Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Še komu avtodom ni všeč?

Še komu avtodom ni všeč?

se popolnoma strinjam
vse je odvisno od tega kakšen dopust si želiš

najboljšo rešitev imajo moji prijatli
vsako leto mi povedo kolko so prišparali ker ne gredo na dopust
to se najbolj splača

Povsem iz firbčnosti me zanima znamka in model tega oldtimerskega avtodoma 🙂 lp

Odgovor na Mihovo pisanje:
Zagotovo bi ti več kot polovica avtodomarjev zagotovila, da avtodoma nimajo zato, ker se splača in ker je to finančno upravičeno. Finančna računica največkrat z avtodomarstvom nima opraviti, čeprav so avtodomarji večinoma varčni pri odločanju kam in kako. Avtodomarstvo je način življenja oziroma vsaj način preživljanja prostega časa. Kot nekdo ne kupi BMW-ja ker se mu to splača, to je pač stil ki ga fura, in je zato pripravljen pač toliko plačati. Če se nekdo odloča za avtodom samo iz finačnih razlogov je to nesmiselno. Kot so v tejle temi napisali že drugi: avtodom ti omogoča svobodo, vsak vikend si drugje, a vendarle na svojem.

Ko gledam svoje starše bi bila to za njih ogromna prednost, tudi meni bo verjetno nekoč to veliko pomenilo. Dokler pa tega ne potrebujem pa tudi ob neupoštevanju finančne plati vidim pri uporabi avtodoma približno toliko plusov kot minusov v primerjavi s potovanjem z osebnim avtomobilom. Namesto seznama diskretnih prostorov za brezplačno parkiranje, kot jih po potopisih sodeč imate avtodomarji vedno na zalogi, imamo pri sebi ali na GPSu naslove motelov in poceni pensionov, v dobi interneta pa še to ni potrebno. In ko imaš dovolj ali pa ti je zelo všeč pač v bližini najdeš ugodno možnost za spat, kar v Evropi nikoli ni prav daleč. Za razliko v stroških avtodoma (izguba vrednosti, vzdrževanje) pa si raje vsako leto privoščimo še kakšno medcelinsko potovanje.

Vidim, da je tovrstno mnenje med avtodomarji zelo razširjeno, a mislim da je tudi zelo neresnično. Svobodno potepanje ni pogojeno s tem, s čim se premikaš, avtodom ti je pri tem ravno tolikokrat v napoto kot v pomoč. Na zelo podoben način se da potovati tudi s prikolico, avto+šotor, avto+moteli/pensioni(štopanje ali potovanje z vlakom/avtobusom bom tokrat izpustil), vsak od teh načinov ima svoje prednosti in slabosti. Potovanje z avtodomom je od vseh teh načinov daleč najdražje, kar ob omejenih prihodkih pač pomeni, da si lahko brez avtodoma privoščiš več (potovanj, daljša potovanja, več luksuza ali aktivnosti, npr. zabaviščnih parkov za otroke).

ko boš spal par metrov od plaže v Cannesu, ko boš lahko imel kosilo v avtu na plaži v Nici, ko se boš ustavil kjer ti zapaše in v avtu prespal, ko boš… 🙂 Avtodom je tako kot že neštetokrat povedano za mobilne ljudi, ki se ne bojijo novih zadev. Ustaviš se kjer se lahko, kot prej povedano, ne potrebuješ nikakršnih predhodnih rezervacij(mogoče edino v zelo obljudenih kempih v velemestih, pa še tam se vedno najde kakšen frej plac), skuhaš si kadar ti paše kar ti paše, imaš zavetje pred dežjem, vsak član družine se lahko umakne v svojo “sobico”, ko to hoče. Danes si lahko v Ljubljani, jutri v Benetkah, čez dva dni že nekje na tretjem. Potuješ svobodno!

Edini pravi in realni strošek je v prvi fazi nakup avtodoma (cena rabljenega je primerljiva s solidnim “potovalnim” avtom) in pa bencin. Hrana je zastonj; v IT so makaroni, tune in take zadeve praktično zastonj, spiš 99% zastonj, edino v velikih mestih je pametno iti v kemp, da imaš nek določen komfort in varnost bivanja.

Avto ti te svobode ne daje. Ne moreš prespati kar nekje na poti od točke A do točke B, če ti ne paše več voziti, za kuhanje so potrebne priprave, da o spanju ne govorimo. Tudi stroški so pomojem višji pri potovanju samo z avtom, kot pa z avtodomom.
Kot prej omenjeno, pri avtodomu imaš zastonj prenočišče, skoraj zastonj hrano, edini velik strošek je bencin in pa višje tarife pri avtocestah, trajektih itd.
Z avtom imaš prav tako strošek bencina (nekoliko nižji), spanje po hostlih, penzionih itd. tudi ni tako poceni za 4člansko familijo, hrana je sicer cenovno enaka, razlika je le v komfortu hranjenja.

So pa take razprave vedno neskončne, ker imamo na eni strani nekoga, ki že celo življenje potuje na en način in drugega, ki potuje na drug način. Iz mojega zornega kota je avtodom ena perfektna zadeva, ki se jo splača kupiti, jo čimbolje izkoristiti za ogledovanje tega sveta.
lp

in gledajo naravo skozi okno svoje “hiške”, v njej jejo svojo domačo hrano in spijo v svojih posteljah :)))

malo za hec, drugače imaš prav, da so take razprave lahko neskončne, saj če (ko?) bom jaz investiral 30.000 – 40.000€ v nek izdelek, se bom tudi prepričeval, da je to edino pravilno. Sem bil že nekajkrat tik pred tem…

in gledajo naravo skozi okno svoje “hiške”, v njej jejo svojo domačo hrano in spijo v svojih posteljah :)))

malo za hec, drugače imaš prav, da so take razprave lahko neskončne, saj če (ko?) bom jaz investiral 30.000 – 40.000€ v nek izdelek, se bom tudi prepričeval, da je to edino pravilno. Sem bil že nekajkrat tik pred tem…[/quote]

S familijo z majhnimi otroki je malo nerodno potovati po sumljivejših državah s šotorom, se ti ne zdi? Poleg tega je potovanje s šotorom nemobilno in za družine povsem neprimerno, realno bi bilo edino z odraslimi otroci. Zelo zanimivo bi bilo videti tudi šotorjenje v skandinaviji, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, ko veter piha, dež pada itd. Z avtodomom teh težav nimaš, ker imaš vsaj minimalen komfort. 🙂

Sicer pa si krepko preteral v ceni. Naš je bil star 5let, ko smo ga nabavili, pripeljan iz Nemčije, 1.9mašina, 6m dolžina, lepo ohranjen; cena all in all s prevozom, davki in ostalo solato = cca.20k€. Pa računaš, da prodaš še prejšnjega za cca. 5k€ pa si na 15k€. To je pa ravno toliko kot ena dobra nova prikolica.

?? Meni osebno se zdi bolj varno v sumljivejših državah spati v šotoru v kampu kot v avtodomu ob cesti. Čeprav – katere sumljivejše države pa sploh imaš v mislih? ej pa meni osebno šotor le izhod v sili, večina spanja se opravi v poceni motelih, hotelih ali penzionih za 30-40,50€ na sobo. In zakaj je neprimerno za družine z malimi otroki? Moja sta npr. stara 2 in 5 let, pa res ne vidim ovire.

V Skandinaviji sem bil že pred 10-imi leti s šotorom pa se ne spomnim nobenih problemov z vremenom, verjetno sva imela srečo. Je pa Skandinavija zaradi svoje možnost prostega kampiranja, sprejemljive klime in drugače relativne draginje za avtodome vsekakor sanjska dežela, v tem pa se s tabo absolutno strinjam,

Kaj pa si dobil 5 let starega za 20k€, to bi pa še mene mogoče zanimalo?

Lp,M

Vsak berač svojo malho hvali :-). Tudi jaz sem v skoraj tridesetih letih potepanj z Mihovimi in tudi številnimi drugimi argumenti kljuboval nakupu avtodoma (avtodom naj bi prišel v hišo po odhodu v penzijo, pa naju je na srečo pamet srečala hkrati z Abrahamom). No, potepanja smo začeli najprej s šotorom, potem po Evropi s počitniško prikolico in po drugih celinah na način javni prevozi ali avto in moteli, izkušenj takšnih in drugačnih ničkoliko. A če primerjam samo potepanje po Avstraliji z avtom/moteli in čez par let z avtodomom, je avtodom omogočal dosti večjo svobodo, res tisti pravi popotniški užitek, ko ti ni treba skrbeti kje boš prespal in koliko časa boš kje ostal. Vse kar želim poudariti je, da je avtodomarstvo način življenja in preživljanja prostega časa in da to ni zate, dokler najdeš finančne argumente proti. Ko pa lahko pozabiš, koliko si investiral (pa investicija res ni nujno tako zelo visoka) in si kljub avtodomu privoščiš še potovanja na druge celine, če te vleče, čez vikende in praznične počitnice pa uživaš po avtodomarsko, je to to. Avtodom imamo manj kot leto, pa smo v njem prespali že več kot 80 krat. In vsi moji argumenti proti so kar izpuhteli.

No ja, v Maroku šotorjenje ne pride v poštev.. Kot prvo zaradi neurejenih povezav med mesti, kot drugo, ker si kot tujec tam svetsko čudo in ti ne dajo miru niti ko jim dopoveduješ, da si utrujen in bi se rad spočil. Tudi v Turčiji recimo je skoraj nemogoče popotovati s šotorom.. v umazaniji na bencinskih črpalkah že ne grem postavljati šotora.. Pa da ne bi kdo dobil občutka, da se šotoru izogibamo samo zaradi razvajenosti; smo šli tudi večkrat na ryanair variante tako s šotorom kot rent-a-car+hotelčki… Je pa avtodom stil življenja, ki ga nekdo, ki se je praktično rodil v njem podeduje, hočeš nočeš. Meni je to čisto všeč. 🙂

Glede avtodoma pa; našega smo kupili 2005, star je bil 5 let, malo čez 130k km, lepo ohranjen za 15k€. Na spodnjem linku je identičen, le eno leto novejši in s precej manj kilometri. Mogoče je pa še za omeniti, da ima naš majhno lepotno, a ne funkcionalno napako. Na eni strani ima pikice od toče. Ker je aluminijasta školjka se je od ene toče vse poznalo. Kot prej povedano, pa te pikice ne vplivajo na funkcionalnost, niti ni nikjer pleh razpokan zaradi tega. Je pač zaradi tega unikaten. 🙂

http://bit.ly/yUGBAM

P.S. Prej ni nobeden omenjal smučarije.. Za en teden apartmaja za 4 osebe dobiš praktično že 5dnevne sm. karte za celo familijo. 🙂

Čudno da noben ne omenja stroškov bencina.

Zakaj jaz ne bi imela avtodoma ali prikole? Zato ker me Ryanair do Španije stane manj kot če si peljem prikolo na Hrvaško.

Tega pa ne razumem. Protinihajna sklopka bi naj izničila učinke vetra???? Hja, to pa je “močna” trditev … Če je veter premočan, je premočan in konec. Sklopka taka ali drugačna… Nobena sklopka ti ne obdrži prikolice na kolesih.

Če je veter premočan je premočan in konec, se vsi strinjamo.
Če je kdo že vozil prikolico ve, kaj je to bočni veter.
Ga tisti v avtodomu še niso občutili??
Pri prehitevanju avtobusa ali kamiona te sila vetra potegne proti avtobusu oz. kamionu in se je tega najlažje izogniti s tem, da vozim čim bolj stran in čim hitreje. Ko si mimo npr na mostu pa še dodatno čutiš pravi veter in temu se izognemo z protinihajno sklopko. Le ta izniči tudi vzdolžne nihaje na slabi cesti.
Sicer pa poglejte na internetu:
http://www.al-ko.de/anhaengerkomponenten-news-presse-4923.htm
Prodajajo tudi elektronske sisteme tipa ESP, ki samodejno zavirajo kolesa na prikolici kadar je potrebno.

V Nedelu je bil včeraj članek, da je najbolj udobno potovanje z avtodomom, je že kdo poskusil potovati s prikolico in avtom?

Lepe poti želi ABS

Z avtom in prikolico ter dvema otrokoma smo prepotovali velik del Evrope, nič nimam pripomniti, bilo je lepo, brez težav in neprijetnosti. A z avtodomom je udobneje in lażje. Pravkar sem se vrnil s potovanja nizkocenovno letalo – avto – hostli po Isandiji, pa se mi je zelo kolcalo po avtodomu.

Potepušnik,

lahko malo več poveš o tem popotovanju po Islandiji. Si letel iz Zagreba? Koliko dni ste bili? Ste rezervirali hostle v naprej? Avto ste rezervirali na netu že prej?

Kje vam je bilo najbolj všeč?

Hvala.

Se opravičujem za pozen odgovor, kolcanje po avtodomu …

Na Islandijo smo leteli z Easyjetom Ljubljana-London, nato Icelandexpressom do Reykjavika, nazaj z Germanwings Reykjavik-Bonn-Celovec, vse skupaj 450 €. Tam smo rentali 4wd za 8 dni (900 €, Budget), spali po hostlih (50 – 80 € soba za dve osebi z zajtrkom). Vse smo vnaprej rezervirali po internetu. Ker imajo malo prenočitvenih zmogljivosti (razen v dveh največjih mestih), je to zelo priporočljivo, mesec dni pred odhodom je bilo na najbolj turističnem delu (jezero Myvatn) nemogoče dobiti prosto sobo. Priporočam kar pisanje mejlov v razne ‘guesthouse’, povsod je zelo čisto, ljudje prijazni. Le pripravljen moraš biti, da je vsakih pet minut drugačno vreme, pelerina je nujna oprema, pa dobra volja seveda. In potem je vsak dan sonce, če ne drugače, zjutraj in zvečer.

Bolje pa bi bilo par dni več za ‘ring road’, a kaj, ko smo bili na neki konferenci, ki nam je pobrala še nekaj dni. Islandija v juniju je čudovita, vse, kar more cveti, dneva kar ni konec, le par dni nam je manjkalo. Težko je reči, kaj nam je bilo najbolj všeč, meni osebno neskončne planjave modro cvetočih lupinusov, čudovita svetloba, kot nalašč za fotografiranje, kruta neizprosnost narave, ki jo takoj začutiš, od človeško ustvarjenih zadev pa neskončno ljubke male cerkvice. Pa ‘hot pooli’, kopanja v termalni vodi (v Blue Lagoon nismo bili, predrago in preturistično, pač pa drugje, v knjigarni v Reykjaviku se kupi knjiga Iceland Hoot Pools ali kaj takega). Aja, in urejenost. Sistematičnost turistične ponudbe, table z razlagami okolice čisto povsod, povsod enake, skratka, turist se z lahkoto znajde. In nima občutka da je del turistične črede. Privlačno je tudi to, da (praviloma) ni vstopnin, celo za pomembne in zelo urejene znamenitosti ne. Islandijo priporočam, a za minimalno deset dni, dva tedna ali dan več pa bo dovolj.

Stara tema , pa da jo obudim.

OSebno sem včasih kampiral z šotorom, familija pa to. Postavljaš šotor 2 uri in ostale stvari , … Pa da bi to počel vsak dan in se selil ne hvala. Pa smo ostali po več dni v istem kampu. Pred tremi leti kupil čist za foro staro 30 let prikolico Adrio 310. Majhna a mobilna, skoraj ne ves da jo vozis. Pripeljes v kamp , 10 minut in že piješ pivce in kavo:) Ok nekaj manevriranja spoh na začetku, s časoma pa se jo navadiš. Preživeli 3 leta z njo marsikaj, jadran do Črne gore, pol Italije ,Firence,… Letos pa so padle južna francija, Španija in pol Portugalska ( 20 dnveni trip ). ps , nobenih problemov z vetrom v južni franciji, kot je nekdo pisal zgoraj:) … Naredili 6000km in moram reči da je bilo čudovito , sicer zapravili 3000eur , kar tudi ni malo, samo smo videli ogromno in to 5 oseb:)

1000eur bencin , skoraj 1000 eur kampi ( najdražji je bil ob atlantski obali v franciji 180EUR za dva dni, pač vodni park in otroci so mi bili hvaležni ) …

Sedaj pa smo v nakupu avtodoma. Pač uživamo v robinzonskih počitnicah , pa tudi ceneje nas bo prišlo popotovanje po evropi, saj PZAji so zelo ugodni. Zelo pomemben dejavnik pa je tudi da je avtodom dolg nekje 5,5m ali manj, ker ga lahko parkiraš na običajno parkirno mesto tudi v mestih… Kar s prikolico nismo mogli in smo bili primorani parkirati v kampih in potem ogledovati zanimivosti.

ps, s prikolico smo prav tako prespali na divje v španiji , pa franciji na bencinski na avtocesti, pa italiji, tako da se da švercat. Kerr nismo imeli wcja v prikolici pa na bencinsko se osvežit.

To je to. Vsaka varianta ima svoje pluse in minuse, če ne bi bil nakup avtodoma tako drag , bi se odločil zanj že takoj. Trenutno jih na veliko uvažajo iz tujine, starejše po dokaj ugodnih cenah.

LP,Sandi
http://www.taskmedia.si

imam avtodom že menda 5 let in ko tukaj berem določene pripombe mi gre malo na smeh
kot da vsi ki imamo avtodome imamo neomejeno denarja-hiihihih
joj
avtodom se da danes dobit za 5000-10000€ že tudi zelo uporaben in če ga znaš pametno uporabit ti lahko naredi več lepih trenutkov za malo denarja kot bilokatera druga turistična destinacija
je pa res da vsi niso rojeni da bi preprosto živeli in pač hočejo nekaj kar doma nimajo na dopustu in za take vsekakor avtodom ni

Saj ne gre za to za koliko ga lahko kupiš. toda če se odločiš, vsaj mi smo se tako da ga bomo imeli res za dolgo obdobje, potem je nakup novega najboljša odločitev. Seveda če g. Mramor to dopušča.
Toda ker je to visoka postavka, manjše stanovanje, moraš biti 100% prepričan da je to kar si želiš in boš v tem užival.
Pri rabljenem pa je kot pri avtomobilu, lahko kupiš dobro lahko pa tudi zelo slabo. Če odpove tisto kar lahko sam popraviš je ok, toda večja okvara pa zna bit boleča. Predvsem mislim na osnovni del z motorjem in ostalim.

https://www.youtube….
še ena oblika, da avto spremeniš v avtodom

——————————————————————————–

Moderator:
G. Iztok… za reklamiranje se spodobi najprej dogovorit ali vsaj vprašat, se vam ne zdi?

Sicer pa firmo večina pozna in se ne bi bilo treba takole gverilsko pojavljati…

z zanimanjem sem prebral argumente za in proti AD. No, mi smo kupili rabljenega za 10.000 eur. Ker ne vemo, če bo AD sploh za nas, nismo šli v večjo investicijo. Poročam čez 1 leto kako nam gre. Iščem vse žive info v zvezi z AD in potovanji, presenečeno ugotavljam, da se da velikokrat prespati brezplačno, na kar sploh nisem računal. Kul, vedno bolj mi je všeč, predvsem se veselim smučanja v Dolomitih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close