Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Veganska ekovas Mokri potok – uspeh ali fail?

Veganska ekovas Mokri potok – uspeh ali fail?

Glede na načrte, ki so jih vna Kočevskem, bi veganci imeli na Kočevskem, bi po videnem dejal, da jim ne gre ravno po načrtih, kot prvo, izbrai so senčno, vlažno lokacijo. Kot drugo, od načrtovanih več konkretnih hiš, stoječih na krajih, kjer so nekoč že stale hiše v nekdanji vasi, so v štirih letih ‘ustvarjanja’ postavili zgolj dve baraki (vsaka romska družina jo ima postavljeno v nekaj dneh), nekakšno hišico na drevesu (tu jih ownajo lovske družine) ter nekakšno ‘jurto’, ob kateri bi Mongolci umirali od smeha.

Kot kaže, je glavna dejavnost v ekovasi druženje ob ognju in brenkanje na kitaro (kar sicer samo po sebi ni nič slabega, prej nastprotno, vesel sem, da uživajo), gradnja vasi pa zahteva trdo, garaško delo, tu pa veganci niso toliko uspešni.

Lahko pa se seveda motim in je njih dolgoročni plasn vas v recimo 20 letih, potem so vsekakor na dobri poti.

In pa res je tudi, da delujejo zelo odprto in prijazno, pri njih so dobrodošli tako rekoč vsi. Ok, za mesarje ne vem. 😛

http://www.mokri-potok.si/pregled-minulih-4-let-v-mokrem-potoku/
http://www.mokri-potok.si/

Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč. Palme, banane in kokos - otok cvetoč.

Škoda, da se niso posvetovali s teboj, strokovnjakom za rodovitnost in dolgoročno čim večjo samooskrbo ter postavljanje jurte.

Jaz poznam par, ki živi takole hipijevsko v razmeroma vlažni kotanji. Če hočeš nadmudriti poletno sušo, je to očitno kar prava rešitev, vsaj v njunem primeru, ko vidiš tisto solato kot iz Černobila, bi tako ocenila.

Nisem strokovnjak, lokalci (ki pa očitno poznajo razmere, mar ne) so jim svetovali drugo, bližnjo, sončno lokacijo.

‘Jurta’ je pa pač nek beden približek originalu. Pa pustimo vnemar dejstvo, da je prava jurta namenjena povsme drugačnemu okolju.

Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč. Palme, banane in kokos - otok cvetoč.

Tudi jaz mislim, da senčna in vlažna lega ni tako napačna. Sadno drevje cveti kasneje, kar je pomembno v teh časih vedno pogostejših spomladanskih pozeb in pa kot že omenjeno varovanje pred sušo poleti.

Nisem strokovnjak, lokalci (ki pa očitno poznajo razmere, mar ne) so jim svetovali drugo, bližnjo, sončno lokacijo.

‘Jurta’ je pa pač nek beden približek originalu. Pa pustimo vnemar dejstvo, da je prava jurta namenjena povsme drugačnemu okolju.
[/quote]

No lej, kaj bi ti svetovali lokalci v moji vasi.
Kaj kompliciraš glede špricanja, če ne špricaš, ne bo nič zraslo. In gredo pošpricat tudi orehe.
Kaj kompliciraš glede paše zunaj, daš lepo kravo v hlev na tista dva kvadratna metra, ki ji pripadata, nabiješ notri maksimalno število živali, bodo že, prašiči ne potrebujejo dnevne svetlobe, nabiješ jih v čim manjši hlev in futraš pomije, glavno, da so debeli.
Pes je za na verigo, mački so potrošna roba, njihov problem, če se vržejo pod avto.

Nekako se ne bi zanašala na stare lokalce, vsaj na te ne, ki jih jaz poznam.

Moj kolega ima njivo, na kateri eksperimentira s permakulturo in je že tako sit modrovanja vsakega mimoidočega, ki mu soli pamet … pridela pa toliko jagod, da jih bo počasi lahko prodajal, njiva (na kateri prideluje vse od a do ž) pa malo večja, kot jo imajo ljudje ob hiši. Zdaj išče bolj skrito lokacijo, da bo imel mir pred “lokalci, ki očitno poznajo razmere”.

Poleg tega so ti ekovaščani verjetno želeli imeti tudi svoj vir vode, kar je/bo prav tako zelo pomembno.

Ekovaščani ne vedo niti tega, da je Kočevska pokrajina s tanko plastjo zemlje, ki je edinole res primerna za rejo drobnice in določnih pasem krav. Poljedelstvo – ne gre najbolje. Ok, les ni problem, je pa problem že voda.

Če bodo nadaljevali s tem tempom, bo tale vas stala ravno nekje 2050, pa še to so sami priznali, da so evropska sredstva ful pomembna.

Da bi na Kočevskem neka veganska grupa preživela od zemlje, ni mogoče. Mogoče neka obrt, ampak ne vem, kdo bi to kupoval.

Tule lepo piše, zakaj so falili z lokacijo, ampak hej, eko vegi pozitiva vse najbolje. 😀

http://old.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kocevje-prodalo-vas-na-drazbi-za-50000-eu

Lokacija res ni najboljša, v vlažni dolini, vode res ne manjka, ampak bivanje pa ni kvalitetno. Kogar skrbi cena, naj gre kar malo na obisk, ne vem če bi sploh dobili še kakšnega drugega kupca in prav je, da je bila občina odprta in dala ljudem možnost za nove načine bivanja – ekovas.

Vsekakor pa zadrugi oziroma njenim članom čestitke za korajžo in naj jim uspe!!!

Če je kdo zelo radoveden, jim gre lahko kaj pomagat, pa si bo v miru vse pogledal!!

Zihr so neki Ljubljančani k niso vedl, v kaj se podajajo. Važn da imajo jurto :))))

Lokacija bi bila primerna za ljudi, ki jedo močnejšo hrano, ker je na kočevskem zelo hladna klima, še poletja so zelo kratek čas zjutraj topla. Nekje na Primorskem bi kakšna zelenjava lahko uspela dvakrat, na kočevskem pa kdaj zaradi hladovine tudi enkrat težje. Kočevska je lepa dežela, neokrjena, vendar za bolj trdožive ljudi.

Pa mislite, da je sama vlaga res tako slaba za vegetacijo? Verjetno je to ob sušah poleti kvečjemu prednost?

Imaš presneto, presneto prav.
Samo cena je hudič.
Tudi tam doli na določenih ptedelih ne raste prav nič, razen cretovja. Ravno tako ni zemlje.
Jih je pač nekdo zelo nascal.
V tisti divjini lahko preživijo le krivolovci, ki zelenjave niti ne rabijo, divjad se pa sama koti.
Se bodo pač preusmerili, ni problema. Njami, srnjakov golaž. Tista čebula bo pa že zrasla!

Provociraš?
Pejd na mahu in lišajih kaj pridelat!

Glede na dogajanje, resno dvomim v uspeh. Jurte pa naj prepustijo Mongolcem. So namenjene za drugačno okolje.

Ja, pa če je že eko in oh in sploh…
Pol pa vidiš “stilarco” in motorno koslilnico? WTF… res je vse skupaj en blef…

Ampak naj se igrajo…

a to je vse kar so skupaj dali? sem imela priložnost pred tremi leti videti načrte te vasi, pa niso bile kolibe ampak konkretne bajte….
sicer pa okoli njih cvetijo druge dejavnosti in prav je tako.

To je čisti blef, ki jim bo kdaj prinesel kak EU projekt ali pač državni dnar.

Mogoče sta predelani na biodizel? 😀 Ok, hec.

Saj na evropska sredstva računajo, to ni skrivnost. Ampak ja, pričakoval sem malo več v štirih letih, lahko bi vsaj postavili recimo cerkev. 😀

Padla s stola 🙂 Sredi narave, lesa in materiala v izobilju, oni pa sedijo na najcenejši krami iz Spara, namesto oreng strehe pa tisto plahto čez. Ja, to so naši vegani. 🙂 Z dvema levima rokama. Če bi jim poslali deset pravih mesojedcev, bi vas že stala, pa prav fletno bi izgledala, ne pa ta ciganija. Očitno cele dneve samo posedajo in čvekajo. Če bo tem kaj zraslo, sem jaz papež.

Čisto naključno je znanec iz krajev, kjer pa res uporabljajo jurte, videl tele slovenske izdelke in mi zelo hitro pokazal in dokazal, da ne gre za jurte, ampak za konstrukcijsko zgrešene zmazke.

A si predstavljaš, da bi takole prvi pionirji osvajali Ameriko?
Še danes bi bili njihovi potomci na sociali pri Indijancih :-))

Ali kdo ve, zakaj so propadli izraelski kibuci?

A si predstavljaš, da bi takole prvi pionirji osvajali Ameriko?
Še danes bi bili njihovi potomci na sociali pri Indijancih :-))

Ali kdo ve, zakaj so propadli izraelski kibuci?
[/quote]

Haha, res je!

Saj niso ravno propadli…morda nekateri, večina je pa obstala, nekateri nadaljujejo tradicijo, nekateri so se preusmerili v turizem (happening – prespiš v kibucu), nekateri pa v visoke tehnologije – čisto resno, eden od kibucev oziroma njihova firma je med top konstruktorji in izdelovalci kompozitnih oklepov za vojaška vozila – poguglaj ‘Plasan’.

Je pa tako, danes v 21. stoletju je življenje ‘kibucnikov’ nekoliko arhaična zadeva in ni več tako privlačno.

Je pa zanimivo videti, kaj Izraelci potegnejo iz zemlje oziroma puščave. Namakajo na veliko, človek pa ne more verjeti kaj vse gojijo, od sredozemske klasike do banan in še večje ‘eksotike’, del Izraela ima itak nekakšne vrste subtropsko podnebje, vroče in vlažno uibr. Plus tam okrog Jordana in Mrtvega morja namakajo res na polno, pa je tam v bistvu že puščava. Slaba stran vsega skupaj je, da gladina Galilejskega jezera oz. morja upada, tudi Mrtvo morje je na udaru, tu so še ekološke težave, ker imata dve firmi svoje obrate tik ob MM in harata na polno…

Mehanizacija pa….videl sem več ali manj majhne stare tratorje (bi dejal da tam nekje 30+ let), ampak očitno jim zadeva laufa, Izraelci pač znajo.

Haha, res je!

Saj niso ravno propadli…morda nekateri, večina je pa obstala, nekateri nadaljujejo tradicijo, nekateri so se preusmerili v turizem (happening – prespiš v kibucu), nekateri pa v visoke tehnologije – čisto resno, eden od kibucev oziroma njihova firma je med top konstruktorji in izdelovalci kompozitnih oklepov za vojaška vozila – poguglaj ‘Plasan’.

Je pa tako, danes v 21. stoletju je življenje ‘kibucnikov’ nekoliko arhaična zadeva in ni več tako privlačno.

Je pa zanimivo videti, kaj Izraelci potegnejo iz zemlje oziroma puščave. Namakajo na veliko, človek pa ne more verjeti kaj vse gojijo, od sredozemske klasike do banan in še večje ‘eksotike’, del Izraela ima itak nekakšne vrste subtropsko podnebje, vroče in vlažno uibr. Plus tam okrog Jordana in Mrtvega morja namakajo res na polno, pa je tam v bistvu že puščava. Slaba stran vsega skupaj je, da gladina Galilejskega jezera oz. morja upada, tudi Mrtvo morje je na udaru, tu so še ekološke težave, ker imata dve firmi svoje obrate tik ob MM in harata na polno…

Mehanizacija pa….videl sem več ali manj majhne stare tratorje (bi dejal da tam nekje 30+ let), ampak očitno jim zadeva laufa, Izraelci pač znajo.
[/quote]

Tisti klasični kibuci (vsi enaki, kolektivizem, hipi scena) so propadli. to kar je danes, so kibuci le še po imenu in vlečejo ime iz nekega drugega časa.

O namakanju pa samo tole. Niso Izraelci edini, ki namakajo puščavo in jo ozelenijo. Poglej si malo še KSA in UAE. Oboji namakajo na polno. KSA je recimo eden velikih izvoznikov ječmena (oziroma enih žitaric).
BTW: KSA ima cca. 2 milijona hektarjev gozda kar je veliko več kot ima cela Slovenija gozdov pa smo menda zelo gozdnata dežela …

Tisti klasični kibuci (vsi enaki, kolektivizem, hipi scena) so propadli. to kar je danes, so kibuci le še po imenu in vlečejo ime iz nekega drugega časa.

O namakanju pa samo tole. Niso Izraelci edini, ki namakajo puščavo in jo ozelenijo. Poglej si malo še KSA in UAE. Oboji namakajo na polno. KSA je recimo eden velikih izvoznikov ječmena (oziroma enih žitaric).
BTW: KSA ima cca. 2 milijona hektarjev gozda kar je veliko več kot ima cela Slovenija gozdov pa smo menda zelo gozdnata dežela …
[/quote]

Saj neka hipi scena po moje ni bila nikoli, dol sem spoznal eno, ki je bila ene 10 let v kibucih in bi dejal, da so za razliko od hipi scene kar poprijeli za delo, samo kot jaz pomnim, se nekaj ‘klasike’ še fura dol.

Ne trdim, da so edini ‘ozelenjevalci’, se pa čudim, kako na temu, kar je v osnovi kup peska in skal, preživi več kot 8 milijonov folka, v Sloveniji, ki je po površini skoraj enaka kot Izreal, pa pri dveh milijonih ljudi nismo sposobni ustvariti dovolj pridelka, da smo prehransko neodvisni. Da o vojski, znanosti, medicini ne govorimo.

Pa nisem oboževalec Izraela (imajo tudi svoje fore), bolj kritik Slovenije oziroma naših stuktur, ki vlečejo vse niti in nas dušijo in zavirajo.

No, saj če pogledamo tele ekovaščane, daš zadevo v roke ducatu ali dvema Izraelcev, pa bi tam že imeli turistični kibuc, polno obiskovalcev, dali bi jim doživljaj, zaračunali bi pa pa tudi mastno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close