Utrujene ženske od gospodinjstva hahahah
Najhujša mi je tale , ko mi ženska reče. Uuuuu kok sem zmatrana tri stoje sem oprala pa posušila , in zlozila. Mislim halooooo , kaj imate bit zmatrane k stroj pa suslic uro pa pol sam pere in suši. Ta čas pa kofetkajo al pa limonade gledajo. Al pa uuuu kok mam posode. Pol pa vse v pomivalca zmeče 5 min dela pa spet uro pa pol frej. K to slišim se sam smejim. Vse možne stroje in naprave imate pa še kar jamrate. Vse imate pred nosom in se tako ste zmatrane. Dejte prosim. Naši predniki so nosili ure daleč stran na reko perilo prat na roke v leedeno reko pozimi pa noben jamru. Dans pa samo poslušam joj veš kok imam za prat sploh ne vem kako bom sfolgala vse to naredit. Moj mi nič ne pomaga. Halooooo gumb prižgati. Prosim vas lepo.
Ja, dejstvo je, da tvoje gate s čokoladno črto naš pralni stroj ne opere dobro, zato jih moram prej še na roke namočit z Vanishom- saj veš kaj je to- belilo za trdovratne črno obarvane madeže na tvojih gatah. In pol jih zdrgnem, točno tako kot so jih včasih ob reki, sam da jih jaz v banji. In pol šele fliknem v pralni stroj.
Kje pa imamo pomivalca? Saj ga nimamo .. Si spet kej močnega skadil???🤨
Komplet družba smo postali razvajene cvileče riti. Vse nam je težko in odveč. In še slabše bo z Alexo in drugimi AI… Alexa, operi mi rit xD
Jaooo ne bi verjela, če ne bi slišala sina kako jo kliče, da pokliče očeta. A če bi samo rekel tata, bi ga telefon že začel sam klicati. Ne, mora bit Alexa vmes xD nočem vedet kako se bo to nadaljevalo. Ustavite svet, jaz grem dol
Stroj res pere sam in to ne uro in pol, ampak kar ene 3 ure.
Samo medtem, ko stroj pere, naredimo se sto drugih stvari, ki jih vi seveda ne vidite!
Moji doma teh sto malenkosti opazijo sele takrat, ko jih iz protesta neham delat.
Drugace pa, meni je najbolj zoprno organiziranje, kaj, kdaj in kako bom, da je vse najbolj prakticno in funkcionalno, da gre lepo v zaporedju in kot podmazano, vse ostalo naredim z lahkoto, ce se mi le moski ne motajo okoli nog – beri: niso doma!
No ja, stroji ne naredijo vsega. Je treba kar rokce še uporabiti, da je čista posoda in da so čiste cunje.
Kar pa se tiče dela, tudi ti več ne kosiš na roke s koso in ne koplješ njive na roke z motiko , pa tudi malte ne delaš več ročno, povsod so stroji in kosilnice in traktorji in mešalci in dvigala in viličarji… Ne moreš primerjati življenja nekoč in danes.
Prvo, naši predniki niso hodili v službe, ampak so samo delali na roke, tako notranje gospodinjstvo kot zunaj na kmetiji ali kjerkoli že.
Drugo, operi in posuši ter zloži dva stroja perila, pomij posodo, skuhaj kosilo, to seveda po tem, ko prideš iz službe, potem je treba kdaj še posesati in pobrisati prah in pomiti tla, pa kopalnico zglancati, no, ko boš vse to počel kak mesec vsakodnevno, se pa oglasi tukaj.
Res je, da je današnja družba razvajena, ampak četudi imamo stroje, se perilo ne loči in da notri samo, ne zlika in ne zloži se samo, tudi skuha se ne samo, še vseeno je potrebna naša aktivnost. Seveda ni enaka kot pranje perila v mrzli reki, ampak upam da veš, da takrat pač niso menjali spodnjih gat vsak dan, če so jih sploh imeli, pa kaj, imeli so dvoje hlač in troje majic, in to je bilo to.
Ampak OK, sprejmi izziv, delaj vse našteto, pa še ostalo, kar sem pozabila, potem se pa oglasi čez en teden. Vmes ne pozabi iti v službo.
vi pa imate primerjave da dol padeš..
če gledamo tehnološko..
če delam na traktorju-orjem njivo- sem s traktorjem “skupaj” v tem zosu..
recimo primerjava je tale..namečeš v 100 litrsko prešo grozdje.. in ga stiskalnica SAMA stisne..po 1h je stvar gotova in “poberem” končni izdelek..
tako kot ga pobereš iz stroja,
tud sesalec ne laufa sam..razn te rombe, k so za en drek, in mora ženska zraven hodet ko čisti..
je pa tako da če primerjaš tehnologijo npr
gospodinjstva in
kmetijstva ali mehanike
je seveda lažje gospodinjstvo, (če predpostavimo da naj bi ga opravljala ženska), ke rje možno več stvari “avtomatizirat”, si na toplem in suhem..
hise in naprav ja
jaz sem od 9-14 ure zelo utrujena ze
ustanem umijem zobe in sebe
potem je treba kurit na vsake 20min po stopnicah v spodni stuk,perem vsak dan najmanj 1x/dan
zrihtat zivalce psi macke kure
skuhat kosilo
pomit posodo
sesam vsak drug dan
js sm utrujena od hisnih opravil bolj kot sem bila pri 8urnem delu v pisarni
zgolj v vednost 🙂
da ne govorimo kok je za postorit okol hise zunaj ne samo notri
Prvo kot drugo. Že zelo mlad sem izgubil oba starša. Delam že 37 let delovne dobe. Fizično ,da ne bo pomote. Delovnik povprečje 10 do 12 ur odvisno od situacije a vedno vsaj 10 ur. Živim sam in sam sem vzgajal otroka zdaj star 18 let otrok. Toliko o prvem in drugem. Če sem ker spoznal ji ni šlo v glavo da sem kot samski moški tako lepo skrben in urejeno stanovanje in zrihtan otok. Prvo kot drugo halooooo. Pa po službi sem stroj zalavfal in se uro pa pol učil z otrokom. Kuhal pral likal. Ampak nikoli nisem tok jamral kot zdaj ko slišim to jamranje. Predusem mladih mamic na vrhuncu življenja. Pa verjami prvo kot drugo ,da nisem mogel takrat kar tako kupiti stroja z eno plačo ko se je pokvaril. Vrt je bil vedno na roke preštihan zasejen itd vse na roke. Dejte no prosim vas samo jamranje. Imate pa čas po vseh aplikacijah slike pošiljati kako se zabavate in uživate ni da ni. Jaz vsako stvar sproti pospravim tako tudi kok otrok. Pa če tudi bi nas bilo pet v hiši bi bilo tako. Al pa če sem sam. Pojem juho takoj operemo krožnim in niamm nič. Tako je z vsem. Samo prej vam je vse drugo pomembno . Uredite sproti in jo čas za vse ostalo . Potem pa se na može izgovarjate joj nc ne delaš ne pomagaš itd. Prvo kot drugo .
Najprej. Ja, je res, da gospodinjska opravila niso nekaj težkega. To poskušajo prikazovati tiste, ki poskušajo narediti dedca dovolj nesposobnega, da bi bil odvisen od njih in jim ne bi pobrisal, in so si potem same krive, če za nič ne poprime.
Potem. Če ne hodi v službo, okej, če pa hodi v službo, so pa gospodinjska opravila toliko stvar nje kot njega. Razen če: glej zgoraj.
zjutraj opravim vse kar je potrebno, si naredim zajtrek, za sabo pomijem in pospravim, pred tem še higiena v kopalnici in jutranja telovadba. Ko grem v službo je stanovanje pospravljeno, aja pred tem zbudim otroka, da se pripravi za šolo. Po službi grem direkt domov ali pa v trgovino, vsak dan kuham sproti kosila, večerje si dela vsak sam. Imam irobota, da posesa stanovanje, perem samo izklkučno med vikendi, nekaj sušim v sušilcu , nekaj obesim, likamo si vsi vsak svoje. Posodo pomijem na roke, ker je crknil pomivalc, mož ima preko čiščenje kopalnice, sin ima prav tako zadolžitve, pozimi kurimo na drva, torej ni nekega posebnega dela, med zelenimi meseci pa je tu še vrt, košnja trave…. Nihče se ne pritožuje, če smo družina, pač stopimo skupaj in vsak nekaj naredi. Ko pa berem vas, pa vidim, da je vse na ženi , ki opravlja 2 šihta, enega v službi in 1 še doma, vi pa se iz nje delate norca. Sram vas je lahko!!!
Ja, veliko današnjih žensk in moških je do kraja zjamranih.
Recimo moja mama je hodila v službo, zoprno delo, iživljenje šefov. Potem doma delala na kmetiji, skrbela za otroke, hišo ter zidanje hiše. Ves dopust ji je šel za delo.
Pa pol toliko ni jamrala kot te novodobne babnice in dedci.
Recimo danes jokajo, da delajo do 16ih, pozabijo pa omenit, da so včasih začeli ob 6ih in ne ob 8ih kot te jamračice danes.
Potem jokajo kako morajo svoje sončke vozit tja in tja in spet drugam. Pozabijo pa omenit, da so včasih imele ženske tudi otroke pa, da včasih moški zelo pogosto niso pomagali vzgajat otrok. So pa bili otroci vzgojeni, ne pa razvajeni sončki in da so včasih otroci hodili peš, znali doma kaj pomagati. Zdaj pa sončki pri 20ih še naprej čakajo, da jim bo mamica gate prala.
Pa kot omenjaš avtor: sedaj imamo po gospodinjstvih bistveno več strojev, ki nam olajšajo delo.
Res pa je, da včasih ženske niso gledale limonad, reničnostnih šovov, niso otrkoom stregle od spred in zad.
Se strinjam. Danes sonček 300 metrov do treninga mamice vozijo pa očkati. Halo dežek pada bo moj pikec moker. Ima pa 300 metrov do šole recimo. Same so tok razvajene otroc pa se bolj. Samo kar res ne maram slišat je pa to jamranje. Joj kok mam joj joj joj kako bom sfolgala. Ne zmorem več čist sem depresivna. Živijo pa v 50m2 stanovanju k ga vxeni uri jaz sam u nulo spucam da se sveti. Gledam jih uzunaj kavica za sabo pa cvekanje v nedogled po telefonih. Poznam primer ko mamica sinu 30 let staremu hodi prat pomivati kuhat moj sonček. Teli zdajšnji sončki ne rabijo kategorije invalidnosti. So že invalidi. Pustimo na vaseh ljudi in kmetijah.
Kuhanje in priprava hrane je tisto delo, ki res terja svoj čas in pozornost. Govorim o polnovrednih obrokih in normalnih ter zdravih prehranjevalnih navadah, ne o pogretih predpripravljenih jedeh in hitri prehrani. Dokler mi to organizacijsko znese, nimam problema. Poleg tega gre za najbolj nujno domače opravilo, ker brez hrane pač ne gre, medtem ko lahko koš umazanega perila brez problema počaka do naslednjega dne.
Kuhanje je lahko super hobi in zabava, ko ima človek čas in je primerno razpoložen. Lahko je pa tudi veliko breme, kadar mu časa primanjkuje in mora mora nahraniti več ljudi (ne samo sebe). Poleg tega je zanj potrebna dobra časovna organizacija, da so obroki na mizi ob pravem času.
Ostala domača gospodinjska opravila niso oganizacijsko, časovno ali fizično zahtevna, ampak so duhamorna. To je moj pogled na zadevo. Govorim seveda o opravilih v notranjih prostorih. Delo na vrtu in podobno je nekaj čisto drugega, ker si ljudje sami izbiramo, koliko dela bomo imeli z njim.
Vse je v organizaciji in v tem, koliko vpletemo druge družinske člane. Mož ima čez tedensko sesanje, kopalnico, večerno tuširanje otrok in pospravljanje otroških sob pred spanjem. To je bila najboljša odločitev, ker ga oba ubogata in so igrače pospravljene tik tak. Jaz v tem času operem stroj perila če je nuja, zlozim posodo v stroj, pometem kuhinjo po večerji, prezračim, preverim po skrinji kaj bi jedli drug dan, pripravim oblačila za zjutraj in malico za naju z možem. Kuham ob vikendih in zamrznem, čez teden dokuham priloge in solate, malo bolj pospravimo v petek. Nimamo sterilno, umazano tudi ne. Včasih sva oba utrujena za umret, ampak za jamrat pa ni.
Delamo vse sproti, je hitro pospravljeno, likam samo nujno, ostalo takoj zložim v omaro. Sezuvamo se pred vrati, doma se vsi preoblečemo in takoj pospravimo. Res pa otrok nič ne šparava. Svoje stvari morajo pospraviti sami, pri mizi je treba pazit, da hrana ne leti naokoli, kar skuham to jemo vsi, zvecer ob 19.30 je tuš in postelja.
Forum je zaprt za komentiranje.