Se kdo vozi pozimi z letnimi gumami, je res taka razlika?
2x te je zasukalo, ker si kadil med vožnjo
[/quote]
Ne ne, v oldiju načeloma tako ali tako ne kadim, v zimskih razmerah z letnimi gumami pa niti pod razno. Enkrat me je luknja na cestišču presenetila in bi skoraj priletel v eno staro bajto v Hlebcah, drugič pa sem skoraj pristal v jarku ob cesti, ko sem zavijal iz glavne ceste “pod gorami” v takrat domačo vas Leše. Je bilo dovolj centimeter snega, že tako ali tako blazno drseč asfalt tudi v suhem, pa rahel nagib terena. Za zadnji pogon, lahko rit in vozilo z neprimerno obutvijo zadosten razlog. Bmw e30 ali serija 3, delana od 82-94. Super avtek za vozit, to bi morali na Vranskem imet za začetnike.
Sploh ne, to je mit. Zadnji pogod je za moje pojme na slabšem le zato, ker ko enkrat ne gre več naprej, moraš nazaj v dolino. Pri sprednjem pogonu je pa prednost ta, da lahko vozilo zasučeš in se boriš v rikverc, saj tako mašina pritiska na pogonski par koles in je večja možnost priti na vrh. Tudi fičkote so hvalili, kako fajn je šel v sneg, fizika pač. Pri omenjenem modelu bmwja, katere sem imel 3 oziroma imam enega še vedno, sem dva vozil tudi pozimi. Ker sem bil doma v “rovtah”, sem kljub novim gumam moral avto za v sneg obtežiti nad zadnjo premo, ker se sicer tudi z dobrimi gumami nisem nikamor mogel odpeljat…ampak, avti so imeli le dobro tono teže (1080 se mi zdi), pa porazdelitev v razmerju 60:40, za po Ljubljani bi verjetno tudi brez obtežitve nekak šlo, v hribih pa nimaš kaj počet. Že en modernejši model je bil občutno bolje razporejen za v sneg, danes pa avta z zadnim pogonom v razredu malih limuzin pomoje pod 1500kg sploh nimaš.
Jaz že 10 let vozim samo z letnimi gumami. Izstopil sem iz črednega nagona lobotomirane množice mediokritetov, ki vsako jesen in pomlad ritualno stoji v vrsti pri vulkanizerju za obredno striženje.
Za tiste tri snežinkice in popeskane ali posloljene ter splužene ceste so letne gume več kot dovolj. Ne mislim samo na mestno ljubljansko vožnjo. Z letnimi gumami sem opravil preko 100 voženj po notranski in rovtarski regiji, ki veljata za zasneženi. Čisto normalno sem sledil prometnemu toku in nisem predstavljal nobene nevarnosti.
Zimske gume so v Sloveniji davek na norost in indoktrinacijo. Priporočam jih samo hribovcem in Gorenjcem.
Narod je resnično nor kot so ljubljanske damice, ki celo zimo, pomlad in jesen vozijo z zimskimi gumami. Tako se počutijo bolj varne.
Nesreče, zastoje in zdrse na snegu pa vedno povzročijo nespretni vozniki z ZIMSKIMI gumami.
V razmislek in poduk.
Forum je zaprt za komentiranje.