Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vegeta…kaj namesto nje?

Vegeta…kaj namesto nje?

Hvala za pojasnilo :)). Stupid me, malo matematika zaštekala, kar ni čudno, pri vseh cifrah, ki sem jih danes v službi gledala :)).
Ja, Rino sem kupila na poti domov, bi rekla da je res zanimivo. Mogoče smo res preveč “nejeverni Tomaži” in se nam (vsaj meni) zdi čudno, da bi “ena” sol lahko rešila toliko težav. Ampak – razmišljam, razmišljam…. Sem zagovornik tega, da so najboljše reči preproste, zakaj ne bi bila ena takih tudi tale Stanetova sol….
LP

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Babi, ali ti gojiš drobnjak v lončku ali na prostem (mislim sedaj, ko je zima)? Zelo me mika da bi tudi peteršilj posejala v lonček in ga dala v kuhinjo na okno, pa me zanima če to res “deluje” ali je vse lepo samo na slikah v raznih revijah :)). Imaš izkušnje tudi s tem Babi?
LP
D.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Stane, hvala za res poučna pojasnila. Kje pa se dobi taka sol?

Tri je lepa številka, Babi, Tan in Sonce, če mi poveste kam, vam pošljem vsaki po eno mesečno dozo zdravja brezplačno po pošti. Knjigo in vse ostalo pa si lahko ogledate na http://www.salesalute.com/zdravje.asp Če si boste za začetek naredile Uršino začimbo, pa ji boste sporočile, kak okus in učinek bo imela.

Lahko pošljem naslov na mail? Res fulll hvala.

Stane, to pa je prijaznost. Si ogledujem vaše strani, tudi jaz se bom tako kot Tan, oglsila na vaš mail.
LP

Hej,Damjana! Drobnjak imam na balkonu se sedaj. Pred omrazitvijo ga dam na stopnisce k stekleni steni(okno na teraso bloka).Pustim ga malo pocivati. Petersilj pa takole.Izrujem nekaj korenik s steblom in listici in gojim cez zimo v podolgovatem koritcu tudi ob isti stekleni steni.Pazim,da srcka ne unicim,odrezem samo liste okrog.Tako poganja.Ni ga sicer ne vem koliko,toda za tisti zadnji dodatek (surov),ga je dovolj.Drugace imam zamrznjenega.

Hcerka v Angliji pa stalno kupuje v lonckih in ima na kuhinjski polici(tudi
druga zelisca,ne samo petersilj);ko porabi,kupi druge in to za isto ceno,kot pri nas rezan sopek. Kar poskusi,nekaj bo ze.V revijah pa poslikajo tisto,kar je na pogled tisti trenutek najlepse. Cetudi cez par dni ovene!!

Isto je z garderobo. V izlozbi sem videla sliko cez celo okno: dekle v prekrasnem ledeno belem puloverju.Stopila sem v trgovino,da bi poskusila ta krasni kos garderobe.Nisem mogla verjeti svojim ocem.Bila je taka skart roba,da je ne bi nikoli kupila — na sliki pa fantazija. Ves,osvetlitve,sence,
in vse ostale efekte dober fotograf lahko ujame.Realnost pa je drugacna.
Lep pozdrav Babi

Ja zares si prijazen… na kateri mail ti pošljem naslov?

Ja seveda, tako je s slikami – vse je lepše. Mislila sem bolj na to, ali stvar sploh funkcionira takole v lončkih. Jaz bi se zadeve lotila kar s semeni, zadnjič sem videla sadike peteršilja pri “taboljšmu sosedu”, pa so bile tako žalostne – ene par pereščkov na vsako stran. Kaj poleg tega dvojega bi se dalo še v lončku gojiti?
Še ena na temo fotografij in revij – sama imam eno sorto bolezni izgleda, in če vidim kakšno lepo revijo (zelo pri srcu mi je Martha Stewart Living) jo obvezno kupim in potem samo “za dušo” kakšno deževno popoldne listam po teh revijah. In cedim sline ob slikah hrane, in vzdihujem ob slikah vsemogočih dekoracij, in si vedno rečem – kaj takega bom pa tudi jaz naredila…. Pa včasih celo kaj probam, vendar kaj, ko je na sliki vedno lepše, kot pa meni rata :)). Heh – vsako tele ima svoje vesele pravijo.
LP iz našega konca pošilja
Damjana

Popolnoma vseeno, na katerega, vsi pridejo k meni. Lahko kar tja, kjer je knjiga, eden je že tam.

poslala…še enkrat zares hvala!

Sem slišala, da je ta ojačevalec okusa E 621 pravi “možganožer”, v tem smislu, da pridno papca naše možgane.
Se že raje odpovem Vegeti, kot pa njim.

Tako strašno pa spet ni, natrijev glutaminat je le slan, pa ni sol, ker mu manjka klor. Brez klora pa ne gre in vzameš klorirane tablete, kjer ni natrija, pa je zopet narobe. In, ko zapadeš v ta ciklus surogatov soli, se ti pa res lahko zgodi vse sorte. V tem je problem. Sol je nenadomestljiva.

Babi, tudi tukaj prodajajo vsa zelisca v majhnih plasticnih lonckih, ne v sopkih! To pa zato, da so res sveza, ko jih kupis. Dobi se vse zivo: petersilj, zelena, drobnjak, koprc, bazilika, meta, melisa, itd. Jaz sem ze nekajkrat presezek takega kupljenega zelisca (ker ga je ful in ga jaz sama pac ne porabim toliko) posadila v vecji loncek in imela na kuhinjski okenski polici. Bazilika mi je zdrzala vec mesecev in veselo naprej rasla, petersilj pa nekaj tednov in tudi se naprej poganjal, tako da sem ga potem se susila, ker ga je toliko zraslo. 🙂

Babi, ali vidiš mojo željo ti ponuditi zdravo sol,
ali pa nimaš “poželjenja” sporočiti mi naslov?

Hej,Ursa! Ti loncki z zelisci tako polepsajo kuhinjo.
Ponavadi jih kupuje zet in potem jih zlozimo v okrasno podolgovato posodo
in se sklede s sadjem zraven,pa ne rabis niti cvetja!!
Jaz imam sedaj posajeno baziliko in kukam,ce bo po cudezu v kuhinji decembra vzklila;semena koriandra so ze vzklila in vrtna kresa tudi.Drugo pa je se na balkonu.Limonina trava tako lepo disi in dve razlicni melisi tudi in grm pasionke ima lepe rumene plodove.Na terasi v pritlicju pa ima soseda celo veliko drevo(ko so ga zasajevali,sem pomislila,da delajo vodnjak.Toliko so skopali in obzidali s pravim istrskim kamnom).Zasadili pa so ze veliko drevo tistih drobnih rumenih agrumov,ki se jejo z lupino vred.Vecina je ze rumenih.Vsak sosed jih dobi kosarico.Letos bo tretjic rodilo.Jaz pa iz njih v sladkorju in domacem zganju naredim krasno polivko za limonin sladoled in narezani koscki tega sadja.Vedno pozabim ime,je nekako cudno.
Danes sem po trznici hodila samo v tanjsem puloverju,tako prijetno sije sonce.Ja,tole je pa jug!!
Vceraj pa sem dozivela nekaj zelo zalostnega. Preberi : Pretresljivo!

Lep pozdrav na sever Babi

Zivjo Babi! Zal mi je za tvoje zalostno dozivetje, upam, da ni bilo kaj zelo hudega.

Ti oranzni plodovi so mogoce physalis? Ce misliva isti sadez, je to taka majhna oranzna kroglica, ki se je na eni strani drzijo listici (ponavadi so ze posuseni, svetlo rjavi). Listice olupis, oranzno kroglico pa celo pojes. A bo to to?

Moram ti povedat se to, da sem ravnokar ob caju zmazala eno lucijino macko. 🙂 Sedaj jih tukaj ze prodajajo, ful so dobre in prav pase kaksno tako strupeno rumeno pecivo pojest, da malo razvedri vso sivino (ceprav je oblacno in malo rosi, pa ne zebe, je okoli 10C, kar je precej pretoplo za svedski december).

Lepo se imej, cao!

Babi, tisti sadež pri sosedi je mogoče kumquat (zlata pomaranča) – najmanjši agrum? Sadeži so izredno slastni surovi in z lupino vred. Lahko jih tudi kandiramo ali vložimo v sirup ali kis. Blanširane jih uporabljamo za mesne in ribje solate, ki jim dajejo fino kiselkasto aromo. LP Daša

Hej,Dasa!
Tocno to.Zdaj si bom menda ja zapomnila;sem tipicno vizuelni tip.
Jaz jih jem tudi kar tako,z lupino.Narezem k mesu,sicer dam ponavadi rezine limone.S tem kumquatom je se boljse.Kot sem ze povedala,sem jih malo zarezala v lupino in dala v plasteh s sladkorjem(kot visnje,borovnice)in malo zalila z zganjem. V Franciji sem pa dobila lepo bonboniero kandiranih sadezev.Takrat sem se prvic z njimi srecala.
Komaj cakam bratev–jih je toliko in tisti mocno zeleni listi;res krasno drevo!
Se mi kar sline cedijo. Lep pozdrav Babi

Ursa,hej! Dasa je rekla,da so kumquat;zdaj vem.Ko sem jih prej kupovala,sem si skoraj do doma ponavljala ime in vedno potem pozabila.Zdaj,ko je napisano,ne bom vec.
Ne vem,ce je to isti sadez kot si ga ti opisala. Drevo je skoraj enako mandarininemu s svetlecimi se listi in plodovi so rahlo ovalni in zelo aromaticni(pravi agrumi).Ce se jih drzi kak list kot mandarine,je pravi zelen list.Poje se pa z lupino vred(upam,da niso prevec skropljeni-kupljeni)Sosedje jih ne skropijo.Nekaterim se zdijo trpki,meni so pa zelo vsec.
Lanska zima je bila kar ostra in roze so na balkonu pomrznile(redkokdaj).
Zelo sem se bala za drevo in sadeze,pa nic.Bilo jih je veliko. Lp Babi

Ne, Babi, ni isto. Physalis je nekaj drugega kot kumquat. Evo, slikca physalisa:

To oranzno je sadez, ki se ga poje, ima podoben okus kot citrusi, npr. mandarina, samo mogoce malo bolj kislo.

To sadje sem videla naprodaj tudi že v našem malem mestu, pa brskam po spominu če se mu reče “volčje jabolko” ali ne. Za hec sem v google vtipkala besedo physalis in našla tole:

Zivjo, stane!

Nekaj me samo zanima. Kako se lahko to kombinacijo uporablja namesto vegete? Namrec, vegeta gre v juho pred samim kuhanjem. Pravis pa, da se “zdrava” sol ne sme segrevati nad 64°C. Kako se potem lahko uporabi tvojo sol in zacimbe? Ker dajati zacimbe v juho sele potem, ko je ze razmeroma mocno ohlajena ni nekako smiselno?

Lep pozdrav.

<hr> Lp, M

Pa je res tale stvar podobna lampijonckom. Fora, ne? :))))
En sivi dezeven pozdrav iz severa na jug. Sicer pa sivino zdaj ze povsod razbijamo z adventimi luckami na oknih, kar je tako lepooooo. 🙂

se enkrat link (hm, ce bo uspelo):

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close