Sem dolžna skrbeti za taščo?
najbolj enostavna resitev, 15.07.2021 ob 17:20
Ce tasca nima za dom, naj proda hiso in si z denarjem od prodaje placa dom in vso nego, ki jo potrebuje.
Zakaj se ti obremenjujes s tem, da bi tasci brisala rit?
Ona ima svoje lastno premozenje in za kaj drugega naj bi ga porabila kot za svoje dobro?!
Se strinjam s to rešitvijo, verjetno pa se ne avtorica članka, ker v tej hiši stanuje.
Kaj ima avtorica pri tem, če se njen ljubi možek ni mogel odcepiti od mamice? Ponavadi je bilo bivališče na plečih moškega, ne ženske. Sedaj pa bi mogla ženska vse priskrbeti, poleg službe gospodinjiti, vzgajati otroke, voziti na dejavnosti, k zdravniku itd… Potem ji porinejo pa še nepokretno nesramno taščo. Moški pa kaj? V službo po enako plačo, na pivo s kolegi, 2x mesečno pokosit travo, občasno vskočiti in iti po lastne otroke v šolo. Zraven dobiš pa še taščo, ki ti diha za vrat, te ocenjuje, če dobro skrbiš za njenega nedonošenega sinčka. Če ne bi bilo tako, ne bi živeli po načelu “manj te vidim raje te imam”, prav tako ne bi nihče od avtorice pričakoval, da bo prevzela kompletno nego za nepokretnega človeka, temveč bi se skupaj vsedli in dogovorili, za kaj bo kdo poskrbel, in kaj kdo zmore. Se mi zdi, da v tej družini manjka predvsem spoštovanje, preveč pa je poniževanja.
Imela sem taščo, katera je čez noč zbolela, počila ji je aorta, bila je v komi. Najbolj od vsega sem si želela, da preživi, da bi jo imela možnost kdaj previti, jo nahranoti, peljati na dializo, vendar na žalost ni preživela. Bila je čudovita tašča, skrbna, spoštljiva, vedno na voljo, iz njenih ust so zame prišle le zlate besede. Najine otroke je oboževala in vedno poskrbela za njih. Med mojo težko nosečnostjo, je skrbela zame kot za kraljico, ko sem rodila, 3 mesece nisem rabila s prstom mignit, je kuhala, prala, likala, otroka pestovala več ur, da sem lahko spala.
Če bi imela avtorica takšno taščo, mislim da bi z veseljem skrbela za njo in ji rit brisala. Sem pa že v štartu moža gnala na banko, sva vzela kredit in kupila najin dom, ker jaz ne želim biti nikomur nič dolžna in ne dovolim dihanja za vrat, nadzora in nisem za iskanje kompromisov mladi/stari. To so šole, katere predrago stanejo. Je banka garant cenejša.
Ni mi jasno kako bo avtorica peljala otroke na morje, smučanje, izlet. Lastno življenje prodati za taščo?
Jaz bi jih vse posedla, povedala kaj lahko pripomorem, kje pomagam, ostalo se naj pa kar sami zmenijo in rešujejo.
Odločena, 15.07.2021 ob 15:58
Sem v moralni dilemi! Ne vem, naj naredim po svojem prepričanju ali po tem kaj se od mene pričakuje.
Z družino smo si ustvarili dom v taščini hiši, kjer imamo svoje stanovanje. Funkcionirali smo bolj v smislu, manj se vidimo rajši se imamo. Taščo je pred mesecem dni zadela možganska kap. Za dom nimamo denarja. Sedaj se od mene pričakuje, da bom skrbela za taščo, umivanje, previjanje, hranjenje, zdravniki,… Ona praktično ne more nič sama, še pri govoru jo težko kaj razumem. Imam svojo službo, za delo s tako težkim bolnikom nisem usposobljena, imam tri osnovnošolske otroke in velik vrt. Moje mnenje je, da v takem primeru v prvi vrsti dolžni poskrbeti partnerji, nato otroci in nazadnje vsi ostali. Meni se gravža, da bi brisala tujo rit in menjala plenice. Meni se zdi, da dejansko tega nisem dolžna nobenemu, razen otrokom.
Sin/sinovi (in če jo ima, hči) je/sta/so dolžni skrbeti zanjo, ne ti. Kaj počne tvoj partner, kako skrbi zanjo? To je NJEGOVA mati, ne tvoja. Odrasli sinovi in hčere so dolžni poskrbeti za SVOJE starše, ne za starše partnerjev oz. partneric (zakonskih ali izvenzakonskih, vseeno je).
Pozanimajte se za patronažne obiske, naredi nujno nego.
Kar lahko ponudite skuhati obroke za primerno za take bolnike, pranje oblačil in posteljnine, kasno sesanje…in to je to. Imate službo in 3 šoloobveznih otroke.
Kot pravite, niste usposobljena negovalna in potrebno je znati kako oblect, umit tako osebo, saj si lahko križ zJ…
Kaj bodo pa pol?
Zvečer pripravite kakšno zelenjavno juho za dva dni, kašne zdrobove žličniki notri, da bo hranilno a vseeno lahko, puding, mlečno kašo…Ali mlečni riž. Kdor je doma, ko ste v službi…naj malo pogreje, in ji da jesti…
Vprašajte, ali vam pripada obisk patronažne za tako osebo. Ni veliko, neka pomoč pa vseeno je.
Če živite v Lj je tudi neka subvencije…da pride še vmes med zdravstvenim delavcem se delno plačljiva pomoč.
Ja, si dolžna!
To bi morala vedeti, ko si pristala na to, da boste z družino ostali v hiši moževih ali partnerjevih staršev.
Razen če ste imeli ločen vhod, če ste popolnoma na novo zgradili svoj dom.
V takem primeru so dolžni in odgovorni tudi sorojenci očeta vajinih otrok.
Vajini otroci pa kakor so vzgojeni – kakršni bodo do babic in dedkov, takšni bodo do vaju. Dolžni in odgovorni pa NISO.
Do ničesar tovrstnega nisi obvezana, vsaj po zakonu ne, bilo bi pa zelo plemenito od tebe, da pomagaš svoji zelo bolni tašči. Kako točno, se še ne vé, saj situacija ni tako enoznačno, kot jo prikazuješ, vendar zagotovo je rešljiva na način, ki bo sprejemljiv zate.
Vem in te razumem, da se ti upira misel, da bo vse breme padlo nate in da se od nas žensk pričakujejo vedno največje žrtve za družino. Vem, been there, done that in še vedno je tako tudi pri meni (to, kar se je zgodilo tebi, me v podobni obliki verjetno še čaka), vendar ženska naj bo vzor moškemu, saj zgolj tako – po mojem – lahko kaj spremeni na bolje. To seveda ne pomeni, da smeš zanemariti svojo lastno osebnostno rast, vzgojo otrok in ljubezen do moža. Ja, nemogoče se pričakuje od žensk, kakor sedaj od tebe. Vendar ženske smo temu kos. In tako tudi ti. Tvoj zapis izraža osebo, ki je sicer v dvomih, imam pa – ne vem točno, zakaj, pa vendarle – zaupanje vate, da boš situaciji kos na najboljši možen način.
Forum je zaprt za komentiranje.