vračanje štipendije ker sem prehitro diplomiral
SEM GA PREBRAL ENE 10X. Ja v redu. zakon je tak kot je . Ampak pač kaj a to pa zdej pomeni da moramo pa vsi se lepo uklonit in biti tiho ker si je nek kruhoborec na ministrstvu pač v svoji zabiti betici spomnu da onim ki smo absolventi pa ne pripada do konca leta štipendija? Lepo te prosim, če ni to legalizirana kraja pri belem dnevu pol pa ne vem kaj je.
[/quote]
Iz slabega na še slabše… Zoisova je povsem razodenela na pomenu, ker jo očitno podeljujejo zgolj povprečno dojemljivim. Poleg tega, da si poskusil s prevaro priti do sredstev, sedaj poskušaš dokazati še, da smo blesavi mi, ki normativne podlage razumemo. To je izključno tvoj problem, kaj si ti misliš, da bi moral dobiti. Dobil si mnogo preveč, vso štipendijo, ne samo 700 eur, če se že sklicuješ na nadarjene, ker tega ni zaznati niti v enem stavku tvojega pisanja. Ker nisi niti nadarjen, še manj pa znajdljiv, boš pa verjetno moral vrniti teh 700 eur preplačila, ob čemer se niti najmanj ne zavedaš, da si jo poceni odnesel, temveč kričiš kot fačak, da hočeš še več, ne zavedajoč, da kričiš samo o pravicah, o dolžnostih molčiš. In odsodti državo, ki te je do 25 leta živela, da ti je legalno nekaj ukradla, dokazuje samo to, da nimaš niti najmanj izostrenega čuta za legalno. Čudak razvajen. Nesposoben.
Ker ste že zbrani tukaj … imam eno drugačno vprašanje. Zaradi neuspešnega faksa moram vrniti štipendijo (cca2000€), dobila sem odlog. Ko sem za odlog zaprosila, sem nekako računala, da najprej prestavim, potem pa itak ne bom imela (veliko) denarja in spet prestavim oz. jamram, da se mi odpiše. Zdaj imam pa relativno veliko sredstev zaradi službe in to se ne bo spremenilo. Znesek bi lahko vrnila … ampak hkrati vem, da se nekaterim odpiše … meni se pa ne bo, ker ne bom ob pravem času brez sredstev. Je komu uspelo v podobnem primeru dobiti odpis in na podlagi česa? Kaj pa če potrebujem denar na računu za nekaj? Vem, da sem denar pred tem DOBILA, vendar so ga tudi drugi in nekateri ga niso vrnili in jim ga nikoli ne bo treba, tudi če si finančno opomorejo.
Eni preveč razmišljate. Premalo berete, kar se tiče vas. Če si diplomiral in zaključil, zakaj bi že moral dobivati štipendijo? A za razpravo Mon?
Kaj vam ni jasno?
Če greš v penzion, tudi ne dobivaš več plače, ampak penzion. Če nisi več študent, iz katerega naslova bi potem štipendijo?
Ko si začel dobivati štipendijo, si se pa zakonu, brez branja le rogal?
In ja se strinjam, goljufija je precizen pojem. Ne bit ihtav diplomirani otrok. Vklopi razum. A tega niso učili na faksu?
Toliko študija, pol pa en zakon naredi cele preglavice? Sori 😂
SEM GA PREBRAL ENE 10X. Ja v redu. zakon je tak kot je . Ampak pač kaj a to pa zdej pomeni da moramo pa vsi se lepo uklonit in biti tiho ker si je nek kruhoborec na ministrstvu pač v svoji zabiti betici spomnu da onim ki smo absolventi pa ne pripada do konca leta štipendija? Lepo te prosim, če ni to legalizirana kraja pri belem dnevu pol pa ne vem kaj je.
[/quote]
Glej ga, “pametnega” študenta, ki je doštudiral! V vseh letih študija ti ni postalo jasno, KDO v državi zakone, predpise in odloke sprejema in KDO mora izvajati to, kar je bilo sprejeto?
Če bi te nekdo ustrelil, bi ti očitno ves svoj bes in jezo usmeril na pištolo!
Ja kaj ni jasno? Diplomiral si aprila, štipendijo si pa neupravičeno prejemal še do konca septembra. In zdaj moraš to vračat, normalno. Če nimaš denarja, ker še nisi zaposlen (zakaj že nisi, če si diplomiral aprila lani??), zaprosi za odlog plačila. To je vse, kar lahko narediš.
To tvoje jamranje je isto kot bi jaz jamrala, ker moram vračat otroški dodatek, ker se je moj sin že zaposlil. Pa kaj, če se je predčasno zaposlil, ker je bil pač priden? Če je otrok že zaposlen, ti otroški dodatek ne pripada. Pika. Kot tebi ne štipendija, če si že diplomiral. To, da si bil še vedno študent, ne igra vloge. Nekatere pravice iz statusa študenta so ti še vedno pripadale, nekatere pač ne. Sprijazni se.
Zoisova štipendija ti pripada tudi v dodatnem letu!!! Študij sem podaljšal da sem dobu dejanske izkušnje da mam kaj za v cv napisat.
[/quote]
Res ne vem, kdo ti je dal diplomo, če ne znaš resno prebrat in razumet enga bednega pravilnika. Tako kot piše, tako je, tudi če se ti tu gor ali kjerkoli na polno usajaš. Tudi petkovo kolesarjenje ti ne bo pomagalo. Lahko bi te vest pekla, da si pobiral par mesecev štipendijo, misleč, da se ti bo v žep prilepila. Jasno da moraš vračat.
Sicer pa večina pridnih študentov, ki kanijo prej končat, celo zadevo pripelje do konca in se s profesorjem zmeni za zagovor čisto na koncu – razlog prejemanje štipendije. Ni treba bit hudo pameten.
Po eni strani se ti je zgodila krivica, po drugi strani pa je zakon tako kot je. Ker se toliko obešaš, da tistih, ki so pokradli veliko denarja nihče ne preganja imaš sedaj edinstveno priložnost, da to začneš početi ti! Ker boš pri tem zelo uspešen, boš na hitro rešil par primerov in bo kapnilo nekaj €, da boš vrnil tisto, kar si preveč dobil!
Zgleda pa, da sredstva za štipendijo so ti bila namenjena do diplomiranja! Kar je po neki logiki tudi normalno! Naprej ti niso bila namenjena, ker si se že lahko na polno aktiviral pri iskanju službe in takrat nisi študiral!
Hehe. Si pa optimist … Na tem forumu ne boš dobil odgovorov. Ta forum je čisto retardiran. Če hočeš boljše odgovore, se obni na druge forume. Ta forum požre vse, kar si kdo prdne, med tem, ko na drugih forumih malo boljše delujejo administratorji. Najboljši forum je zagotovo Slo-Tech, kjer take debile, kot so ti pisali malo višje, izbrišejo, blokirajo ali pa na koncu kar celo temo zaklenejo, da ne smetijo s svojimi idejami..
Razumem, da si jezen in ogorčen, ampak ni na tvojem mestu, da se sprašuješ ali je to človeško. Ko si dal vlogo za štipendijo, si verjetno moral prebrati, kaj dobiš s tem in kaj velja. In če je določeno, da prejemaš do diplome in da moreš to sporočit, potem moreš to naredit – ker so takšne njihove zahteve. Če ti to ni ok, potem ne bi smel zaprosit za to štipendijo!
Verjamem, da ti je prav prišla tudi štipendija po diplomi, verjemi, vsak bi bil vesel. Ampak ne moreš zaradi pravil oz zakonov od JSKD biti jezen na celo državo in tajkune.
Glede na to da si diplomiral, si verjetno funkcionalno pismen in razumeš kaj pomeni, da moraš sporočit v 30 dneh. Če pa tega nisi vedel prej, pa si sam kriv, ker ne prebereš prej, kakšne so tvoje dolžnosti. Bodi zrel, priznaj napako in se dogovori za obroke. Tudi študenti moramo odrasti in se obnašati zrelo, pa četudi se drugi ne.
Po eni strani se ti je zgodila krivica, po drugi strani pa je zakon tako kot je. Ker se toliko obešaš, da tistih, ki so pokradli veliko denarja nihče ne preganja imaš sedaj edinstveno priložnost, da to začneš početi ti! Ker boš pri tem zelo uspešen, boš na hitro rešil par primerov in bo kapnilo nekaj €, da boš vrnil tisto, kar si preveč dobil!
Zgleda pa, da sredstva za štipendijo so ti bila namenjena do diplomiranja! Kar je po neki logiki tudi normalno! Naprej ti niso bila namenjena, ker si se že lahko na polno aktiviral pri iskanju službe in takrat nisi študiral!
[/quote]
Saj pri teh stvareh sploh ne gre za ne/normalnost, tu je važen samo kaj piše v zakonu.
Tam piše tudi da če diplomiraš en dan prepozno moraš vrnit štipendijo za DVE LETI…..
Zakaj pa si izgubil štipendijo po vpisu na 2. stopnjo?
[/quote]
Pri zoisovi moraš vsakič, ko greš na višjo stopnjo izpolnjevati usrezne pogoje. Tako, za SŠ dobiš na podlagi dosežkov iz OŠ, za 1. stopnjo na podlagi dosežkov iz SŠ in za 2. stopnjo na podlagi dosežkov iz 1. stopnje.
Pogoji so pa vedno težji. Poleg ustreznega povprečja, mislim, da je za 2. stopnjo tudi pogoj objava v znanstveni publikaciji oz. zborniku. Kar je za nekatere smeri študija zelo težko doseči.
Kaj komu ? Tistemu ki te terja za 700 EUR komu pa misliš ?
Poglej pomagalo ali ne. Kolikšna je verjetnost da se bo stvar sama rešila če boš tiho ? Nemogoč dogodek ?
Kolikšna je verjetnost, da se boste pogodili, če jim pišeš, teledoniraš ? Večja od 0 sigurno.
Ne obupat. Pi*ku matr jaz bi jim še za 5 EUR zakompliciral življenje ti se boš pa pustil nategnit za 700 ?
[/quote]
Evo še eden, dipl. lateri niti osnovnih stvari ne zna in ne zmore sam, to je postopek za 15 let starega otroka.
Kaj komu ? Tistemu ki te terja za 700 EUR komu pa misliš ?
Poglej pomagalo ali ne. Kolikšna je verjetnost da se bo stvar sama rešila če boš tiho ? Nemogoč dogodek ?
Kolikšna je verjetnost, da se boste pogodili, če jim pišeš, teledoniraš ? Večja od 0 sigurno.
Ne obupat. Pi*ku matr jaz bi jim še za 5 EUR zakompliciral življenje ti se boš pa pustil nategnit za 700 ?
[/quote]
Evo še eden, dipl. lateri niti osnovnih stvari ne zna in ne zmore sam, to je postopek za 15 let starega otroka.
Živjo!
Prvo kot prvo, res mi je žal skozi kakšno izkušnjo greš. Sama sem študenka in vem, koliko garanja, truda in predvsem odrekanja vzame, ko se posvetiš študiju. Marsikdo tega ne razume.
Dosti kolegov, diplomira iz zelo podobnih razlogov septembra. Status študenta se jim ohrani čez celo poletje, lahko opravljajo študentsko delo ter se izognejo kup raznim nevšečnostim.
Sama, kar se tiče trenutne situacije ti konkreten nasvet ne morem dati, lahko ti pa povem, da v prihodnje raje zavlačuj (da septembra oddaš svoje strokovno delo ipd.), kot da greš po taki poti kot si sedaj šel.
Srečno!
Status bi ti moral veljati do konca leta če se nameravaš še vpisati naprej. Ta anomalija z izgubo statusa pri tapridnih se sicer je baje dogajala ampak kot vem status kljub temu obdržiš do izteka stud. leta če greš redno naprej.
[/quote]
Ja, anomalija s statusom se je dogajala celo pri zdravstvenem zavarovanju: nekaj let nazaj so ti, če si predčasno diplomiral, do nadaljnjega vpisa na magisterij prekinili zdravstveno zavarovanje. Si se moral zavarovati kot občan, ob vpisu naprej pa spet kot študent.
Bi pa poslušala nasvet Bande in bi se šla poskusiti dogovoriti za odpis.
Hvala vsem za vzpodbudne besede. tudi hvala za kritike. Bi pa pojasnil nekaj nisem nikoli zahteval nekaj kar mi ne bi pripadalo. Sem vzel absolventa oz. dodatno leto ker sem želel pridobiti praktične izkušnje v svoji stroki, namreč med samim študijem nisem našel časa. Tako, da sem dodatno leto izkoristil da sem se učil nove stvari ter spisal diplomo niti enega izpita nisem zavlekel v dodatno leto prav tako pa nisem ne potoval ne ležal na kavču. Težava je bila ker nikjer nisem dobil priložnosti, da bi me plačali zato sem upravljal raziskovalno delo kot prostovoljec in mi je ta štipendija še kako prav prišla. Nisem pa se zaposlil ker sem se potem vpisal še na drugo stopnjo. Tako, da ljudje preden naslednjič koga obsojate probajte met malo empatije in razumet še drugo plat zgodbe ne samo to kar piše v zakonu. Jaz vem, da je bila moja krivda ker sem spregledal ta člen v pravilniku, ni me pa treba označevat za bebca in prevaranta in še ne vem kaj… Tudi zato sem vzel dodatno leto da bom po koncu druge stopnje lažje zaposljiv in ne bom živel na “vaš” račun.
Meni so na CSD rekli da je zdaj nek nov zakon in da študent, ko diplomira ima status do konca šolskega leta. Torej če diplomiram maja imam status do 31. Septembra. Kako je z štipendijo nebi vedla so pa dali absolventom možnost štioendije, ki je recimo brca v rit da spišeš diplomo sicer vračaš štipendijo.
Najbolje se je obrniti na pristojni CSD in se pozanimati v primeru vračanja se da zmenit da vračate po obrokih.
Srečno
Forum je zaprt za komentiranje.