sem jin nagnala z našega dvorišča, ker očitno niso imeli dobrih namenov in potem je mulc hotel poklicati policijo “ker ga jaz nadlegujem”. Samo čakal je, da ga žvajznem in da potem pokliče še odvetnika.

Ne znaš brat?
Jablana ni bila na dvorišču, ampak sredi ničesar. Tip se je mimo pripeljal. Saj niti ne vem, če je res njegova jablana. Lahko je bil vaški posebnež, ki za hobi hruli ljudi. Ne vem.

Heh, lej, ti praviš, da tistih jabolk itak ni rabil, on pa bo rekel, da tistega parkinga itak noben ni rabil. Saj je parkiral samo za pol urce, tako kot si ti hotela vzeti samo 5 jabolk. Tebe v resnici moti, da jih veliko parkira “samo za pol urce”, njega pa, da jih veliko vzame “samo 5 jabolk”. Vidiš vzorec ?

No, pa naj mi kdo prosim pove – ali lahko pod tujim sadnim drevjem S TAL poberem kakšen sadež in ga pojem – ali ne?

Če JA – koliko jih je preveč? 2? 5?

Čisto resno vas sprašujem, ker se velikokrat potepam s kolesom in pridem mimo raznih osamljenih dreves – pa bi mi kakšno jabolko, hruška, sliva, itd prav fajn sedlo v želodec. Plačat pa ponavadi ni komu, velikokrat pa – razen kartice – niti nimam denarja s seboj.

kakšne face – ja, ti si tudi povedala bistvo. Njegova lastnina je, lahko z njo počne kar hoče. Lahko tudi zgnije.

če prevedem – moje parkirišče je. Saj je vseeno, da imam spodaj še eno garažo in zunanje parkirišče uporabljajo samo gostje. Moje je in ma da je prazno in da nihče ne parkira gor.

Meni je ta logika po svoje tuja. Če jaz ne koristim, kaj imam več ali manj, če kdo drug………..?

Parkira kdo na vašem privat parkirišču? In imate svoj privat park z osvetljenimi klopcami? Lastniki ste torej etažni lastniki bližnjega bloka? In sami plačujete za elektriko, ki osvetljuje klopce? Wow, po moje ste edinstven primer…

Pa kako veš, da na vašem parkirišču ne parkirajo sosedje? Samo dejstvo, da vozim avto z NM tablicami, še ne pomeni, da ne živim v LJ (bodisi stalno bodisi začasno).

In ja… tvoj zadnji post je pokazal tvojo pravi značaj – ne moreš biti ravno ponosna nanj.

Heh, lej, ti praviš, da tistih jabolk itak ni rabil, on pa bo rekel, da tistega parkinga itak noben ni rabil. Saj je parkiral samo za pol urce, tako kot si ti hotela vzeti samo 5 jabolk. Tebe v resnici moti, da jih veliko parkira “samo za pol urce”, njega pa, da jih veliko vzame “samo 5 jabolk”. Vidiš vzorec ?[/quote]

Daj prosim beri kaj pišem.
parkirišče nima rampe, ni ograjeno, pustimo, da kdor koli (tudi vaški zahojenci) parkirajo gor. Se pa sprašujem sedaj, če nismo mi bedaki…….

Ti jaz odgovorim. NIč. Ničesar ne smeš pobrat. Pusti, da leži in gnije. Pa da ga kosi zglodajo, pa črvi razgradijo.

P:S: Še pripomba – sori, meščani ne živijo na podeželju……..[/quote]

S tem odgovorom si pa povedala vse o sebi ha-ha-haa
Kar se tiče pa parkirišča, če bi bilo vaše, bi ga že zdavnaj imeli zagrajenega !
Tako pa verjetno parkirate na zemljišču, ki je last nas vseh (last MOL-a) :)))
Torej bi ti morala plačevati najemnino za parkiranje.

Heh, lej, ti praviš, da tistih jabolk itak ni rabil, on pa bo rekel, da tistega parkinga itak noben ni rabil. Saj je parkiral samo za pol urce, tako kot si ti hotela vzeti samo 5 jabolk. Tebe v resnici moti, da jih veliko parkira “samo za pol urce”, njega pa, da jih veliko vzame “samo 5 jabolk”. Vidiš vzorec ?[/quote]

Daj prosim beri kaj pišem.
parkirišče nima rampe, ni ograjeno, pustimo, da kdor koli (tudi vaški zahojenci) parkirajo gor. Se pa sprašujem sedaj, če nismo mi bedaki…….[/quote]

Saj tudi njegova jablana ni ograjena in jo mogoče (ne vem, ker tega kmetane poznam) obirajo meščani. Hočem ti samo reči, da si ista. Če bi s tistim parkingom služila svoj kruh, tako kot ga kmetje s pridelkom, sem 100% prepričan, da bi stala spodaj in nahrulila vsakogar, ki bi nepooblaščeno parkiral.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close