Vegeta…kaj namesto nje?
Pri nas se tudi počasi v mestih prižigajo praznične lučke. Lepo, ni kaj. Čeprav še ni pravega mraza in snega, počasi postaja “veseli” december realnost :)).
Obilo užitkov v Švedski prestolnici ti želi
Damjana
P.s.: še vedno čakam, če bo kolegica v LJ našla kardamom, da bom probala speči tiste piškote po tvojem receptu.
Upam, da bos uspela najti kardamom (v kaksnem Mercatorju bi ga najbrz znali imet??). Nekdo je pri mojem receptu za te piskotke napisal, da so zanic. No, ne vem sicer, kaj jim ni bilo vsec, ampak mogoce se jim je zdelo nenavadno, ker niso cisto obicajni sladki medenjaki. Ingver in kardamom dasta namrec tak prijeten malo pikanten okus.
V našem mestu ga nimajo (tudi Mercator pri nas ni to, kar je npr v LJ, žal). Kolegica ga je pa tudi že iskala v Intersparu v LJ, ga tudi niso imeli. Je rekla da bo še kje drugje pogledala.
Glede okusov je pa tako – star pregovor pravi : O okusih se ne gre prerekati – zato jaz najraje sama sprobam kako in kaj. Pri medenih kroglicah (od Babi recept) sem kardamom nadomestila kar s pimentom, pa so bili super. Mogoče bi tudi tukaj probala, kaj pa vem.
LP
D.
Kaj pa, ce ti kolegica pogleda v kaksnih vzhodnjaskih trgovinah? Cakaj, kako se jim ze rece, se zdaj ful ne spomnim, pa imam na koncu jezika…. Oh, no, res se ne spomnim. Anyway, ena je na trznici Koseze, ena je vcasih bila za Bezigradom (pri kinu Bezigrad), ena pa v pritlicju stavbe nasproti RTV. Mogoce bi pa oni imeli kardamom, ker je to orientalska zacimba?
Ali pa ce gres kaj v shopping v Avstrijo, tam bi ga pa zihr morali imet.
Hej, Ursa in Damjana!
Sta tile ratlinci pa res podobni.
Ce bi videla Ursin sadez brez tistih rjavih listicev,bi mislila,da je cesnja.
Lampioncke – posusene je moja mama vedno cez zimo imela v vazi,tako zareci so bili.
Tudi v Kopru ze dolgo ne najdem kardamoma. Nekje poleti je nekdo napisal naslov nekega uvoznika iz Ljubljane,ki imajo razne zacimbe in tudi kardamom.Posljejo po povzetju.Sem iskala,pa ne najdem posta.Pred 2 mesecema je pa nekdo povedal,da ga je nekje v Ljubljani dobil po mojem opisu.Najprej ga ni nasel,ker je pricakoval mleti prah. Ne vem,mogoce je bila Stasa. Je pa bil tisti Drogin kardamom zelo reven v primerjavi s tistim,ki ga kupim v Angliji. Tudi Kotany vanilijev strok me je razocaral. Lp Babi
Sem zdaj malo brskala nazaj, da bi nasla, kdo je napisal, da je dobil kardamom (in kje), pa ne najdem. :(((
Nasla sem pa en citat od Babi, ob katerem sem se prav fino nasmejala – citat o angleskih gospodinjah:
>Ce bi one brale ta nas forum,bi mislile,da smo z lune padle,
>vsaj vecji del an.gospodinj.
To bi namrec zelo zelo veljalo tudi za vecino svedskih gospodinj. :)) No, saj se seveda najdejo izjeme, ampak takole pacat, kot se me spravimo in tako debatirat to in ono, cesa takega si ne predstavljam, da bi se sle. 🙂
Hcerkina soseda me je enkrat vprasala,od kot nam ta volja in pripravljenost
porabiti v kuhinji toliko casa(pojedla je pa vse,kar je bilo narejeno).Ni se mi dalo razlagati,ker itak ne bi razumela,da je lepo sesti k cemu disecemu in ne samo “fish fingers”. Cisto navadnim polpetkam se je tako cudila,da jih je pojedla pol od tistih,ki sem jih dala njeni au pair z Madzarske.Ni je bilo sram priznati,da je jedla in zeli recept.
Ves,Ursa;najlepse je reci,da cesa ne znas,pa ti naredijo drugi.:)))
Lepo se imej Babi
No, 65°C ni ravno tako nizka temperatura, kar probaj, pa boš videla, da kar peče. Tudi meso se speče na tej temperaturi, le čas je mnogo daljši. Nekoč, na nekem pikniku v Minsku v Belorusiji, se nisem mogel načuditi izrednemu okusu njihovih šašlikov, to so neke vrste ražnjiči, pečeni na žaru. Takrat o kaki zdravi soli in temperaturah še nisem vedel ničesar, spomnim se pa, da je kuhar te šašlike valjal po rešetki daleč od žara in zelo dolgo, tako da smo se kar precej slin nacedili, preden nam je dovolil jesti. Kar z žara smo jih pobirali in kar jedli, torej temperatura ni mogla biti visoka. Pozneje, ko sem s poskusi sam sebi utemeljeval svoje teze, sem ta poizkus ponavljal s termometrom, 65°C je dovolj, tudi kako stopinjo manj. Pa tudi juhe se da pripravljati tako.
Seveda, danes ko bi radi kar vse ekspres pripravili, še bolj ekspres zaužili, se nam to zdi čudno.
Ravnokar sem se vrnil iz Italije, pa njih poglej. Čas si vzamejo tako za pripravo, kot za uživanje hrane. Ni čudno, da je njihova kuhinja pojem gurmanstva v svetu. Pa tudi v poprečju so bolj zdravi in vitki od marsikaterih narodov, pa še za OH se dosti ne menijo.
Če si boš pa kdaj pripravila Uršino vegeto none Karoline, pa jo uporabi na obeh temperaturah, pa boš videla, katera juha bo boljša.
Mnogo rajsi vidim, ce je juha skuhana tako, kot se spodobi, pri cim visjih temperaturah. Ker nase vode niso ravno najcistejse (odvisno od lokacije v Sloveniji) in vsebujejo mnogo cudnih snovi, pa se zavoljo raznih bakterij in mikroorganizmov je bolje, ce je temperatura kuhanja visja. So bakterije, ki brez tezav prezivijo razmeroma visoke temperature, visje od 65°C. Saj ne recem, da ni dobro…
Ampak kaj potem pomaga zdrava sol, ce zadostuje ena porcija juhe, da staknes kaksno eksoticno bolezen?
Poleg tega pa daljse kuhanje pomeni tudi manj casa za preostale stvari, ki jih je potrebno postoriti. Tako da tudi iz tega razloga se vedno ostanem pri “klasicni” kuhinji, hvala.
Lep pozdrav.
Babi, dober dan.
Enkrat je na moje vprašanje kje kupiti zvezdasti janež, bil odgovor da se ga da kupiti preko interneta. mislim da je naslov strani http://www.enaplus.com .
Si mogoče mislila to stran? Mislim da sem takrat zasledila tudi kardamom na tej strani.
Babi, če te prav razumem, ti kupuješ cel kardamom – jaz sem kolegici naročila naj išče med mletimi začimbami :((. Zdaj mi je pa nerodno spet tečnarit naj še enkrat pogleda. A potem kardamom zdrobiš v možnarju ali kako (se opravičujem za neumna vprašanja, vendar vedno uporabljam že mlete začimbe).
Lep dan želim.
D.
Hej,Damjana. Jaz imam mesanico mletih zacimb za bozicna peciva.Sam kardamom pa rada kupim celega.V cezane,kompote,kuhano vino dam kar malo strt cel strokec(podobno pistaciji) in to potem rada prezvecim.Ima tako dober okus.Ali pa zrnca(so podobna makovim) stresem in strem v moznarju. Tudi m.oresek imam rada cel.Seveda ni nic narobe,ce ti prijateljica kupi ze v prahu:manj dela.
Vprasanja niso neumna;vedno se z necim prvic srecamo.Hvala za naslov.
Lep dan Babi
Kardamom imajo pri nas v obliki sušenih kroglic – podobno popru. Po okusu mene malo spominja na ingver. Dodajam ga v malih količinah v kruh (delno zdrobljenega, delno celega – a res malo, ima zelo močan okus!) kadar želim da je kruh podoben avstrijskim kornspitzem. (kumina, janež/zelo malo, kardamom/malo, laneno seme, sončnično seme, polnozrnata, režena in črna moka….)
Forum je zaprt za komentiranje.