Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Spraševanje o družinskih članih na razgovoru

Spraševanje o družinskih članih na razgovoru

Seveda sprašujejo taka vprašanja pri nas, kjer lahko delavec vnedogled vleče bolniško. Takih vprašanj v AT ali Italiji recimo ni, ker jih ne brigajo. Če delavec že par tednov po zaposlitvi začne z dolgimi bolniškimi, pa ni važno ali zaradi sebe ali otroka, ga odpustijo. Do bolniške je sicer upravičen, ampak ni več zaposlen pri firmi. Če je delavec dober in ga rabijo in je v parih letih že to dokazal, ga seveda ne bodo takoj odpustili. Ampak odpuščanje je na zahodu normalna stvar, če vlečeš bolniške. Zato pa je pri njih malo bolniških, mi smo pa čisto v vrhu z bolniškimi v EU.

Pri nas je delodajalec v riti, če zaposli nekoga, ki bo potem en teden delal in bil dva tedna na bolniški vsak mesec. In seveda postavljajo taka vprašanja.

Normalno, da so pri nas bolniške, če delavca na minimalcu zasujejo z neplačanim nadurnim delom. V tujini so nadure dobro plačane, pri nas pa ni plačila niti koriščenja za proste dneve. Zaposleni potem normalno zaščitijo svoje interese in prosti čas s plačano bolniško.

Ne, to ni normalno. Taka vprašanja ti povedo veliko o tem, kakšne vrste je delodajalec.

Zbiranje osebnih podatkov brez zakonske podlage ti veliko pove o bodočem delodajalcu.

Taksna vprasanja na razgovorih so zato, da si delodajalec ze vnaprej pripravi sliko ali bo lahko delavca stiskal v kot, ga izkoriscal itd.

Odgovor na objavo uporabnika
kot delodajalec, 16.12.2021 ob 18:01

Kot delodajalca bi me poleg strokovne usposobljenosti zanimalo tudi, kdo si. Tvoja druzina pove veliko o tebi, ko govoris o njej, pa s samim nacinom poves o sebi ogromno.

Jaz na razgovorih v ozjem krogu navrzem kaksno tako vprasanje, popolnoma neformalno, skozi zakljucni klepet, a odziv kandidata pove ogromno o tem, kaksen clovek je.

Taka vprašanja niso dopustna, kot ne, kakšne vere je kdo, kako je kdo politično opredeljen, ali se načrtuje družina etc..

Taki delodajalci ste alarm za tiste, ki jih mislite zaposliti. V vseh pogledih.

Kako naj bi št. bližnjih sorodnikov kot so bratje in sestre ter živeči/neživeči starši pripomogli k samostojnemu, strokovnemu opravljanju dela? Če bo kdo ‘neposlušen” torej bo izrazil drugačno mnenje, predlog ali se ne bo s čim strinjal, boste starše na ‘govorilne’ ure klicali? In če to ne bo zadoščalo, pa še brate oz. sestre?

Jao ?????????

Ubcvb, 19.12.2021 ob 04:47

Delodajalca nima kej brigati moja zasebnost.

Pomembno je samo kaj znam in za koliko bom prodajal svoje znanje. Služba je bizniz in ne družina.

Oja, današnje “službe”  so kar lepo družina – zagotovo, saj tam preživimo tudi po 10 ur dnevno – ne samo po osem – ampak TADRUGA družina – ne TAPRVA, una doma…. In delodajalca nima kaj brigat tvoje življenje za 4imi zidovi – potrdilo o nekaznovanju ind a nisi v kakšnem kazenskem procesu,  je zanj merodajno – za določene zaposlitve je pogoj potrdilo o nekaznovanosti. tvoje intimno življenje ga pa nima kaj brigat. Kot tebe njegovega ne.

Mene so enkrat nekje vprašali, koliko ima moj partner plače in sem jim odgovorila, da to ni podatek, ki jim ga jaz lahko posredujem ampak njegov, če bi to želel povedati. baba me je samo čukasto gledala.. potem je priletelo vprašanje na koliko kvadratih živimo in kako imamo porihtano-ali je naše, kredit, najemnina. Sem ji mirno odgovorila, da to ni bistven podatek za to delovno mesto. Me baba spet čukasto gleda.. skratka-podenj od podnja.

Zartrose izven profila, 19.12.2021 ob 15:57

Mene so enkrat nekje vprašali, koliko ima moj partner plače in sem jim odgovorila, da to ni podatek, ki jim ga jaz lahko posredujem ampak njegov, če bi to želel povedati. baba me je samo čukasto gledala.. potem je priletelo vprašanje na koliko kvadratih živimo in kako imamo porihtano-ali je naše, kredit, najemnina. Sem ji mirno odgovorila, da to ni bistven podatek za to delovno mesto. Me baba spet čukasto gleda.. skratka-podenj od podnja.

ja…za kredite hočejo na vsak način takole nezakonito izvedet, ker vedo, da te bodo tako prikovali, lahko stiskali, ker imaš obveznost mesečnega plačevanja , za kar nekaj let. Zato hočejo vedeti, ali imaš kredite, da lahko s tega vidika manipulirajo – te imajo zagotovljenega za nekaj let. Vse je taktika, zagotovo. In proti temu se je treba zavarovati že na uvodnih razgovorih.

A o št. modrca, ostali konfekciji, partnerjev dolžini obeta pa nič? ?????????????☺☺☺

Smeha smeha, 19.12.2021 ob 16:25

A o št. modrca, ostali konfekciji, partnerjev dolžini obeta pa nič? ?????????????☺☺☺

Za Zartrose

a je to normalno, 16.12.2021 ob 17:53

A se bi vam zdelo kaj čudno/moteče, če bi vas na razgovoru za službo spraševali o vaših družinskih članih?

V stilu, koliko bratov in/ali sester imate, ali živite pri starših in ali sta oba (mama in oče) še živa, kaj dela brat ali sestra, ali še študirata, itd.

Bi dojemali to kot neustrezno vtikanje nosu v zasebne stvari ali pač?

Vprašala bi, če imajo namen zaposliti koga od njih, potem pa bi jim zaželela lep dan in zbogom.

Tak delodajalec je popolnoma neprofesionalen in je od njega samo za bežat.

Ko bodo delodajalci v prvem oglasu/razpisu javno napisali min začetno in max možno višino bruto plače, pa mogoče lahko vprašajo koliko let ima moj avto. Dokler pa skrivajo glavni podatek, in še ustrahujejo kandidata, ki si drzne takoj vprašati za plačo, se lahko pogovarjamo izključno o vremenu.

Zartrose, bravo za odgovore. Pa to sploh ne moreš verjeti kako nizko se spustijo delodajalci. Tako, da vsaka čast vsem, ki upate jim vrniti milo za žajfo. Bravo.

MsOlivija, točno tako. V Avstriji je že v razpisu navedeno koliko bo plača. Pa navedeno je tudi precej o firmi pa seveda kar podrobno napisano kaj pričakujejo od kandidata in seveda kaj oni nudijo. Pri nas pa, če slučajno na razgovoru vprašaš za plačo (po tem, ko si že zapravil čas za pisanje vloge, že vzel dopust, da se odpelješ v nek drug kraj na razgovor) si kot največji kriminalc. Ker to se pa res ne sme spraševati.

Sem na nekem zaposlitvenem sejmu vprašala svetovalko kako zvedeti koliko je plača, ker se pač ne bi vozila na razgovor, če ni ok. Pa ona reče, da nikakor ne smem tega spraševati, ne pred razgovorom, ne na razgovoru, tudi na drugem krogu razgovorov ne. Obup. Pa se spomnim svojega bivšega delodajalca, ki je norel kaki so kandidati, da si na razgovoru upajo vprašat glede plače…

Meni je pač plača en najbolj bistvenih podatkov. Če ne kar najbolj. V službo hodimo zaradi keša.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close