V katerem delu Ljubljane ne bi radi živeli?
Cela Ljubljana, 28.09.2017 ob 09:47
Zakaj pa ne smem povedati?
v Lj nikoli ne bi živela. Nikoli, in v nobenem delu te malo večje vasice, ki ji vaščani imenujejo “prestolnica”.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav!
Mi je žal, da kot študentka nisem ostala v Lj, ampak sem se vrnila v rojstni kraj.
Center, Bežigrad, Spodnja Šiška in Trnovo so mi najljubši predeli. Ne bi pa živela v Sostrem, Bizoviku in Črnučah, ker zame to več ni Lj, ampak bolj njeno predmestje.
A še komu ni normalno, da nekdo vrže petardo ob 23 zvečer sredi naselja, npr Bežigrad? Ravno par minut nazaj je nekdo vrgel petardo ali nekaj takega.
Ali pa da ob 2eh zjutraj nabijajo gas v prazno med blokovskimi naselji. Ne vem kako so ljudje postali tako nespodobni in neuvidevni. Sredi blokov vrže petardo ali pa se ponoči vozijo in nabijajo gas. Kapo dol za nekulturo.
V bloku ne, raj v najmanjši možni vrstni hišici.
Men je de best, sred mesta mamo bajto s kulturno zaplato zemlje (tako, da se plačuje katastrski dohodek), obdelujemo njivco s hondo Mio Standard, kurmo kres za 1. Maj, do Prešerca mam pa 500m.
V bistvu sem na vasi, pa praktično v ta trdem mestu.
Kapo dol pokojnemo dedku, ko je leta 74 kupoval hišo.
Bil bi tud v centru, pod pogojem, da mam šiht na sodišču ali podobno, ker potem avta ne bi rabil in z njim povezanih problemov.
Ko sem začel živeti v Lj, sem se najprej moral navadit za brezobzirnost, agresivnost in vsakodnevno nesramnost ljudi v Lj, ki jo v drugih delih Slovenije v 20. letih bivanja nisem doživljal. So nekateri v Lj prijazni tako kot povsod ampak generalno gledano (promet, trgovine, vsakodnevna človeška prijaznost) se mi pa zdi, da so manj prijazni kot v drugih predelih Slovenije. In tudi že nekaj sošolcev mi je takrat reklo, da se jim zdi enako in da komaj čakajo da dokončajo študij in gredo nazaj. Mogoče zato, ker se tako nosijo v Lj nekateri politiki, da so tudi ob osamosvojitvi tako pozabili na zamejske Slovence in predele Slovenije, ki bi lahko ostali slovenski, saj so nekateri zamejci v intervjujih govorili, da je Ljubljana pozabila na njih, tuje države kjer bi morala naša, pa jim tam gradijo ceste…
No, par neljubih primerov, ki so mi ostali v spominu:
Enkrat sem imel na fakulteti vaje pa sem plačal parkirni listek za mislim da 3 ure in pol. Malo se je zavleklo in sem zamudil 10 minut kar sem plačal in ko sem prišel do avta je že bila gor kazen. Saj uradno sem razumel, da sem v prekršku ampak se mi je zdelo tako neživljensko. Če bi avto pustil brez listka 20 minut ali pol ure bi razumel, tako sem pa plačal 3 ure in pol in da sem 10 minut zamudil in je kazen že bila nalepljena, je občutek kot da se jim gre samo za denar. Saj so imeli prav in sem bil jaz kriv, pa vseeno se mi je zdelo malo neživljensko in zelo striktno.
Enkrat sem normalno ustavil pred prehodom za pešce, pa gre gruča ljudi normalno čez. In se najde nek človek in kar začne buliti vame v avto. Imel sem nek preprost avto, megana, nič posebnega. Sem si mislil pri sebi, pa kaj hudiča me tako gleda, če hodi čez prehod za pešce in vsi gledajo naprej. In potem celo pride ta do sovoznikove šipe in odprem šipo in na prvo žogo prepotentno in agresivno vpraša, že takoj me je tikal, kar je kazalo na njegovo (ne)kulturo in me vpraša kaj bi rad. Sem rekel kako to misli, je rekel, da sem ga gledal. Pa mu rečem gledal sem na cesto na prehod za pešce in ne specifično Vas. Pa reče Aja sem mislil da mene gledaš… In sem se odpeljal in je bilo to to, ampak kaj takega nisem še nikoli v življenju doživel razen v Lj. In se je prav čutilo v zraku, da ta človek išče nek spor in pač ker sem oseba kot sem, ki se raje izogne sporom sem postopal mirno, ampak me pa potem ne čudi, ko po novicah berem, da se v Lj velikokrat stepejo, celo v prometu kot se je par tednov nazaj zgodilo.
Enkrat sem nakupoval, pa mirmo stojim pred hladilnikom in en gospod v 50ih zapelje s kolesom od vozička po moji peti. Doma sem potem videl da mi je olupil kožo na peti kot bananin olupek ampak nesreče se dogajajo in sigurno ni storil namerno. Ampak odnos pa aroganten in agresiven. Takrat ko me je povozil sem refleksno rekel “au” in sem ga pogledal. Pa me pogleda nazaj in mi reče zelo agresivno in glasno “kaj bi rad” na način kot da bi se takoj rad kregal. Pa mu mirno rečem, čeprav me je bolelo, z vozičkom ste mi zapeljali čez nogo in mu pokažem na nogo, kjer mislim da sem imel celo krvavo nogavico. Pa reče na zelo aroganten in agresiven način “Ja se opravičujem” in gre preprosto naprej. Skratka agresiven, brezvezen odnos, bil je pa vsaj toliko kulturen, da se je opravičil, čeprav ni zvenelo iskreno ampak pustimo to.
Potem enkrat, ko je bil delovnik sem dopoldan klical v bližnji Zdravstveni dom v Ljubljani, ko sem imel vročino 38.5 in prosil (in ni bilo tako nujno da bi za to hodil na urgenco oziroma v bolnico), če bi me lahko katerikoli zdravnik pregledal, ker imam družinskega zdravnika v rodnem kraju in sem naletel na aroganten, nerazumevajoč, posmehljiv odnos ene zdravnice in me nikakor ni hotela vzet ne tista zdravnica ne kdo drug. Potem me je pa še naplahtala naj svojega zdravnika pokličem in da bo on poklical tam kjer mora… Samo znebiti se me je hotela in popoln nesmisel. Ko so študirali v mojem kraju in če je kdo imel kakšno manjšo težavo, so ga v bližnjem ZD brez težav vzel eden izmed zdravnikov za enkratni pregled. Veliko bolj prijazni in bolj so šli človeku nasproti kot v Lj.
Zadnja in najbolj grozna zgodba, ki mi je ostala v spominu je pa bila ta, da sem vstopil v blok v katerem sem živel za eno starejšo žensko, ki tudi tam živi (tam okoli 50 let stara) in me je na videz poznala, ker če živiš par nadstropij razlike, se na videz poznaš. Ko je odklenila skupna vrata, sem za njo vstopil notri in to jo je to tako zmotilo, da me je poškodovala, da imam in bom imel posledice za vedno. Kasneje sem izvedel, ker najprej nisem vedel čemu je to sploh storila kar je, ker nikoli nisem imel z njo popolnoma nič, niti takrat ko sem vstopal v blok nisem rekel ničesar, da jo je preprosto zmotilo to, da ona pa meni ne bo odklepala vrat in da sem “izkoristil” njeno odklepanje vrat. Da to nekoga tako razjezi, da če ona odklene vrata, drug pa za njo vstopi notri in da ga zato poškoduje s trajnimi posledicami, mislim da z njim nekaj ni v redu; ampak na podobno agresijo sem v Lj vsakodnevno naletel že večkrat. Ne na tako ekstremno, pa vendar. Pa to ni klošarka ali narkomanka, ampak Ljubljančanka bojda osebek z družino in službo. Srečo je imela, da je naletela name, ki se sporom raje izognem in sem vse skupaj pustil na miru, niti se nisem kregal niti ji nisem kasneje nič rekel, ker če bi naletela na koga drugega, bi se zgodba za njo končala zelo drugače. Nesramnost, egoizem in predrznost brez primere.
Enkrat je rekel prof matematike na fakulteti, podlost ljudi nima mej in ta zgodba je lep primer tega.
Če bi imel možnost izbire, bi raje kje drugje živel. Pa tudi dosti tujcev v Lj živi, kar me sicer ne moti tako, ker z nikomer nisem imel nobenih težav ampak če jih je tako veliko, potem ni takega občutka domačnosti kot v drugih manjših mestih v Sloveniji, kjer sem živel. Na splošno bolj domač in prijeten občutek je bil v manjših mestih in manj visoko so se generalno gledano obnašali.
Nekaterim je pa mogoče v Lj zelo všeč, tako da vsak ima svoje mnenje in svoje izkušnje. Moje niso preveč dobre.
Anonimno 1604, 26.09.2021 ob 16:38
Ko sem začel živeti v Lj, sem se najprej moral navadit za brezobzirnost, agresivnost in vsakodnevno nesramnost ljudi v Lj, ki jo v drugih delih Slovenije v 20. letih bivanja nisem doživljal. So nekateri v Lj prijazni tako kot povsod ampak generalno gledano (promet, trgovine, vsakodnevna človeška prijaznost) se mi pa zdi, da so manj prijazni kot v drugih predelih Slovenije. In tudi že nekaj sošolcev mi je takrat reklo, da se jim zdi enako in da komaj čakajo da dokončajo študij in gredo nazaj. Mogoče zato, ker se tako nosijo v Lj nekateri politiki, da so tudi ob osamosvojitvi tako pozabili na zamejske Slovence in predele Slovenije, ki bi lahko ostali slovenski, saj so nekateri zamejci v intervjujih govorili, da je Ljubljana pozabila na njih, tuje države kjer bi morala naša, pa jim tam gradijo ceste…
No, par neljubih primerov, ki so mi ostali v spominu:
Enkrat sem imel na fakulteti vaje pa sem plačal parkirni listek za mislim da 3 ure in pol. Malo se je zavleklo in sem zamudil 10 minut kar sem plačal in ko sem prišel do avta je že bila gor kazen. Saj uradno sem razumel, da sem v prekršku ampak se mi je zdelo tako neživljensko. Če bi avto pustil brez listka 20 minut ali pol ure bi razumel, tako sem pa plačal 3 ure in pol in da sem 10 minut zamudil in je kazen že bila nalepljena, je občutek kot da se jim gre samo za denar. Saj so imeli prav in sem bil jaz kriv, pa vseeno se mi je zdelo malo neživljensko in zelo striktno.
Enkrat sem normalno ustavil pred prehodom za pešce, pa gre gruča ljudi normalno čez. In se najde nek človek in kar začne buliti vame v avto. Imel sem nek preprost avto, megana, nič posebnega. Sem si mislil pri sebi, pa kaj hudiča me tako gleda, če hodi čez prehod za pešce in vsi gledajo naprej. In potem celo pride ta do sovoznikove šipe in odprem šipo in na prvo žogo prepotentno in agresivno vpraša, že takoj me je tikal, kar je kazalo na njegovo (ne)kulturo in me vpraša kaj bi rad. Sem rekel kako to misli, je rekel, da sem ga gledal. Pa mu rečem gledal sem na cesto na prehod za pešce in ne specifično Vas. Pa reče Aja sem mislil da mene gledaš… In sem se odpeljal in je bilo to to, ampak kaj takega nisem še nikoli v življenju doživel razen v Lj. In se je prav čutilo v zraku, da ta človek išče nek spor in pač ker sem oseba kot sem, ki se raje izogne sporom sem postopal mirno, ampak me pa potem ne čudi, ko po novicah berem, da se v Lj velikokrat stepejo, celo v prometu kot se je par tednov nazaj zgodilo.
Enkrat sem nakupoval, pa mirmo stojim pred hladilnikom in en gospod v 50ih zapelje s kolesom od vozička po moji peti. Doma sem potem videl da mi je olupil kožo na peti kot bananin olupek ampak nesreče se dogajajo in sigurno ni storil namerno. Ampak odnos pa aroganten in agresiven. Takrat ko me je povozil sem refleksno rekel “au” in sem ga pogledal. Pa me pogleda nazaj in mi reče zelo agresivno in glasno “kaj bi rad” na način kot da bi se takoj rad kregal. Pa mu mirno rečem, čeprav me je bolelo, z vozičkom ste mi zapeljali čez nogo in mu pokažem na nogo, kjer mislim da sem imel celo krvavo nogavico. Pa reče na zelo aroganten in agresiven način “Ja se opravičujem” in gre preprosto naprej. Skratka agresiven, brezvezen odnos, bil je pa vsaj toliko kulturen, da se je opravičil, čeprav ni zvenelo iskreno ampak pustimo to.
Potem enkrat, ko je bil delovnik sem dopoldan klical v bližnji Zdravstveni dom v Ljubljani, ko sem imel vročino 38.5 in prosil (in ni bilo tako nujno da bi za to hodil na urgenco oziroma v bolnico), če bi me lahko katerikoli zdravnik pregledal, ker imam družinskega zdravnika v rodnem kraju in sem naletel na aroganten, nerazumevajoč, posmehljiv odnos ene zdravnice in me nikakor ni hotela vzet ne tista zdravnica ne kdo drug. Potem me je pa še naplahtala naj svojega zdravnika pokličem in da bo on poklical tam kjer mora… Samo znebiti se me je hotela in popoln nesmisel. Ko so študirali v mojem kraju in če je kdo imel kakšno manjšo težavo, so ga v bližnjem ZD brez težav vzel eden izmed zdravnikov za enkratni pregled. Veliko bolj prijazni in bolj so šli človeku nasproti kot v Lj.
Zadnja in najbolj grozna zgodba, ki mi je ostala v spominu je pa bila ta, da sem vstopil v blok v katerem sem živel za eno starejšo žensko, ki tudi tam živi (tam okoli 50 let stara) in me je na videz poznala, ker če živiš par nadstropij razlike, se na videz poznaš. Ko je odklenila skupna vrata, sem za njo vstopil notri in to jo je to tako zmotilo, da me je poškodovala, da imam in bom imel posledice za vedno. Kasneje sem izvedel, ker najprej nisem vedel čemu je to sploh storila kar je, ker nikoli nisem imel z njo popolnoma nič, niti takrat ko sem vstopal v blok nisem rekel ničesar, da jo je preprosto zmotilo to, da ona pa meni ne bo odklepala vrat in da sem “izkoristil” njeno odklepanje vrat. Da to nekoga tako razjezi, da če ona odklene vrata, drug pa za njo vstopi notri in da ga zato poškoduje s trajnimi posledicami, mislim da z njim nekaj ni v redu; ampak na podobno agresijo sem v Lj vsakodnevno naletel že večkrat. Ne na tako ekstremno, pa vendar. Pa to ni klošarka ali narkomanka, ampak Ljubljančanka bojda osebek z družino in službo. Srečo je imela, da je naletela name, ki se sporom raje izognem in sem vse skupaj pustil na miru, niti se nisem kregal niti ji nisem kasneje nič rekel, ker če bi naletela na koga drugega, bi se zgodba za njo končala zelo drugače. Nesramnost, egoizem in predrznost brez primere.
Enkrat je rekel prof matematike na fakulteti, podlost ljudi nima mej in ta zgodba je lep primer tega.
Če bi imel možnost izbire, bi raje kje drugje živel. Pa tudi dosti tujcev v Lj živi, kar me sicer ne moti tako, ker z nikomer nisem imel nobenih težav ampak če jih je tako veliko, potem ni takega občutka domačnosti kot v drugih manjših mestih v Sloveniji, kjer sem živel. Na splošno bolj domač in prijeten občutek je bil v manjših mestih in manj visoko so se generalno gledano obnašali.
Nekaterim je pa mogoče v Lj zelo všeč, tako da vsak ima svoje mnenje in svoje izkušnje. Moje niso preveč dobre.
@Anonimno: Za eno dečvo (ali pjeba) boš božji dar, ker si dobra duša.
fdsfsd, 28.09.2017 ob 10:25
Še nekdo ki je fovš ljubljani, pa se dela kao da ne bi živel tukaj 🙂 Mal več bi šparala, pa bi si tud v ljubljani lahko privoščila stanovanje.
Ja, res, kako veš? To mi je želja – ustvarit si družino v Ljubljani. In potem z dojenčkom v vozičku prečkat najbolj obremenjen prehod za pešce v BTCju, da kupim Pamperske v Baby centru in sredi belega dne nabašem na streljanje par metrov naprej. Za to bom šparala, ja.
Ljubljančanka162, 24.08.2021 ob 01:00
HAha ti ne bi živela v Lj. zato, ker še za najemnino za stanovanje nimaš, kaj šele za hišo. Mi imamo hiško na lepem koncu Lj., ki je ne menjam za nič. S tem, da imava z možem blizu službi, otroci šolo, skratka vse pri roki.
Jaz ne bi živela v Ljubljani zato, ker vem, da bi morala hčero iz kateregakoli konca Ljubljane (tudi iz tvojega) na popoldanske dejavnosti voziti bistveno dlje, kot jo vozim zdaj iz manjšega kraja v bližini manjšega mesta. Pa ne mi zdaj nakladat, da to ni res, ker sem merkala sestrina otroka, ko sem študirala tam in sem imela vse linije (LPP, bicikl in avto linije) naštudirane v nulo. In to je bilo pred sedmimi leti. Zdaj, pravi sestra, je najmanj za 50% slabša prometna pretočnost, če ne slabše. Zato mi ne o tem, da je vse pri roki. Kar je prednost je le povezava z LPP, a to pride v poštev šele, ko so otroci najstniki in gredo lahko samostojno na bus. Pa še to sredi zime, ko je zelo zgodaj že zelo temno, ne pride v poštev, ker ni varno.
Da ne govorim o zgodbah upokojencev, ki na urgenci UKC na obravnavo čakajo po 8 in več ur. To se v manjših mestih na urgencah ne more zgoditi. Kaj torej še ostane Ljubljani? Parlament s polomljenimi stekli in poljuvanimi poslanci?
Ne, hvala. Tudi sestra z možem intenzivno išče rešitve, da se preselijo.
andro_1, 28.09.2017 ob 10:18
Absolutni gravz je sever Lj okol ceste dveh cesarjev. Ciganarija, mocvirje, vse na crno…
V bistvu opazam, da se mi takoj za tem najmanj dopade vzhod Ljubljane. Industrija, zanemarjene vasi, blokovska naselja iz 60ih…. Izjema Fužine in pogojno Štepanjc. Tam je pa se vedno bratstvo i jedinstvo, kar zna tudi najedat.
Potem so pa se betonski kolosi ala Bratovseva ploscad in mrbit Dravlje okol Brilejeve.
Bo dost?
Dodajam še un mrtvi del Bežigrada od Gospodarskega razstavišča pa gor potem okoli bivše blagovnice Astra, Plava Laguna -na grozno prometnem križišču Ljubljane, takoj za tistim delom najboljprometnim delpom Tržaške med križiščema s Tbilisijsko in tistim križiščem pri Agrotehnika Gruda.
Pa un predel, križišče Topniška ( tisti visoki stolpnici na eni strani, na drugi blok Situla, ko gre cesta potem proti podvozu pa potem na Masarykovo. Grozen predel za bivat, sami izpušni plinmi, hrup, gužna nonstop- na eni strani železnica, na drugi prometno križišče.
Objektiven, 28.09.2017 ob 11:46
Ljte tko je in nč drgač.
1. Z izjemo fakuktet in glavnih institucij nima Lj nič več kot kak drug večji kraj.
2. Fakt je da je življenje v Lj predrago
3. Gužva je katastrofalna
4. Javni prevoz je zanič in posledično neučinkovit.
5. Živčno okolje.
Edini plus je kar je vse na kupu in ker se zaradi individualizma in egoizma nihče kaj dost ne vtika vate.
Gužvo v Ljubljani delajo dnevni migrantje, ki jo hkrati tudi onesnažujejo, po drugi strani jo še kritizirajo. Naj ostanejo v svojem kraju in naj si tam poiščejo službo, ne pa da na dnevni bazi visijo v Ljubljani in jo obremenjujejo!
naj občina poskrbi za Ljubljančane, 27.10.2021 ob 09:02
Gužvo v Ljubljani delajo dnevni migrantje, ki jo hkrati tudi onesnažujejo, po drugi strani jo še kritizirajo. Naj ostanejo v svojem kraju in naj si tam poiščejo službo, ne pa da na dnevni bazi visijo v Ljubljani in jo obremenjujejo!
Ampak, res, se strinjam! A ne bi bilo ful dobro, da se vsi, ki delajo v Ljubljani in dnevno migrirajo v Ljubljano, preselijo v Ljubljano ALI si poiščejo delo v svojem kraju?
Pa tut brez teh prometnih konic, ko se v vsakem avtomobilu pelje po 1 (gledam vsak dan), bi se izboljšal javni prevoz. Ker samo zaradi teh avtomobilistov se kritizira javni prevoz, ko so pa sami avtomobilisti krivi.
V Lj sem dobil občutek, da si eni mislijo kot da so nekaj več. Enkrat sem pozabil ključe za vrata od bloka, pa sem pozvonil naključnemu sosedu, pa ni hotel odpret, ker nisem povedal imena. Dobro danes ljudje že težko odzravijo kaj šele da bi s sosedom rekel besedo ali dve kot je bila to navada 20 let nazaj, potem gredo pa v drugo skrajnost in res je čudna družba v kateri živimo. Družba egoistov brez bontona.
To je ta moderen paradoks v Sloveniji, kjer so ljudje vsakodnevno neprijazni in se vsak se za sebe drži, nihče nikogar ne pozna, po drugi strani si pa vozijo partnerje iz 500 ali 5000 kilometrov odaljenih krajev. Te generacije pod 30 let so tako vzgojene, da niti ne odzravijo kaj da bi najprej kdo pozdravil, ne spoštujejo nobene avtoritete ne nič.
povsod je lepo, 28.09.2017 ob 11:26
Lepo mi je v Ljubljani, živim za Bežigradom in ne bi menjala. Smo živeli na Fužinah in tudi tam je v redu. Kljub temu, da eni z veseljem pljuvajo po Fužinah, imam same lepe spomine in dobre sosede.
Meni se zdi čudno ko v tej lj vsak vse ve, da si razni stanovalci, pijančki in podobno še niso prišli gor da če je ulica hiš ali pa blok, da če ponoči mečejo steklenice v steklo ali pa enostavno zabojnik z nogo odprejo, da je razlika če nekdo narahlo zapre ali pa spusti kot hlod. Isto z vrati, eni zapirajo ponoči vrata da soseda v sosednji hiši ali bloku zbudijo. Sem bil zadnjič na polikliniki na travmatologiji zaradi poškodbe, ena na rentgenu zapira tista da ji konj ni raven.
Isto ko sem na obisku v bloku. To kanto za smeti zapirajo da se 50m stran sliši. Pritisne z nogo in spusti kot konj, pa še konji lepše delajo.
Če že kje, potem v Rožni ali nekje v Trnovem. Zaradi nekaj miru, hkrati pa imaš prednosti, ki ti jih nudi Ljubljana. Ene 2-3 leta bi nekako odgural, potem bi se mi pa tudi tam odpeljalo. Ampak to je odvisno, za kaj si rojen. Za moje pojme ga ni čez kakovostno Gorenjsko podeželje (Cerklje, Šenčur, Britof, Preddvor z okolico ipd.), ki nudi praktično vse, razen velikih nakupovalnih centrov tipa BTC (kar mi sicer dol maha, še manj pa v dobi, ko vse lahko naročiš na dom) in kulturnih ustanov (gledališča, opere, galerije), ki jih pa tako ali tako ne obiskujem.
Ni reklama za Gorenjsko, že tako so nepremičnine cenovno blizu ljubljanskim.
Moje mnenje, 27.10.2021 ob 11:59
Ampak, res, se strinjam! A ne bi bilo ful dobro, da se vsi, ki delajo v Ljubljani in dnevno migrirajo v Ljubljano, preselijo v Ljubljano ALI si poiščejo delo v svojem kraju?
Pa tut brez teh prometnih konic, ko se v vsakem avtomobilu pelje po 1 (gledam vsak dan), bi se izboljšal javni prevoz. Ker samo zaradi teh avtomobilistov se kritizira javni prevoz, ko so pa sami avtomobilisti krivi.
Pa kdaj boste dojel da je državni aparat scentraliziran v Ljubljani. Če folk ne bi hodil v te službe, bi država crknila, ker te službe potrebuje (pustimo neefektivne delavce). Če bi se pa preselili v LJ, bi bilo pa še bolj nevzdržno, še več ljudi, še dražje nepremičnine itd.
Forum je zaprt za komentiranje.