Tisti, ki kupujete eko domaco hrano, cistila ipd.
Oba z mozem sva blokovska otroka brez sorodstva na podezelju. Imava dva osnovnosolska otroka. Placi imava tam okoli slovenskega povprecja. Zivimo v Ljubljani, v dvojcku, nimamo vrta. Imava kredit. Otroka hodita na razne interesne dejavnosti, ob vikendih radi “pobegnemo” iz Ljubljane in hodimo na izlete. Imava en avto. Poleti morje, pozimi smucanje, za ostale pocitnice gremo na vikend izlete.
Za hrano, kozmetiko, cistila zapravimo na mesec cca 500eur. Kupujem “navadno” hrano. Zavedam se, da je domaca eko hrano bolj oksuna in prijaznejsa okolju in da s kupovanjem podpiramo domace pridelovalce, vendar je tudi najmanj enkrat drazja od “navadne” hrane. Ce bi nama bila eko hrana prva prioriteta, bi si jo lahko privoscili, vendar bi se morali odpovedati izletom, dopustom, pocitnicam… Zanima me; tisti, ki kupujete domaco eko hrano – imate toliko vecji prihodek, da vam to ne predstavlja vecji strosek ali pa se na racun eko hrane odpoveste drugim stvarem? Kako visoka prioriteta vam je eko hrana, cistila, kozmetika?
Kakih 5 let nazaj sem za eno sezono najela vrticek. Ker imava z mozem precej razpotegnjeni delovni cas, mi je enostavno zmanjkalo casa za vrtnarjenje, poleg tega sem imela skodljivce in od tistih nekaj glav solate ni ostalo nic. Vem, da se proti skodljivcem bori z domacimi pripravki, vendar nisem imela ne casa ne zanja se ukvarjat s tem. Verjetno je to odvisno od nacina zivljenja, mi smo med tednom okupirani s sluzbo in solo, vikende pa imamo proste in jih raje izkoristimo za izlete, druzenja kot vrtnarjenje, gospodinjenje…
Sicer pa eno je zelenjava, drugo je pa potem se sadje, mleko in mlecni izdelki, meso, jajca…
Živite v hiši, dvojčku, sigurno imate okoli tega dvojčka kak kvadrat zemlje, četudi malo, bo vsaj nekaj, pa če date še kak lonec ali visoko grdo, bo pa še nekaj domače zelenjave.
Kar zadeva bio, eko in nature, nisem nek fan te hrane, sploh ker ni kaj dosti boljšega okusa. Pred nekaj dnevi sem kupila bio češnjevec in običajni, pa je bil ta drugi veliko boljšega okusa, skoraj sezonskega.
Živimo v bloku in imam vrtiček na balkonu. Pridelam nekaj jagod in malin, če je dobra letina, je tega lahko kaki 2 kili, rastejo v loncu in z njimi nimam nič dela. V zunanjih balkonskih koritih imam paradajz in kumare, ko je sezona, je tega toliko, da sploh ne kupujem in na koncu sezone nam paradajz iz ušes ven gleda. Ni veliko, je pa nekaj in okus je res pravi, da otroci sploh vedo, kako okusen je domači paradižnik in da mi starejši znamo ocenit razliko med trgovskim bio in res domačim.
Sicer nimamo kredita a kupujemo ekolosko ce se le da. Ne zapravimo toliko vec kot vi. Catch je v tem, da kupujemo osnovne in sezonske sestavine. Ne kupujemo industrijskih,predelanih zivil torej umetne hrane. Enkrat na teden je eko meso, enkrat na teden riba. Kar se cistil tice: za vecino stvari kar baby wipes (otroski cistilni robcki brez primesi), soda,kis ..banja in wc cistilo imamo za eno leto eno dozo. Kozmetika: zase dekorativno kozmetiko ne uporabljam eko. Za tus,umivanje obraza in kopel imamo eno in edino: Frosh aloe vera tekoce milo. Telo 1x na teden ali 2x po potrebi po prhanju namazemo z eko kokosovim oljem in to je to. Cim manj kemije,cim bolj naravno,cim manj potrosnje. To je tako ”zavestno” zivljenje..in ne premetavanje glede na hipne zelje in potrebe na podlagi vizualne stimulacije ali marketinskih trikov. Gre za nacin zivljenja in tu ni potrosnja visoka oz tako kot si nekdo predstavlja,da je (pre)drago.
Samo krompir in domača jajca kupim pri sodelavki domače, ker je dejansko kvaliteta očitna. Za krompir dam 50 cent, za jajca 2 eur. Vse ostalo kupujem v marketih. Velikokrat izkoristim akcijo in tisti teden jemo, kar je v akciji. Dražje stvari kupim s kuponi 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – imam toliko kartic kolikor nas je in to za vse ponudnike. Se pač občasno sprehodim in nakupim več, da se mi splača ali pa takrat kupim prašek, ipd.
Ne gledam na poreklo, malo bolj pogledam kvaliteto glede na ceno. Tudi mi bi se morali marsičemu odreči, če bi začeli z eko, bio, domačo hrano za vsako ceno.
Ja, iz petešilja bo nastalo kosilo…
Vzgojila bo največ nekaj glav solate, po enem tednu ne bo ničesar več.
Prosim, ne bluzite o vrtovih na balkonu za resno pridelavo hrane. Povprečen blokovski balkon ima manj kot 5 m2.
[/quote]
Je pa le nekaj in nekaj je bolje kot nič, sploh ko niti nimaš nekega dela s tem.
Mi nimamo sto vrst zelenjave, ker je nimam niti kam dat ali pa bi imela ravno po en plod od vsake in mi je to nesmiselno.
Imam nekaj začimbnic, lavando, žajbelj in meto, 4 sadike kumar so ravno dovolj za po eno kumaro na dan za solato, v sezoni seveda in nekaj stebel češnjevca in nizkega paradižnika tudi pokrije sezono.
Meni osebno je nesmiselno, da mi korita stojijo prazna, če jih že imamo in nesmiselno mi je imeti v njih neke rože, če imam lahko kaj koristnega.
Je pa le nekaj in nekaj je bolje kot nič, sploh ko niti nimaš nekega dela s tem.
Mi nimamo sto vrst zelenjave, ker je nimam niti kam dat ali pa bi imela ravno po en plod od vsake in mi je to nesmiselno.
Imam nekaj začimbnic, lavando, žajbelj in meto, 4 sadike kumar so ravno dovolj za po eno kumaro na dan za solato, v sezoni seveda in nekaj stebel češnjevca in nizkega paradižnika tudi pokrije sezono.
Meni osebno je nesmiselno, da mi korita stojijo prazna, če jih že imamo in nesmiselno mi je imeti v njih neke rože, če imam lahko kaj koristnega.
[/quote]
Tudi jaz imam nekaj zelenjave in zelišč na balkonu. A to je bolj za dušo, avtorica pa sprašuje o denarju.
Tudi sadike in semena za balkon je treba kupiti. Pa zalivati. To ni zastonj. In potem pridelaš tistih nekaj začimb, dve glavi solate in 5 paradižnikov. Potem odštej stroške in tvoje delo. Ekonomsko – no go. Veliko dela in nekaj stroškov za dve kosili.
Nimam nič proti »vrtu« na balkonu. Ni pa tu nobenega prihranka, kvečjemu je to strošek.
Za neko zmerno lastno pridelavo zelenjave potrebujes 100m2 vrta, tko da je mal brezveze debatirat o 3m2 visokih gred…to je bolj za gušt, strosek pa rak, da prihranka ne bo.
Za domaco in zelo ugodno zelenjavo ti priporocam,da se ustavis v kaki okoliski kmetiji. Zna se zgodit, da bos za gajbo zelenjave odstela manj 5-8 eur(ce bos nasla prave kmetije-vreca 10kg krompirja , te pride malenkost vec kot v sparu 2kg.
Kar se cistil tice lahko ogromno privarcujes ravno z ekoloskimi. V lidlu je liter alkoholnega kisa nekaj cez 30centov. Razrecis ga z vodo 1proti 3 in za 10 centov dobis odlicno cistilo, ki je razen po kratkotrajnem vonju enakovredno tistemu ajaksu za 3 eure.
Za problebmaticne zadeve ( pecica npr.) Si pomagas s sodo bikarbono, ki odlicno opravi z mascobo v pecici, ce si jo mavajena ocistit po vsakem cetrtem pecenju in pazis, da meso peces v pokritem pekacu. V eurospinu je najcenejsa in jo sama kupujem kar po steko, ker jo tudi pijemo in z njo obcasno kaj operemo.
Lp
Meni je zelo pomembno, kaj damo vase in nase in tudi v čem živimo.
Hrana velika večina ekološko pridelana (bodisi kupljena pri preverjenih proizvajalcih bodisi iz vrtov dveh babic, jajca, mlečni izdelki, ribe samo Fonda), kozmetika večinoma tudi natur, čistila pol-pol, nobenih mehčalcev za perilo, oblačila izključno iz naravnih materialov (razen športnih), po možnosti z Oeko certifikatom, otroka sem kar nekaj let oblačila izključno v oblačila iz ekološko pridelanega in obdelanega bombaža.
Pravzaprav smo malo cepljeni, in vsako stvar, ki jo praktično primemo v roke, preverimo iz česa je in kje je narejena, tudi ko smo gradili in opremljali nepremičnino. Naslednji avto bo električni. Ne zanikam pa, da tak life stayle ni drag. Na srečo si ga lahko privoščimo.
Mleko in mlecne izdelke in jajca je vse bio iz Hoferja. Sadje in zelenjava recimo pol-pol, odvisno od cen, navdiha. Kruh pece kruhomat iz bio moke, testenine, riz ipd tudi bio iz Hoferja. Piscanec je PPR (koristim kupon -25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), mleta govedina bio iz Hoferja. Cistil porabimo zelo malo, se najvec gre za strojno pomivanje.
Je pa treba razlikovati lokalno – domace – bio. 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bio zelenjave in sadja v trgovinah ni domacih ampak so iz italije, avstrije itd. Kaj je bolje, slovenski lušt ali bio paradajz iz italije? Vcasih tudi sama ne vem. (Ja, vem, da se boste zdaj hvalili v vasim paradajzom z vrta, ampak mi to cisto nic ne koristi)
Ja, iz petešilja bo nastalo kosilo…
Vzgojila bo največ nekaj glav solate, po enem tednu ne bo ničesar več.
Prosim, ne bluzite o vrtovih na balkonu za resno pridelavo hrane. Povprečen blokovski balkon ima manj kot 5 m2.
[/quote]
Točno tako!
Pa v loncih je treba redno, vsak dan zalivat, da sploh kaj zraste. Sem imela 1x in nikoli več.
Imam pa vrt, 10x6m in pridelam zgolj sezonsko zelenjavo, za več ni prostora. Npr. nimam krompirja, ne gojim graha, ker ga ne jemo in tako naprej. Imam ogromno polžev, uši in še kaj se najde. Poleg tega sama delam gnojila za zalivanje iz kopriv in gabeza, kar terja spet svoj čas. Določene vrtnine pa v moji zemlji sploh ne uspevajo. Lani sem vstajal ob 4h zjutraj, da sem zalivala buče in pridelela sem točno 3 hokaido buče. Zakaj že?
Potem sem jeseni ene 2x v lonce posadila, presadila petršilj, zeleno, drobnjak, bazilko. Ko je bil čas trganja je bilo vse ušivo. Nikol več!
Tako, da o vrtičku, loncih in visokah gredah bluzite tisti, ki reči sploh ne poznate in vam tašča pridela in vloži vse po spisku.
Kupujem veliko eko, smo petčlanska družina, dva otroka od treh velika jedca. Upam si trditi, da damo za hrano, kozmetiko in čistila mnogo manj od 500 evrov, morda 350 do 400.
. Pravzaprav kozmetike in čistil skoraj ne kupujemo. Vsako soboto grem zjutraj na trg, kjer kupim za 20 evrov sezonske zelenjave, da je komaj do doma prinesem. 1x na teden še Hofer, kjer pustim od 50 do 60 evrov. Sproti kruh in kakšna malenkost. Tudi meso kupujem eko, a ga dam v lonec le za vzorec. Kuham sicer vsak dan, čeprav jedo otroci že v šoli. Jedilniki so v stilu segedin, zelenjavna rižota, zelenjavna juha, špageti, goveja juha in palačinke, zraven solata, sirov ali jabolčni štrudelj. Od pijače nesladkan domači čaj in Cedevita. Nutele ne kupujem, salam in sladkih pijač tudi ne. Oreščki, sir, navaden jogurt z misliji za malico.Včasih tudi čokolada ali pizza. Imam pa jedilnike natančno načrtovana, tudi količinsko ne pretiravam in ne mečemo hrane stran. Mož ni zahteven in je zadovoljen s kosilom tudi če ni pohanje in tenstan krompir. Obiski se morajo najaviti, da nabavimo kakšen priboljšek:) Ne bi rekla, da sem obsedena z eko hrano, a raje jem manj, pa tisto kvalitetno. Ne kupujem pa posebnih živil, na primer avokado, kvinoja, mango ..in ostala superživila, ki jih nisem vajena kuhati, so draga, na koncu pa se mi še pokvarijo… Rada imam enostavno, lokalno hrano, ki je tudi cenejša.
Nisem brala do konca. Ustavila sem se lri dolgem delovniku in vikendih frej za pohajanje. Tu je nekako keč vsega, ali se odločiš, da boš boš imel domači pridelek ali pa boš v trgovini gledal na ceno in premišljeval ali se splača. Solato, paradižnik, čebulo, nekaj začimbnic, morda še par sadik kumar. Dela praktično nič s tem, razen da zaliješ. Imaš pa svoje, domače. Če nekaj želiš imeti, se moraš pač nečemu odpovedat. En tak mali vrtiček komot tudi otroci zalijejo. Meni glede tega ni problem, ni mi fora v ceni, mi je v okusu, pa da vem, kaj damo v usta. Brez vseh dodatnih Ejev, lučk in umetno dozorelega paradižnika januarja. Imamo še domače maline, ribez, take stvari za katere ni potrebno veliko dela, pa vedno uspe. Lahko bi imeli pa neko okrasno grmovje in nič od njega.
Točno tako!
Pa v loncih je treba redno, vsak dan zalivat, da sploh kaj zraste. Sem imela 1x in nikoli več.
Imam pa vrt, 10x6m in pridelam zgolj sezonsko zelenjavo, za več ni prostora. Npr. nimam krompirja, ne gojim graha, ker ga ne jemo in tako naprej. Imam ogromno polžev, uši in še kaj se najde. Poleg tega sama delam gnojila za zalivanje iz kopriv in gabeza, kar terja spet svoj čas. Določene vrtnine pa v moji zemlji sploh ne uspevajo. Lani sem vstajal ob 4h zjutraj, da sem zalivala buče in pridelela sem točno 3 hokaido buče. Zakaj že?
Potem sem jeseni ene 2x v lonce posadila, presadila petršilj, zeleno, drobnjak, bazilko. Ko je bil čas trganja je bilo vse ušivo. Nikol več!
Tako, da o vrtičku, loncih in visokah gredah bluzite tisti, ki reči sploh ne poznate in vam tašča pridela in vloži vse po spisku.
[/quote]
Evo, živim v štepanjcu. V nizkih blokih. Tašče in mame nimam več in sem kar odvisna samo od sebe oz. naju z možem. Balkon imamo obrnjen na jug. In na balkonu pridelamo peteršilj, majaron, origano, rožmarin, žajbelj, drobnjak, poprovo meto, timijan in šetraj. To je v dveh koritih. V ostalih šestih, pa pridelam še kar nekaj glav solate (ki jo sproti dosadim novo), mlado čebulo, redkvico in nizek stročji fižol. V treh vrečah komposta imam zasajene 4 paradižnike in dve kumari. In vsega tega vsako leto kar nekaj je. Poleti se vsaj dober mesec hranimo s hrano z balkona.
Res pa je, da sem agronomka in tele zadeve kar obvladam.
Ni res, da se o tem samo bluzi.
Avtorici pa – gre za način življenja in iskanje prioritet. sama se recimo zelo trudim za to, da je kar največ pridelanega doma oz. pri ljudeh, ki jim zaupam. Sestra ima kmetijo, kjer kupim jajca in meso. Mleka ne uživamo. Krompir, fižol pomagamo sadit in kopat oz. pobirat. Zelje in repo dobim od prijateljice in je tudi eko.
Ostalo v glavnem kupim pri skupnostnem naročanju.
Bio kupujem tisto, kar ni predrago in da je dejansko okusnejše od navadne različice.
Mlečne izdelke vse bio – poskusi enkrat kislo smetano za hec, to razliko okusi vsak. Kupujem Hofer, Lidl, včasih na bližnji eko kmetiji, kjer sicer redno jemljem jajca in jogurt, sira in ostalega nimajo vedno na zalogi.
Bio moka, bio makaroni, krompir večinoma tudi od nekega kmeta (je 1 evro kg, vendar imamo mi to za 2 kosili).
Zelenjava odvisno od cene.
Sadje podobno, najraje pa itak domače. Kivi recimo je čisto okej navaden, ker kivija ni treba nekaj ful špricat že tako ali tako. Jagode so pa na primer najbolj škropljeno sadje in najbolj obremenjeno.
Ne kupujemo mesa, salam, namazov, nobenih gotovih in pol gotovih jedi.
Čistila vsa eko (v Lidlu so poceni, gel za perilo pa v DM). Itak uporabljam minimalno teh stvari, veliko je mogoče očistiti z alkoholnim kisom.
Načeloma ne kupujem industrijskih sladkarij, raje spečem kaj doma.
Kozmetiko uporabljamo v glavnem otroško, razen sina na vrhuncu pubertete, mažem se z arganovim oljem, ne kupujem specialnih krem za levo, desno, gor, dol, šampon otroški … Novo kupim, ko zmanjka, ne delam zalog. Od dekorative samo puder in maskara, to pride na tri mesece mogoče 20 evrov.
Mislim, da se da dokaj ugodno priti skozi, če pač malo tehtaš, kupuješ res samo osnovne stvari, omejiš meso, ukineš salame, paštete, sadne jogurte, namaze, razne kupljene pudinge, neke delikatese (ki jih potem po možnosti ne poješ) … Da ne greš ravno v orto vse bio, ker je to za družinski proračun res strošek, ampak da malce gledaš.
In še vedno bodo morali kupovat vse drugo. Js imam 2 hektara zemlje, pa ne morem pridelat vsega za potrebe 4-članske družine.
[/quote]
Zdej ali ste leni, ali pa ne znate. Toliko rodovitne zemlje je absolutno več kot dovolj. Nas je 6 pa imamo dve njivi recimo 30x 10. Na eni je žito, na drugi krompir in vsa zelenjava.
Forum je zaprt za komentiranje.