samske nad 30
In če želiš z razumevanjem sprejet to kar ti partner sporoča se moraš v zvezi mnogokrat potrudit, čeprav bi bilo bolj elegantno, če ti tega ne bi bilo treba, če bi si bili sposobni najt takega partnerja, ki bi nas razumel brez pretiranega truda.
[/quote]
Že. Pa spet ne.
Čim se trudiš in nekomu nekaj razlagaš… z namenom, da bo razumel, bo tisti, ki mu stvari razlagaš to občutil (lahko) kot napad na njegovo razumnost, njegov jaz, pravzaprav, ti pa seveda zaradi negativne povratne informacije, boš lahko razočaran, ker kljub trudu ne bo želenega učinka.
Če pa!!! razlagaš z namenom, da podaš razlago, ne pa hkrati tudi z namenom, da jo drugi mora razumeti, sprejeti, spremeniti razmišljanja in dejanja, pa to več ne boš občutil kot nek trud. Še več, tudi tisti, ki mu razlagaš to več ne bo občutil kot napad na njegovo bistvo, na njegova znanja, vedenje itd., in bo bolj dovzeten oz. odprt te razumeti, razmisliti itd.. Še več, :-), še več, če bo nekdo razlago jemal kot podajanje mnenj, in če boš ti še dodatno namesto razlagal, spraševal, drugega usmerjal skozi vprašanja v razmišljanje, bo tisti drugi prišel do podobnih odgovorov, če že ne istih, oz. bliže tebi in tvojemu razmišljanju, in tu več ne bo občutka, da ti želiš posegat in spreminjat njegova prepričanja, ampak si bo ta lastna prepričanja spreminjal sam.
Tako je bilo vsaj pri meni in mojemu “možu”. (Res, to nikoli nisem zanikala oz. zmanjševala vrednosti, pa če sva še tako bila v sporu). On je spraševal, jaz sem pa razmišljala in odgovarjala in … 🙂
Vsi smo bili na nekih začetkih. Sem že enkrat zapisala, pa bom še enkrat, sprašuj, poslušaj, sprašuj… prišel bo čas, ko bo drugi vprašal nazaj, poiskal odgovor pri tebi (ker ga sam ne bo vedel, videl) in ti enostavno bil pripravljen verjeti, v sebi predelati tvojo vedenje, jo postavljati na laž ali pa sprejeti kot resnico, tudi njegovo resnico.
It lepo si tole “naštrikala” 🙂 in se strinjam z vsem kar si napisala…..ampak 😉
kaj ko nekdo vsako razlago kot podajanje mnenj razume kot napad, izdajo ljubezni?
Pomeni:
a) da si slab pri podajanju razlage kot mnenja ali
b) osba nikakor ne dojema (noče, ne zmore….) v čem je tvoj namen
Rešitev:
a) izboljšaj strategijo podajanje razlage kot mnenja
b) menjaj partnerja z nekom s komer si na “isti valovni dolžini”
c) _____________________________________(podaj svoj predlog 😉 ?
Ne vem : /
It, mislim, da razumem, kaj želiš povedat. Karkoli podaš, vedno je lahko napačno razumljeno, vedno. Meni se zdi pomembno, da se izražamo preko svojih občutkov, da izražamo svoja čustva ob določenih dejanjih partnerja. Potem moraš “najti” nekoga, ki mu je/bo mar za tvoje občutke. Mogoče mora včasih kdo prej najti nas, da lahko potem najdemo/vidimo/razumemo še njega. V zameno za to, ker nam je razumevanje ponudil, smo se pripravljeni potrudit tudi sami. Potem te bo pripravljen poslušat, pripravljen te bo razumet, pripravljen bo na spremembe določenih prepričanj ali pa bo to isto obveljalo za nas, v kolikor je drugi že prišel do tega spoznanja.
Potrudit za odnos pravim takrat, ko gre za nekaj, kar očitno prej nismo bili vajeni počet. In vse, kar se začne na novo, je na začetku težje. Ko pa se enkrat naučiš, pa postane enostavno. Če je to še koristno za oba, se mi to zdi prav tudi nadaljevati.
kaj ko nekdo vsako razlago kot podajanje mnenj razume kot napad, izdajo ljubezni?
Pomeni:
a) da si slab pri podajanju razlage kot mnenja ali
b) osba nikakor ne dojema (noče, ne zmore….) v čem je tvoj namen
Rešitev:
a) izboljšaj strategijo podajanje razlage kot mnenja
b) menjaj partnerja z nekom s komer si na “isti valovni dolžini”
c) _____________________________________(podaj svoj predlog 😉 ?
Ne vem : /[/quote]
Odgovor:
1. b
2. c (poskusi z drugo strategijo) ali b
Na silo večinoma ne gre.
Sem pa še nekaj drugega razmišljala. Mogoče ne spada ravno v ta kontekst, pa vendar se mi je to porajalo, ko sem razmišljala o trudu. In sicer: zakaj z nekom ostajati, če nista na isti valovni dolžini. Ne glede na neko preteklost, otroke, skupne finančne dosežke (hiša in ostale dobrine). Namreč, če je vzrok, da ostaneš, če se ti zdi vredneje ostati z nekom, kot pa iz odnosa izstopiti, potem v bistvu je to neko sprijaznjenje. Če je le to zadosti ozaveščeno. Če si rečemo, jaz imam s tem, da ostanem z nekim partnerjem takšno in takšno korist, ki je večja, pomembnejša, tehtnejša, kot da zaradi nekih nesoglasij, nerazumevanja… razdrem odnos, odidem stran, če si to rečemo, potem več ni potrebe po nekem trudu po spreminjanju stvari, odnosa… zakaj le, saj smo tako že ugotovili, da smo se za ostati v odnosu pripravljeni sprijazniti tudi z vsemi za nas neugodnimi stvarmi. Če pa se sprijazniš, potem pa več ni snovi za spreminjanje oz. s tem povezanega truda.
Trud je potem potreben tam, kjer je potrebno nekaj na silo (proti partnerju) spremeniti. Na silo spremeniti je pa poseganje v partnerjevo svobodo.
Ali pa imate kakšno drugo razlago?
Lahko je, seveda je lahko. Ne vem, zato pa vedno pravim, da včasih nima smisla. Enostavno. Nima smisla se trudit, ker ljudje ne bodo razumeli oz. partner. Zato pravim, da je res lepo/fajn, če najdeš nekoga ki ti je podoben.
Sicer pa, mi lahko na nekem konkretnem primeru poveš točno kaj si želel prikazati, ker si ne znam to v nek dogodek preslikat.
Če želiš. 🙂
It, hmm. Recimo da smo v preteklosti vedno prikrivali svoje občutke, tajili smo jih iz razloga, ker nismo upali priznati svoje “šibkosti”. Ker nismo bili vajeni niti v domači družini, da nam prisluhnejo, enako počnemo s partnerjem. Ampak s tem, ko ne govorimo o svojih občutkih, partnerju ne dajemo možnosti, da spremeni svoje vedenje, v kolikor nas nevede prizadane. Nedopustno je itak je, če nas prizadene zavestno, ampak pustimo to. Partner ne ve, kako se počutimo. Če mu govorimo, da je vse ok, sami pa se vedemo nerazumsko “čudno”, obrambno, včasih napadalno, ga s tem zmedemo, potisnemo ga v dvom. Če ta ni dovolj močan in gotov vase, se bo prav tako umaknil, saj si ne želi, da se nekdo, ki ga ima rad, do njega vede obrambno oziroma tako, kot da se počuti ob njem ogroženega. Nihče si tega ne želi. Vsak si želi, da se partner ob njem počuti varno. In potem se ta drugi začne čudit, zakaj se zdaj partner do njega vede obrambno, v jezi, se umika, se ne pogovarja več in na tak način od sebe lahko samo zaradi svojega ponosa odženemo človeka, ki nas je resnično želel ljubiti ali pa ki nas je ljubil. Samo zato, ker mu tega nismo dovolili. Če pa je želja dovolj velika, pa lahko to vedenje spremenimo, tako da začnemo o svojh občutkih govoriti, pa ne samo o pozitivnih, kadar je vse v redu, ampak tudi o tem, ko se ne počutimo varno, ko nas je strah. Za mene je močan tisti, ki si upa priznati sovje šibkosti. Ljudje pa se pogosto samo delajo močne tako, da jih skrijejo, kot da jih nimajo.
Mi imamo vedno še nekaj drugačnih razlag…… 🙂
Se strinjam s tabo in z Markom in vse se to lepo bere samo to implementirat v realnost…… uf, to je pa druga zgodba. Nikoli nismo, verjetno niti ne moremo bit, dovolj pozorni na vse malenkosti, stranpoti, ki nam na koncu preprečijo “uspeh” in tudi če nam nekako uspe, se potem udejanji tisti Murphyjev zakon, da smo sigurno nekaj spregledali in da če obstaja možnost, da bo nekaj narobe šlo bo tudi narobe šlo…… Potem si pa itak spet na začetku…..
Najbolj enostavno je zamenjat partnerja, ko nekaj zaškripa in v tisti situaciji ne vidimo drugega izhoda kot to, da “odstranimo moteč dejavnik”. Včasih je to tudi res rešitev, sam mislim, da je to neka šola predvsem za nas, ker tak razhod nam “da” nekaj, eno neprijetno izkušnjo zaradi katere se v bodoče mogoče nekoliko bolj potrudimo. Pa sem spet pri trudu……
Nekako bi razdelil ljudi v dve skupini ena obvladuje razum s čustvi drugim pa čustva upravljajo z razumom….. Za kaj se naj trudijo eni in za kaj drugi in kje je prava pot?
Izklopi računalnik :)[/quote]:D
Tole obvladam Krivokljun, celo sposoben sem razdret mašino na prafaktorje in jo sestavit nazaj, popravit, če je bilo kaj narobe, zamenjat kakšno od kartic, da potem kaže lepšo sliko, zvok, hitreje in bolje deluje……
Ne najdem pa knofa na oni drugi “mašini”, ko se ji popači slika in je zvočnih navit do konca ali je pa samo popačena slika brez zvoka….. Sicer obstaja en gumbek, ki se ga lahko občasno navije/premika, samo zadeva ni za dolgo in gumb ni vedno dostopen oz preprosto povedano se mi ne da vedno znova in znova navijat nekaj, kar bi moralo bit že po defoltu nastavljeno prav…….. 😉 😀
Žensko znaš tudi “popravit”, kot se šika? Se mi zdi da si boljši stručnjak za avtomate in pisanje… :)))[/quote]Nooooo moraš priznat, da je bistveno lažje popravit nekaj kar ostane tako kor si privil, če si dobro privil, kot pa nekaj kar se skozi spreminja……
A veš zakaj imajo ladje praviloma vedno ž imena?
Zato ker jih je tako težko upravljat……cccccc
Sicer pa opažam, da zadnje čase nekaj štrajkaš, nisi prisoten, Matjazko manjka na forumu…..
Tudi nekatere tvoje oboževalke se bolj poredko oglašajo…..
S čim si pa tako zaposlen, da se tako poredko prikažeš tu?
Samo to je pa že brezvezen komentar…. 😉
Žensko znaš tudi “popravit”, kot se šika? Se mi zdi da si boljši stručnjak za avtomate in pisanje… :)))[/quote]Nooooo moraš priznat, da je bistveno lažje popravit nekaj kar ostane tako kor si privil, če si dobro privil, kot pa nekaj kar se skozi spreminja……
Sicer pa opažam, da zadnje čase nekaj štrajkaš, nisi prisoten, Matjazko manjka na forumu…..
Samo to je pa že brezvezen komentar…. ;)[/quote]
Matjažko se je preselil na druge forume in deli ljubezenske nasvete. :)))
Nooooo moraš priznat, da je bistveno lažje popravit nekaj kar ostane tako kor si privil, če si dobro privil, kot pa nekaj kar se skozi spreminja……
Matjažko se je preselil na druge forume in deli ljubezenske nasvete. :)))[/quote]ŽHa, ha, ha
A po principu, če sam ne vem bom pa vsaj druge učil?……. 😀
Nooooo moraš priznat, da je bistveno lažje popravit nekaj kar ostane tako kor si privil, če si dobro privil, kot pa nekaj kar se skozi spreminja……
Matjažko se je preselil na druge forume in deli ljubezenske nasvete. :)))[/quote]
Obupal sem nad ženskami. Ko vas (psihično) razdrem, potem pa mi nikakor več ne uspe skupaj sestaviti, zato pa sem Onega vprašal za pomoč, ki zna celo ženske prafaktorje in druge razdrobljene čustvene koščke skupaj zlimati, da ste kot nove. 😀
Trenutno nimam tam nobenih opravkov, bom pa verjetno proti večeru šla prek Save :)))[/quote]Pa bo spet majčka mokra…..
Matjazi bi ti pa gobice nabral in s čolnom bi se lahko peljala, ti ne bi bilo treba brest čez mrzlo vodo……. Daj pomisli malo Bibitka.
Evo, pa vam je tip očitno pobegnil …
Moja teorija je, da je velik del samskih žensk nad 30 itak sram pred moškimi, da so še vedno samske. Ker če bi bile tako perfect (vsaj tako, kot to piše na njihovi maski), bi bile že zdavnaj zasedene s kakšnim mačom. Pol pa iz ene zadrege secirajo tiste redke pogumne moške, ki si še upajo brez oklepa na bojno polje. In se haklate na besede kot so npr. normalen …
Samo to je pa že brezvezen komentar…. ;)[/quote]On_ prijatelj, od katere pisanje pa pogrešša, da se greš takšne špekulacije… da te ne bo še doletela diagnoza razštelane intuicije… cccccc
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Kaj to je nekaj slabega, škodljivega zame? :)))
Menda moški res nismo najboljši pri tej stvari, poglej (ubogega) avtorja kako se ubada s tem problemom, dobil je kup nepotrebnih komentarjev, da bi se pa katera opogumila si mu podala roko, da bi mu pomagala iz tega brezna pa nič…. pa toliko plemenitih ženskih dušic blodi tod okoli….. 😀
Potem pa še Matjazko gre nekam in z njim še vsa smetana te družbe,….. ups pa menda ni že zalaufal tisto svojo dejavnost o kateri je pisal nedavno….ja potem je pa logično, da se ponujajo Pikci pa razne masaže…..
Kdo je sedaj največji lump? 😀
Ne bi jaz temu rekel intuicija, prej logično sklepanje, a mi tudi to nagaja? 😉
Forum je zaprt za komentiranje.