Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › vračanje štipendije ker sem prehitro diplomiral

vračanje štipendije ker sem prehitro diplomiral

Sramota!!!

Pred nekaj dnevi sem dobil položnico za okoli 700 € od javnega sklada za štipendije. Razlog: vračilo štipendije ker sem diplomiral pred koncem leta in sem vseeno dobival štipendijo. rok za plačilo 30 dni

Kako jih ni sram.. Pošiljajo položnice po koroni ko res nisem mogel nikjer delat ker sem cele dneve zaposlen s faksom plus že tko al tko sm zgubil ob prehodu na drugo stopnjo štipendijo.

Res je da so zakoni jasni ampak vas vprašam a je to človeško in normalno?? Sploh mi gre na bruhanje ko vidim kako so nesposobni pri iskanju utajenih miljonov v davčnih oazah, kako z lahkoto odpisujejo več deset miljonske dolgove priviligeranim. medtem ko take kot sem jaz pa stisnejo a fora je da nisem nič naredil narobe. Štipendijo sem si prislužil s trdim delom in marsičemu sem se moral odpovedat da me sedaj nek birokratski kreten zajebava…

A unim sfaliranim študentom pa ni treba vračati???
Pojdi na CSD in se zmeni.

ne vem kako se naj zmenim. fora je, da je točno določen pravilnik da bi kao moral javiti da sem diplomiral. ampak finta je da to velja za absolvente a kao status pa še vedno velja do konca leta. Najbolj boli to da nism niti enega izpita pogrnil, niti nisem nek lenuh ne nič pol pa maš ljudi ko do 40 leta so na prvi stopnji pa ni nobene težave. plus da ne razumem zakaj bi mi nehala se izplačevat štipendija ki sem si jo zaslužil zgolj zato ker sem diplomiral maja in ne septembra.

Če boš tiho se krivica definitivno ne bo popravila sama od sebe.

Treba bo javit in se pritožit.

Si vis pacem, para bellum.

Komu se naj pritožim? dvomim da bo karkoli pomagalo.

Kako vrste štipendije to?

Gre za zoisovo štipendijo

Kaj komu ? Tistemu ki te terja za 700 EUR komu pa misliš ?

Poglej pomagalo ali ne. Kolikšna je verjetnost da se bo stvar sama rešila če boš tiho ? Nemogoč dogodek ?

Kolikšna je verjetnost, da se boste pogodili, če jim pišeš, teledoniraš ? Večja od 0 sigurno.

Ne obupat. Pi*ku matr jaz bi jim še za 5 EUR zakompliciral življenje ti se boš pa pustil nategnit za 700 ?

Ne bo pomagalo. Z dnem diplomiranja nisi več študent. Obvezan si to sporočiti. V bistvu imaš srečo, kje drugje, kjer je zakonodaja bolj postimana kot pri nas, bi to šteli kot s prevaro pridobljena sredstva, dejanje pa obravnavali vsaj kot prekršek, če ne celo kaznivo dejanje. Poskusi kaj takega naredit v zda. Nimaš šans, da te zaposli država, niti kakšno ugledno podjetje. Tebi pa še kar ne potegne, da si prevarant, kljub temu, da si izobražen. Integritete manjka mnogim slovenskim bednikom, izpite še vsak napifla.

Ne bo pomagalo. Z dnem diplomiranja nisi več študent. Obvezan si to sporočiti. V bistvu imaš srečo, kje drugje, kjer je zakonodaja bolj postimana kot pri nas, bi to šteli kot s prevaro pridobljena sredstva, dejanje pa obravnavali vsaj kot prekršek, če ne celo kaznivo dejanje. Poskusi kaj takega naredit v zda. Nimaš šans, da te zaposli država, niti kakšno ugledno podjetje. Tebi pa še kar ne potegne, da si prevarant, kljub temu, da si izobražen. Integritete manjka mnogim slovenskim bednikom, izpite še vsak napifla.
[/quote]

Kako te ni sram. Ti meni, da sem prevarant? Fora je da recimo nekdo ki je 3 letnik in konča predčasno mu se izplača jaz ko sem absolvent mene pa sedaj zajebavajo. Finta je da status sem imel. In pač res še enkrat a si slučajno zaposlen tam ali pa si moten? Kak nategun sem? ker sem prejemal štipendijo ki sem si jo pošteno prislužil in tudi pač mel še vedno status in vse. res zarad takih kot si ti ne bo nikol bolje.

[/quote]

Kaj pa faliranci, tudi mon jih je poln, ki pri 35 še nimajo diolome? A tisti pa niso prevaranti? Jokajo po CSD za odpis dolga in jim rata.

Avtor, stopi takoj do CSD, dokazuj da si brez sredstev, prosi za odpis. Vsaj poskusi.

Kako te ni sram. Ti meni, da sem prevarant? Fora je da recimo nekdo ki je 3 letnik in konča predčasno mu se izplača jaz ko sem absolvent mene pa sedaj zajebavajo. Finta je da status sem imel. In pač res še enkrat a si slučajno zaposlen tam ali pa si moten? Kak nategun sem? ker sem prejemal štipendijo ki sem si jo pošteno prislužil in tudi pač mel še vedno status in vse. res zarad takih kot si ti ne bo nikol bolje.
[/quote]

Status bi ti moral veljati do konca leta če se nameravaš še vpisati naprej. Ta anomalija z izgubo statusa pri tapridnih se sicer je baje dogajala ampak kot vem status kljub temu obdržiš do izteka stud. leta če greš redno naprej.

Status bi ti moral veljati do konca leta če se nameravaš še vpisati naprej. Ta anomalija z izgubo statusa pri tapridnih se sicer je baje dogajala ampak kot vem status kljub temu obdržiš do izteka stud. leta če greš redno naprej.
[/quote]

fora je da status mi je veljal in vse. In res ne morem verjet, da se loh kaj takega dogaja. ena ogromna sramota je tole.

Zštip-1 določa, da se lahko štipendija izplača v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za preostale mesece trajanja izobraževalnega programa, če štipendist zaključi izobraževanje pred iztekom izobraževalnega programa. Torej je tisti, ki diplomira med letom ( in to ni v času absolventa), upravičen do preostalih štipendij do konca leta. 87. člen Zštip-1 pa tudi določa, da se štipendijsko razmerje po izteku izobraževalnega programa v primeru podaljšanja študentskega statusa (t.i. absolvent) podaljša za dodatno študijsko leto po izteku izobraževalnega programa prve ali druge stopnje. V tem primeru pa se štipendija v času absolventa izplačuje le do diplome!

[/quote]

Ti zoisov štipendist, pa tako retoriko uporabljaš? Resno??

Ti nič ne nuca jeza, ker ta naša javna uprava ni taka kakor naši starši ali pa profesorji, s katermi se lahko pravdaš za točke. Teta s CSD ti bo scitirala člen in ne bo trtemrte.

Tako, da čustva stran in vklopi razum. Stopi do CSD in tam lepo na uglajen način razloži svojo zagato in morda boste tam prišli do reštive, ki bo dobra za vse.

Ne vem, da se en diplomant nič ne znajde, je pa kr mal čudno.

[/quote]

Absolventskega staža ni več in ga torej nisi imel. Če ti ni uspelo dokončati študija v toliko letih, kot študij traja (tri ali štiri leta), si lahko vzel dodatno leto. A to pomeni, da študija nisi dokončal predčasno, temveč si ga podaljšal. Bodi srečen, da si sploh dobival štipendijo v dodatnem letu do diplomiranja. Ker praviloma bi moral biti v tistem času brez štipendije, bi pa štipenditor zato, ker status pa imaš, vseeno čakal na tvojo diplomo brez zahtevka po vračilu celotne štipendije zaradi nedokončanja študija.

Pritožbo pa seveda lahko napišeš. Morda ti pa uspe.

Ja razumem da je pač tak zakon. ampak a je to normalno? Da mi nekdo bo pol tam citiral nek glup zakon ki je totalno nečloveški. Jaz razumem da je moja kriva predvsem ampak mi je pa totalno nepravično in sramotno da se spravijo na tiste ki nismo nič narobe pravzaprav nardili. ta sredstva so bla namenjena tko al tko MENI.

Preberi si zakon vendar tudi potem govori “sem prebral” ne pa da razumeš.

Absolventskega staža ni več in ga torej nisi imel. Če ti ni uspelo dokončati študija v toliko letih, kot študij traja (tri ali štiri leta), si lahko vzel dodatno leto. A to pomeni, da študija nisi dokončal predčasno, temveč si ga podaljšal. Bodi srečen, da si sploh dobival štipendijo v dodatnem letu do diplomiranja. Ker praviloma bi moral biti v tistem času brez štipendije, bi pa štipenditor zato, ker status pa imaš, vseeno čakal na tvojo diplomo brez zahtevka po vračilu celotne štipendije zaradi nedokončanja študija.

Pritožbo pa seveda lahko napišeš. Morda ti pa uspe.
[/quote]

Sploh ni res. štipendija ti pripada tudi v dodatnem letu. Drugače pa nisem vzel dodatno leto ker bi bil lenuh ali butast temveč ker sem želel dobit praktične izkušnje iz svoje stroke…

Preberi si zakon vendar tudi potem govori “sem prebral” ne pa da razumeš.
[/quote]

SEM GA PREBRAL ENE 10X. Ja v redu. zakon je tak kot je . Ampak pač kaj a to pa zdej pomeni da moramo pa vsi se lepo uklonit in biti tiho ker si je nek kruhoborec na ministrstvu pač v svoji zabiti betici spomnu da onim ki smo absolventi pa ne pripada do konca leta štipendija? Lepo te prosim, če ni to legalizirana kraja pri belem dnevu pol pa ne vem kaj je.

Sploh ni res. štipendija ti pripada tudi v dodatnem letu. Drugače pa nisem vzel dodatno leto ker bi bil lenuh ali butast temveč ker sem želel dobit praktične izkušnje iz svoje stroke…
[/quote]

Kolikor je meni znano, se štipendija dobi za toliko let, kolikor traja študijski program. Če ponavljaš ali podaljšaš, ti štipendija ne more pripadati. Morda tista, ki se jo dobiva zaradi socialnih razmer, kadrovska pa zagotovo ne. Štipenditor ni kriv, da si ti podaljšal študij.

SEM GA PREBRAL ENE 10X. Ja v redu. zakon je tak kot je . Ampak pač kaj a to pa zdej pomeni da moramo pa vsi se lepo uklonit in biti tiho ker si je nek kruhoborec na ministrstvu pač v svoji zabiti betici spomnu da onim ki smo absolventi pa ne pripada do konca leta štipendija? Lepo te prosim, če ni to legalizirana kraja pri belem dnevu pol pa ne vem kaj je.
[/quote]

Pa jebo ti isus mater pomiri se, jutri dvigni telefon ali spiši e-mail in se probaj zmenit.

Čakaj absolvent… a nisi govoril da si 3. letnik predčasno zaključil, kar je čudno ampak povsem možno glede na COVID 19 in prilagoditve ki so bile sprejete.

Z absolventom nisi nič predčasno končal študija ampak z zamudo, ker kot prvo študijski program je planiran za npr. 2 ali 3 leta. Namen absolventa je izključno podaljšanje statusa za dokončat preostale obveznosti med katere sodi tudi zaključno delo.

Ne pa tukaj histerijo zganjat. Zoisova tudi ni ravno neka bogatija od štipendije in naj te terjajo samo za tisto, kar so ti izplačali preveč.

Kdaj si diplomiral da se je 700 EUR nabralo ? Pi*da če kadrovsko dobiš 300-500 eur si dasa zoisova je pa nek okol 100 do 150 eur ?

Kolikor je meni znano, se štipendija dobi za toliko let, kolikor traja študijski program. Če ponavljaš ali podaljšaš, ti štipendija ne more pripadati. Morda tista, ki se jo dobiva zaradi socialnih razmer, kadrovska pa zagotovo ne. Štipenditor ni kriv, da si ti podaljšal študij.
[/quote]

Zoisova štipendija ti pripada tudi v dodatnem letu!!! Študij sem podaljšal da sem dobu dejanske izkušnje da mam kaj za v cv napisat.

Zoisova štipendija ti pripada tudi v dodatnem letu!!! Študij sem podaljšal da sem dobu dejanske izkušnje da mam kaj za v cv napisat.
[/quote]

Diplomiral sem aprila lani in terjajo štipendije do septembra.
Ne ampak mi gre na živce da mi tukaj nekdo pametuje o tem kako sem prepozen itd.

[/quote]

Štipendija temu ni namejena. In sprijazni se že enkrat, da si študij podaljšal in nikakor ne prehitro diplomiral.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close