Si narediti mansardo
Zdravo,
sama se težko odločim in bi rada slišala še katero mnenje. Stara sem 28 let, imam službo za ndč, samska dobro leto. Od takrat živim doma pri starših v svoji sobi. Malo sem že naveličana vsega skupaj, rada bi imela nekaj svojega, svoj mir. Najprej sem mislila, da bom počakala, da si najdem partnerja, sedaj pa se je vse skupaj že malo zavleklo in razmišljam, da predno nekoga spoznam in se odločiva skupaj živet, lahko preteče še eno leto, ali tudi več. Takrat bom že bllizu 30-ih pa še povsem nesamostojna, kar mi je groza. O najemu ne razmišljam, ker mi je izguba denarja, za nakup stanovanja pa imam bistveno premalo denarja. Hiša v kateri živimo je sicer precej stara ampak zelo velika in sem začela razmišljat, da bi si uredila mansardo. Ampak podstrešje je še povsem neizdelano. Nekaj prihrankov imam, ne pa dovolj. Pri izdelavi bi mi pomagali domači, v smislu, da bi veliko del naredili sami. Kljub vsemu pa bi bila kar velika investicija.
Načeloma nekako planiram, da bi z bodočim partnerjem lahko živela pri meni (torej v mansardi), potem kasneje pa bi naredila še hišo v moji bližini (saj bom od staršev dobila parcelo). Seveda vse to ni odvisno samo od mene. Lahko dobim partnerja, ki ne bi želel živeti pri meni in se bova morala skupaj uskladiti in kaj naj jaz takrat potem s svojim mansardnim stanovanjem?
Mislite, da je neumnost, da si v tej situaciji izdelujem mansardo, ki bi bila bolj začasna rešitev in nekako moja trenutna osamosvojitev? Ali naj rašji prihranke hranim za bodočo hišo, ki si jo želim? Mislite, da je boljše da počakam na bodočega partnerja in se potem skupaj z njim odločam (čeprav mi je muka tako živet še naprej)? Ne želim pa tudi da bi vložila v mansardo, potem pa bi se kmalu odselila.
Lp
Jaz nikoli, ampak res nikoli ne bi vlagala v mansarde. Niti živela na parceli blizu staršev. Varčuj, sama si , živi doma, ko spoznaš pravega, si pa kupita stanovanje ali hišo
Sama sem gradila na parceli ki so mi jo dali starši, sicer ne zelo blizu njih a v sitem kraju, brat je pa vzel oziroma si je izpogajal denar v istem znesku. On je bil dosti na boljšem, jaz pa živim v domačem kraju ki mi ni všeč in razmišljamo o selitvi. S tem da je vse breme ostarelih staršev na meni, ne na bratu. Razmisli punca, kakor si boš postala tako boš spala.
Če ne potrebuješ sedaj, morda ni modro v to vlagati. Ker za življenje imaš še druge prostore. Glede na to, da pa razmišljaš v tej smeri pa so lahko prihranki do takrat, ko bi mogoče res potrebovala lahko že toliko večji in bi tudi izdelava stanovanja potekala hitro.
Seveda pa je lahko to napačno in je dobro, da pa če že sedaj misliš na to in imaš še pomoč, ki je morda kasneje ne boš imela, da to izkoristiš.
Bi pa povdaril, da pogled na to, da si doma pri starših, da je to nekaj slabega je le umetna tvorba zaničevanja, kateri je namen poniževanje in pa potrošnja.
Namesto, da bi bile velike družine so potem male razkosane po vseh krajih in še te ne znajo živeti skupaj.
Velika družina je moč, skupnost je moč.
Včasih ni bilo pokojnin in edina pokojnina in varnost v starih letih so bili otroci. Narava je poštena, če se da in najprej je starš zavetje in kruh otroku, v starih letih pa otrok zavetje in kruh staršu. Tako naj bi bilo in tako se je preživelo.
Ko pa je prišel ta grd sistem pa te ponižuje, da moraš trošiti po nepotrebnem in zapuščati starše in biti drugje. Kako napak je to in vedno več joka je bilo. Slabi odnosi, trpljenje, pomanjkanje in osamljenost.
Pri kakih drugih narodih, ki se tega še držijo vidimo, kako družine držijo skupaj in nič jim ne manjka prav tako pa spoštujejo en drugega. Družina je bolj pomembna kot imetje in denar.
Še “elite” če gledaš si palače ustvarjajo s stoterimi sobanami in niso sami v “hiši”.
Eh samo malo misli…. poslušajte srce in zdrav razum in poskusite to uskladiti.
Jaz bi rekla takole:
– če z mansardo zadostiš pogojem zasebnosti (da imaš svoj vhod ali vsaj z nekega stopnišča, da ni moteče za druge in zate) in funkcionalnosti (da se da s sorazmerno nizkimi stroški potegniti priklop na vodovod in kanalizacijo ter narediti okna)
– če se lahko dogovorite, da ovrednotiš, določiš in vpišeš svoj vložek glede lastnine, souporabe (zemljišča, dovoza, priključkov) in tudi glede dedovanja,
potem naredi mansardo.
Saj na svoje bi šli vsi, samo nimajo vsi dovolj dohodkov. Če delaš po pameti in dovolj skromno, pa precej sam (tlake, izolacijo, opaže lahko delate sami), se da narediti dokaj poceni.
Da, v bloku živijo drug ob drugem, a gre za ljudi, ki niso v sorodstvenih ali partnerskih razmerjih, ampak popolnoma samostojni in pravno formalno ločeni drug od drugega. O slovenski folklori mansard in vseh razprtij, povezanih s tem, je pa že na monu veliko napisanega.
Vse prej kot pravljično, ko se ob morebitnem razhodu (ki so pri nas precej pogosti) ugotavlja, koliko je v tujo nepremičnino vlagal partner, koliko je že prej sploh pripravljen vlagati v to tujo nepremičnino ali se preseliti nekam, kjer ni nič njegovega. Bivanje pod skupno streho zahteva veliko tolerance, v začetku se je ena in druga stran pripravljena prilagajati, a marsikdaj na račun lastnega nezadovoljstva, ki lahko tudi eskalira.
Od staršev boš dobila parcelo? A res? In zakaj je še nisi dobila? Pa kaj je s temi starci, da držijo vse v rokah do vašega petdesetega leta starosti?! Kaj zdaj boš 40,000 v mansardo zmetala, ali pa še več in kaj potem? Mansarde ne boš mogla kar prodat ko boš hišo delala.
Lepo te prosim no. Krediti so zdaj ugodni, službo imaš za nedoločen čas… Kaj ti fali? Dvigni 80,000 kredita, začni počasi delat hišo. Pod streho jo boš spravila in z okni zaprla. Kaj?! Če bo tvoj partner zakaj bo potem še on vzel 80,000 kredita in bosta dokončala zadevo. Če ne bo, boš pa prodala hišo pod streho dobila 20,000 jurčkov in si kupila lepo stanovanje. Ne bluzi z mansardo no
pomota v besedilu: sem napisal, da boš prodala in dobila 20,000 mislil sem seveda 200,000
Če nimas dveh levih rok je lahko poceni. V nasprotnem pa najd deda, ko zna delat. V skrajni sili delaj z očetom. Stari ljudje danes vse znajo in sinovi s kmetov so pobrali dost po njih. Midva s fotrom in mama malo zraven, smo zazidali 7 let nazaj celo hišo za še ne 20 jurjev 92m2, pritličje in mansarda. Mešalec, pesek, cement, lopata in gas. 7 mesecev in starša živita not. Elektriko je edin fotrov kolega delal. Mansardo 41m2 spraviš skup za 3000eur. To je ves material in tvoje delo. Moraš si pa drznit in se sprijaznit včasih, da ne bo vse ravno, mi smo stopnice mimo pihnil, ena je 20cm, druga 21cm, srednja 19cm…zafršolali smo slabo in je tiščalo beton po svoje, samo ko oblečeš v les se ne vidi, je pa ponekod bolj votlo ko stopiš😁
Popolnoma razumem tvojo potrebo po samostojnosti, kot tudi to, da nimaš sredstev za idealno rešitev.
Kljub vsemu jaz na tvojem mestu ne bi šla delat mansarde. Vanjo boš morala vložiti kar nekaj, kar pa bo a) če ne boš živela noter kasneje, pač pa delala hišo, izgubljen denar ali b) če boš nadaljevala z življenjem tam, jama brez dna, glede na to, da je hiša velika in dotrajana.
Glede plačevanja najemnine se strinjam s teboj. Jaz bi na tvojem mestu kupila kakšno mini stanovanje. Nekaj, kar lahko v prihodnje tudi prodaš. Če ne moreš še sedaj, pač še malo prišparaj, vzami kredit…konec koncev tudi stroški te mansarde ne bodo kaj dost nižji, če sploh.
Glede hiše, ki jo nameravaš graditi na sosednji parceli tvojih staršev je moje mnenje tako, da se hišo gradi nekje na takem terenu, kjer se jo bo dalo prodati, če pride do potrebe.
haha..
ni v slo tk kt v avtstriji no..
da dobiš tolk kredita se moraš ORNK zapufat..
za ene 25 let..kar pomeni 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} preplačila..
se pravi vrneš 80 x 1.4=115k€..
če to deliš z 25 let x 12 mesecev = 300 obrokov .. je to cca 400€ /mesec + tistih min 750€= 1150€ NETO, da tak kredit sploh dobiš..
a bo zdej 25 let pr starših..
pa dopust, avto otroka bo tud potrebno plačat/vzdrževat..
se pravi še ene 300 MIN zraven.. smo že na 1450 NETO..
če ima VSAJ toliko potem ja, sicer odsvetujem..
PAZI, ZA 25 LET!
najem : 400 EUR mesečno – 2-3 leta 14.400 EUR + stroški
mansarda ??? po mojem vsaj 15 -20 jurjev…
oboje je potopljen strošek, če bi rada v bodoče hišo gradila
da o tem, da zasebnosti ne boš imela kaj dosti več, ne govorim. pa o tem, koliko ti lahko kdo od staršev očita pomoč…. da ti bodo celo življenje oponašali, kaj vse so ti omogočili
jaz sem šla v najem. je trajalo par let več, da sem do stanovanja prišla, ampak je bilo vredno
Hahaha.
Za 20000 jurjev?
Ne vem, ampak pri nas je samo ogrevanje 5 jurjev, kopalnica, kuhinja, podni, OKNA, dvoja vhodna vrata so 2000 eur….
[/quote]
po svoje, je res, da ni tolk poceni..
ampak ne pa tudi drago, če ne daš naredit vsega na KLJUČ..
primer..
vgradnja centralnega-radiatorji, ventili, cevi-Cu za npr 5 sob
radiatorji so cca po 120€/kos, 10 ventilov cca 100€..cevi fitingi 300€
so pa tud več, kar želiš in kolkr šmensi si želiš..
se pravi od tvojih 5000 jurjev..
je material 1000/1200€.. kaj je ostalo..sej peč majo, štemat pa luknje delat pa menda tud ane?’
se prav da če zmontiraš vse radiatorje sam, pol ne more bit delo za cevi več kot 400€..oz cca 2dni dela za dva človeka po 15€/h..
naprej kopalnica…
blok od 250€ v baubau..
al pa 2400€ v kaki luksus trgovini..
tako da cene so res raztegljive…in varljive..
za funkcionalni del ne rabiš prov velik..
je pa res, da za 3000€ ne narediš nič..
3000 eurov za eno solidno kopalnico ni dovolj…
[/quote]
Če polagaš keramiko za 30 po kvadratu in tuš kabino in vso opremo znanih proizvajalcev, kakšne geberite montirat v steno potem res ni. Dobijo se lepe ploščice na keramika outlet ta 7-8eur po m2, bauhaus jih ima v videzu lesa za 5eur na m2. Tuš kabina je za 200 čisto dobra od sanotehnika. Panel z lučkami za 80eur daš not in zgleda moderno. Zgornja kopalnica ni bila niti 1000eur. 5m2, spodnja 7m2. Je bilo pa daleč največ dela not z vodo in odtoki. Material je poceni, samo delo… Smo že naredili odtok, spilotirali estrih, pol pa razbijali, sem pozabil na padec cevi 😬
Strošek je oder za fasado. Stiropor 18cm, vogalniki, mrežica in lepilo so poceni. Zaključni sloj je z Jagra, 14eur na vedro akrilnega. Vsega skup 20 veder za 92m2. Okna so lesena, troslojna z bauhausa z 20 let garancije. Oder je plačal foter samo za najem 600eur za 2 tedna in se to za polovico bajte. Pol smo pobarvali antracit črte in lepa hiška je ko pogledaš. Ogrevanje je na drva, ventilator šli kamin z razpihom zraka. Ne bi šel še enkrat v to, razen če nas bi blo še 5 zraven 😊
Jaz mislim, da je tvoja osnovna težava to, da “živiš za prihodnost”. Kaj pa ti veš, kaj bo čez 2 leti, 5 let, 10 let, 20 let. Morda boš res koga spoznala čez pol leta in imela otroke in hiše in psa. Lahko pa da ne boš nikogar spoznala (ali pa boš spoznala, ampak bo to strel v koleno in boš hitro spet samska) in boš življenje furala sama. Lahko pa da boš spoznala koga, pa potem ne bosta mogla imeti otrok. Vse sorte stvari se ljudem dogajajo. Zato živi predvsem za danes in samo malo z mislijo tudi na prihodnost.
Če ti ni za živeti v mansardi danes, ti bo najverjetneje še toliko manj v prihodnosti, zato je po mojem škoda investicije. Jaz bi rekla, da raje kot o mansardsi razmišljal o teh dveh opcijah:
1. najem (ja, denarja ne vidiš več, ampak… dobiš pa svobodo in popolno neodvisnost)
2. naj ti ta stara dva prepišeta tisto zemljišče in začni graditi – še en namig: ni treba, da je hiša 250 kvadratov in več. Da se narest tudi zelo luštne hiše, ki so v velikosti 80-100 kvadratov in se jih da tudi finančno spravit čez. Takšna hiša je čisto obvladljiva tudi s 2 otrokoma, če je arhitektura taka kot je treba (kako pa preživijo številne družine s po 2 otrokoma v 70-80 kvadratov v blokih). In seveda ja, za hišo je treba kredit vzet. Meni je to res hecno stališče: “Nimam dovolj denarja za nakup/gradnjo”. Ja, seveda ga nimaš! Ob takih plačah, kot jih imamo v Slvoeniji, bi težko na hitro toliko privarčevala. Zato pa danes odrasli ljudje vzamemo kredit, če nimamo nek podarjen ali kot rečeno našparan denar. Službo za ndč imaš… tako, da… ni ovir. Samo pogum rabiš. Hiško pa lahko potem še vedno prodaš, če si ti življenje obrne tako, da bi rabila večje, drugje, drugačno.
Pojdi na svoje. Pa magari ven iz mesta, kjer so najemnine ceneše. Ni ga čez samostojnost. Oprostite, ampak pri 28-ih v otroški sobi živet… za kdaj? Da bo nekoč boljše? In sanjati o princu na belem konju? Tudi jaz sem bila najprej sama v podnajemu, potem pa s partnerjem, ki je postal potem mož, pa še potem leto in pol z otrokoma v podnajemu, preden smo prišli do svojega stanovanja (midva takrat stara 29 let). Vredno vsakega evra. Ne živet za nekoč v prihodnosti (nikoli zares ne veš kaj bo), živi danes!
S starši pa smo lahko povezani tudi če ne živimo skupaj. In samostojno življenje ne izključuje medgeneracijske pomoči, spoštovanja in ljubezni.
Če polagaš keramiko za 30 po kvadratu in tuš kabino in vso opremo znanih proizvajalcev, kakšne geberite montirat v steno potem res ni. Dobijo se lepe ploščice na keramika outlet ta 7-8eur po m2, bauhaus jih ima v videzu lesa za 5eur na m2. Tuš kabina je za 200 čisto dobra od sanotehnika. Panel z lučkami za 80eur daš not in zgleda moderno. Zgornja kopalnica ni bila niti 1000eur. 5m2, spodnja 7m2. Je bilo pa daleč največ dela not z vodo in odtoki. Material je poceni, samo delo… Smo že naredili odtok, spilotirali estrih, pol pa razbijali, sem pozabil na padec cevi 😬
Strošek je oder za fasado. Stiropor 18cm, vogalniki, mrežica in lepilo so poceni. Zaključni sloj je z Jagra, 14eur na vedro akrilnega. Vsega skup 20 veder za 92m2. Okna so lesena, troslojna z bauhausa z 20 let garancije. Oder je plačal foter samo za najem 600eur za 2 tedna in se to za polovico bajte. Pol smo pobarvali antracit črte in lepa hiška je ko pogledaš. Ogrevanje je na drva, ventilator šli kamin z razpihom zraka. Ne bi šel še enkrat v to, razen če nas bi blo še 5 zraven 😊
[/quote]
si predstavljam kvaliteto te gradnje, če ste celo na padec pri odtočnih ceveh “pozabili”:-)))
[/quote]
Svaka čast. Mi smo garažo zidal in nadstrešek, pravokotnik z ravno streho, na vrh je terasa zdaj, vse oblekel z lesom in tri tisoč dvesto evrov, najboljša ponudba na trgu preko moj mojster pa 12500 evrov on vsi so govorili pa to in tist bo treba doplačat, pa popust sem in tja, pa dostop, zmigovanja z glavo… Eh. Materiala je še ostalo in zgrajeno kot se zagre. Na 8.500 evrov profita bi imeli na projekt najcenejši, se jih je nabralo 9 ponudnikov v 3 dneh 🙂 zagovarjam samogradnjo. Od takrat smo postavil še zidano kuhinjo na vrtu in paviljon. Če ne znaš imaš vse na internetu, elektriko je pa res dobro, da se pusti električarja zraven, vsaj fine inštalacije, da nekak zgleda in preveri če je vse kot mora bit.
Forum je zaprt za komentiranje.