Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Umrla, ker je mož narobe zvezal žice

Umrla, ker je mož narobe zvezal žice

Koliko stanovanj pa ima FID stikalo? Pomoje komaj za vzorec. Moje ga že nima.[/quote]

kolega je štrom renoviral kakih 17,18 let nazaj (v času navadnih varovalk, onih keramičlnih) in dal not avtomatske varovalke + fid. ja če ga ti nimaš ne pomeni da ga tudi drugi nimajo/nimamo

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

tipična napaka “domačih” električarjev je..
da glede novodbnega standarda da je 1.5mm2 žica za VSO napeljavo..
potem dajo pa 20A varovalko..
1.5mm2 žica je varovana, če je varovalka max 16A!!

tudi novodobni /kitajski/ razdelilci/podaljški z 1.0mm2 žico so boh pomagaj..
je potrebno vedet da so le za kak laptop, al pa nočno lučko..
ne pa za fritezo 3 kW!!! al pa 2kW fleksarco !!
res pa je da, če je čas uporabe kratek..recimo 10 minut..stvar še laufa..

Koliko stanovanj pa ima FID stikalo? Pomoje komaj za vzorec. Moje ga že nima.[/quote]

Pri nas smo kakih 15+ let nazaj prestavljali omarico s stevcem ven (zahteva elektra za nemoten popis) in od takrat imamo FID stikalo, pa je hisa stara v osnovi 50+ let, prej so bile klasicne varovalke, kjer si se moral gledati celo barvo za moc.
Enako na vikendu, ki smo ga zgradili nekaj let nazaj.

Fid stikalo bi moralo imeti vsako novejse stanovanje. Tega so celo obnavljali pa je bil kao brez. Kdo je to spustil cez ne vem. Znalac sem tak da komur sem napeljeval ni imel niti enih problemov do sedaj. Nasprotno, veliko ljudem sem resil zivljenje. Koliksen tok je bil, je nepomembno. Ob pravi napeljavi indukcijska ne bi sploh smela delat. Nepravilno zvezano bi stalno metalo vn.

Saj vemo da nisi neki znalac. Človeka ubije že tok jakosti 0,05 Ampera, jakost varovalk v stanovanju pa znaša 10, 16 ali 20 Amperov.[/quote]

Očitno tudi ti nisi neki znalec. Pri pravilni elektroinstalaciji stanovanja je poleg varovalk vgrajeno tudi FID stikalo (ki ga res mnogi enačijo z varovalko). Je pa za varnost skoraj še pomembnejše kot varovalka, za stanovanjske prostore pa mora imeti nazivno vrednost 0,03 A. Na kratko, FID stikalo meri razliko toka, ki po fazi priteče iz omrežja v stanovanje s tokom, ki po ničli iz stanovanja odteče. Če razlika preseže 30mA, se stikalo izklopi. Se pravi, da če nekje pride do preboja in tok odteče čez ozemljitev, vodovodno napeljavo, skozi telo, se FID stikalo izklopi. V tem primeru so očitno imeli slabo narejeno intslacijo. Ali je bila prastara brez FID stikala, ali pa je bilo vgrajeno FID stikalo z nazivno vrednostjo 0,3A, ki pa ni namenjeno stanovanjskim objektom. Ga pa nekateri vseeno vgrajujejo namesto 0,03A, da “varovalke” toliko ne meče ven. Zato je dobro preveriti, ali je poleg varovalk tudi FID stikalo z nazivno vrednostjo 0,03A. Če ga ni, je vgradnja pametna investicija. Sicer se bo kdo našel in rekel, da ga bo potem nonstop dol metalo, lahko povem, da ga jaz imam in nimam z njim nobenih problemov. Ko ga ven vrže ga vrže z razlogom.

Saj vemo da nisi neki znalac. Človeka ubije že tok jakosti 0,05 Ampera, jakost varovalk v stanovanju pa znaša 10, 16 ali 20 Amperov.[/quote]

Očitno tudi ti nisi neki znalec. Pri pravilni elektroinstalaciji stanovanja je poleg varovalk vgrajeno tudi FID stikalo (ki ga res mnogi enačijo z varovalko). Je pa za varnost skoraj še pomembnejše kot varovalka, za stanovanjske prostore pa mora imeti nazivno vrednost 0,03 A. [/quote]
Pri pravilni instalaciji? Boš rekel da je večina stanovanj in hiš NEPRAVILNO instalirana elektrika?
Kot pravim, jaz FID stikala v stanovanju nimam, kar pomeni da ga nihče v bloku nima, pa tudi nihče v sosednjih blokih, pa najbrž ga nihče nima tudi v blokih in hišah, zgrajenih 30+ let nazaj, razen če je kasneje kaj preurejal instalacijo. Takrat pač to ni bilo zahtevano, sicer stanovanje nebi dobilo uporabnega dovoljenja.
Se pa strinjam s tabo, pametno ga je imeti.

Očitno tudi ti nisi neki znalec. Pri pravilni elektroinstalaciji stanovanja je poleg varovalk vgrajeno tudi FID stikalo (ki ga res mnogi enačijo z varovalko). Je pa za varnost skoraj še pomembnejše kot varovalka, za stanovanjske prostore pa mora imeti nazivno vrednost 0,03 A. [/quote]
Pri pravilni instalaciji? Boš rekel da je večina stanovanj in hiš NEPRAVILNO instalirana elektrika?
Kot pravim, jaz FID stikala v stanovanju nimam, kar pomeni da ga nihče v bloku nima, pa tudi nihče v sosednjih blokih, pa najbrž ga nihče nima tudi v blokih in hišah, zgrajenih 30+ let nazaj, razen če je kasneje kaj preurejal instalacijo. Takrat pač to ni bilo zahtevano, sicer stanovanje nebi dobilo uporabnega dovoljenja.
Se pa strinjam s tabo, pametno ga je imeti.[/quote]

Torej naredi kaj za svojo varnost. Poišči električarja in naroči vgradnjo. To bi svetoval tudi vsem ostalim, ki ga še nimajo. To, da včasih ni bilo zahtevano, žal ne pomaga, ko se zgodi tragedija.

In če je delal najboljše kot je znal, je še malomarnost? Ali enostavno nesreča?[/quote]

Saj on ni strokovno usposobljen za to, a mar je?[/quote]
A si strokovno usposobljena za kuhat kavo in kaj se zgodi, če komu ne ustreza? Oz če nekaj skuhaš in povzročiš zastrupitev?

Se pa strinjam s tabo, pametno ga je imeti.[/quote]
Po hišah se je pred 30-imi leti že kar redno vgrajeval FID , pred tem pa ZNS

Pri elektriki je lahko narobe marsikaj. Sploh ni rečeno, da je v tem primeru šlo za napačno vezavo.
Lansko poletje smo imeli podoben problem vsa tri stanovanja v etaži. Nenadoma se je pojavil nihajoč potencial, (med 0 pa tam do 30 Voltov), med štedilnikom, bojlerjem in vodovodno pipo, skratka – med nulo in ozemljitvijo. Je kar treslo, ja.
Pokazalo se je, da so se razrahljale el.spojke (kleme) ničelnega kabla, v ozadju glavne omarice s števci. Ker nula ni dajala dovlj el. pretoka, je preostanek prevzela ozemljitev. Če bi to trajalo še kakšen dan ali dva, bi ničelno klemo popolnoma prežgalo. Potem pa bi bila podobna katastrofa v vseh treh kuhinjah in kopalnicah.
Kdo ima ključ in pooblastilo za vzdrževanje glavnih električnih omaric, se pa tudi ve.

Se povsem strinjam z napisanim. Preveč ljudi misli, da so mojstri za vse, potem pa se zgodijo take nesreče.

Žalostno je, da moramo na tako tragičnem primeru ugotoviti, da ni vsak mojster za vse. Je pa tudi žalostno, da bo jutri tukaj že spet kup hvalisanja o tem, kako smo mi šparovni in vse naredimo samo – tudi tisto, kar ne znamo.

Saj obstajajo samo dobri električarji, slabih ni, ker je slabe že pobilo.[/quote]
a veš, kak je električar nastal?

ko je strela v opico vdarla 🙂

Mož/ata doma vse pošraufa. Čez ima še avto park in travo okol bajate.
Če to ne zna, ste se slabo poročile. 🙂
VE pa cvetje na oknih, kuharija in vrtiček.

Če bi bila električna napeljava narejena po predpisih, se takšna neumnost ne more narediti. Pa če še tako napačno priklopiš štedilnik. Današnji FID stikala dopustijo zelo majhen diferenčni tok. Žal pa je veliko električnih napeljav še vedno narejenih na osnovi ničenja. Če mene vprašate bi morala elektro podjetja odklopiti te odjemalce elektrike. Ker je FID stikalo je pa res minimum od minimuma. Pa še nekaj varovalke so vgrajene v sistem zato, da preprečijo uničenje električnih vodnikov. Aktivirajo se takrat, ko gre prevelik tok preko nule. Brez upora ne boste uspeli vezati faze in nule skupaj brez skurjene varovalke. Upor predstavlja kateri koli električni porabnik. V tem primeru poskuša steči neskončni tok. FID stikalo se aktivira pri diferenčni toku od 30 pa do 500 mA. Fazni vodnik mora dobiti stik z zemljo.
Pri ničenja pa vodnik, kateri naj bi bil zemlja predstavlja nula. Npr 16 A talilna varovalka se pri hitrem stiku ne bo pregorela pri 16 A, ampak bistveno višje. Tudi višje od 30 A. To pa 600 kratnik smrtnega toka za človeka. Za človeka je usoden tok od 50 mA naprej.

Še eden, ki bluzi nekaj v tri dni, pa nima pojma.

Verjamem. Pri nas je serviser naredil napako pri popravilu pomivalnega stroja. Nič tragičnega sicer, ampak če bi naslednjič prišel isti serviser, bi bil stroj bolj pokvarjen, kot prej.

Saj tega ni naredil nalašč, tako da bosta ostala iz očetom.[/quote]

Kolesarja tudi ne zbiješ iz avtom zanalašč, pa greš sedet. Tako da žal so skoraj isto obravnavane nesreče kot če koga namwrno umoriš.

dajte si raje prebrat smernico o Nizkonapetostnih instalacijah TSG-N-002..

Pri nas je pa tako – mož prinese tisočke domov, jaz tudi, on ji h prinese malo več.

Mož je več zdoma, jaz vse ostalo postorim – od skrbi za travco ku iz revije, do pošraufanja po bajti marsičesa, tudi pri avtomobilih ugotovim, kdaj je kaj narobe, če kje kaj klenka, kak amortizer “ruži” , ko so gume že “sleek” in podobno – motoroznanstvo delno tudi obvladam, sva z očetom razšraufala za zabavo kar nekaj avtomobilov v moji rani mladosti in vem, da moraš znat avto poslušat in tudi zvoki te opozorijo, da nekaj ne štima 🙂

Aja, rož in takega zelenja, ki rabi neprestano gledanje, pogovarjanje in nego pa v hiši nimamo, ker veliko potujemo naokoli v prostem času in bi vse šlo rakom žvižgat v času, ko nas ni doma.
Smo atipična slovenska družina

V končni fazi so pa zejjebali povezavo cevi (debelih kot povprečen slo kuurac) tudi v Šempetrski urgenci.
En majstr ni znal priklopiti belo cev v belo luknjo, mordo v modro in rudečo v rudečo!
A so že koga ovadili? Niso našli nobenega podizvajalca, ki je farbnblint? Ima dioptrijo + 2,75 ali pa vsaj levi navoj?

No, ker je ze bolnica omenjena in sem tudi sam s tega foha nekako.

Dejstvo v primeru je, da mojster, ki je povezoval cevovod ni nic kriv. Konec koncev je on tisti, ki je samo izvajalec. Za njim se je preverjalo, kam cevi grejo, ali iz belega vhoda pride tudi na izhodu na belo, ali je oznaka medija ob pipi in v skladiscu pravilna in enotna, ali je v skladiscu plinov bela plinska bomba priklopljena na bel vhod, ali je belo plinsko bombo dobavitelj zares napolnil z belim medijem, ali je kompletna linija tesna in ali ne prehaja v drugo, ali je material cevi deklariran za zahtevane tlake, ali se s cevi ne bojo suspendirali delci in kontaminirali izhod, ali je material cevi primeren za medij, ki bo v njej… in se nesteto vprasanj s katerimi proizvajalec/dobavitelj preveri, da je sistem pravilno vzpostavljen. Ko se ve, da je belo pac belo, da je linija sigurna se gre na naslednji nivo… kaj lahko gre narobe? Oznake… so samo tekstovne nalepke, ki lahko odpadejo, ko cistilka brise in jih nazaj narobe napopa, jih lahko alkohol zredira, so ene barve ali pa so obstojne, kovinske, nedvoumne, vecbarvne in tekstovne, privarjene… skratka – sigurne oznake, ki bodo vedno tam? Ne vem kako se potem med obratovanjem ob menjavi bombe v skladiscu preverja ali je v njej res kar pise na njej in je priklopljena kamor mora it, ne vem ali zdravnik/sestra v trenutku pred uporabo kako preveri vsebino, kako pac bolnica sproti zagotavlja, da je vse tako kot mora bit.

V farmaciji bi bila vsa ta vprasanja in odgovori dokumentirani in seveda oseba, ki je to preverila (recimo dobavitelj) in za njim se prica (kupec-bolnica), ki kot zadnja potrjuje, da je dobavitelj vse to preveril v njihovi navzocnosti pod njihovim nadzorom. Dokumentirano bi se kriticna vprasanja nadzorovala tudi naprej. In v tem primeru bi bilo enostavno ugotovit krivca. Si pa mislim, da je v bolnicah vse prevec po domace vzeto, ceprav ni hudic da ni vsaj nekaj dokumentov v ozadju, in ja kriva je po nacelih enostavno bolnica, osebje ki je to potrdilo oziroma ni zagotavljalo potrjenega stanja.

Zdravo , upam da nimate take barvne lestvice za priklop kot je zgoraj napisano 😮 , jaz kot lokalni električar se na take probleme odzovem takoj,ker vem da je življensko nevarno in oa tudi pomembno,računam pa 13€/uro+material brez kakšnih stroškov (če stranka skuha dobro kavo,opravim tudi zastonj),če bi bilo 100€ za obisk res bi živel na veliki nogi 🙂 , žal je pa res da bi vsak rad prišparal par €,tudi sam gradim hišo in se lotim marsikaj,ampak kar se specifičnih zadev tiče rajši najamem strokovnjaka… lp

Saj obstajajo samo dobri električarji, slabih ni, ker je slabe že pobilo.[/quote]
a veš, kak je električar nastal?

ko je strela v opico vdarla :)[/quote]

dobrega električarja samo slab šnopc strese 😉

Narobe lahko gre več stvari. Po mojem osebnem prepričanju tudi srednje kvalificiran električar napake ne najde.
Če si iz inženirske stroke in veš, kako izmenična elektrika deluje in kako je varovana, potem se ti te napake ne smejo zgoditi.
Povedal bom samo dve zadevi, kar lahko gre narobe. Obe sem doživel osebno:

a) priklopljeno vse pravilno, faza, ničla, ozemljitev. S tem, da ozemljitev ‘ne dela’ – se pravi priklopljeno je, ozemljeno pa dejansko ni.

Če se takšnega stroja dotakeš s probirko, bo lepo zasvetila. Na ohišju je cca 50V izmenične napetosti. To te lahko neprijetno strese. A če se ti zgodi kot meni, da sem hotel vzeti moker krožnik iz novo priklopljenega pomivalnega stroja, sem se predhodno dotaknil rešetke, ki je sicer plastična (plastificirana) – a mokra. Rahlo me je streslo po roki – a sem v sekundi vedel kaj je – ohišje je pod napetostjo.

Stroj je bil ‘pravilno’ priklopljen, a instalacija nepreizkušena. Ko se je ozemljitev popravila, je bilo vse v redu. Ta neposreden dotik tudi 50V izmenične te ubije.

b) drugo je bil na firmi bojler za gretje tople vode. Na njem je prišlo do preboja med ničlo in ozemlitvijo. Problem je enak kot a), razen, da je ena najemnica imela hudo star radiator, ki je imel ozemljitev tudi defektno. Kar se je zgodilo, je bilo to, da je FID – varovalo nenehno metalo ven.

Nikakor nismo mogli ugotoviti, kaj je narobe, nakar se je nekdo pritožil, da bojler na ženskem stranišču ne dela. V hipu sem posumil, da je tam preboj ničle na ozemljitev. V bistvu izmenična voltaža se je pojavila na radiatorju, čim se je ženska dotaknila kovinskega dela, je vrglo ven FID.

Mislim, da je FID vrglo ven 25x in ženska se ni zavedala, da jo je FID vedno rešil pred udarom.

Tako da so bolj problematične zadeve v instalaciji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close