Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Štemplanje

Štemplanje

Da vam povem, kako je pri nas. Navodilo pri vpisovanju je tako, da viška ur ne smeš imeti, manjka tudi ne. Da odmor za malico je samo 30 minut. Tako nastane fiktivna tabela prisotnosti.

V reali je pa stanje tako, da kakšen dan delaš več, kakšen dan manj, kakšen dan imaš tudi eno urno malco’ za kakšen nujni opravek vmes. Pod črto pa je važno samo, da je delo opravljeno. Tudi prihod in odhod z dela ni na 00.00 uro, je vse bolj fleksibilno, je bilo že prej, zdej moraš pa izpolnjevati te brezvezne tabele, ki so same sebi namen.

> Najem aplikacije za do 15 zaposlenih stane manj kot 500€ na leto! Vsaj 5 takih ponudb sem dobila ta mesec.

1. Najem aplikacije 500 evrov (sklepam, da na telefonu?),
2. Telefon za vsakega zposlenega – namreč, na privatnega mu ni potrebno nameščati službenih zadev,
3. Oportunitetni stroški izgube časa oz. dodatnega dela s tem štempljanjem in razmišljanjem, kdaj je potrebno in kdaj ne,
4. Spremembe v računovodstvu pri obračunu plač oz. vsaj nek sistem, ki “pobota” viške in manjke v enem mesecu z drugim mesecem.

Itd., sigurno sem še kaj pozabila. Seveda raznorazne čebele in mesečniki tega ne vidijo, ker se jim s tem ni potrebno ukvarjati.

@pikimepiki S tem riskirate, da ob obisku inšpekcije se “fiktivna tabelica” in dejansko prisotni zaposleni ne ujemajo. In sledi kazen + delodajalec bo obvezan uvesti elektronsko beleženje prisotnosti. Ta zakon je kar prefrigan, kar se tega tiče. Ravno zato je tako neživljenjski. Ker obstaja cel kup dejavnosti in podjetij, ki se temu težje prilagodijo, niti se mu nočejo prilagoditi. Vključno z zaposlenimi.

Kakšna kazen neki?! Sem opisala tako, kot je realno življensko. Pri nas ni NOBENEGA IZKORIŠČANJA delavcev.

Takšna kazen: Ti v tabelico napišeš, da si odšla 16:00, dejansko pa potegneš še za uro ali dve (ali zjutraj narediš obratno, ali skočiš ven na kakšen opravek, …, nima veze). Pride inšpekcija in tabelica prisotnosti pravi, da je pikimepiki prisotna, nje pa ni kje najti na firmi (ali obratno, da je odsotna, ona pa lepo dela za svojo mizo).

Odgovor na objavo uporabnika
rok-1, 16.11.2023 ob 09:22

Anonimno 9899, 16.11.2023 ob 09:12

Problem je, da ta elektronski  sistem stane in je za majhna podjetja popolnoma bz. Tudi ščiti te popolnoma nič, res nič. Ob štirih, ko oddelaš svojih 8 ur, ti bo šef rekel (pa tudi ti veš), da je treba pač do jutri oddat, naredit…, ker je rok. In, kaj boš? Odštempljal se boš in šel nazaj delat ali boš pa doma dokončal. To je smiselno samo za kakšne proizvodnje ipd…za vse ostalo je pa res bz. Mi smo nabavili zdaj ta sistem. Imam aplikacijo na telefonu. Kar naprej moram pazit, da bom štempljala malico (čeprav grem zelo redko- po svoji volji, ne da bi mi kdo branil), da bom po 8 urah štempljala odhod, čeprav še ne grem (spet po svoji volji, ker danes pač hočem in moram nekaj dokončat, bom že drugič skompenzirala). V glavnem pri nas reda radi vsi fejkamo te ure.

To je to.

In je normalno za večino mini firm, ki se ukvarjajo s storitvami. Za proizvodnjo je zakon morda smiseln, za storitve je pa drugače. Pri nas gredo stvari na povprečje ur, ne na dejanske ure. In niti šef oz lastnik po novem ne bi mogel urediti svojih (lastniških) poslov izven normalnih ur – ker so pač vezani na firmo. Pa čeprav mu je v osebnem interesu… Ta del je še posebej brezveze.

zakon ne velja za lastnike in direktorje. njim se ni treba štempljat, kar je logično

temu, ko se delavci vžigajo in na veliko zagovarjajo interese svojih delodajalcev, ker so jih lepo napizdili, se reče bootlicking. lizanje čevljev gazdi. kar dajte še naprej kričat, kakšna krivica se godi ubogim delodajalcem, ker morajo zaposlenim plačat plačo za vse oddelane ure. in zagotovit, da je črno na belem napisano, koliko ur so RES oddelali

pa dokler se delavci trudijo, da pomagajo delodajalcu samega sebe goljufat, se strinjam, je cela zadeva brezveze.

saj učinkovitost je glavno merilo… ce sem jaz direktor in nekdo naredi odlicne rezultate v 6 urah, zaradi mene lahko gre tud za 2 uri na okoli…

raje placam takega kot pa unega, ki se stemplja na uro in potem takoj ko ga nihce ne vidi hvata krivine, ne dela in je v 8ih urah manj ucinkovit kot un prvi. taka slednja je bila moja sodelavka… se danes je tam zaposlena, ko je vedela, da, sefica pride kasneje, tudi nje ni bilo zjutraj…

gledam zdaj delavce gradbene fasaderje…. pa on je prisoten na grasbiscu, ampak on namesto, da bi delal in zepa potegne telefon in gleda fon in taka jih je vecina… al pa stoji na odru in kadijo in imajo debatne krozke, cesar se dotakne pa uniči. danes mi je za dobro jutro zvil roletni nosilec in unicil celo okno, prav slisalo se je pokanje lesa, ko ga je zvijal… ker mu je zabavno uničevat ocitno … rezultat v 3+ mesecih se do pol niso naredili fasade, medtem je tam malo stran en nov blok, ki ga delajo eni drugi ze v celoti sfasadiran, pa so zaceli z izdelavo nekako istocasno… se vec ti, ki delajo novega so ze drug novi blok zraven prvega naredili do 3/4, medtem ko ti pri nas se enega ne niti na pol… vecino casa so v grucah kadijo, pijejo in imajo debatne krozke ali pa gledajo po telefonih… prides domov ga vidiš ti sedi na okenski polici pijejo, kadijo in se rezijo… sred delovnega cajta, pa ni cas malice…

kaj ti nuca belezenje delovnega cajta pri takemu, takemu bi odredila nadure, da dela dokler ni nareto…

ucinkovitost je vazna… je pa res, da so posamezni delodajalci, ki pa izkoriscajo delavce, da ti dejansko delajo prekomerno in take pa bi morala inspekcija kaznovati in odrediti obvezen elektronski nadzor.

85747hd, 16.11.2023 ob 10:24

Takšna kazen: Ti v tabelico napišeš, da si odšla 16:00, dejansko pa potegneš še za uro ali dve (ali zjutraj narediš obratno, ali skočiš ven na kakšen opravek, …, nima veze). Pride inšpekcija in tabelica prisotnosti pravi, da je pikimepiki prisotna, nje pa ni kje najti na firmi (ali obratno, da je odsotna, ona pa lepo dela za svojo mizo).

Kot že rečeno – v proizvodnji ni problem – v tem kar pišeš pa je; Kaj pa če je piki v službi, ker klepeta s kolegi/dela nekaj zase/bere knjigo ker ima mir/itd.

To ni služba (službeno delo) – je pa tam. SIcer absurdni primeri, a vseeno sem jih napisal – ker ilustrirajo vse tiste primere, ki jih je z zakonsko prisilo praktično nemogoče zajeti.

P.S. Prav tako če je ni tam  – to ne pomeni da “ne dela”. Lahko je odšla do računovodstva (recimo da je outsourcano), na pošto, itd…

Beleženje vsega tega pa povzroča kupe brezveznih stroškov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close