Sva edina brez prihrankov?
No če preživljata 6 otrok, potem ni čudno , da nič ne prišparata. če pa imata max 1-2 otroka, potem bi se pa moralo dati kaj prišparat. Najlažje je, da si naredita plan, za kaj bosta šparala in koliko. Najbolj smiselno je, da začneta z vikendom. Če je primeren za bivanje, ga lahko oddata tudi neobnovljenega, pač za nižjo ceno. Cene najemnin so šle v nebo, ljudje oddajajo vikende za 400 evrov mesečno tm nekje 40 km iz Ljubljane. Če ga imate v kakšnem turističnem kraju, sta pa sploh zadela terno. zraven pa šparatja za obnovo, za tisto, kar je mus in kar res prinese dodano vrednost.
Kaj vama ni jasno, 20.02.2022 ob 10:13
Tinca Malinca, 19.02.2022 ob 23:09
Ravno se z možem pogovarjava, da bi rabila približno 30 jurčkov, da bi doma prenovila kopalnico in vikend zrihtala toliko, da bi ga lahko začela oddajati. Da ne bo pomote, vikend sva podedovala. Sva lastnika stanovanja, imava 350 evrov na mesec kredita za odplačevati še dve leti, zaradi prenove stanovanja in večjih del na vikendu, to je pa to. Prihodkov za cca 4000 jurčkov. Prijatelji se radi pohvalijo koliko imajo na računih, kako prenavljajo hiše na keš, pa huda potovanja in podobno, pa imajo podobne ali manjša dohodke kot midva. Midva imava trenutno skupaj prišparanega približno 5 čukov, pa še to na račun božičnic, regresov in nagrad. Mesečni prihodek zapraviva, pa včasih je še premalo. Ne zdi se mi, da bi živeli na veliki nogi, nič ekstra si ne privoščimo, no, ni pa nam tudi nič hudega, kupimo kar potrebujemo pa včasih kakšna malenkost za dušo. Evo, razgalila sem naše družinsko finančno poslovanje, pa me zanima kako imate drugi te zadevščine urejene. Lahko kaj prišparate? Pa če, koliko se potem odrekate željenim stvarem? Včasih dobim občutek, da ne znava najbolje z denarjem.
Ce pri 3650 razpolozljivih eur vsak mesec nimata nasparanih prihrankov, je z vama nekaj narobe, sori. Eno leto sparajta s ciljem, da imata 365. dan od zacetka sparanja na racunu 20k. Ne predstavljam si, da bi vsak mesec zagonila 3650.
Midva “zagoniva” vsak mesec za vse kar je treba 5000, pa se mi zdi da nič posebnega ne počneva …
Takle, 20.02.2022 ob 11:08
Verjetno tisti, ki bi ob znesku štirih jurjev z lahkoto polovico prišparali, trenutno živi ravno s to polovico ali še manj. Je pa tako, da več imaš, bolj lagodno živiš in si več privoščiš tudi nevede.
Jaz tudi ob vsaki povišici mislim, kako bom zdaj to prišparala, ma ja. Če ni treba stiskat in zavezovat pas, zakaj bi? Da sebi ne bi privoščila? Da se bom bolje počutila? Moj stric je tako svojo penzijo šparal, na koncu pa na hitro umrl. Eeee, jaz pa prvo nase gledam, pa če delam, si tudi privoščim.
Jaz sem tudi tako razmišljala. Več kot imaš, več zapraviš. Dokler ni udarila kriza v 2008. Najprej sem jaz ostala brez službe in sem potem rabila kako leto da se je moje novo podjetje toliko zalaufalo, da mi je ostajalo toliko kot sem imela prej plače. Čez kaki 2 leti je propadlo še podjetje v katerem je delal mož.
Ko daš enkrat kaj takega čez, da moraš zategnit pas, ugotoviš da si prej metal denar čez okno. Od takrat sva z denarjem veliko bolj preudarna. Si še privoščimo, ampak denarja ne mečemo skozi okno.
So mi pa starši že od mladosti težili da moraš imet vsaj 6 plač na banki za hude čase. In to povsem drži. Torej avtorica, vama manjka ta del – teh 24 tisoč. Moj nasvet, dokler imata še posojilo, si dajajta 500 evrov na stran. Potem znesek povečajta. Da si vsaj začneta polnit črni fond. Na ta način bosta pa še vedno lagodno živela.
En mesec si zapisujta vse odlive, torej si zapišita kam zmečeta denar. Potem presodita kaj od tega sta nujno potrebovala. Potem poglejta vse ostalo in presodita kaj od teh izdatkov bi lahko v bodoče oklestila, zmanjšala.
Fino bi bilo, da najprej zrihtata vikend in z dodatnim zaslužkom financirata obnovo stanovanja.
V bistvu rabita neko srednjo pot med zdajšnjim razsipništvom in tem da si nič ne privoščita.
Vidim da ste ful veliki strokovnjaki a l’a pregovor S POLNO RITJO JE LAHKO SRAT, zato mi svetujte, kako naj razporedim svoje finance, da bom lahko sploh prišla komot čez mesec in da mi ne bo treba v trgovino “samo” dvakrat mesečno, ker večkrat si tega s proračunom ki ga imava z možem, ne moreva privoščiti. Oba sva v penziji, on v redni in trenutno za 40 pregaranih let dobi 626,00 e mesečno, jaz v invalidski in zadnji znesek je bil 746,00 e. Ja vem, to je dobrih 1300,00 e mesečno, imava kredit za 2 leti star avto, ker si rabljenega žal ne moreva privoščiti, saj po navadi največji reveži trofijo najbolj bedno kripo, ki jo potem cela leta vlačijo po servisih in tam sčasoma pustijo večjo vsoto, kot celi kredit, če sešteješ stroške. Potem pa, če se še kaj zgodi in za, stari avto ne dobiš od zavarovalnice v bistvu nič, kje naj vzamem denar za drugi avto? Imava majhno hišo, s sicer ne prevelikimi mesečnimi stroški, ampak hiša kot hiša vedno zahteva kak popravek, servis za to in ono, tako kot povsod. Torej to je to, a bi znali preživet s tem denarjem?
Z možem imava trenutno 2300€ na mesec prihodko skupaj.
Položnic za cca 400€. V zadnjih 2 letih sva na keš plačala streho in obnovila ogrevanje v hiši.
Kupila sva rabljen avto visokega cenovnega razreda, en avto bova zamenjala letos. Za oba avta sva dala max polog in minimalni lizing na 4 leta zaradi obracuna vrtca in drugih socialih transferjev.
Vsako leto gremo za 14 dni na obalo in čez leto nekam 2x podaljsan vikend. Hrano če se da kupujem bio, opremo za 2 otroka in oblačila kupujem, ker nimamo od koga dobit.
Trenutno imava privarcevanega cca 15.000€ na računih in še nekaj v zavarovanjih.
Z vajinimi plačami, bi midva v parih letih privarčevala za eno luštno malo stanovanje v Ljubljani.
Ko potegneš črto ugotoviš, da ne znata z denarejem
Nista edina.
Kar se tiče vikenda, zavihajta malo rokave, vključita prijatelje za kako vikend akcijo. Jaz sem dala kopalnico v celoti prenoviti, ker tega se res nismo lotili sami. Smo morali narediti preboj plate, stopnice, nove temelje. To je bilo cca 9k. Ostalo dva delala sama. Postelja iz palet, podne sva sama polagala, belila.. Ni da ni.
Ne sekiraj se zaradi drugih. Se pa vse da ce se hoče.
Mogoce vas obcutek ne vara. Stanovanje placujeta s kreditom, ce vas prav razumem, torej potem so se stroski, to je ce je vse nekak normalno kakih 150 eurov, razen ce so vas olupili pri kurjavi.. potem pa se telefon, dodatno zdravstveno zavarovanje, hrana (ce kuhata doma mislim), za dva ne veliko vec kot 400, 500 eurov. Avto, ce imata, zavarovanja.
Mogoce zacnita razmisljat kaj je za vaju normalno in kaj je luksuz. Brez cesa se ne da in s cim se da.
Nujno je hrana, obleke, streha nad glavo, toplota, cistoca.
Nenujno je izleti, morje smucanje, hodit ven jest, draga kozmetika, parfumi, oblacil toliko, da so se etikete na polovici njih ali pa pregresno drage znamke, in avti ter hise ki jih ne rabimo ampak se moramo sosedom pokazati koliko imamo, lahko bi imeli pa funkcionalno vendar ne tako luksuzno..
Zelela sem vam prikazati nek vidik, ce slucajno niste na to pomislili. Zapisovati si stroske vsak mesec po kategorijah je odlicna ideja.. to sem dolga leta pocela. To ti da vpogled…ker ce samo vleces kartico pri vajinih dohodkih (4000 za dva v sloveniji je zelo fajn) res lahko kar kopni pa sploh ne vemo. Lahko se pa zavedata da sta srecna..lepi prijodki, stanovanje, ki bo naslednje leto vajino, vikend, ki ga bosta lahko oddajala, ki je podedovan in 4000 na mesec, predvidevam da prav lepo udobno zivita. Veliko razlogov za sreco. In hvaleznost.
Seveda se pri 4 tisočakih da vsaj 2 prihraniti, tu ni dileme.
Odvisno od uživanja – mi zapravimo med 5k in 10k na mesec. Radi potujemo, dobro jemo in na splošno čim manj delamo oz. kupimo delovno silo, da si s tem kupimo prosti čas.
Ko sva pa služila skupaj 2k na mesec, sva morala delati vse sama – od čiščenja do kuhanja, prenavljanja, malanja itd. – samo za kakšno skromno morje je bilo poleti za 3 tedne recimo. Plus 2o let star japonski nepokvarljiv avto.
Kot je en napisal pred mano – včasih sem sam prenavljal po hiši, danes z investicijami zaslužim toliko, da mi mojstri to delajo in je precej bolje narejeno. Če zaslužiš premalo, delaš sam ali pa se odpoveduješ bolj polnemu življenju oz. hobijem (če le ti stanejo).
Prihodki manjši, recimo 3500. 3 otroci. Privarčevano je v par skladih, skupaj morda 25 jurjev. V kešu ni privarčevanega nič, požerejo vse otroci in hiša. Tako je. Če imaš nekje toliko, si že “bogat” in moraš plačevati polne malice, vrtce itd… Živimo sicer ok, poleti dva tedna morja, pozimi smučanje za par dni, jeseni toplice in spomladi kak zabaviščni park.
Sori, če imata 4 jurje prihodkov, ne znata z denarjem. Jaz imam enak kredit kot vidva, le da mi ostaja še 29 let ? mesečni prihodek 1400eur, avto, ljubljenčki, vzdrževanja…pa ne živim slabo, ne gledam na vsak eur in lahko prihranim. Tud kosila si velikokrat naročim na dom. Z vajinim prihodkom bi jaz dala na stran vsaj 2 jurja na mesec. Res pogledat, kam ta denar gre.
A lahko prosim nehate nabijat, da je 4K neka bogatija za družino! Za začetek niti ne vemo, koliko otrok ima avtorica. In ja, eno je životarit s 1400, kot nekateri pišete, in pri tem lažete sami sebi, da vam nič ne manjka, eno pa živet dostojno življenje in si tudi kaj boljšega kdaj privoščit.Vedno se sicer da še kaj optimizirati, ni pa, da bi v tem rangu človek delal čudeže. Se vidi, da je tukaj gor predvsem nižji socialni razred. Mi s 4K tudi pod razno ne bi znali preživeti, pa smo trije. Izhajamo pač iz različnih okoliščin.
Kasiopea, 21.02.2022 ob 08:58
Sori, če imata 4 jurje prihodkov, ne znata z denarjem. Jaz imam enak kredit kot vidva, le da mi ostaja še 29 let ? mesečni prihodek 1400eur, avto, ljubljenčki, vzdrževanja…pa ne živim slabo, ne gledam na vsak eur in lahko prihranim. Tud kosila si velikokrat naročim na dom. Z vajinim prihodkom bi jaz dala na stran vsaj 2 jurja na mesec. Res pogledat, kam ta denar gre.
Lubica, če imaš kredit za 30 let, si zadnja, ki lahko komurkoli deli finančne nasvete ali ga obsoja, da ne zna z denarjem.
Sva z mojo ravno o tem debatirala kakšen mesec nazaj, ker naju čaka streha in fasada. Zadnjih 8,9 let je tako, da kljub skupnemu prihodku ca. 3.700 mesečno vse porabiva – vtakneva v obnovo hiše, ki sva jo kupila, menjat je bilo treba enega od avtov, šole za otroke, hobiji, športi otrok, letni dopust… Privarčevano nimava skoraj nič, vendar sva v to šla pač zavestno, nekaj let bo še tako.
Na koncu sva prišla do tega, da v bistvu v najinem krogu prijateljev ni niti enega (!), ki bi do nepremičnine ali posla prišel sam. Vsi so ali podedovali ali imeli pomoč staršev. Če ti štartaš s 50.000 ali 100.000 ali več, ki ti jih ni treba prišparat ali kreditirat normalno, da dopust ali večja investicija izgleda popolnoma drugače.
Ja res žalostno da eni ne znate z denarjem kupite vse kar vidite razprodaje akcije itd. Potem pa postajate ljubosumni na vse tiste ki imajo več od vaju. Ali se nasploh zavedate koliko ljudi živi z polovico vajinega budžeta na mesec. Pa veš zakaj ne ozirajo se na druge privoščijo si tisto kar lahko. Vozijo se z poceni avtom Ne kupujejo dragih znamk oblačila čevljev in to vsak mesec. Poskrbijo da je hladilnik poln in da je kaj za pojesti in popiti. Na počitnice hodijo tam kjer si lahko privoščijo in to enkrat na leto. Seveda da je potrebno prenova ali gradnja hiše stanovanja ali celo vikenda pa še to sta podedovala. Da pa vsak mesec ne moreš odvojiti 1000€ od 4000€ je pa z vama nekaj hudo narobe. Seveda vidva želita čez noč vse tisto ki so nekateri leta garali in šparali. Morda celo pridobili od staršev detkov babic. Nekateri imajo luksus za na ogled sosedom in prijateljem. Ko prideš na obisk pa ti ne more postreči z sokom. Zato ko si navajen počasi pa poceni tudi z odrekanji in preprosto živeti je vse lepše.
Forum je zaprt za komentiranje.