Se kdo vozi pozimi z letnimi gumami, je res taka razlika?
Zakaj izzivate usodo Božjo? Ni čudno, da je vedno manj ljudi v cerkvah, če vsi na cestah pomrete. Gospod župnik ima 4 komplete gum in platišč, za vsak letni čas enega, mehaniki so vedno pripravljeni nanj in mu v dveh minutah dvignejo avto in zamenjajo komplet, da lahko čimprej odpelje naprej. Ko pomaga pri sosednjih župnijah šteje vsaka sekunda. Samo prava guma mu lahko zagotovi idealen oprijem pri dinamični vožnji skozi vaške ovinke, mora pa na dober oprijem pnevmatik zelo paziti, ker ima pa že 4 leta star avto, ki nima vseh najnovejših varnostnih naprav. Saj farani zbiramo prispevke, da bo tudi avto čimprej zamenjal, ampak do takrat je potrebno poskrbeti za varnost, da se kaj hudega ne zgodi, to bi bila prevelika izguba.
A ti pa prodajaš gume ali kaj se “buniš”?Imam zimske gume gor za katero sem plačal čez 200 eur /kos. Avto imam star 10 let in sem kupil novega.Čez čas ko sem postal malo bolj zrel in racionalen sem spremenil mišljenje glede avtomobilov.Sedaj vlagam denar drugam in iz leta v leto skušam obnašati bolj racionalno ne glede na dohodke.Avtomobilska industrija nateguje ljudi 100 na uro,ampak dokler bo dovolj bebcev da jim je avto vse bo dobro za njih.Za teh 70 eur grem raje na 2 masaži kot pa da jih vržem v menjavo gum.
[/quote]
OMG, kol’k moraš bit’ pa ti grda, če moraš za masažo plačevat!
Napačno mišljenje
Prava zimska pnevmatika ima poleg oznake M+S (mud&snow – sneg&blato) zraven še simbol snežinke.
Če ima samo oznako M+S je v bistvu to celoletna pnevmatika, , ki zadostuje našim zakonom za pozimi. Narejena je iz zmesi, ki je z zmerno vožnjo uporabna tako poleti in pozimi v ne preveč ekstremnih pogojih, predvsem v nižinah, mestih….
Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah.
Vsekakor pa drži, da pravo zimsko pnevmatiko s simbolom snežinke z vožnjo v poletnem času uničiš vse lastnosti zimske pnevmatike in je potem v snežnih razmerah praktično neuporabna.
Pri taki dimenziji pnevmatik ne voziš ravno poceni avta. Si pa očitno tipičen balkanček: vse zagonil za čim dražji in večji pleh, da se te opazi na cesti, zdaj pa ves bankrotiran pri gumah šparaš in prodajaš neko blesavo filozofijo.
[/quote]
Obstajajo tudi rabljene zverine za par jurjev. Zakaj je to lahko čisto smotrn nakup? Recimo terenec ima sicer večjo porabo, je pa narejen bolj trpežno in zato zdrži več kilometrov in več let.
Letne gume odpovedo že, ko je cesta šele mokra od snega, ko sploh še ni poledice in tudi temperatura cestišča še ni pod nulo. Če avta ne potrebuješ nujno vsak dan, ampak se voziš po želji npr. v trgovino, kam na obisk ali izlet in lahko te opravke preložiš ali opraviš z busom, potem imaš lahko letne gume in se voziš samo v lepem, suhem zimskem vremenu.
Lani v tem casu (teden pred zakonskim rokom za menjavo gum) sem sla na poligon varne voznje na Vransko.
Nekateri smo imeli gor ze zimske, nekateri letne. Ko vidis to razliko v zivo na zavorni poti, niti V SANJAH ne pomislis, da bi pozimi vozil z letnimi.
Ta zadeva bi morala biti obvezna za vse voznike, toliko kot se naucis in preizkusis v enem dnevu, ti ne dajo leta voznje.
Po sili razmer sem se tudi v snegu že z letnimi vozil. Ni fajn, ker ne moreš popolnoma nadzorovat avta, zadostuje že centimeter snega na vozišču…nazadnje sem moral starega bmw-ja brez vsakršnih pomagal pripeljat domov celega, je uspelo, ampak je bila pa adrenalinska in izjemno napeta vožnja. Sploh ne hitra, le za v klanec sem potreboval zalet, pa 2x me je zasukalo, a k sreči ni počilo…Ne priporočam, je pa super učna ura, zakaj je pametno imet zimake. Ostalo so pa itak že razložili, ni samo sneg kritičen, dovolj so že temperature, zaradi katerih se namenska guma tudi uporablja v določeni sezoni.
bla, bla, bla… Sem že enkrat pisal, da sem bil na Vranskem in imel Varno vožnjo. Bilo je januarja in edini sem bil z letnimi gumami.
Tam se dela na površini z 10-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} oprijema.. kar je v bistvu močno zasnežena ali celo ledena podlaga.
Rezultat… brez večjih težav. Eno vajo sem bil celo drugi najboljši (avto pa zjahan kangoo 1.2, da ne bo kdo mislil, kak hud wagen sem imel).
V glavnem sprobal sem že oboje, celo leto letne, celo leto zimske. Ni kakih bistvenih razlik z izjemo, da je v slabem vremenu poleti, zimska boljša kot letna.
Pa zimska je po šestih leti še vedno dobro opravljala svoje delo.
Ker se sam ogromno vozim poleti, pozimi pa zelo malo, imam najraje letno kar skoz.
Z celoletnimi imam pa bolj malo izkušenj.
Je pa res, da kvaliteta gum med znamkami, so različne. Če sem vozil zelo dobro ali odlično ocenjene gume srednjega razreda težav ni bilo. Neka poceni letna guma (Barum ali kormoran, se ne spomnim več) pa že poleti, na suhem ni opravljala dobrega dela.
To, kar si zapisalo, je kapitalna neumnost – upam, da moderatorji izbrišejo, preden se bo kdo ubil zaradi sledenja takim “nasvetom”
letna in zimska guma imata povsem drugačni zasnovi gumene zmesi. Zato poleti ne smeš vozit z zimskimi gumami (kot bi vozil po pudingu) in pozimi ne s poletnimi (ni oprijema, tekalna plast zaradi nizkih temperatur otrdi).
Pozimi bo za nesrečo dovolj že temperatura okoli ničle in bolj zoprn ovinek, iz katerega te bo odneslo zaradi poledice in nikakršnega oprijema …
[/quote]
Pred par leti je bilo treba menjat gume na avtu, za katerega sem imela v planu ga v roku 1 leta zamenjat. Bile so pa zanič tako zimske kot letne gume. Majster na AMZS mi je rekel, da če ne nameravam kupovat obojih, je potem bolje celo leto imet na avtu zimske gume. In sem potem s tem avtom in zimskimi gumami (celo leto) prevozila še skoraj 3 leta, od oka dobrih 40.000 km. Brez težav in problemov.
Saj pri tako švoh mašinci in na poligonu je jasno, da se lahko tudi z letnimi gumami izkažeš, če si dober voznik. Kam vse sem zlezel s prvim cliom 1.2, ozke gumice, moči ravno toliko da gre, tank za v sneg pa novih zimskih gum sploh nikoli nisem kupil za ta avtoček…ampak ko oprijema ni več, je pač konec. In z letnimi je to precej hitreje od zimskih. V prometu pa je treba upoštevat, da je še žnj udeležencev in nikoli ne veš, kaj te čaka za ovinkom. Jst grem v ponedeljek zimake zmontirat, ohladitev se bliža, od četrtka naprej bo zgleda ponekod lahko celo snežilo…če gre verjet napovedim. Letne so itak za na odpad, 9 let jim je pa profila tudi ni več prav veliko, zjutraj ponekod minus napovedujejo, tko da bi kar šok kar se vremena tiče.
Med leagalno minimalnim 1,6mm profilom ter novo pnevmatiko je do 100m zavorne razlike pri 120km/h in skoraj 12m pri hitrosti 80km/h.
Glej: https://www.autobild.de/artikel/reifen-profiltiefe-15712317.html
Lastna hvala se…
Na Vranskem in podobnih testnih učnih centrih je govora o barvi, ki na določenih delih – ne pa povsod – simulira zimske razmere: https://www.amzs.si/cvv/o-nas/predstavitev-poligona
Med simulacijo in realnostjo so pa seveda bistvene razlike.
Da lahko nekaj primerjaš, moraš testirati identična vozila oz. Celo istega voznika z istim vozilom. In TO na testih tudi počno. Identično oz. Celo isto vozilo pošljejo na isto nalogo. Nekajkrat. Vsakič z drugačno obutvijo.
Ker če primerjaš sebe z relativno lahkem kanguju ter voznico z visokimi petkami v še enkrat težjem vozilu.. z minimalnim dovoljenim profilom gum bodo rezultati bistveno, bistveno različni.
Lastna hvala se…
Na Vranskem in podobnih testnih učnih centrih je govora o barvi, ki na določenih delih – ne pa povsod – simulira zimske razmere: https://www.amzs.si/cvv/o-nas/predstavitev-poligona
Med simulacijo in realnostjo so pa seveda bistvene razlike.
Da lahko nekaj primerjaš, moraš testirati identična vozila oz. Celo istega voznika z istim vozilom. In TO na testih tudi počno. Identično oz. Celo isto vozilo pošljejo na isto nalogo. Nekajkrat. Vsakič z drugačno obutvijo.
Ker če primerjaš sebe z relativno lahkem kanguju ter voznico z visokimi petkami v še enkrat težjem vozilu.. z minimalnim dovoljenim profilom gum bodo rezultati bistveno, bistveno različni.
[/quote]
Vem, vem.. faktorjev je ogromno. To mora kar vsak pri sebi razčistit.
Nekdo, ki dela 40-50kkm letno rabi pač drugačne gume, kot nekdo, ki naredi mogoče 5k.
Oziroma prvi jih bo menjal dosti bolj pogosto kot drugi. Pa ker je več na cesti, je večja verjetnost, da se kaj zgodi.
Med leagalno minimalnim 1,6mm profilom ter novo pnevmatiko je do 100m zavorne razlike pri 120km/h in skoraj 12m pri hitrosti 80km/h.
Glej: https://www.autobild.de/artikel/reifen-profiltiefe-15712317.html
[/quote]
Nimam kaj gledat ker ne vozim rikverc pri rdeči.
Forum je zaprt za komentiranje.