Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sem dolžna skrbeti za taščo?

Sem dolžna skrbeti za taščo?

Sem v moralni dilemi! Ne vem, naj naredim po svojem prepričanju ali po tem kaj se od mene pričakuje.

Z družino smo si ustvarili dom v taščini hiši, kjer imamo svoje stanovanje. Funkcionirali smo bolj v smislu, manj se vidimo rajši se imamo. Taščo je pred mesecem dni zadela možganska kap. Za dom nimamo denarja. Sedaj se od mene pričakuje, da bom skrbela za taščo, umivanje, previjanje, hranjenje, zdravniki,… Ona praktično ne more nič sama, še pri govoru jo težko kaj razumem. Imam svojo službo, za delo s tako težkim bolnikom nisem usposobljena, imam tri osnovnošolske otroke in velik vrt. Moje mnenje je, da v takem primeru v prvi vrsti dolžni poskrbeti partnerji, nato otroci in nazadnje vsi ostali. Meni se gravža, da bi brisala tujo rit in menjala plenice. Meni se zdi, da dejansko tega nisem dolžna nobenemu, razen otrokom.

Prej bi mislila. A ko si živela na tuj račun, je bilo pa luštno, ane?

Za taščo je dolžan poskrbeti tvoj mož. Če mu priskočiš na pomoč, lepo. Dogovorita se – bosta uspela zbrati za dom, če ne zmoreta sama, oz. v kakšni meri mu ti pomagaš, koliko jo uredi sam…

Odgovor na objavo uporabnika
šivina, 15.07.2021 ob 16:07

Prej bi mislila. A ko si živela na tuj račun, je bilo pa luštno, ane?

Kakšen tuj račun? Kvečjemu njen partner, pa tudi to verjetno ne. Halo. Sem prepričana, da si prvi v vrsti za rit v tujo bajto vseliti pa prvi odnesti v boljšo ponudbo.

@avtorica
– za previjanje in umivanje, če je tako slabotna, se lahko najame negovalke, ki pridejo 2-3x dnevno. Hrani, če se sama ne more naj njen partner (tvoj tast) prevzame levji delež. Kako perilo oprati pa kosilo skuhati boš že menda uspela, previjanje pa je res nekaj kar je prav, če se najame. Ni samo psihično težko – fizično je tudi.

Lp

Ali živi tašča sama, ali živi z možem?

Imam 7 letne izkušnje z nego nepokretnih na domu. V vsakem primeru nega stane.

Sama sem pristaš nege na domu, če je le mogoče. Najprej finance. Ima tašča pokojnino? Dobite dodatek za pomoč in postrežbo. Vsaka občina ima organizirano pomoč na domu, ki je subvencionirana. Država plača del negovalne opreme, tu sodelujte z zdravnikom.

Najbolj se obnese kombinacija “občinska” pomoč na domu (ne moreš izbirati ur), privatna pomoč, ki jo najameš (se lahko dogovarjaš za ure in lahko opravi več ur) ter delate tudi sami, lahko pomaga že otrok od 12 leta dalje. Pomoč otroka je, da malo posedi ob babici, ji kaj pove, tudi če ona ne more govoriti. Pomoč otroka je, da ji prinese vodo, kaj za jesti. Večji otrok, 15+, lahko počaka patronažo, poišče kakšno informacijo, pomaga pri prehranjevanju……. Od šolanih negovalcev se učiš prijemov. Bodite odprti za znanje, ki vam drugi ljudje posredujejo. Vztrajate, da vsi sorojenci sodelujejo.

Treba je prilagoditi hišo oz. stanovanje, da lahko zaupate drugim ključe. Da negovalne pripomočke zlo

Kako to vpliva na družino? Če je v domu, potem vidiš, kako je slabo poskrbljeno za nepokretne, saj je premalo kadra. Sledi slaba vest, otroci imajo slab zgled. Ljudje po smrti takega svojca travmirajo še leta. Če je doma, je to velika obveza, ampak tudi v dom je treba pogosto hoditi na obisk in sodelovati, če seveda si srčen človek.

Da negovalne pripomočke pripravite in zložite kar se da praktično.

Bolj neumnega odgovora pa še ne! Sram naj te bo!

Če je možno, naj bo nega doma, 15.07.2021 ob 16:34

Ali živi tašča sama, ali živi z možem?

Imam 7 letne izkušnje z nego nepokretnih na domu. V vsakem primeru nega stane.

Sama sem pristaš nege na domu, če je le mogoče. Najprej finance. Ima tašča pokojnino? Dobite dodatek za pomoč in postrežbo. Vsaka občina ima organizirano pomoč na domu, ki je subvencionirana. Država plača del negovalne opreme, tu sodelujte z zdravnikom.

Najbolj se obnese kombinacija “občinska” pomoč na domu (ne moreš izbirati ur), privatna pomoč, ki jo najameš (se lahko dogovarjaš za ure in lahko opravi več ur) ter delate tudi sami, lahko pomaga že otrok od 12 leta dalje. Pomoč otroka je, da malo posedi ob babici, ji kaj pove, tudi če ona ne more govoriti. Pomoč otroka je, da ji prinese vodo, kaj za jesti. Večji otrok, 15+, lahko počaka patronažo, poišče kakšno informacijo, pomaga pri prehranjevanju……. Od šolanih negovalcev se učiš prijemov. Bodite odprti za znanje, ki vam drugi ljudje posredujejo. Vztrajate, da vsi sorojenci sodelujejo.

Treba je prilagoditi hišo oz. stanovanje, da lahko zaupate drugim ključe. Da negovalne pripomočke zlo

Kako to vpliva na družino? Če je v domu, potem vidiš, kako je slabo poskrbljeno za nepokretne, saj je premalo kadra. Sledi slaba vest, otroci imajo slab zgled. Ljudje po smrti takega svojca travmirajo še leta. Če je doma, je to velika obveza, ampak tudi v dom je treba pogosto hoditi na obisk in sodelovati, če seveda si srčen človek.

Bravo! To je pravi odgovor, to je prava pomoč!

Jaz ti priporocam da najames nego na domu. Pomagas s perilom in kuho, tudi morda hranjenjem, ostalo pa prepustis negovalcem. Tudi ti imas druzino, sluzbo in obveznosti in nebi bilo fer, da bi to vse trpelo zaradi tasce, ki jo je žal doletela bolezen. Upam da bo hitro dobro in vsi vse skupaj dobro speljete 🙂

Ce tasca nima za dom, naj proda hiso in si z denarjem od prodaje placa dom in vso nego, ki jo potrebuje.

Zakaj se ti obremenjujes s tem, da bi tasci brisala rit?

Ona ima svoje lastno premozenje in za kaj drugega naj bi ga porabila kot za svoje dobro?!

Nič ji nisi dolžna in dam ti popolnoma prav, da nočeš sprejeti take obveznosti.

Tako ti bom rekla, ne pust se da te prepričajo, če ne čutiš, da bi morala ali, da bi to sploh lahko delala. Na koncu te bo sam jeza in se boš še z možom  kregala.

bodi pametna in ne popusti pritiskom. Imaš čisto prav, v prvi vrsti je za ženo dolžan skrbeti mož. Gotovo imata dohodke, da lahko najameta tudi plačano pomoč, oskrbovalka iz občine je zaradi sofinanciranja občine precej poceni. Potem so na vrsti otroci in tukaj se obveza v glavnem konča. glede na to, da sta oba zaposlena, tudi ne verjamem, da ne bi zbrali denarja za dom, saj vam ni bilo treba graditi, če ste se vselili v zgornji štuk. Na ta račun bi morala imeti z možem vsaj enih 50.000 evrov prišparanih. Ti se samo lepo potuhni, ne ukvarjaj s tem, po možnosti vzemi kakšne nadure v službi, otroke vozi po dejavnostih, da boš čim manj doma.

Moja tašča tudi najbrž ne bo imela za dom. To pa izključno zato, ker je njenemu preljubemu bratu vse dala, četudi ji ne bi bilo treba in četudi brat živi materialno boljše od nje. Šenkala mu je pol hiše, kar tako na lepe oči. Pokasiral je celo hišo.  Ostalo, denar in vse je šlo pa na pol…..

Jo je pač čustveno pretental. Sedaj je že več kot 20 let od tega in ji je žal, ampak tako pač je nespametno se pustila obrniti naokrog.

Spodobilo bi se, da skrbis za tasco. A se ti ne zdi?

Roxi, 16.07.2021 ob 09:39

Spodobilo bi se, da skrbis za tasco. A se ti ne zdi?

Odvisno iz katerega konca gledaš. Glede na to da z možem živita pri njih, bi bilo prav da oba tudi prevzameta to. Poudarjam oba. V primeru, da od nje pričakujejo da bo ona za vse poskrbela, možu pa življenje teče dalje kot da se ni nič zgodilo, pa je zelo podlo iz moževe strani.

excell159, 16.07.2021 ob 10:19

Odvisno iz katerega konca gledaš. Glede na to da z možem živita pri njih, bi bilo prav da oba tudi prevzameta to. Poudarjam oba. V primeru, da od nje pričakujejo da bo ona za vse poskrbela, možu pa življenje teče dalje kot da se ni nič zgodilo, pa je zelo podlo iz moževe strani.

oh ne prav bi bilo, da mož od tašče prevzame skrb, saj ji je obljubil v dobrem in slabem. Naslednji je na vrsti sinko, ki se itak ni mogel odlepiti od mamine kikle in je ostal doma. torej se njima spodobi, če se že kaj spodobi.

:)))

Avtorica teme, samo da ne boš res taka trapa, da boš nasedla, ko ti bodo tast, mož in morda še kakšne svakinje dopovedovali, kaj vse se od tebe pričakuje in spodobi.

Tašča bo prodala hišo in šla v dom ter s tem denarjem pokrivala razliko v domu. Sicer je dolžan sin ali sorodnik v 1.kolenu doplačati za dom. Če ostane doma, bo treba zanjo poskrbeti.

Saj je hiša taščina kajne? To pomeni, da vidva z možem skrbita zanjo s pomočjo negovalk,ali pa jo dasta v dom in doplačujeta. V kolikor ne pride v poštev ne eno, ne drugo pa preostane edino prodaja njene hiše in v tem primeru bi se vidva z možem in družino morala izseliti, ter s kupnino poplačevati taščino oskrbo v domu. Menda si ne mislite, da bo reva kar prepuščena sama sebi brez nege in oskrbe medtem, ko vi z družino koristite njeno hišo???

Viktorijavi, 16.07.2021 ob 13:42

Saj je hiša taščina kajne? To pomeni, da vidva z možem skrbita zanjo s pomočjo negovalk,ali pa jo dasta v dom in doplačujeta. V kolikor ne pride v poštev ne eno, ne drugo pa preostane edino prodaja njene hiše in v tem primeru bi se vidva z možem in družino morala izseliti, ter s kupnino poplačevati taščino oskrbo v domu. Menda si ne mislite, da bo reva kar prepuščena sama sebi brez nege in oskrbe medtem, ko vi z družino koristite njeno hišo???

Točno tako. Tašča je lastnica tako velike nepremičnine, da imata v njej dom dve družini, pa da ne bi imela za dostojno starost?

Zgoraj je pa kup koristnih napotkov, kako se organizirati.

Avtorica, mogoče se ne čutiš ničesar dolžna tašči, si pa dolžna pomagati in podpirati svojega moža pri njegovi skrbi za starše.

To nisi dolzna skrbeti zanjo.

Nega druzinskega clana je tezko breme za vso druzino kup odrekanja in prilagoditev… ? Smo imeli prababico na postelji doma in se dementno…vsak odhod od doma je bilo treba splanerati kdo bo sel in kdaj… Tako da usedite se skupaj usi za mizo…predvidevam da ima tvoj se kalega sorojenca in polozite karte na mizo kdo je pripravljen se prilagajat in v kaksnih razmerah…tukaj se odpoves dopustu oz prilagajas prilagajas si izlete… Ni enostavno

Odločena, 15.07.2021 ob 15:58

Sem v moralni dilemi! Ne vem, naj naredim po svojem prepričanju ali po tem kaj se od mene pričakuje.

Z družino smo si ustvarili dom v taščini hiši, kjer imamo svoje stanovanje. Funkcionirali smo bolj v smislu, manj se vidimo rajši se imamo. Taščo je pred mesecem dni zadela možganska kap. Za dom nimamo denarja. Sedaj se od mene pričakuje, da bom skrbela za taščo, umivanje, previjanje, hranjenje, zdravniki,… Ona praktično ne more nič sama, še pri govoru jo težko kaj razumem. Imam svojo službo, za delo s tako težkim bolnikom nisem usposobljena, imam tri osnovnošolske otroke in velik vrt. Moje mnenje je, da v takem primeru v prvi vrsti dolžni poskrbeti partnerji, nato otroci in nazadnje vsi ostali. Meni se gravža, da bi brisala tujo rit in menjala plenice. Meni se zdi, da dejansko tega nisem dolžna nobenemu, razen otrokom.

Samo moje mnenje…. niste dolzna skrbeti zanjo. Dolzan je njen moz in vas moz… naj so bili do sedaj kakrsni koli kodnosi med vama… je mozeva mama in odstopila vama je del hise katero je ustvarila s svojim mozem. A ne bi imeli slabe vesti ce ne bi pomagali ji? Saj ne pravim da mora bit vse na vasih plecih… je pa lepo ce se aktivirate v skrbi za njo. In vam samim bo lazje ko boste sprejeli to

Glede na to, da živite pri tašči, prodajte njeno!!! nepremičnino in boste tako prišli do financ za njeno oskrbo. Vi pa se znajdite po svoje…

Saj to tudi od tašče pričakujete, nehvaležnica!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close