Najdi forum

A mi lahko kdo poda kakšne dobre informacije v zvezi s Tajsko. Kaj se resnično splača pogledata, česar ne. Zanima me pristna Tajska in ne preveč najbolj komercialne stvari. Oddidem 1. marca za 36 dni. Rad bi si ogledal čim več. Začel bi na Severu, Chang Mai, vse do juga. Katere južne destinacije mi priporočate, morje, otoki.

Živjo

Če se želiš vsaj malo odmaknit od masovnega turizma na Tajskem in doživeti še košček tistega kar naj bi od Tajske ostalo, ti svetujem, da se v mestu Chiang Mai ne zadržuješ preveč. Svetujem obisk mest Pai in Mae Hong Son na skrajnem severu Tajske. Tam je veliko bolj umirjeno in vsaj malo imaš občutek da si na Tajskem. Tudi če se boš odločil za treking, je v teh predelih nedvomno boljši.
In če tudi na morju ne želiš množičnih hotelov, restavracij, full-moon-partyjev, techna,…ti svetujem obisk otoka Ko Chang na meji s Kambodžo. Ta otok je sicer zelo velik (drugi največji na Tajskem) a je kar nekako pozabljen (še sreča), malo obiskan (predvsem domačini),…skratka kraj za počitek.

Če te še kaj zanima, vprašaj

LP

P.

Hvala za odgovor. Kaj pa recimo Bankok?
Za Phuket na morju sem že slišal, da je full komercialen, zato odpade. Zanima me, kaj misliš od Ko Samet in Koh Tao, pa nekje pred Malezijsko mejo je eno ribiško mestece, ki naj bi bilo tudi cool! Chiang Mai pa si bom vseeno šel pogledat.

Kakšne so kaj cene! Koliko denarja je približno potrebno za ta čas. Kako je kaj s tehnikalijami. A so res poceni?

Hvala!

Živjo

Jaz se velikih mest načeloma vedno izogibam in sem v njih največ en dan ali dva zaradi formalnosti (prihod/odhod), tako da ti o Bangkoku ne vem povedat kaj dosti. En večer sem šla na Phat Pong in v tempelj ležečega bude. To je pa tudi vse, kar sem v Bangkoku videla. Več me niti ni zanimalo, saj me bolj privlačijo lepote narave.

Kolikor vem je Ko Samet tudi že fajn v turizmu, za Ko Tao pa ne vem.

Cene? Hm, odivsno kaj hočeš in iz “kakšnega testa” si. Če ješ na ulici je en obrok (riž+priloga) okoli 150 sit, spanje 600 sit na noč za dva, lokalni prevozi okoli 600 sit/osebo za 4-6 urno vožnjo. Jaz sem za en mesec spanja in hrane porabila okoli 25.000 sit, okoli 10.000 sit za prevoze, ostalo (15.000 sit) pa za “frčkarije”- cunje, spominke, trekinge,…. Torej en mesec približno 50.000 sit. Lahko pa porabiš bistveno več :))))) Tudi toliko kot pri nas lahko :))))Če hočeš jesti po restavracijah, se voziti s turističnimi avtobusi, spati v nobel hotelih…Skratka to je odvisno od posameznika :))

Glede tehnike pa; kolikor se spomnem, ni bila ravno poceni. Skoraj primerljiva s cenami pri nas. Se pa nisem v to preveč poglabljala, tako da ne morem 100 % povedat. Vse ostalo pa je zelo poceni- hrana, obleke, prenočišča,….

LP P.

Hvala še enkrat za odgovore!

Vem, da cepljenja obveznega ni, vendar a mi vseeno mogoče kaj predlagaš? Recimo Hepatitis A, B. Kako je z malariki glede na to, da bom odšel tudi na Sever?

lp,
David

ja … Na Tajskem boš res malo težje našel neturistične kraje … recimo Ko tao … je bil že l 96 ( pa čeprav takrat brez elektrike po celem otoku) … že kar precej turističen … mi smo se po petih letih vrnili na tajsko in … moram priznati da smo bili kar malo razočarani … vse je tako zelo zahodnjaško … male low budget bungalove podirajo in zidajo ultra moderne bungalove … skor ga ne dobiš več brez klime …

skratka … tisto kar je še ostalo pristno se mi zdi da res ful varujejo pred množičnim turizmom … naprimer otočki severno od Phuketa … proti Burmi sploh nimajo nočitvenih zmogljivosti … stane pa premoženje da sploh prideš tja.

mi smo bili v drugo na Lanti … v totalni low (konec aprila) sezoni … polovica bungalovov je bilo že zaprtih … in prav to je bilo super … sami domačini … na Lanti imaš kar nekaj tistih pristnih lesenih bungalovov, ki so res res poceni … mi smo bili v zidanem … 1 leto starem za 3usd/dan.

.. malo pred Lanto je še Ko Jam … ful neturistični (vsaj takrat – 2 leti nazaj) in baje krasni otok … kar je nižje od lante baje ni (kar se plaž in potaplanja tiče) … nič posebnega … vsaj tako info smo dobili od ostalih popotnikov.

meni osebno je bilo zelo všeč mesto Phang-nga – med Krabijem in pHuketom … ne duha ne sluha o turizmu … ljudje fuuul prijazni … in takrat ni bilo niti ene restavracije za turiste … jedli smo samo pristno domačo tajsko hrano …. primerne so bile tudi cene 🙂

kar se pa Bankoka tiče … meni je ful všeč … če odšteješ smog 🙂 … ne vem ampak tisti kaos tam … če se vsedeš nekam in opazuješ ljudi … vidiš in spoznaš marsikaj
kaj se splača videt – vzami kak program kake TA in si poglej … tam zih piše vse kar je potrebno videti … samo ti priporočam … da poleg vseh teh turističnih templjev pokukaš v mestno svetišče Bankoka … mislim da Lak menang al nekaj takega … ni turistov … je pa super ambient in energija 🙂

priporočam ti še malo Malezije 🙂

lp,
B.

Jaz se cepila nisem nič, antimalarike sem pa kupila v Bangkoku na Khao San road, za 10x nižjo ceno kot bi jih pri nas. Kupla sem Doxycycline, ki nimajo takih stranskih učinkov kot npr. lariam, jemlješ jih vsak dan, začneš 2 dni pred odhodom na malarično območje in jih piješ še 4 tedne po prihodu domov.

Če veliko potuješ in misliš po prihodu iz Tajske še kam zavit je morda vseeno fajn da se cepiš proti Hepatitisu A, saj če cepljenje obnoviš po enem letu ti drži potem 10 let in to niti ni slabo. Če se boš za to odločil, ti svetujem, da se greš cepit v Staro Gorico (Italija), kjer je ena doza cepiva 18 evrov (10 evrov je cepivo, 8 pa “formalnosti”), kar je občutno ceneje kot pri nas . Jaz sem se cepila tam novembra.

LP P.

Hali halo!

Tudi jaz ti odsvetujem Chaing Mai.. Pojdi raje v Chang Rai. In za treking prosi, da naj ti bo Homee vodič – en simpatični mali možicelj, ki se skoz sam smeji in RES veliko ve. Te pouči o vsem kar te zanima..

Bangkok – obstaja backpackerska ulica, ki ti nudi vse – Lonely planet naj ti bo vodič. Pazi se tuk-tukov in se prvo zmeni za ceno (ki jo moraš zbiti za 3x), potem naj te prvo peljejo do tvoje destinacije in šele nato k vsem ‘krojačem’, ‘zlatarjem’.. – ti jim namreč dajo bon za gorivo in hrano, če jim turiste vozijo. V Bangkoku je dosti za videti (več vrst bude in templjev).. Obvezno zbijaj ceno! Vedno! Meni je bilo zelo všeč.

Kar se hrane tiče, sva midva jedla kar na ulici, ker tako prideš v stik z domačini, pa še prišparaš kup denarja. Glede plačila javnih prevozov: pogledaš, koliko plačujejo domačini in tudi ti kar toliko daš in je.. Preizkušeno in deluje. Malo se boš moral privaditi, da so zelo nadležni in ti vsi nekaj ponujajo in prodajajo in sigurno te bodo pri vsaki stvari ‘nategnali’ 🙂 To je Tajska!

Če si boš šel ogledati Most na reki Kwai, Železnico smrti, ter plavajoči market, ti je Kanchanaburi dobro izhodišče. Če te zanima, ti lahko dam naslov, kjer sva midva prespala – malo zbij ceno in bo. So tri sestre in mati, ki imajo tak lep guest-house in so ful prijazne in ustrežljive in oh in sploh.. Midva sva hotela kar tam ostati.

Ko Samui – najceneje je, da rentaš motor in se voziš po otoku. Silver beach resort je tudi tak simpatičen kompleks bajtic, kjer imajo čudovito lastno peščeno plažo – pa še kokos ti ponudijo za piti in jesti.

Full moon party? Obvezno zraven! 🙂 No, če si bolj tak žurerski tip in si navajen gužve. To se zbere folk iz celega sveta, da si dajo duška vsaj enkrat na mesec.. Kar ti srce poželi, tam dobiš. Otok sam? Na severu je čudovita plaža in mir.. Raj za počitek.

Skratka, meni je bilo na Tajskem zeeeeelooooo všeč (če odštejem krizo 1 tedna, ko so mi šli vsi na živce – boš doživel na lastni koži). Je pa res, kot je Peti povedala – koliko boš zapravil, je pa odvisno od tebe.. Midva sva potovala z vlakom – 2. klasa, avtobusom 3. klasa, s kolesom, motorjem, itd.. Jedla na ulicah.. Nisva hodila na organizirane izlete ampak v lastni režiji.. In ti moram povedati, da ti ne bo žal! Tudi država sama je dokaj varna, ker imajo policijo za turiste, za vlake, za ceste, za.. Kar hočeš! Pa prijazni so in usteržljivi tudi..

Če te pa še kaj zanima pa vprašaj – bi morala iti gledati slike, da bi se spomnila še drugih stvari 🙂

Uživaj v cvetju!

Ja sem razlišljal tudi o tem, da bi še pokukal malo v Malezijo. Kako priti najceneje tam in najhitreje?
A rabiš vizo? Kakšne so tam cene in katero mesto priporočaš?

Hvala še enkrat!
David

Peti_ napisal:

> cepit v Staro Gorico (Italija), ………….

Tudi sam bi se rad šel cepit, pa tega kraja na zemljevidu Italije ne najdem. Kje natančno je?

Vize za Malezijo ne potrebuješ. Vozijo nočni avtobusi mislim, da na relaciji Bangkok – Krabi in potem proti Malezijski meji.

Jaz bi namesto tebe raje pokukala v Kambodžo, vizo si pa urediš na Khao San Roadu.

Živjo!

Ja lahko mi daš naslov, če ti ni težko. Vse mi lahko pride prav!

Tudi jaz sem se cepila v Stari Gorici v Italiji proti hepatitisu A, ampak so nekaj težili.. Menda nas preveč slovencev tja hodi zadnje čase 🙂 In tako smo šli mi tja kao, da se preverim za HIV, pol smo se pa še cepili.. 🙂

Drugače pa sem že dvakrat jedla lariam tablete (bila 6 tednov v Mehiki in 4 tedne na Tajskem), in obakrat preživela brez enega samega problema (moram 3x potrkati) ;). Vendar sem imela srečo, da sem se ‘uštulila’ zravno študentov geografije, ki so imeli dosti nižjo ceno za tablete.

Pač, komarjev je veliko (še posebej na trekingu), vendar naj ne bi bilo več panike za malarijo. Tako so meni povedali.. Koliko pa to drži in kaj boš storil, je pa na tebi!

Ampak užival boš sigurno! 😉

Uživi v cvetju!

Mikka

Glede na to, da so možnosti kar tri, da prestopim mejo, Laos, Kambodža, Malezijo, me zanimajo vaša mnenja kam in kako in po kakšni ceni. Zaenkrat nameravam nekje prestopiti mejo, vendar lahko se tudi zgodi, da je ne bom, če mi bo kje na Tajskem še posebno všeč in bom ostal dlje.
Bi pa vseeno rad argumente zakaj na ta mesta, da sem bom lažje odločil. Mogoče bi bilo celo bolje, da si vzamem še dodaten 1 mesec dopusta in grem pogledati vse tri države. Ampak lahko samo sanjam, tako, da prosim za mnenja!

Hvala!
David

Torej:

– Chang Rai: Ben guesthouse, 351/10 Sankhong noi rd., Soi 4! Oni ti tudi uredijo vse za treking (Homeeja :)). Sobe so pa zelo lepe in morda zato malo dražje.

– Kanchanaburi: Canaan guest house, 63 Taopoon Soi 2 Bannua, Muang district. Je tako pravo tajsko vzdusje. Aja, pa ne pozabiti spoštovati njihove kulture: da se sezujejo, preden vstopiš v skupni prostor – saj boš vido, kdaj in kje je to poterbno 😉

– Ko Samui: Samui Silver beach resort, Tongtakien bay, Lamai beach.

– Ko Phangan: Woktum bay bungalows.

Jaz upam, da vse to še obstaja.. Res pa je, da je ponudbe toliko, da je vseeno kaj si boš izbral.

Edino za Kanchanaburi ti res predlagam to familijo!

In za full moon party na otoku Ko Phangan – če si bolj tak frik, ti bo tu zeeelooo lepo (ima vsak svojo kolibico z razgledom na morje – ki ga ni ravno vedno :)). Je pa tako na easy vse skup – en skupni plac malo bolj vstran, kjer se pridno kadi trava, lastnik ti pa za na žur tut zrihta vse kar hočeš, da le ni trava 🙂 – je razložil, da se to preveč navoha in je nevarno (ker je droga drugače res zelo prepovedana in strogo kaznovana).

🙂

Pa kje za hudiča je ta “Stara Gorica” ?
Našel sem Gorico (v Italiji), pa Novo Gorico, pa Vnanje Gorice, Notranje Gorice, Pijavo Gorico,….in še kar nekaj Goric, ampak mesta z imenom Stara Gorica pa nikakor ne najdem.
No, neko pobočje (niti ne cel hrib) zahodno od Črnomlja, se pa tako imenuje. Ampak, dvomim, da si se šla v Belo Krajino cepit.

Stara Gorica je del Nove Gorice (oz. obratno) – le da je Nova v Sloveniji, Stara pa v Italiji. Italijani pa ji rečejo Goricia! 🙂

Ko boš enkrat v NG, samo prečki prvi mejni prehod in boš tam!

Je pa v centru nekje ta inštitut in ne vem na pamet naslova. Ti lahko pa sporočim – se bom pozanimala.. Oz. ti bo morda že kdo pred mano to povedal 😉

Uživi v cvetju!

ja … če ti je pomembna cena … je Malezija definitivno najdražja … je celo dražja od Tajske 🙂

Malezija je drugačna … je muslimanska .. ostale so pač budistične države … sam moraš preceniti kam te bol vleče 🙂

jaz imam na Malezijo najbol nore spomine … tja zašla čisto slučajno … ker sem pač nekje morala prestopiti mejo … zaradi mesečne omejitve gibanja na Tajskem … in ker je bila država čisto izven plana … brez priprave … kakršnegakoli vedenja in vse … sem se prepustila toku dogodkov in … uživala …

zahodni del je modern in zelo razvit… vzhodni pa … tradicionalno muslimanski … ljudje pa prijazni kot malokje … angleško govorijo vsi … za razliko s tajsko … kjer le redkokdo 🙂

jaz sem takrat šla iz Krabija (pravzaprav ao Nang) – smo vzeli kar preko ene agencije in so nas za nevem točno koliko denarja … prepeljali iz otočka do Penanga(Malezija) … potem pa po Maleziji naokrog – Cameron Highlands, pa KL, pa S’pore, pa po vzhodni strani gor.
V maleziji ni tistih varjant kot na Tajskem … da se s petelini voziš v busu … je vse veliko bol …. zahodnjaško 🙂

Oprosti, Mikka, ne bo držalo.
Noben del Nove Gorice se ne imenuje Stara Gorica. Kvečjemu je Nova Gorica del GORICE in ne obratno.Pa tudi to trenutno še ni.
Na italijanski strani meje je GORICA (Italijani ji rečejo Gorizia), na naši strani pa (res mlajša) NOVA GORICA.

Toliko o šlampariji. Še sami ne obvladamo imen lastnih krajev, potem smo pa užaljeni, če nas tujci mešajo s Slovakijo, Slavonijo, Sečuanom, Svazijem.

No, da razjasnimo s tem :)) Mi primorci
imenujemo Gorico v Italiji Stara Gorica in to
zato ker je ta Gorica na naši strani Nova
Gorica. In da ne pride do zmešnjave pri
vseh teh Goricah je pri nas že od nekdaj
navada Gorici (it.) reči Stara Gorica in se
tako točno ve, kaj mislimo. Ker Novi Gorici
tu pri nas rečemo samo Gorica.

Vito napisal:

Tudi sam bi se rad šel cepit, pa tega kraja na zemljevidu Italije ne najdem. Kje natančno je
Pa kje za hudiča je ta “Stara Gorica” ?
Našel sem Gorico (v Italiji), pa Novo Gorico, pa Vnanje Gorice, Notranje Gorice, Pijavo Gorico,….in še kar nekaj Goric, ampak mesta z imenom Stara Gorica pa nikakor ne najdem.

Vito, tudi meni ni prav ko Ljubljančani nepravilno
naglašujejo kraj Štánjel na Krasu, pa zato
še nisem nesramna, ko me kateri vpraša
kako priti do tega kraja. Še nikoli nisem nobenemu
rekla, da tega kraja ni na zemljevidu, ko je
vprašal za pot do Štanjél-a.

Dej raje kaj lepšega napisat :)))

Joj Vito, v kakšne stvari se pa ti spuščaš. Če še enkrat preberš moj post, boš videl, da sem ti v oklepaj napisala, da je ravno obratno, kar je pa tudi logično, da je iz stare gorice nastala nova. Morda je res, da ni ravno ‘nastala’, je pa definitivno del tega! Boš moral sam malo v zgodovino pogledati, kaj se je dogajalo na 6. pariški mirovni konferenci, ko je Gorica pripadla Italiji in s čimer je zahodna Slovenija izgubila svoje središče. In tako so leta 1948 začelo z gradnjo Nove Gorice.

In če si že pozabil, je tebe zanimalo, kje se da bolj poceni cepiti. Naslov te institucije? Se raje ne bom pozanimala, ker bom morda narobe črkovala in nočem, da bo zopet ‘ogenj v strehi.’

Sem ti hotela le pomagati..

mikka hvala ti za tole!
David

Čisto lahko se zgodi, da tudi jst vpadem v Malezijo. Bo pač kar bo, bomo videli. Glede na to, da je muslimanska dežela, zna bit res zlo cool!

Peti, tudi kaj lepšega napišem, kar poglej po forumu.
Ampak, če že dajemo informacije, naj bodo vsaj točne. Še vedno so merodajna uradna imena krajev. Tudi mi v Ljubljani glavni ulici v mestu še vedno rečemo Titova, čeprav je že dobro desetletje Dunajska. Nekdo, ki ni od tukaj pa tega enostavno ne more vedeti in se ravna po zemljevidu in tablah na terenu.

Pri Goricah zato vztrajam. Lahko pa uporabljaš pridevnik “stara”, vendar z malo začetnico.

Štanjel je v vsakem primeru na zemljevidu, ne glede na izgovorjeni naglas, Stare Gorice pa definitivno ni. Saj Vipavskemu križu tudi poenostavljeno po domače rečete kar Križ.

V tvoj primer sem se spotaknil, ker se na tem forumu pojavljajo enako ali še bolj šlampasto napisana tudi imena tujih krajev. Potem se pa znajdi, kam te nekdo usmerja, posebno kadar gre za podobna krajevna imena različnih krajev.

No, zdaj pa res še kaj lepšega. A veš za kakšno osmico na vašem koncu? Lord je pred nekaj dnevi predlagal srečanje travelovcev, pa bi se bilo mogoče tokrat zanimivo srečati na Primorskem, da se ne bi vedno v Ljubljani.

Ne vem, v kakšne stvari naj bi se spuščal, če želim, da so tukaj posredovani podatki vsaj toliko točni, da te usmerijo v pravi kraj.
Kar se zgodovine tiče, mi je jasna. Nova Gorica ni “nastala iz” Gorice, ampak je popolnoma novo in samostojno mesto, ki se zdaj počasi združuje s svojo starejšo sosedo v eno mesto.

Če boš naslov tiste institucije pravilno napisala, boš s tem še marsikomu pomagala. Vsekakor bolj kot če bi napisala napačen naslov, na katerem ne vedo za nobeno cepljenje.

Pa brez ognja v strehi, čisto samo dobronamerno sem opozoril na to.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close