Sva edina brez prihrankov?
če se prav spomnim, 21.02.2022 ob 11:24
računica, 20.02.2022 ob 09:30
Kot prvo ljudem ne smeš vse verjet. Kot drugo pa je zelo velika razlika koliko lahko privarčujejo ljudje, ki imajo malo večje otroke, napram ljudem z otroci v vrtcu. Recimo jaz samo za vrtec plačujem skoraj 400e. Podarjenega za otroka ne dobim nič, kupujem opremo v večini rabljeno in poceni oblačila pa je še vedno to kar visok znesek. Kar se pa financ tiče, zapisujta si par mesecev vse prihodke in odhodke. Po parih mesecih se vsedeta in pogledata kam gre denar. In potem narediš budget. Pa ne sedaj tak kot monovci z 15e na teden za hrano :). Realen budget, kjer gre nekaj za stroške, nekaj za varčevanje, nekaj za zabavo/dušo. Zapišita tudi svoje cilje (recimo prenova) in koliko za to rabita. Preverita koliko na mesec lahko data na stran za to in boš videla koliko časa bo trajalo. Jaz se kar probam držati formule da gre 10% dohodka za luksuz (oz. želje), 10% v dolgoročno varčevanje (penzija), 10% kratkoročno varčevanje (menjava avta, menjava kakšnih aparatov, prenove…), 10% dam na stran za potovanja ker meni to veliko pomeni, ostalo pa gre za stroške, hrano….
Je bilo govora o 15 eurih na teden, to je za štiri osebe 60 eurov, za pet petinsedemdeset. To se pa že da, saj menda ne jeste tatarčka prav vsak dan.
Ne ni možno. Samo prehrana v šoli je več kot 15e na teden. Seveda če ti drugi častijo to odpade. Če greš vsak vikend k tašči jest še malo odpade. Če ti tašča/mami data še domač krompir, zelenjavo, meso….še to odpade. Če živiš od najcenejših makaronov in močnatih jedi….prideš s takim zneskom skozi ja. Če pa želiš živeti človeka v letu 2022 vredno življenje in ne natepavat makaronov, zelja in polente…potem pa težko.
super606, 21.02.2022 ob 17:33
sem mati samohranilka v najemniskem stanovanju (mesecno cca 500eur). mesecnih prihodkov imam cca 1300 eur na mesec (placa+ otroski+ prezivnina), rabljen avto, star 15 let, vsako leto morja 10 dni, na mesec za duso zapravim cca 100eur (ponavadi delavnice, izobrazevanja), za dobrodelna drustva 40 eur na mesec, varcevanje za pokojnino 45 eur na mesec in vsak mesec dam na stran 350 eur.
si pa belezim vsak odhodek, tako da imam pregled.
Naj uganem, si učiteljica matematike? 🙂
Z 260e kar ti ostane po tem kar si napisala torej plačaš položnice, nahraniš sebe in otroka, plačaš vrtec/šolo, se oblečeš, registriraš in vzdržuješ avto,….pa še za 10 dni morja si privoščiš. Mogoče bi bilo pametno tiste delavnice preskočit, pa raje svojo imeti…..verjamem da je ogromno ljudi, ki bi z veseljem slišali (z mano vred) kako ti z 260 na mesec uspe to pokrit. Ker ljudem ki ne živimo v fantazijskem svetu toliko nanesejo samo položnice za stanovanje, vrtec še več, registracija, gume, popravila, servisi, zavarovanja…..ti pa kar vse to pokriješ pa še za na dopust prihraniš in ne hodiš naga okoli. Čarovnik res :).
dfhopđsa, 21.02.2022 ob 11:09
Včasih sem tudi jaz tako živela – ko so stroški visoki, otroci majhni, se zdi šparanje brezveze. Dajmo uživat, samo enkrat se živi, zakaj bi šparal tisto revščino, ki bi ostala, itak gre vse v hišo. Sčasoma pa se ta percepcija spreminja. Bližje je penzija, bolj škrta postajam. Kako se največ prišpara? Tako, da ti trgovina ni več razvedrilo. Vsak obisk stane. Šoping centri so tako res velika redkost, še navadna trgovina čim manj. Kupujemo hrano pri izvoru, vse ostalo čim redkeje, ko j res treba.
Na ta način živiva z možem samo z eno plačo, druga se pa prihrani.
Kakorkoli je bilo normalno biti brez denarja med 20 in 40 letom, si ne predstavljam, da bi se upokojila brez hudih prihrankov. Tako da že danes misliva na to, kako bova živela čez 10, 20 let, ko ne bo več zaslužka, ampak samo pokojnina.
Ja, res je. Ob približevanju upokojitve začneš gledati na denar. Jaz sem vedno imela denar (predvsem za druge, zase niti ne), sedaj pa načrtno postajam škrta. 🙂
a se lahko ne smešiš no, 22.02.2022 ob 13:06
Naj uganem, si učiteljica matematike? 🙂
Z 260e kar ti ostane po tem kar si napisala torej plačaš položnice, nahraniš sebe in otroka, plačaš vrtec/šolo, se oblečeš, registriraš in vzdržuješ avto,….pa še za 10 dni morja si privoščiš. Mogoče bi bilo pametno tiste delavnice preskočit, pa raje svojo imeti…..verjamem da je ogromno ljudi, ki bi z veseljem slišali (z mano vred) kako ti z 260 na mesec uspe to pokrit. Ker ljudem ki ne živimo v fantazijskem svetu toliko nanesejo samo položnice za stanovanje, vrtec še več, registracija, gume, popravila, servisi, zavarovanja…..ti pa kar vse to pokriješ pa še za na dopust prihraniš in ne hodiš naga okoli. Čarovnik res :).
500 je skupaj s poloznicami za stanovanje. prednosti malih mest.
v racunico ni vstet regres, ostalo je.
zelenjave in mesa pa kar nekaj dobim.
spremljam samo akcije v trgovinah, in kupujem samo tisto kar potrebujem. vsak dan kuham, ne hodim na pijace in ne kadim.
tako.
super606, 22.02.2022 ob 15:44
500 je skupaj s poloznicami za stanovanje. prednosti malih mest.
v racunico ni vstet regres, ostalo je.
zelenjave in mesa pa kar nekaj dobim.
spremljam samo akcije v trgovinah, in kupujem samo tisto kar potrebujem. vsak dan kuham, ne hodim na pijace in ne kadim.
tako.
Torej ne preživiš samo s 1300. Vrtec ti očitno ostali plačujemo. Hrano tudi delno dobiš. Verjetno tudi večino oblek in opreme za otroka. Torej gre teh 260 za preostanek hrane in avto. No veš obstajajo ljudje ki plačujejo vrtec 400e ali pa še več če ne dobijo javnega, ne dobijo nič od hrane ali oblačil…..zakaj torej njim želiš slabo vest nabit ker ne znajo menda z denarjem? Če bi ti morala vse polno plačevati, kupovati vso hrano in stvari za otroka….ti nobena računica in dobro ravnanje z dnarjem ne pomaga da z tako malo denarja živiš.
a se lahko ne smešiš no, 22.02.2022 ob 15:59
Torej ne preživiš samo s 1300. Vrtec ti očitno ostali plačujemo. Hrano tudi delno dobiš. Verjetno tudi večino oblek in opreme za otroka. Torej gre teh 260 za preostanek hrane in avto. No veš obstajajo ljudje ki plačujejo vrtec 400e ali pa še več če ne dobijo javnega, ne dobijo nič od hrane ali oblačil…..zakaj torej njim želiš slabo vest nabit ker ne znajo menda z denarjem? Če bi ti morala vse polno plačevati, kupovati vso hrano in stvari za otroka….ti nobena računica in dobro ravnanje z dnarjem ne pomaga da z tako malo denarja živiš.
Vsi imate možnost!
Forum je zaprt za komentiranje.