V občini mengeš pes ubil otroka
Ja to je lahko tezava ce ni zvonca, se strinjam. V tem primeru je alternativa mobi.
Mi smo v mestu, imamo ograjo, zvonec, kamere, alarme, skoz zaprta vrata, varnost na visokem nivoju, nimamo pa psa, se je ze zgodilo da so nam solarji cez plezal pač otroška navihanost. Jaz se nisem jezila, lepo sem vrata odprla in jih pospremila ven, da ne bi kdo z ograje padel. Kaj ce bi bila jaz malo zmesana in bi koga s kijem po glavi.?
Se enkrat to govorim na splošno, ta tragedija ki se je zgodila je strasna tako za otroka kot lastnike psa. Namesto hudih psov naj si lastniki nabavijo varnostne sisteme, bo manj hudo.
[/quote]
Zakaj ste pa tako paranoični? Okeu, mogoče ti delam veliko krivico, pa vam dejansko kakšni grozijo ali vam stalno vlamljajo ali podobno.
Dogodek je vec kot tragicen, ampak ob nepoznavanju morebitnih drugih relevantnih dejstev, se mi zdi, da je lastnik naredil dovolj, da bi lahko pricakoval, da pes ne bo nikomur nic naredil (ograja, privezan pes). Razen, ce je vedel, da je pes lahko nevaren in ni nic ukrenil.
Kot vem pa sodna praksa ni ravno na njegovi strani, kar se mi zdi absurd. Clovek bi moral na svojem le imet neka zagotovila, da ce nikomur ne skodi, je varen. Se pravi zagotovit, da tudi morebiten obiskovalec ni v nevarnosti (postar npr.). Nikjer nisem videla, da bi pes bil privezan tako, da bi lahko dosegel nekoga, ki pride do vhodnih vrat. Prav tako imajo tisti, ki imajo ograje, praviloma na zunanji strani tudi zvonec. Kako bi sicer kdo lahko prisel do njih?
Res grozno za deklico, lepo bi bilo, da ta tragedija orazumi se druge lastnike psov, da poskrbijo za njih in varnost. In seveda starse, da otrokom povejo, da ne morejo kar k psu, ce jim lastnik ne dovoli. Na zalost so dostikrat nekari starsi prepogumni in se nekaj napihujejo, namesto, da bi za svoje otroke poskrbel (teh ne poznam, mislim na splosno).
Jasno je, kam pes taco moli, haha.
Pa pustimo tu take fore, da FCI pitbulla ne priznava kot pasme recimo. Dejstva govorijo zase, jasno pa, da eni tega nočejo priznavati.
Spomnim se, kakšno gonjo je nareidlo neko pitbullofilno družstvo, ker so enkrat kot simbolično sliko v nekem mediju pač dali sliko pitbulla.
Ko so kmalu zatem pitbuli v Beli Krajini zaklali v domači kulli neko bakico, je bilo to društvo tiho kot rit.
[/quote]
no, k tistemu društvu pa mene težko tlačiš. tudi med tiste, ki so bili takrat tiho, ravno ne sodim.
Še to dodam: enkrat sem nekje prebrala, da so v Avstriji zakonodajo spremenili tako, da so definirali nevarne pasme psov. Kdor želi postati lastnik psanevarne pasme, mora najprej opraviti neko izobraževanje in pridobiti licenco.
Ne bi bilo popolnoma nič narobe, če bi tudi pri nas začeli delati kaj v tej smeri. Kot ste že mnogi napisali, si čisto preveč pogosto bolj zahtevne pasme omislijo taki ljudje, ki zanje niti slučajno niso primerni.
[/quote]
Pa ne samo za nevarne pasme. Kar za vse! Tiste na seznamu nevarnih pasem pa še dodaten pregled bodočega lastnika pri psihologu, potrdilo o nekaznovanosti in enak tečaj kot ga opravljaš za upravljanje z orožjem – pred komisijo! In to preden sploh imaš psa v lasti.
Za vsakega človeka, ki si omisli psa, pa najprej tečaj brez psa, xx ur opravljenih v zavetišču in sledljiv nakup psa – pri preverjenih vzrediteljih. Po nakupu psa pa obvezno vsaj 2 tečaja pasje šole (40ur) v roku 2let. Vse sledljivo in kazensko odgovorno. In seveda vse na stroške lastnika.
Največji ljudomrzneži in napadalci psov na sprehodih in pasjih igriščih so male pasme ala čivava, razni pritlikavi terjerji, pomeranci in miniaturne pasme. Lastnikom se ne zdi normalno s takim psičkom v pasjo šolo, saj je ja “mali in luškan in ga z lahkoto obvladam”. Če kdaj poslušate lastnike, ko njihov miniaturnež zalaja ali zarenči, skoraj ni koli ne slišite ukaza. Ker ga pes ne pozna. Edino kar zna lastnik je to, da se opravičuje “mali, cartkani in saj nič ne more” in sledi poteg psa na vrvici stran ali celo najboljša možna poteza za psa: lastnik ga po renčanju vzame v naročje! Pes sploh ni kaznovan ampak celo nagrajen za grdo obnašanje.
Ne moreš verjeti!
Zverina je branila svoje najdražje pred malo punčko tako, da jo je razmesarila do smrti? Ob takem razmišljanju zblojenih psetarjev je čudno, da ni več takih tragedij. Se vidi, da jim psetarska ljubezen krepko udarja v že itak skisane možgane.
[/quote]
Večina teh neodgovornih lastnikov pasjeljubcev ali pasjejebcev kot jim pravimo je levičarjev. Samo povem 🙂
Ne vemo, kako se je puncka priblizala, kaj ce mu je prisla za hrbet in je refleksno reagiral, se presteasil. . Ce bi prisla direkt pred njega, ga gledala v oci, da jo pes vidi, bi zagotovo prej zalajal, in jo tako odgnal oziroma preprecil njeno priblizevanje.
[/quote]
Upam, da otrok ne učiš, da pse gledajo v oči ali da sama tega ne počneš? In da jih ne učiš, da se psom direktno približujejo? Oboje je pravzaprav zelo nevarno.
Upam, da otrok ne učiš, da pse gledajo v oči ali da sama tega ne počneš? In da jih ne učiš, da se psom direktno približujejo? Oboje je pravzaprav zelo nevarno.
[/quote]
kaj pa je sploh prav? Recimo greš po cesti, pa ti pride nasproti en srednje velik pes?
ali pa besno laja in te spremlja na drugi strani ograje?
Pa ne samo za nevarne pasme. Kar za vse! Tiste na seznamu nevarnih pasem pa še dodaten pregled bodočega lastnika pri psihologu, potrdilo o nekaznovanosti in enak tečaj kot ga opravljaš za upravljanje z orožjem – pred komisijo! In to preden sploh imaš psa v lasti.
Za vsakega človeka, ki si omisli psa, pa najprej tečaj brez psa, xx ur opravljenih v zavetišču in sledljiv nakup psa – pri preverjenih vzrediteljih. Po nakupu psa pa obvezno vsaj 2 tečaja pasje šole (40ur) v roku 2let. Vse sledljivo in kazensko odgovorno. In seveda vse na stroške lastnika.
Največji ljudomrzneži in napadalci psov na sprehodih in pasjih igriščih so male pasme ala čivava, razni pritlikavi terjerji, pomeranci in miniaturne pasme. Lastnikom se ne zdi normalno s takim psičkom v pasjo šolo, saj je ja “mali in luškan in ga z lahkoto obvladam”. Če kdaj poslušate lastnike, ko njihov miniaturnež zalaja ali zarenči, skoraj ni koli ne slišite ukaza. Ker ga pes ne pozna. Edino kar zna lastnik je to, da se opravičuje “mali, cartkani in saj nič ne more” in sledi poteg psa na vrvici stran ali celo najboljša možna poteza za psa: lastnik ga po renčanju vzame v naročje! Pes sploh ni kaznovan ampak celo nagrajen za grdo obnašanje.
Ne moreš verjeti!
[/quote]
Kaj ti veš o psih? Imaš psa?
In BTW, ja zdaj je modno psa kaznovati za renčanje, predvidevam da zato ker je lastniku nerodno. Ampak renčanje je OPOZORILNI ZNAK in se ga ne bi smelo kaznovati. Ker ostalih opozorilnih znakov se večini ljudi, tudi lastnikov psov, ne ljubi preštudirat. In potem mislijo da pes napade iz čistega mira.
Kaj ti veš o psih? Imaš psa?
In BTW, ja zdaj je modno psa kaznovati za renčanje, predvidevam da zato ker je lastniku nerodno. Ampak renčanje je OPOZORILNI ZNAK in se ga ne bi smelo kaznovati. Ker ostalih opozorilnih znakov se večini ljudi, tudi lastnikov psov, ne ljubi preštudirat. In potem mislijo da pes napade iz čistega mira.
[/quote]
Čisto dovolj, da vem, da je vsak pes drugačen in da vsak lastnik in pes potrebujeta šolanje.
Zverina je branila svoje najdražje pred malo punčko tako, da jo je razmesarila do smrti? Ob takem razmišljanju zblojenih psetarjev je čudno, da ni več takih tragedij. Se vidi, da jim psetarska ljubezen krepko udarja v že itak skisane možgane.
[/quote]
Ja glej neki pes ni tako pameten kot ti in razmišlja drugače na precej nižjem nivoju. Tebi je jasno da mala punčka ni neka resna grožnja, neki zabiti rotvajler pa ne dojema tako dobro kot ti in vprašanje kaj mu dogaja v možganih je pa to taka pasama da protecta dom in družino.
gledaš stran in se nekoliko bočno odmikaš od njega. a ti bi ga pa v oči gledala, šla proti njemu in ga poskušala prepričat, da si prijazna?
[/quote]
ne nimam teh namenov. ampak ko name večji pes laja, se avtomatsko ustrašim. Kolikor vem, četudi strahu ne pokažeš, ga pes čuti. Nasvete pa vedno slišim čisto kontradiktorne, tako da ne vem, kako prav ravnati, saj nimam namena ogrožati sebe niti vznemirjati psov.
REcimo zadnja izkušnja, se sprehajam na nekem novem terenu (vas sicer), ob hiši 1 meter žične ograje, za njo pa pit bull terier, ki začne besno lajat in me spremlja ob cesti sicer na drugi strani ograje. Res fajn občutek. Šla sem “normalno naprej” gledala na cesto naprej, psu pa “mirno” rekla, da se ne mislim prepirat z njim. Imela sem občutek, da ga je glas pomiril, saj je nehal tuliti in se zaganjati v ograjo. ali bi bilo bolje, da bi bila čisto tiho?
Čisto dovolj, da vem, da je vsak pes drugačen in da vsak lastnik in pes potrebujeta šolanje.
[/quote]
Ampak a veš kaj se po teh šolah dogaja? Še vedno jih veliko dela po cuk-ruk metodah, rezultat takega šolanja so dostikrat ubiti psi ki ugriznejo brez kakršnegakoli opozorilnega znaka, ker so jim jih izbili iz glave.
Pa nisem proti šolanju, magari tudi obveznemu, ampak zato bi bilo treba vzpostavit neke standarde, tega v Sloveniji še ni na vidiku.
Ampak a veš kaj se po teh šolah dogaja? Še vedno jih veliko dela po cuk-ruk metodah, rezultat takega šolanja so dostikrat ubiti psi ki ugriznejo brez kakršnegakoli opozorilnega znaka, ker so jim jih izbili iz glave.
Pa nisem proti šolanju, magari tudi obveznemu, ampak zato bi bilo treba vzpostavit neke standarde, tega v Sloveniji še ni na vidiku.
[/quote]
Do sedaj še nisem naletela na takšno šolanje kot ga opisuješ.
Psa je treba dobro opazovati in znati reagirati na njegovo vedenje. Nekaj te nauči pes, nekaj se sam, veliko te naučijo v šoli, kjer ti v kontrliranemu okolju prikažejo razne situacije in kako reagirati. Zato se mi zdi šolanje psov in lastnikov obvezno.
ne nimam teh namenov. ampak ko name večji pes laja, se avtomatsko ustrašim. Kolikor vem, četudi strahu ne pokažeš, ga pes čuti. Nasvete pa vedno slišim čisto kontradiktorne, tako da ne vem, kako prav ravnati, saj nimam namena ogrožati sebe niti vznemirjati psov.
REcimo zadnja izkušnja, se sprehajam na nekem novem terenu (vas sicer), ob hiši 1 meter žične ograje, za njo pa pit bull terier, ki začne besno lajat in me spremlja ob cesti sicer na drugi strani ograje. Res fajn občutek. Šla sem “normalno naprej” gledala na cesto naprej, psu pa “mirno” rekla, da se ne mislim prepirat z njim. Imela sem občutek, da ga je glas pomiril, saj je nehal tuliti in se zaganjati v ograjo. ali bi bilo bolje, da bi bila čisto tiho?
[/quote]
kje ti nasvete pobiraš, sicer ne vem, ampak v nobeno žival, tudi v pse ne, se ne gleda oz. se ne strmi vanje, se jim ne “reži”, in ne hodi direktno proti njim.
Forum je zaprt za komentiranje.