Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Si narediti mansardo

Si narediti mansardo

Nikoli ne bi šla k staršem ali tastu tašči živeti. Imela sva narejen cel stuk, pri tastu in tašči, 120 m, pa sva šla na svoje, to je bila najboljša odločitev. Najboljša. Tudi tašča je priznala da je lepše ko sta sama v hiši.
Živeti s starši je kar komplicirano, so prilagajanja, nisi sam svoj gospodar… Stanovanje ali hišo kjer si pa sam lastnik, pa lahko prodaš, delaš kar hočeš, urejas kot hoces. Poznam precej ljudi ki so v mansardi in vse nekaj moti in si želijo na svoje. Tako da odsvetujem. Raje stanovanje v nakup s partnerjem, do takrat pa živi doma in varčuj. Stanovanje vedno prodaš in lahko kupiš nekaj drugega, hišo . Je super odskočna deska. Kolegi sedaj prodajajo stanovanje v LJ in kupujejo hišo malo izven LJ. Dajte biti malo ambiciozno ljudje in ne imeti za čoln samo mansardo. Da se več.

Če polagaš keramiko za 30 po kvadratu in tuš kabino in vso opremo znanih proizvajalcev, kakšne geberite montirat v steno potem res ni. Dobijo se lepe ploščice na keramika outlet ta 7-8eur po m2, bauhaus jih ima v videzu lesa za 5eur na m2. Tuš kabina je za 200 čisto dobra od sanotehnika. Panel z lučkami za 80eur daš not in zgleda moderno. Zgornja kopalnica ni bila niti 1000eur. 5m2, spodnja 7m2. Je bilo pa daleč največ dela not z vodo in odtoki. Material je poceni, samo delo… Smo že naredili odtok, spilotirali estrih, pol pa razbijali, sem pozabil na padec cevi 😬
Strošek je oder za fasado. Stiropor 18cm, vogalniki, mrežica in lepilo so poceni. Zaključni sloj je z Jagra, 14eur na vedro akrilnega. Vsega skup 20 veder za 92m2. Okna so lesena, troslojna z bauhausa z 20 let garancije. Oder je plačal foter samo za najem 600eur za 2 tedna in se to za polovico bajte. Pol smo pobarvali antracit črte in lepa hiška je ko pogledaš. Ogrevanje je na drva, ventilator šli kamin z razpihom zraka. Ne bi šel še enkrat v to, razen če nas bi blo še 5 zraven 😊
[/quote]
Od moje kolegice mož je tak, vse je sam delal, se stopnice je naredi lsam in ograjo.
Ampak se vidi na daleč, da je revno vse skupaj, stanovanje novo , pa je tako ubogo videti vse skupaj, ograje je sam švasal. Eno je da narediš na primer nekaj kar obvladaš, da se pa vsega lotiš, je pa norost.

Od moje kolegice mož je tak, vse je sam delal, se stopnice je naredi lsam in ograjo.
Ampak se vidi na daleč, da je revno vse skupaj, stanovanje novo , pa je tako ubogo videti vse skupaj, ograje je sam švasal. Eno je da narediš na primer nekaj kar obvladaš, da se pa vsega lotiš, je pa norost.
[/quote]
Če je videt bogo ni pomena, važno da služi namenu in da je cenovno prišel ugodno skozi. Če bi imel denar, bi verjetno delali drugi tako pa glej, ograja je in kar je prišparal bo vrgel v boljši pleh.

Te domače variante po youtubu znajo biti vprašljive predvsem s stališča potresne varnosti.

Če je videt bogo ni pomena, važno da služi namenu in da je cenovno prišel ugodno skozi. Če bi imel denar, bi verjetno delali drugi tako pa glej, ograja je in kar je prišparal bo vrgel v boljši pleh.
[/quote]
Mislim da ni tako. Jima je žal, po par letih že popravljata, ograje so dali sedaj ven delati, strop se je začel upogibati in pokati , gor je dal osb ki se je povesil, ni mi jasno kako je to ratalo, ampak strop je v kupolo zvit. , si predstavljaš to !!! Na koncu jih bo prišlo dosti dražje kot je prišlo nas ki smo dali enkrat delati in imamo mir 30 let.

Imam 3 sinove, vsi so na svojem. Ko so želeli biti doma, sem jim rekla ne, bomo pomagali a pojdite na svoje. Midva imava res preveliko hišo , a jo bova prodala ko bova šla v pokoj. Vsi sinovi so v svojih stanovanjih, en sedaj prodaja in kupuje hišo. Najbolj je tako.

Že zdaj te določene stvari motijo, ampak ti bi še en kup denarja vložila za neko zgolj namišljeno samostojnost oz. osamosvojitev? Moram rečt, da je ideja strašansko neumna.

enako. je pa tako, sedaj živi v otroški sobici v istem nadstropju in ne more vsakega jebacha pripeljat. Če bi imela svoj štuk, pa se lahko zmuzne.
Vsekakor je bolje, da gleda za takimi, ki jo bodo lahko povabili k sebi v posteljo, ne da ona rihta plac za seks, denar pa špara in bosta potem skupaj kaj zgradila.

Prihranke vloži v lastno izobrazbo in kako dodatno strokovno specializacijo. To ti lahko prinese tudi višjo plačo. Z ustrezno plačo ti pa ne bo težko vzet kredita in kupit stanovanje. Razmišljaj dolgoročno s ciljem čimprejšnje odselitve od staršev, ker doma nikoli ne boš imela takega miru, kot ga imaš, ko si na svojem.
Pa najdi si kakega spodobnega tipa pa pojdita skupaj na svoje. 😉

Jaz gledam vse skozi vidik uporabnosti. Mansardo ne moreš etazirati, prodati. Stanovanje lahko. Življenje se spremeni, lahko zbolite, ne morete hoditi po stopnicah, lahko postanete invalid. Stanovanje prodaš, zamenjaš za novega z liftom, kaj pa mansardo? Potem so tu še preostali dediči, jih je treba izplačati. In nenazadnje je tu še vidik da nikoli nisi sam . V stanovanju imas sosede, a z njimi nimaš sorodstvenega odnosa. Je to čisto nekaj drugega.

Take punčke ki se držijo mamine kikle in gradijo tri metre stran, dobijo tipe ki jih vsi nazivajo s tistim kar tašča da na nogo ko pride na obisk.

Noben resen tip se ne bo priselil k tebi, tega ni. Najbolj žalostno je da to vedo tudi tvoji kraljevski starši. Jaz bi te dobesedno napodila od hiše, ker sama očitno ne boš šla nikoli.

enako. je pa tako, sedaj živi v otroški sobici v istem nadstropju in ne more vsakega jebacha pripeljat. Če bi imela svoj štuk, pa se lahko zmuzne.
Vsekakor je bolje, da gleda za takimi, ki jo bodo lahko povabili k sebi v posteljo, ne da ona rihta plac za seks, denar pa špara in bosta potem skupaj kaj zgradila.

Ahahahaha ne me smejat.
Stara dobro vidi/ve, kdo ji po hofu vozi/hodi pa skoz vrata ven/not.
Ne morš skrit nič.

Mislim da ni tako. Jima je žal, po par letih že popravljata, ograje so dali sedaj ven delati, strop se je začel upogibati in pokati , gor je dal osb ki se je povesil, ni mi jasno kako je to ratalo, ampak strop je v kupolo zvit. , si predstavljaš to !!! Na koncu jih bo prišlo dosti dražje kot je prišlo nas ki smo dali enkrat delati in imamo mir 30 let.
[/quote]

Če še ni dol padlo, sploh ni tolk slabo 😏Šparal je na profilih, zarad par evrov in deset šraufov je pač tak. Profil se da na max 40cm in to so tiste najosnovnejše stvari pri montaži. Če delaš sam si vsaj pogledaš kak video in sploh osb na strop… Nevem no, z gipsom je lažje in tudi teža…

Nič ni narobe, tvoje življenje, dajmu mu čas, pa tudi če še več let mine. Vse ob svojem času, predvsem pa ne gledat na druge, kako so že pri 30 letih na svojem…to je velika napak vseh nas, da se obremenujemo z drugimi.

Za naredit mansardo, rabiš 40 k, za svojo hišo pa vsaj 140 k + parcela. To je glavna matematika, ostalo so pa še ostale spremenljivke: dostop, možnost lastnega vhoda, možnost etažiranja in prepisa, ostali dediči, razumevanje s starši, oddaljenost službe itd.
Če bi jaz imela možnost, bi si delala mansardo pri starših, namesto svoje bajte, saj bi v tem primeru in v tem času imela še najmanj barko na morju ali vikend v hribih.

Hrčkanje materialnosti ne odmeri svobode, da si na svojem. Ne pri starših. čeprav imaš ločen vhod, prepis, je to še vedno pri starših, pa se ti še tako tolažiš.

Avtor, čimprej na svoje. V tujini nikjer ne vidš takšne navezanosti na domače cigle, kot v Sloveniji.

Kako pa se naredi potresno varno kopalnico?? To pa prviš slišim. A so to kake posebne ploščice?
LOL

Sem podobne starosti in v podobni situaciji sem bila leto nazaj. 🙂 Sem si uredila mansardo. Spoznala moškega par mescov nazaj s katerim še ne živiva skupaj. Mi ni niti malo žal denarja za mansardo. Imam svoj mir,večji prostor . Tudi,če se preselim k partnerju,če se skregava še skoz imam doma svoj kotiček kamor se lahko vrnem . 🙂 Ko imajo starši kakšno praznovanje lahko prespim pri njih in se počutim kot,da sem na svojem,ker sem si sama uredila vse. Morda pa spoznaš moškega,ki bo hotel biti pri tebi in v kolikor že imaš mansardo bosta živela dosti lepše ,medtem ko gradita hišo na parceli…kot pa v sobici. Pa,če delaš veliko sam,niti ni tako velik strošek oz je izvedljivo 🙂 Jaz sem dala za knauf,izolacijo in pode skratka vse elektrika itd cca 1500€. Sem pa imela plus,da je bila streha že dvignjena. Četudi ni,mislim da bi se ti vseeno splačalo. Naj se ti pa ne mudi z moškimi,bolje kasneje pa pameten kot pa en za katerega ti bo kasneje žal zapravljenih let.

lp

Kako pa se naredi potresno varno kopalnico?? To pa prviš slišim. A so to kake posebne ploščice?
LOL
[/quote]

Ne samo kopalnica, celotna gradnja “pi domače” je o običajno potresno vprašljiva.
Sem pa nekje res bežno zasledila, da bi bila kopalnica lahko potresno najvarnejši del stavbe, če bi bila zgrajena kot železobetonska kletka. Nekaj na to temo, lahko sem tudi kaj narobe razumela.

Svaka čast. Mi smo garažo zidal in nadstrešek, pravokotnik z ravno streho, na vrh je terasa zdaj, vse oblekel z lesom in tri tisoč dvesto evrov, najboljša ponudba na trgu preko moj mojster pa 12500 evrov on vsi so govorili pa to in tist bo treba doplačat, pa popust sem in tja, pa dostop, zmigovanja z glavo… Eh. Materiala je še ostalo in zgrajeno kot se zagre. Na 8.500 evrov profita bi imeli na projekt najcenejši, se jih je nabralo 9 ponudnikov v 3 dneh 🙂 zagovarjam samogradnjo. Od takrat smo postavil še zidano kuhinjo na vrtu in paviljon. Če ne znaš imaš vse na internetu, elektriko je pa res dobro, da se pusti električarja zraven, vsaj fine inštalacije, da nekak zgleda in preveri če je vse kot mora bit.
[/quote]

Ravno elektrika je najbolj simpel stvar.
Če bi imeli malo logike vam ne bi bilo potrebno klicati dragih štromarjev.
Ali znaš zvezat stikalo da zasveti luč?
Ali znaš zvezat vtičnico da ti porabnik dela?
V omarici zvežeš modre kablje skupaj, rumeno zelene pa tudi skupaj
Vse ostalo imaš iz avtomatov dovode in jih pelješ na stikalo ali vtičnico.
SIMPEL

+1
Če se le razumeš s starši je to najboljša opcija, ker zidat lastno hišo pomeni bit v kreditih pol življenja in če se slučajno kaj zalomi(bolezen, brezposelnost…) in ne moreš odplačat, ostaneš brez vsega…

O kakšni svobodi na svojem govorijo ljudje, če pa so zakreditirani čez glavo?
Zgolj živijo v nepremičnini, ki je bila zgrajena s tujim denarjem.

+1
Če se le razumeš s starši je to najboljša opcija, ker zidat lastno hišo pomeni bit v kreditih pol življenja in če se slučajno kaj zalomi(bolezen, brezposelnost…) in ne moreš odplačat, ostaneš brez vsega…

[/quote]Hohoho, če se le razumeš praviš?
Večina, se razumete s starši dokler ni potrebno skrbet za njih. Ko do tega pride pa jok in jamr. Starše izkoriščate do smrti.

Sam sem si delal pred leti mansardo in tud nisem imel dovolj denarja da bi vse naenkrat naredil. Sem pač potrpel leto dve in varčeval denar koli ko se je dalo in tudi odrekanja za denar da je čimveč ostalo v mescu in sem si naredil. Pač odločen moraš bit kaj sploh želiš in to se moraš sama odločit in ne druge spraševat kaj naredit.
Jaz sme se pač tako odločil da bom tak živel in si ne mislim premislit

Meni osebno se zdi vlaganje v mansardo popolnoma nesmiselno. Za nič na svetu ne bi hotela živeti v isti hiši s starši ali partnerjev mi starši. Mi svoboda in samostojnost pomenita preveč. Poleg tega poznam par zgodb, kjer se ni dobro končalo (ali so se mladi in stari skregali in pustili 50+k vložka ter drugje začeli iz čiste nule, ali pa je bilo kot v tvojem primeru, da je vlagatelj kasneje spoznal partnerja, s katerim sta se odselila na svoje). Moraš vedeti, da iz neizdelane mansarde narediti stanovanje ni poceni. Odvisno od velikosti in vloženega lastnega dela, ampak vsaj 40 ali 50k moraš računati v vsakem primeru. Za toliko pa lahko ponekod kupiš že garsonjero, ki je likvidna naložba in jo lahko, ko rabiš denar, hitro prodaš. V glavnem jaz na tvojem mestu ne bi šla v to. Bi raje še malo varčevala. Pa še stara hiša je,kot praviš. Tu bodo same težave. Če se pa kljub vsemu odločiš, obvezno najprej hišo etažirajte, zgornji del prepišite nate, si naredi svoj (zunanji) vhod, ločene števce za elektriko, vodo, lasten vir ogrevanja ipd.

+1

[/quote]

Midva sva stara okrog 40 in sva popolnoma svobodna. Imava hišo in nisva zakreditirana. Ne sicer v Lj, ampak na drugi strani Trojan, pa vseeno… S pametnim načrtovanjem je mogoče vse. Varčevati sva začela že kot študenta, se držala svojih prioritet, in si pri 26 kupila prvo stanovanje (2s) v manjšem kraju, z obvladljivim kreditom na 10 let. Obrok za kredit je bil nižji, kot bi naju stala najemnina. Še naprej sva varčevala in se po prvem otroku selila v večje stanovanje. Kmalu se je nabralo dovolj prihrankov, da sva kupila parcelo, uredila dokumentacijo in začela z gradnjo. Po zaključku 3 gf sva prodala stanovanje in s kupnino dokončala hišo. Veliko sva delala sama, fasada pa je bila na hiši šele 1,5 leta po vselitvi, ampak nam je uspelo. Pa imava čisto povprečne plače (cca 1,5k po osebi), pri čemer gre mesečno na stran vsaj 1000. Ne bi rekla, da si trgamo od ust, saj živimo čisto povprečno. Morda ne kupujemo oblačil dragih znamk in pred hišo nimamo parkiranega BMW ali Audija, ampak gremo vsako leto na morje, na smučanje in na krajše potovanje po Evropi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close