Santiago de Compostela Camino
Spremljam to temo okrog Camina. Z njim sem posredno že nekaj let povezan, ker zelo dobro poznam avtorico knjige o Caminu, Lepejevo. Sicer veliko potujem po Evropi, na Caminu pa še nisem bil. Lahko pa pomagam rešiti logistični problem za kolesarje z avtodomom. Trenutno imam časa na pretek, na razpolago avtodom s štirimi ležišči in nosilcem za prav toliko koles. Če se najde složna skupina, bi skupaj preučili pot in se lahko, zaradi mene tudi naslednji teden, odpravili na Camino. Za kolo potrebujemo približno štirinajst dni. Ker je letošnje leto sveto, je na Caminu bistveno več romajev in zato problem s prenočišči. Z avtodomom bi lahko to dobro rešili. Če koga zanima, naj me kontaktira na e-naslov skolesom@gmail.com.
Aleksander
Ali gre v kratkem tja kaka skupina – kolesarska ali peš? Prosim pišite na ireneslovenia@yahoo.com.
Miro,
Če bi te zanimalo potovanje z avtodomom, se mi oglasi na naslov skolesom@gmail.com. Če mi uspe sestaviti skupino, bi lahko šli kadarkoli.
Jaz sem lani začela hoditi 4. aprila. Čez Pireneje, to se pravi prva etapa, je bila prava zima, padal je sneg, megla.V Roncevallesu je že posijako sonce in kot da bi prišla v drug svet. Jutra so bila zelo mrzla, samo tri dni sem startala brez kape in rokavic. Prve 3,4 dni se je čez dan zelo ogrelo, da so zadostovali kratki rokavi. Naprej od Logrona in skoraj do cilja pa je bilo kar hladno, pihal je tudi neprijeten veter, bilo je tudi nekaj dežja, kdaj je samo rosilo. Čez dan me hlad ni motil, zvečer pa mi je bilo kar hladno, tako da sem večkrat imela tudi 2 deki čez spalko. Vreme res ni bilo najbolj prijetno, dobro pa je to, da še ni toliko romarjev na poti in ni nobenega drena za spanje, nekje sem celo sama spala v celem albergu, večkrat pa sama v sobi. Edino 1x sem naletela na poln alberg v Zubiriju, ker je bil to moj prvi dan(prehodila sem 2 etapi), utrujena, tako da sem bila kar malo zbegana, vendar se je vse kmalo uredilo.
Buen camino
Spoštovana Kavka !
Ker si na Caminu že bila, te lepo prosim še za kaj informacij. Imam močno željo in hkrati tudi strah. Nikoli še nikamor nisem šla sama. Vedno hodim z možem in po njegovi poti. Upala sem, da bo kdaj tudi on zavil na mojo, pa zaenkrat za to ni izgledov. Camino je predaleč in tudi dopust je velik problem. Vem. Ampak jaz bi res rada šla. Bojim se, ker znam angleško in nemško samo za vzorec, res samo osnovno. Kako je s sporazumevanjem ? Kako veš ,kje gre pot. Včasih zasledim, da kdo napiše, da je komaj našel izhod iz tega ali onega kraja, da ni našel poti naprej. Kako si se znašla. ? Kaj je s potepuškimi psi ? Prebrala sem že vse knjige na to temo in tudi vse kar sem našla na forumu. Ampak takšnih vprašanj , ki begajo mene, nima nihče. Kako si prišla do izhodišča? Ko na spletu iščem ugodne letalske vozovnice, vidim, da je potrebno prestopanje, če hočeš do Biarritza. Pristaneš na enem pariščem letališču, odletiš z drugega. Torej zame je veliko ovir.
Jaz sem šla . sama na pot, do izhodišča sem potovala še z nekom skupaj, kar morem reči, da mi je zelo ustrezalo, ker nisem vedla kako bom presedala, zamenjala železniško postajo, vendar sem ugotovila, da to ni problem. Pot je zelo dobro označena, res da se lahko zgodi, da zaradi svoje nepazljivosti, greš izven poti, vendar če ne vidiš znaka, veš da nisi na poti. Sama teh težav nisem imela, tudi skozi mesta je lepo označeno, po kakšnem dnevu si že pravi stezosledec in že kar veš kam gledati. Ljudje so prijazni, domačini govorijo samo svoj jezik, dobro je znati par besed špansko, za pogovore z romarji, ne s španskimi se najbolje obnese angleščina. Jaz sem se naučila nekaj osnovnih španskih besed, da sem lahko naročila hrano, drugače malo govorim nemško, malo slabše pa angleško, to ni tak problem, drugače pa Španci toliko časa ponavljajo, da ti dopovedo.
O psih pišejo, jaz nisem imela nobenih težav, res pa jih kje vidiš spuščene, vendar te ne porajtajo.Kar pogumno na pot, če je res velika želja.
Če želiš me lahko kontaktiraš preko zasebnega sporočila, pa se bova lažje pomenili.
Še nekaj, ovire si ustvarimo sami.
hvala za odgovor. Če ti ne jemljem preveč časa, te res lepo prosim, da se mi javiš na moj elektronski naslov, da lažje še kaj povprašam. Karmen.orazem@gmail.com.
Lp.
Šele zdaj sem podrobno pogledala prejšnje objave … je to tvoj mail: Karmen.orazem@gmail.com?
Forum je zaprt za komentiranje.