Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sem dolžna skrbeti za taščo?

Sem dolžna skrbeti za taščo?

Za osebno asistenco še niste slišali? Na CSD se odda vlogo, podrobno opiše situacijo in potem dodelijo koliko ur nege pripada. Plača država.

Odgovor na objavo uporabnika
Odločena, 15.07.2021 ob 15:58

Sem v moralni dilemi! Ne vem, naj naredim po svojem prepričanju ali po tem kaj se od mene pričakuje.

Z družino smo si ustvarili dom v taščini hiši, kjer imamo svoje stanovanje. Funkcionirali smo bolj v smislu, manj se vidimo rajši se imamo. Taščo je pred mesecem dni zadela možganska kap. Za dom nimamo denarja. Sedaj se od mene pričakuje, da bom skrbela za taščo, umivanje, previjanje, hranjenje, zdravniki,… Ona praktično ne more nič sama, še pri govoru jo težko kaj razumem. Imam svojo službo, za delo s tako težkim bolnikom nisem usposobljena, imam tri osnovnošolske otroke in velik vrt. Moje mnenje je, da v takem primeru v prvi vrsti dolžni poskrbeti partnerji, nato otroci in nazadnje vsi ostali. Meni se gravža, da bi brisala tujo rit in menjala plenice. Meni se zdi, da dejansko tega nisem dolžna nobenemu, razen otrokom.

Pa nevem ce je tako kot ti mislis? Ce imas rada partnera oziroma tascineg  sina bos ji mogla pomagati.. Tvoja in sinova dolznost je da poskrbita za mamo ko je tak hudo bolana… Egoisticna si in taksne osebe nikoli nisem zelela blzu… Imas i ti otroke bos mela snahe zete neves kaj te caka v zivljenju.. Vse se moze ce clovk ima toplo duso… Karma se vraca zato previdno.. ?

tudi ti boš mogoče enkrat rabila pa lp

Za dom nimate denarja???

Prej ali slej bo morala iti v doma ce ma tasca pokojnino bo sla za dom primanjklaj pa pac morajo dodati otroci

Nisi jo dolzna preskrbovati zato so dolzni otroci edino ce imate pogodbo da si jo dozna preskrbovati do smrti

A vam ni tašča zgradila doma? Napisali ste, da ste si v isti hiši ustvarili družino. Torej, naj se tale hiša proda, da se plača tašči dom in razdelite znesek od odprodaje. Vi pa s razdeljenim denarjem kupite nov dom in seveda (predvidevam) najemite še kak kredit za 30 let. Je pa tudi druga in tretja možnost. Gospo taščo dajte v dom in seveda za oskrbo doplačujte (k pokojnini bo dobila tudi dodatke za nepokretnost in se tako vaš znesek zniža – vsekakor pa bi bil nižji kot obrok kredita). Tretja možnost pa – pogovorita se z možem (za mamo je dolžan skrbeti res on, vi pa ste njegova žena, kaj ne… v dobrem in slabem je bilo ob poroki obljubljeno) in se organizirajta (mogoče tudi s plačilom dnevne pomoči na domu in seveda z izmenjavenjem skrbi za mamo-taščo). Odgovornosti si ni moč izogniti, če se že zanemari človečnost in misel na to kdo bo “vam zamenjaval plenice”, ko boste v njenih letih. Se bi vam zdelo ok, če bi sinova žena odklanjala skrb za vas? Verjetno ne, zato se tudi vi malo zamislite. Vas pa razumem, skrb za bolnika ni enostavna, a vseeno tašča ni kar nekdo. Rodila in vzgojila vam je moža s katerim nimate nobenega pomisleka deliti intimnost in je oče vaših otrok. Predlagam razmislek in odločitev, ki bi si jo zase želeli tudi vi.

Skrb za taščo naj prevzamejo v prvi vrsti njeni otroci…

Lahko pa tudi vi ji kaj pomagate, če ste si ustvarili dom pri njej.

Zvezda148, 18.07.2021 ob 20:11
    Skrb za taščo naj prevzamejo v prvi vrsti njeni otroci…

Lahko pa tudi vi ji kaj pomagate, če ste si ustvarili dom pri njej.

Ne vidiš, da hoče ona “i ovce i novce”!

Najboljšem da taščo hitro spravi nekam od doma; če ima srečo še njeno oskrbo “naprtita na državna pleča” in to je to….!

Ona bo z družino srečno živela v taščini hiši (pa saj sta z možem kupila novo kuhinjo in zamenjala ploščice v kopalnici), stara pa bo že zdržala do smrti v eni hiralnici na tuje stroške !

da sem jaz sin od te tašče, te naženem pod marš iz hiše!!!

Oprosti, za skrb je v prvi vrsti odgovoren mož, šele nato njeni otroci. Ne snahe ali zeti. Ne ga srat.

Da si ti sin od te tašče, bi se spodobilo, da stopiš v vdsto pred njo, šovinist nespodobni!

No, jaz ne bi nikoli pričakovala od snahe, da mi rit briše, zakaj le?

No ja dolzna nisi, bo pa vsekakor karma poskrbela zate. Ko bos stara, onemogla, se bos ti gravzala drugim, pa verjemi, da se tvoji otroci ne bodo zmenili zate. To kar ti kazes njim, to se oni ucijo dalje.

Tašča proda hišo in ima več kot dovolj denarja za dom. Vidva pa si kupite stanovanje, tako kot vsi ostali. Konec bo priskledništva.

Si pa cisto navadna egoistka v prvi vrsti. Ja boga, novo kuhinjo in ploscice sta kupila, to pa to. In ti si ze kar lastis hiso. Bi te dvakrat v rit nabasala. Drugega tako nisi vredna.

Odločena, 17.07.2021 ob 08:32

Večina tu mi je dala moč, da bom zmogla naprej. Najrajši bi, da bi mož potegnil z mano in bi staro lepo porinila v bolnišnično oskrbo ali pa v dom za stare. S taščo nikoli nisem bila v takih odnosih, da bi sedaj morala skrbeti še za njo. Mož skrbi kolikor more poleg službe in dela doma. Meni se pa stara gravža in bi najrajši videla, da bi jo nekam odpeljali.

Ko sva se z možem preselila k njemu domov, sem pričakovala da se nam bo ona kmalu umaknila, ne pa da bo še toliko živela in nam uničevala življenje. Res je, da sta hišo kopletno sezidala in popolnoma uredila umrli tast in tašča, vendar sva z možem kupila novo kuhinjo in zamenjala ploščice v kopalnici, zato jaz iz te hiše ne grem. Pa saj tudi nimam kam.

Sram te bilo, kake grde govoris. Cak, da tebe karma poslata. Da sem jaz tvoj moz, bi te ze davno nagnala. Pffuujjj

nisi dolžna,je pa moralno sprejemljivo,sama boš nekoč na istem

nisi tako kot tudi za moza nisi.

joj ženske kdaj boste nehale biti suhnje moškim

Reala povprečne slovenske družine je ta, da ko en starostnik obnemore, se bajta ne bo prodala, ker bi s tem ogrozili drugega starostnika + celo družino v mansardi.

Drug starostnik ponavadi itak ni sposoben kaj dosti pomagat pri negi, večina pade na snaho/hčer in otroke, sin/mož pa lepo v službi vedri in nadure štanca. Moževa plača je ponavadi višja.

Vi predlagate, da žena, ki je po možnosti na minimalcu, hodi še naprej v službo, mož z 2x njene plače pa zapust trg dela in neguje mater.

Po drugi strani pa, če bi ljudje imeli otroke pri 20ih in ne pri 35+, bi za tole babico sedaj skrbela 50-60 letni otroci + 30+40 letni vnuki + 10-20 letni pravnuku. Takšna množica ljudi pa bi te že morala preživet eno babico.

Na razpolago imas zavode za osebno asistenco pa lp

Za taščo je dolzan skrbeti njen mož. Tvoj tast. Seveda tudi s pomočjo njenih otrok. Ti bi seveda lahko, če bi sama to hotela in čutila do nje. Dom, ce jo daste tja, naj plačuje njen mož.

Tašča je vdova. Moža nima. Ima pa sina. Kateri sin pa previja mater?

Naša 90 letna soseda je imela 6 sinov in najmlajša je hčer. Ko sem jo vprašala enkrat zakaj toliko otrok je rekla, da najstarejši sin poskrbi za grunt, najmlajša hči pa mora poskrbet za mater. Ponavadi so najmlajše hčerke ostale neporočene in skrbele za bratove otroke in kasneje za ostarele sorodnike, ki so bili pri hiši.

Kam bo pa šla, če pa živi v taščini hiši ?

Saj si si odgovorila! Kaj torej sprašuješ? Otroci-torej tvoj partner, ne ti! Vse je stvar dogovora! Jaz sem poskrbela za svojo tAščo, ker je bil tak dogovor-stvar dogovora! 3 leta nege, vendar je penzijo prepustila v Celoti meni, pa še pol hiše-v dom ni želela. Je pa razlika, imela sem ČUDOVITO TAŠČO, KI JE BILA VREDNA VSAKE PLENICE IN NEGOVANJA-TAKIH NI VEČ VELIKO…

ooooooohhh, aaahhh, vi v njeni hiši? a rihtat bi jo naj hodili drugi?? – kaj pa če jo le daste v dom in vsi ki so njeni potomci plačate dom koko dolgo še bo??? ah ja potem pa bo mogoče treba deliti zapuščnino po njej – to pa vas bo spet motilo, kanjeda??? in ja – naj usoda morda vam tega ne nameni, ker takrat boste kaj spoznali, a žal bo prepozno… poti nazaj več ni!! Upam da nimate sina, ki bo ostal živeti pri vas in bo “snaha” imela enake čute do vas ….

A njene streha nad tvojo glavo je pa ok

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close