spet kuhinjski robot
Izbiram kuhinjskega robota.
Lepo in “fensi” izgledajo KitchenAid, vendar opažam, da so zelo dragi in imajo precej majhno moč. Npr 650 W, cena pa krepko preko 500€, blizu 1000.
Bosh mi je tudi zelo všečen. Aparat, ki ima 1600 W in posodo z 5,4 l stane 655€. Bolje. Pa je res skoraj 3-krat močnejši od KitchenAida?
Preseneča Gorenje. Aparat, ki ima 1500 W in prostornino posode 6,7 l stane cca.350€. Torej zmagovalec?!
Kako ste se odločili, katerega imate? Pripombe, mnenja?
Ni mi jasno, ako je lahko KAtako drag s tako malo moči.
Imamo 4 otroke, veliko kuham, pečem, pogosto tudi za starše. Potrebujem zmogljiv aparat in raje dam 100 ali 200 € več. Mi je pa škoda dati denar za dražji izdelek, če tega ni vreden in dobim primerljivega za pol cene.
Res je. Po “raziskavici” cen, moči na spletu, je Gorenje verjetno res optimalna odločitev.
Enako močen Gorenje aparat dobim za 36{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cene Boscha, oz. Bosch, ki je za 100 W močnejši, je tudi 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dražji. Pa ne vem, če je 1600W za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolje od 1500.
Zanima me tudi, kako močni so aparti s 1000W?
Teh je kar nekaj na tržišču.
1.600W ni za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} boljši od 1.500W, Bosch pa je vsaj za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} boljši od kitajskega! Gorenja.
1.000W je pa bolj igračka za krajše obdobje, ali pa vsaj za male družine, zdrži pa lahko dolgo, pod pogojem, da ga ne preobremenjuješ.
sicer je pa kruh neprimerno boljši, če ga mesiš peš, s kuhalnico in roko!
Thermomix rabis, ce ne znas kuhat. Stane 1000 eur, zraven dobis knjigo z recepti in je full fajn, ce ima moz lubico v isti ulici, povsod jejo isto. Zadnji modeli imajo racunalnik in napises kaj bos kuhal in ti sproti izpise koliko cesa dodat, ima tudi tehtnico in ne vem kaj. Vsi kuhajo isto in povsod je paradiznikova juha cisto istega okusa. Je pa se to, ima prostornino kot jo ima, ni za druzino s 4 otroci. V tujini je zelo pogost, sem pa sedaj ze pogosto slisala od gospodinj, ki znajo kuhat, da to rabi tista, ki ne zna kuhat. To pravim tudi jaz. Drugace pa sta na trgu se dva ponaredka, Lidl in Hofer ju ima, slednji baje sploh ni slab.
Kitchenaid ima direktni prenos (brez jermena) zato so pri nižji nazivni moči ravno tako močni kot ostali.
Sama ima Kitchenaid že ene 15 let in mi je super. Sem ga kupila v eni akciji, kjer sem zraven dobila še blender, mesoreznico, nastavek za testenine in za delanje klobas (tega še nikoli nisem uporabljala).
Če bi ga kupovala danes, bi vzela Kenwooda, ker je bistveno cenejši in zraven dobiš še lep kup dodatkov. Dodatki za Kitchenaid so nenormalno dragi. Si jih želim še nekaj, ampak je bistveno ceneje, če kupim nov aparat z isto funkcijo, kot pa kupovanje dragih dodatkov za Kitchenaid.
…nisem gospodinja ki ne zna kuhat. Imam 25 let staza za plinom, steklokeramiko, indukcijo, rostiljem in pecico. Imam thermomix in to ne nov model, pa ga redno uporabljam in razen za sladice nic ne delam po receptu. Ni res, da ima vse isti okus. Kuha isto kot kuhajo lonci, vazno je, kaj kuhar da not saj sam aparat ne doloci okusa. Fajn je, ker das sestavine vanj in gres na kavc, medtem ko on skuha. Fovsija je grda rec, sploh pa, ko se vklopi se faktor “rekla kazala”. Po letih uporabe je meni nepogresljiv, res pa je tudi, da kaksna ki pa res nima pojma o kuhi, bo z njim in po receptu skuhala celo nekaj uzitnega, zato to meni ni niti najmanj podcenjujoce. Raje tako, kot mc dinalds in pica od najboljsega soseda. Seveda pa bi pozdravila tudi cenejso a enako ucinkovito razlicico, ce smo pri tem njegove cene ne zagovarjam…
…nisem gospodinja ki ne zna kuhat. Imam 25 let staza za plinom, steklokeramiko, indukcijo, rostiljem in pecico. Imam thermomix in to ne nov model, pa ga redno uporabljam in razen za sladice nic ne delam po receptu. Ni res, da ima vse isti okus. Kuha isto kot kuhajo lonci, vazno je, kaj kuhar da not saj sam aparat ne doloci okusa. Fajn je, ker das sestavine vanj in gres na kavc, medtem ko on skuha. Fovsija je grda rec, sploh pa, ko se vklopi se faktor “rekla kazala”. Po letih uporabe je meni nepogresljiv, res pa je tudi, da kaksna ki pa res nima pojma o kuhi, bo z njim in po receptu skuhala celo nekaj uzitnega, zato to meni ni niti najmanj podcenjujoce. Raje tako, kot mc dinalds in pica od najboljsega soseda. Seveda pa bi pozdravila tudi cenejso a enako ucinkovito razlicico, ce smo pri tem njegove cene ne zagovarjam…
gorenje jih kupuje in kupuje jih tam kjer so najcenejši
ti primerjaš mikesrje z direktnim prenosom in navadne kuhinjske robote. Direktni prenos ima manjšo moč ampak ker imajo večji navor več ponudijo. Pimer mašina s 150 w motojrem z direktnim prenosom je neakovrend klasičnemu kuhinjskemu robotu s 300 w motorjem
Jaz imam Bosch MUM 900W. Tisti v različnih barvah. Za majhne količine je ok. Npr zamesiš iz 1,5 kg moke. Biskvit iz 6 jajc. Priročen. Močna posoda. Ne taka kot pri elextroluxu, ki je napihnjena in kar zadoni ko potrkaš nanjo. Stane 160-170€. Lahko za pospravit v omaro.[img]http://www.bosch-home.com/Files/Bosch2/SharedContents/products/food_preparation/Kitchen_machines/548x419_L_MUM5[/img]
Najprej je potrebno ločiti aparate na dve skupine. Tiste z direktnim prenosom in na ostale. Med temi aparati nikakor ne moremo primerjati moči po sami oznaki saj gre za dva povsem različna motorja. Kot bi pri avtu primerjal dizel in bencin recimo.
Aparat z direktnim prenosom moči ima pri 300w večjo moč kot drug aparat s 1000w. Poleg tega je bolj vzdržljiv, manj se kvari itn.
Potem bi lahko ločili aparate na Kenwood, Kitrchenaid in vse ostale. Prva dva spadata v povsem drugo kategorijo in primerjava je spet nesmiselna.
Šele, ko se razčisti ta del se lahko začne izbor. Seveda je bistven podatek koliko kg moke bi želela mesiti naenkrat, koliko denarja je na strani upoštevajoč morebiten nakup ostalih pripomočkov.
Definitivno pa jaz ne bi izbirala druge znamke kot je Kitcheaid in Kenwood v kolikor se želi res kvaliteten stroj.
V bistvu ne poznaš, a ne? Ni potrebno nič kaj sestavljat. V posodo daš sestavine, vtakneš ustrezno metlico in vklopiš. Lepo, enakomerno premeša, pregnete. Potem daš posodo in metlice v stroj, pa je. Vsa umetnost. Predvsem pa lažje in hitreje, kot pa ti, ki to delaš peš. 🙂
Drugače pa imam en cenejši muum. Za naše potrebe je dovolj. Za kaj več pa Kenwood ali Kitchenaid.
Hvala za pojasnila. Res mi ni bilo jasno, kako je mogoče, da ima KA tako malo moči. Razumem.
Očitno sta KEENWOOD in KA kakovostnejša. KA dobim za približno 500, 600 €. Po drugi strani pa se mi vse bolj zdi, da je KA “za skoz” in da se vseeno splača. Enkrat sem kupila RushelHoobsa in raje dam več, kot da kupim “škart”. Mi je pa brezveze zapravljati, če za manjši denar dobim boljši ali enak aparat od dražjega.
Uffff…o robotu bolj razmišljam in raziskujem kot o avtu….
…nisem gospodinja ki ne zna kuhat. Imam 25 let staza za plinom, steklokeramiko, indukcijo, rostiljem in pecico. Imam thermomix in to ne nov model, pa ga redno uporabljam in razen za sladice nic ne delam po receptu. Ni res, da ima vse isti okus. Kuha isto kot kuhajo lonci, vazno je, kaj kuhar da not saj sam aparat ne doloci okusa. Fajn je, ker das sestavine vanj in gres na kavc, medtem ko on skuha. Fovsija je grda rec, sploh pa, ko se vklopi se faktor “rekla kazala”. Po letih uporabe je meni nepogresljiv, res pa je tudi, da kaksna ki pa res nima pojma o kuhi, bo z njim in po receptu skuhala celo nekaj uzitnega, zato to meni ni niti najmanj podcenjujoce. Raje tako, kot mc dinalds in pica od najboljsega soseda. Seveda pa bi pozdravila tudi cenejso a enako ucinkovito razlicico, ce smo pri tem njegove cene ne zagovarjam…[/quote]
no, no, umiri se. Mene je moz vprasal, ce bi ga imela in sla sem na predstavitev, ker me je sodelavka zvlekla, imata ga dve sosedi in se x ljudi, skoraj vsaka hisa ga ima, ker zivim v dezeli Termomixa. Ampak, vse vec zensk sem ze slisala z mojim odgovorom, ne, ga ne rabim, ker znam kuhat. Obracaj kakor zelis, ti zmeces notri in gres na kavc, kot sama pravis. In ja, ce ne znas kuhat je to fajn, ker skuhas svez obrok. Ni pa to za veliko druzino s 4 otroci, ker je kapaciteta premala in mama 4 otrok konkretno kuha, ne lezi na kavcu, ko ji lonec kuha.
…nisem gospodinja ki ne zna kuhat. Imam 25 let staza za plinom, steklokeramiko, indukcijo, rostiljem in pecico. Imam thermomix in to ne nov model, pa ga redno uporabljam in razen za sladice nic ne delam po receptu. Ni res, da ima vse isti okus. Kuha isto kot kuhajo lonci, vazno je, kaj kuhar da not saj sam aparat ne doloci okusa. Fajn je, ker das sestavine vanj in gres na kavc, medtem ko on skuha. Fovsija je grda rec, sploh pa, ko se vklopi se faktor “rekla kazala”. Po letih uporabe je meni nepogresljiv, res pa je tudi, da kaksna ki pa res nima pojma o kuhi, bo z njim in po receptu skuhala celo nekaj uzitnega, zato to meni ni niti najmanj podcenjujoce. Raje tako, kot mc dinalds in pica od najboljsega soseda. Seveda pa bi pozdravila tudi cenejso a enako ucinkovito razlicico, ce smo pri tem njegove cene ne zagovarjam…[/quote]
no, no, umiri se. Mene je moz vprasal, ce bi ga imela in sla sem na predstavitev, ker me je sodelavka zvlekla, imata ga dve sosedi in se x ljudi, skoraj vsaka hisa ga ima, ker zivim v dezeli Termomixa. Ampak, vse vec zensk sem ze slisala z mojim odgovorom, ne, ga ne rabim, ker znam kuhat. Obracaj kakor zelis, ti zmeces notri in gres na kavc, kot sama pravis. In ja, ce ne znas kuhat je to fajn, ker skuhas svez obrok. Ni pa to za veliko druzino s 4 otroci, ker je kapaciteta premala in mama 4 otrok konkretno kuha, ne lezi na kavcu, ko ji lonec kuha.[/quote]
Smo 4 clanska druzina. V thermomixu naredim nekaj vec kot 2 litra jesprenja, 2 litra raguja, kilogram krompirja skuham z mlekom in stepem v pire, zamesim za 12 zemljic, trenutni mi vzhaja masa za 15 kvasenih rogljickov. Ko kuham golaz, ga pride za eno kosilo in za drugo kosilo ga dam v skrinjo. Ce to ni za 4 clansko druzino dovolj? Od 4 clanoc druzine so trije sportniki in jaz, ki imam rada vse fino. Ne jemo malo!
no, no, umiri se. Mene je moz vprasal, ce bi ga imela in sla sem na predstavitev, ker me je sodelavka zvlekla, imata ga dve sosedi in se x ljudi, skoraj vsaka hisa ga ima, ker zivim v dezeli Termomixa. Ampak, vse vec zensk sem ze slisala z mojim odgovorom, ne, ga ne rabim, ker znam kuhat. Obracaj kakor zelis, ti zmeces notri in gres na kavc, kot sama pravis. In ja, ce ne znas kuhat je to fajn, ker skuhas svez obrok. Ni pa to za veliko druzino s 4 otroci, ker je kapaciteta premala in mama 4 otrok konkretno kuha, ne lezi na kavcu, ko ji lonec kuha.[/quote]
Smo 4 clanska druzina. V thermomixu naredim nekaj vec kot 2 litra jesprenja, 2 litra raguja, kilogram krompirja skuham z mlekom in stepem v pire, zamesim za 12 zemljic, trenutni mi vzhaja masa za 15 kvasenih rogljickov. Ko kuham golaz, ga pride za eno kosilo in za drugo kosilo ga dam v skrinjo. Ce to ni za 4 clansko druzino dovolj? Od 4 clanoc druzine so trije sportniki in jaz, ki imam rada vse fino. Ne jemo malo![/quote]
Ne poznam tega, zato je res zanima, kaj je dejanska prednost takšnega aparata? Imam ekonom, pa priznam, da tovrstno kuhanje ni zame. Jaz rada dodajam med kuho zadeve, začimbe. Kuham po občutku, zato si ne predstavljam, da daš vse v eno posodo in kuhaš, potem pa je to to. Torej kaj je res prednost?
Poglej si sem na link za Thermomix. Kupis to in ne rabis kuhinje. Vse delas s tem, dobis knjigo z recepti in ima racunalnik, ki ti napise kdaj koliko cesa dodat. Meni to ni, jaz rabim posodo na plati, kaj v pecico , pravo kuhanje pac.
Smo 4 clanska druzina. V thermomixu naredim nekaj vec kot 2 litra jesprenja, 2 litra raguja, kilogram krompirja skuham z mlekom in stepem v pire, zamesim za 12 zemljic, trenutni mi vzhaja masa za 15 kvasenih rogljickov. Ko kuham golaz, ga pride za eno kosilo in za drugo kosilo ga dam v skrinjo. Ce to ni za 4 clansko druzino dovolj? Od 4 clanoc druzine so trije sportniki in jaz, ki imam rada vse fino. Ne jemo malo![/quote]
Ne poznam tega, zato je res zanima, kaj je dejanska prednost takšnega aparata? Imam ekonom, pa priznam, da tovrstno kuhanje ni zame. Jaz rada dodajam med kuho zadeve, začimbe. Kuham po občutku, zato si ne predstavljam, da daš vse v eno posodo in kuhaš, potem pa je to to. Torej kaj je res prednost?[/quote]
Ni čisto tako. Oz. imaš možnost zmetat notri vse naenkrat ali pa postopoma dodajaš, odvisno kaj delaš. To ni ekonom lonec, ima pokrov v katerem je odprtina (ki se jo pokrije z nekim vstavkom in po potrebi odpira za dodajanje hrane ali začimb). Aparat ima tudi tehtnico. Meni je prednost v tem, da več ne sekljam čebule in zelenjave, pač pa na polovico narezano čebulo, koren na pol, kos pora dolg 5 cm, kos zelene in tako naprej kar vržem v aparat in sesekljam. Ima različne stopnje hitrosti, kar vpliva na različno velike kose, večjo hitrost kot nastaviš, bolj bo sesekljalo. Nato skozi luknjo dodam olje (lahko ga stehtam) in zelenjavo potenstam. Nato skozi luknjo dodam npr mleto meso in nastavim kuhanje, čez čas skozi luknjo dodam začimbe in paradižnik in grem delat kaj drugega. Aparat kuha na konstantni temperaturi in tudi konstantno vrti oz meša. V eno stran ima nožke in če vrtiš v smeri urinega kazalca ti hrano tudi reže, če vrtiš v obratno smer urinega kazalca, lahko notri kuhaš tudi špagete, pa jih ne bo razkosalo.
Aparat tudi stepa smetano, dela maso za biskvite, kuha kreme in gnete za kruh in drugo kvašeno pecivo. Ima tudi dodatno posodo, v katero naložiš zelenjavo, ribe, meso, jajca, npr. medtem ko se spodaj kuha fižolova enolončnica, zgoraj lahko kuhaš piščančje meso s krompirjem, če ti je všeč kuhano na pari. Mi imamo radi nekatere vrste ribjih filejev na tak način, dam file, krompir, limono, česen, olive, kapre, spodaj pa v aparatu kuham na olju najprej prepražen česen in peteršilj, nato dodam paradižničke in zalijem z vinom in vodo, ko se to spodaj kuha, oddaja paro in v zgornji posodi se naredi riba, ko je kuhano, zreduciram spodnjo omako (aparat ima program za reduciranje), da rata bolj kremasto in to polijem po ribi. Razen začetnih korakov, se večina kuha sama. Jaz medtem počnem druge stvari, večinoma me niti ni v kuhinji.
Tudi jaz sem tip, ki rada šlatam okoli loncev in stalno nekaj preizkušam. Ne rečem, da sem klasično kuhanje 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} opustila, ker ga nisem. Mi pa aparat dostikrat pride presneto prav, ker skuha hitro in sam, tako so kosila med šolskimi in obšolskimi obveznostmi, poznimi prihodi domov in tekanjem sem ter tja kar velikokrat rešena brez dosti truda. Že samo to, da ne rabim sekljat in ribat zelenjave mi prihrani kar nekaj časa.
V aparatu narežem tudi zelenjavo za mešano solato, vanj vržem polovičke glave solate, por, redkev, korenje, zeleno, polovice paprike in zavrtim za par sekund na majhno hitrost, da mi nakosa (in ne zmelje), pretresem v skledo in imam mešano solato.
V njem sem že zmlela riž za riževo moko, čičeriko za čičerikino moko, parmezan, ostanke testenin, da sem dobila testeninice za juho.
Zamesi testo za kruh, za pico, za potico – par minut ga gnete, iz posode ga samo preložim v skledo za vzhajanje, nič se ne lepi.
Dela tudi smoothije, sadni sok (ACE), hladno narejene pa tudi kuhane sokove, kompot, puding.
Moj aparat bo star že kakih 7 let, od tam, kjer sem, ga pozna skoraj vsako gospodinjstvo, back home pa seveda ženska ni vredna nič, če si na kak način pomaga prihranit čas in ne rabi stiskat zob v žrtvovanju, če lahko še dodam – bog ne daj, da je ta ista ženska še rodila z epiduralno, hahahaha!
Sicer skrenjeno iz izvirne teme, ker teh robotov ne poznam in ne morem svetovat, sem pa želela dodati svoj lonček glede thermomixa.
Pa še to – res se toliko opravlja mlade punce, ki nič ne znajo skuhat. Pa a res ni boljše, da po nekih napotkih zmeče sestavine v aparat, ki ji bo skuhal jed, namesto, da otroke pita z junk food? Absolutno je najbolj primeren za začetnice, kolikor vem pa se ga ne otepajo niti veliki chefi, v masterchef oddaji (Australia) je na vsaki postaji.
Ne bi ravno rekla, da ne rabim kuhinje, a sem po toliki rabi še vedno ali celo še bolj zadovoljna, da ga imam pri roki in če mi crkne tale, bi kupila novega.
Lep večer.
Forum je zaprt za komentiranje.