Slovenske vasi vsi v sorodu
Če se poroka med bratrancema zgodi enkrat, ni problema. Če poroke med bratranci in sestričnami (v prvem kolenu) prakticira celotna rodbina v večih generacijah, ali kar celotna populacija, nastanejo pa resni problemi. Malo si preberi o tem, kakšne težave imajo v Pakistanu (in v drugih muslimanskih krajih), kjer so takšne poroke praktično družbena norma. Težav kolikor hočeš (več splavov, več mrtvorojenih otrok, več ljudi z motnjami v razvoju ali nižjim IQ-jem, več dednih bolezni).
Če to postane praksa, ni več hec.
Tudi Židje nimajo kar brez razloga veliko pogostejše pojavnosti dednih bolezni, ki jih je v drugih populacijah komaj za vzorec. Namenoma ne pišem Izraelci, ker je (bila) pojavnost teh bolezni višja predvsem tam, kjer so njihove skupnosti živele v nekem drugem etničnem okolju in so se zato poročali znotraj zelo majhne populacije. Samo oni se tega problema dandanes zavedajo in so v splošnem zelo medicinsko osveščeni. Nekje sem prebrala, da celo rabini pred poroko pare najprej napotijo na genetsko testiranje, da se takšne težave ne bi potem pojavljale pri potomcih.
Govorim za sosedov primer: Po dedkovi strani je bilo 12 otrok, od tega 8 fantov, 4 dekleta. Dedek, najstarejši je ostal doma, ostali so se poročili po bližnjih vaseh. Tako je bilo v radiju 5 km 8 hiš z istim priimkom. Vsak od teh moških je imel med 2 in 5 otrok, kateri so odrasli in se poročili. Nekateri so ostali doma, drugi v bližini, tretji so šli dlje od doma. Danes (recimo da je to 3. generacija), je 21 hiš z istim priimkom v radiju 5 km. Torej… So v sorodu, vendar se niso poročali med sabo? Kaj je sedaj tu narobe?
Še vedno je pri nas, sploh v manjših vaseh zelo veliko parov praktično sosedov.
[/quote]
Ja,tudi v naši vasi je kar nekaj istih priimkov … skoraj sosed in še 4 hiše v njegovi neposredni bližini – dedki so bili bratje, en je ostal doma, štirje so postavili hiše na “gruntu”, žene so si našli drugje, enako naslednja generacija… le priimek ostaja in se širi.
Imela sem sošolko v OŠ, njen dedek je imel 12 bratov in sester, njena babica prav tako prek 10 bratov in sester…
Ne mi o slovenskih vaseh in mesebojnem razmnoževanju, ko je pa v Siriji iz 3.5 milijona ljudi leta 1950, nastalo 22 milijonov ljudi. Isto Kosovo. Iz pol milijona na 2 milijona. To se vsi med seboj. V Afriki pa isto. To bodo sami mentalni degeneriranci. Šiptarja na videz prepoznaš po genski degeneriranosti. Tko da ne mi o Slovencih, ker se muslimani poročajo legalno med sorodniki, zato so vsi degenerirani in v Nemčiji ena tretjina vseh muslimanskih otrok sodi v posebno šolo. To so dejstva. Slovenci se vsaj zavestno niso med seboj…. tam pa se, zavestno.
Ne mi o slovenskih vaseh in mesebojnem razmnoževanju, ko je pa v Siriji iz 3.5 milijona ljudi leta 1950, nastalo 22 milijonov ljudi. Isto Kosovo. Iz pol milijona na 2 milijona. To se vsi med seboj. V Afriki pa isto. To bodo sami mentalni degeneriranci. Šiptarja na videz prepoznaš po genski degeneriranosti. Tko da ne mi o Slovencih, ker se muslimani poročajo legalno med sorodniki, zato so vsi degenerirani in v Nemčiji ena tretjina vseh muslimanskih otrok sodi v posebno šolo. To so dejstva. Slovenci se vsaj zavestno niso med seboj…. tam pa se, zavestno.
[/quote]
Ampak , a ni lepo, da imajo seme samouničenja že v sebi. Kot plevel, ki je občutljiv na mraz. Počakaš, zmrzne in ga ni več.
za rzaliko od vaških incestnež, vsaj nimajo ene oke in treh ritnic…
[/quote]
Resnica boli.
Tudi slovnica ti ne leži. 😂
[/quote]
Tebi tudi ne…razen, če boš trdil, da je do geminacije prišlo namerno, o degeneriranec… 😀
Daj ne bluzi kozjansko;sentjur planina pri sevnici itd sami lepi kraji in fajn ljudje pokrajna pac je kakrsna je.meni isebno se bolj dopade kot od pustega krasa ali primorja; enako velja za slovenske gorice ali korosko
[/quote]
Dej ne bluzi? Lahko biti pameten tistemu, kjer imajo pri hiši najmanj dva avta.
Berem ravno to knjigo. Še 100 strani. Nekako za tiste čase logično, da se niso daleč ženili. So pa pazili, da bi se v sosednjo vas. Ampak po mojem velika verjetnost, da so se s sorodnikom.
Moji predniki so res iz nekih rovt. Ampak se je dedek selil na drug konec Slovenije in babica je čist iz drugega. In mamain njeni starši so spet čisto od drugod. Gene imamo kar dobre. Zdravi vsi in tudi možgani nam delujejo.
Nič novega. Kolegica ima tipa, ki se piše isto kot ona. Če se bosta kdaj poročila si tudi priimka nebo rabila spremeniti, ker “njegov” priimek že ima. Pa si misliš ok, ajde mogoče imata isti priimek čist slučajno…. Potem pa izvem, da je ta tip še celo sosed. Bajti sta ene 50 metrov narazen. Plus še to, da sta si celo malo podobna. Tko na hitro, če ju pogledaš, misliš, da sta v žlahti. Kot bi bila kakšna bratranec pa sestrična. Sam kaj čem, njen problem ane. Morda se komu kruto sliši ampak, če ostaneta skupaj, vsaj otrok nebo (ona jih ne more imeti). Mi na kraj pameti ne pade, da bi bila z nekom takim. Isti priimek pa še podoben mi je? Ne hvala.
Jaz sem ravno raziskovala en priimek z Grosupljega, ker so moji predniki od tam. In sem seveda pričakovala, da bom našla prvega s tem priimkom in kako so vsi med sabo sorodstveno povezani. Raziskala sem do leta 1645, ko so zapisani prvi podatki, ampak te familije -različne- z istim priimkom so bile že tedaj tam. In so se izredno redko med sabo mešale (se spomnim samo za en primer, ki sem ga opazila, da je imela nevesta že isti priimek kot ženin).
Po drugi strani so pa družinske podobnosti lahko precej trdovratne: moj stari stric, njegova fotka zelo podobna enemu, s katerim imata skupnega prapradeda, praprababice pa ne. To je tako šibka povezava, da bi se brez težav poročila, če bi bila nasprotnega spola in bi to hotela, pa ne bi bilo problemov.
R.Dawkins, ki je biolog, pravi, da so “nevarnosti” inbreedinga med bratranci in sestričnami bistveno manj nevarne kot se to oglašuje, bolj je štos v tem, da establišment ne mara koncentracije moči/premoženja, ki sledi taki praksi.
Daj ne bluzi kozjansko;sentjur planina pri sevnici itd sami lepi kraji in fajn ljudje pokrajna pac je kakrsna je.meni isebno se bolj dopade kot od pustega krasa ali primorja; enako velja za slovenske gorice ali korosko
[/quote]
Si Kozjanc, pa sem ti na žulj stopil z bolečo resnico? Pred leti je brat v Termah Čatež spoznal dekle iz Veternika, kraja na Kozjanskem. Ker ni imel avta, ni mogel priti k njej in zveza se je kmalu končala. Pred dobrim desetletjem sem navezal stik z eno iz Podčetrtka, s katero se nikoli nisva videla v živo. Ugani zakaj? Znanec iz Brestanice je zaposlen v firmi Tajfun nekje med Kozjem in Šentjurjem. Je rekel da ko je cesta normalno prevozna, v eno smer rabi 45 minut. Kadar je zasnežena je 50:50 možnosti, če bo na tak dan prišel v službo. V zasebni firmi v Orešju nas Sevnico me niso zaposlili, ker med ž.p. Sevnica in Orešjem ni povezave z javnim prevozom. Skozi Koprivnico, Podsredo in Buče sem se prvič peljal lani, ker sem si pol leta prej omislil avto. Še objava v neki drugi temi:
Torej? Jebalo te Kozjansko, da te jebalo. Jebeš lepe kraje, če se od naravnih lepot ne da živeti. Pa fajn ljudje? Kar poznam hribovcev iz krajev nad Sevnico in v okolici Bohorja, so vsi primitivci. Če ima kdo končano poklicno srednjo šolo, je že visoko izobražen.
Forum je zaprt za komentiranje.