Vladivostok – hinti
Nisem se nasel v Citi, ampak kar v Habarovsku. Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Ruske ceste so pa res nekaj…
No, kakorkoli. Motor ima hude astmaticne napade, ce bom uspel prikrevsljati do Vladivostoka OK, drugace bom ze iz Habarovska ostanke motorja poslal v Slovenijo, sam pa z vlakom v Vladivostok in naprej Peking.
V vsakem primeru nadaljujem voznjo. Motorist, oprosti. Tipkarska napaka. Cena za motor je 200 rubljev po kilogramu, ne 20, kakor sem pomotoma napisal.
lp
bv
Ha, se enkrat smo sli po gobe, dokoncno…
Tokrat v Habarovsku. K sreci se v mestu, tako da sem lahko takoj spremenil nacrte.
Na zelezniski postaji prepricam postarje, da mi nalozijo motor (po ze enkrat preizkuseni tehniki).
Grem po karto za vlak zame, pa izvem, da je vlak poln. Hm.
Nazaj do postarjev, pa smo se dogovorili, da se svercava oba, motor in jaz…. ;))
Tako da sva zadnjih 1000 km (natancneje 980) skupaj pocivala v postnem vagonu ob polni oskrbi dveh prijaznih postarjev. Mimogrede, borsc, ki sta ga skuhala, je bil bistveno boljsi od tistega kar sem jedel po kafejih in gostinicah…
Skratka, zadnjih 1000 km, gladka cesta, brez lukenj in ostalega, midva pa na vagonu…
No, nic hudega.
V Vladivostoku sem.
Pocitek do ponedeljka, potem pa motor na ladjo in karto do Pekinga. Tam se nadaljuje, bistveno manj razgibano in nepredvidljivo…
lp
bv
Sem ze mislil koncati s svojimi javljanji po Rusiji, Kitajska bo itak bolj kot ne enostavna. Ampak ne morem. Za konec sem padel se v roke ruski birokraciji, bolje receno korupciji v carinski policiji. Do sedj nisem niti vedel da carinska policija obstaja.
No, nic hudega ni bilo, razen da sem bil ob 200 USD in da se je odhod mene iz Vladivostoka vlekel 5 dni, motorja pa 14 dni. Na zacetku je bilo videti mnogo huje, ampak kot vedno v Rusiji, zadeve se zadnji trenutek razresijo na nepojmljiv nacin.
Zgodba? Enostavna. Za 2 dni sem bil prepozen pri izvozu motorja iz Rusije zaradi okvare, zato mi je potekla zacasna registracija motorja v Rusiji. Pri nas to ni problem, tam smo pa izpisali dva obrazca, vsak je obsegal po 4 A4 strani. V teh obrazcih so se vprasanja ponavljala, nekaj jih je bilo obrnjenih drugace, skratka dovolj bi bil en obrazec. In resevanje te vloge za odobritev kazni za prekoracitev roka veljavnosti registracije traja (naj bi trajalo) 1 teden. Kazen je pa itak vnaprej znana, vsaj okvirno. Ampak red mora biti.
Vlogo za kazen poslati pristojnem organu, ki bo izdal sklep o kazni,….
Ko sem pustil tam omenjenih 200 USD, se je zadeva bliskovito spremenila. V pravi akciji iz ameriskih filmov so me spravili na letalo za Harbin in od tam proti Pekingu. Ze na vhodu v letalisce me je cakal stevardesa, me peljala mimo vseh formalnosti (samo potni list so postempljali brez preverjanja in vzeli registracijski kartoncek), le rentgenski pregled je bil opravljen korektno. Letalo bi moralo ze poleteti, ko se je vasa visokost se vzpenjala po stopnich.
Hahaha, sedaj vsaj vem, kako se je pocutil Tito, ko je hodil po svojih poteh…
Itak sem pa trdno preprican, da je bila cela zgodba zaigrana samo zato, da so mi izpulili teh 200 USD in da so tiste silne vloge takoj vrgli v smeti… Sodelujoci: oficir carinske policije, moj agent za prevoz motorja kot prevajlec in jaz kot placnik vstopnice in “gresnik”. No in denar sta si razdelila oficir in prevajalec.
Tudi to je Rusija…
lp
bv
Ko ze tezim, zadnje dejanje poti se je odvilo danes… ;=)))).
Danes je tudi motor zapustil staro babusko ise se odpravil proti Seulu. Verjetno gre jutri naprej proti Evropi. Nihce pa ne ve, koliko so iz zaboja v tem casu pokradli… Mislim pozitivno, da nic
Obenem so mi pa poslali tisto odlocbo — preprican sem bil, da je celotna procedura pisanja obrazcev krinka za radoznale, pa so v resnici izdali odlocbo, da nisem bil priden in da bi moral motor odpeljati iz Rusije 6. In ta odlocba je napisana na 4 gosto tipkanihj straneh…
Resno raznisljam, da bi jo uokviril in obesil doma v dnevno sobo :))
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.