Razmišljam o odpovedi – šolstvo
Paznik, 08.09.2024 ob 10:02
Izjava, da se čudiš, ker moraš delati od 7-15-ih marsikaj pove o tebi. Si pač ženska, ki ne zna razumeti moškega načina sprejemanja okolja. Meni je žal, da v šestem razredu nisem stola vrgel v razrednika, ne v vrata kot tvoj učenec in Demos bi nastal mnogo prej.
In ti si točno tak predstavnik staršev, s kakršnimi imajo danes opravka učitelji. Otrok zblojen, starš zblojen. Otrok vrže stol v razrednika, ker mu je naročil, da se presede, saj je ves čas klepetal, starš mu ploska. Kako naj bodo stvari boljše? Kot pravi nekdo zgoraj, trend pomanjkanja učiteljev se bo nadaljeval, drugače s tako vašo miselnostjo ne gre.
ma ja, 08.09.2024 ob 10:04
Takojeto, 08.09.2024 ob 09:59
ma ja, 08.09.2024 ob 09:53
Takojeto, 08.09.2024 ob 09:49
Nisi za učiteljico. Ne glede na to, da nikoli nisi delala v šolstvu, bi se morala znat instinktivno povezat z otroci, če ti tovrsten poklic leži.
Ja, seveda instinktivno se bo povezala s 13-letnimi odpuljenci ki so doma center sveta in ki jih nihče ne more prisilit, da bi delali nekaj, česar nočejo. daj dojemi, večina otrok je normalnih in se z njimi da, nekaj pa je takih ki rabijo samo prisilo in strah, drugače bodo delali samo pizdarije. Briga njih biologija, celice in dojemljiva prfoksa. vse kar hočejo je, da so glavni frajerji na šoli in da izzivajo učitelje. Daj sestopi iz prejšnjega stoletja.
UF, nervozna učiteljica, ki se ne zna povezat z otroki. Verjetno doma klofutaš svoje.
Niti za 4 jurje ne grem delat v šolstvo, si nora? Mi pa pove otrok, ki ga imam v šoli, kakšno je stanje in kaj določeni zadetki počenjajo in kaj vse si upajo. Nikogar v življenju nisem klofnila, kar pa ne pomeni ,da si kdo od teh sončkov ne zasluži fajn wake up klofute.
Daj pojdi učit na šolo, pa potem povej kako si se super povezala z vsemi učenci v enem 8. ali 9. razredu. Še pri prvošolcih imaš utrgance, ki polomijo učilnico, pretepajo sošolce, non stop motijo, tulijo, norijo in nobena “povezanost” ne pomaga. Ti bi pa seveda prvi teden bila totalka povezana z vsemi. Daj, pokaži ta svoj biser učitljevanja, kaj ga skrivaš zase?
Manj poslušaj klepetanja svojega ultra pametnega sončka preden začneš zlivat svojo gnojnico na druge. Sodeč po maminem stilu komunikacije, je tudi sonček težko kaj prida.
Izjava, da se čudiš, ker moraš delati od 7-15-ih marsikaj pove o tebi.
Mislim da je napisala, da je od 7 do treh na šoli vedno. Potem so še popoldanski sestanki, delo od doma za šolo in še marsikaj. Ne moreš pa primerjat delo v razredu z delom v eni pisarni. v prvem primeru si po petih urah kot izžeta cunja, v drugem komot narediš še 4 nadure dnevno, pa ne bo kakšnih hujših težav.
Kako vem? Ker sem ena tistih, ki je zbežala v gospodarstvo po 2 letih v šoli. Tisti ki nikoli niste učili, sploh ne morete primerjat. Eni pravite, da odtehta dokaj varna služba, če si za NDČ in to imaš avgusta dopust. No, ne odtehta! vsaj večini ljudi, zato pa mladih učiteljev ni. In jih niti ne bo, če bo stanje ostalo isto.
Kmalu bodo šli ta stari prfoksi v penzijo, mladih ne bo. Vaša podivjana sončeca bodo končno lahko od jutra do večera na telefonu in tik toku. Delal itak noben ne bi, vsi bi bili influencerji. Res lepa prihodnost. Potem bodo sonca še začela pretepati in izsiljevati starše, strpali jih bodo v DSO-je, kjer bodo zaposleni iz Pakistana in Filipinov. Wow, kakšna lepa prihodnost.
Učiteljici pa svetujem, naj najprej poskrbi zase. Naj daje same cveke in intenzivno išče službo drugje. V ušesa si naj da čepke in naj predava kljub trušču. Na tablo naj napiše datume spraševanja in to poslika, za dokaz. Pa če se frocovje pobije med sabo, to pač ni njen problem.
tvoja odločitev, 06.09.2024 ob 20:58
ne morem, 06.09.2024 ob 19:44
Prej sem delala v pisarni par let, ampak imam pedagoško izobrazbo, sicer še brez strokovnega. Sem se letos prijavila na eno šolo in upala, da je bila prava odločitev. Zdaj po prvem tednu se pa tolčem po glavi. Dejansko sem mislila, da jih s svojo vnemo lahko prepričam, da bodo sledili predmetu in meni. Napaka! V vsakem razredu so po trije, štirje kalibri, ki načrtno in sistematično motijo. Ki jih ne zanima nobena inovacija, nič kar jim imam povedati. Sem že po parih dneh klicala očeta od enega takega, ki je zato, ker sem mu rekla, naj se presede, ker je ves čas motil soseda, vrgel stol v vrata in se zdrl name. Bila sem čisto v šoku. Po pogovoru z očetom sem doumela, da je tudi oče nemočen. Fant v 6. razredu mu je že zrasel čez glavo. Šola lahko pa samo vzgojne ukrepe piše, starši so nemočni in krivijo šolo, prešolat se takega otroka dejansko ne da…
Skratka ne vem kaj mi je bilo, da sem zamenjala službo. Tega ne bom zdržala, najbrž bom to leto bežala v bolniško, potem pa odpoved in nazaj v pisarno. Nenormalno, res. Na koncu delovnega dneva se počutim kot izžeta cunja, razglabljam doma, kaj narediti. Pa da bi bil samo pouk, non stop ena dežurstva. Med malico, med kosilom, med čakajočimi na 7. ure, potem izbirni predmeti do 15.00, začnem pa že ob 7.00. V tem tednu sem šla samo v ponedeljek ob 14.00 domov, ker je bil prvi šolski dan.
Kako nadaljevati? Kje najti moč? V ponedeljek bom šla do ravnateljice in prosila, naj hospitira pri urah. Ampak saj vem, to ni rešitev. Takoj ko bo pete odnesla, bo isto. Če bo sploh kaj drugače, ko bo ona not.
Ja nič, pojdi nazaj v gospodarstvo, v zasebni sektor, kaj drugega naj ti rečem.
Če ne znaš ceniti tistega, kar ti JS omogoča, pač pusti vse skupaj. Mogoče boš imela 100 eur višjo plačo, boš pa brez vseh bonitet, ki jih nudi JS.
Vsak se odloča po svoje.
Mislim pa, da bi morale biti plače v JS vsaj 20-30% nižje kot v realnem sektorju, tako kot so na zahodu. Na žalost pa so na enaki ravni, kar NI prav.
So bile in so še. Poznaš izraz ZUJF?
35 let delam v SŠ, 07.09.2024 ob 17:17
Avtorica pozdravljena,
Kateri predmet si poučevala na predmetni stopnji in v katerem kraju? Ljubljana?
Glede na napisano se bojim, da si na tej šoli boj izgubila:(
Ena od realnih opcij: takoj pojdi na razpise prostih delovnih mest na OŠ ter si izberi drugo šolo, saj je razpisov še vedno precej. Ko boš sprejeta drugje (pazi, da ne boš imela prekinjene delovne dobe), daš na prejšnji odpoved in začneš znova. Na novi šoli ŽE 1. DAN postaviš učencem meje in se tega dosledno držiš. Kot so rekli zgoraj: brez prijateljstev v razredu in kvazi demokracije
Če se zadeva ponovi, pač greš nazaj v gospodarstvo.
SREČNO
Še najboljši predlog.
ne morem, 08.09.2024 ob 08:59
Anonimno 6141, 08.09.2024 ob 08:48
jaja149, 07.09.2024 ob 08:30
Zvarek, 07.09.2024 ob 07:06
Brez zamere, pa kaj ti je na glavo padlo, da grea brez pooblastil v zverinjak?!? To je tako, kot bi sel v kopalkah cez junglo, al pa s tremi ranami plavat v amazonko. Dokler bo solstvo vlagalo v luzerje in sola obvezna bo tako. Ko bo sola privilegij, kjer bos lahk take iztirjence izkljucil, ne bo drugace.
Takoj za tem dejanjem je treba pa spicat psijopate iz solskih vrst – vsaj 40% uciteljev je prifukjenih sadistov, ki ni za blizu sole jih spustit. Poisci si delo drugje.
psihopatov med učitelji ni več. Ker se ne morejo več znašat nad mularijo. Enkrat so jim metali ključe v glavo, zdaj dobi odpoved če to naredi. Enkrat so jih nenapovedano spraševali, zdaj ni šans. Psihopati so šli že zdavnaj vsi v penzijo al pa dali odpoved. Kje ti vidiš 40% prfoksov, ki so sadisti? Skoraj polovica torej! In kako točno se lahko naslajajo in izvajajo svoj sadizem? niti grdo ne smejo pogledat mulca, kaj šele kaj reči, je takoj pizdarija. daj ne nakladaj, zvarek.
Pred 40 leti ko sem bil jaz na šoli, ko so učitelji še mlatili in nenapovedano spraševali, no takrat je pa bilo vsega. Ampak dejansko, spravljali so se na take, ki s(m)o izzivali. Enega učitelja ni bilo na naši šoli ki bi se izživljal nad mulci za brez veze. Še celo takrat ne, kaj šele danes. Ti si ostal v nekem drugem času.
Psihičnega nasilja ne poznaš? Ne tepejo več z rokami, pač pa z besedo ali tišino.
Tu pa tam tudi fizično, v šoli mojih otrok se je to večkrat zgodilo. Vse se je pometlo pod preprogo, čeprav je učiteljica to delala cel čas svoje kariere. To so povedali že starši otrok, ki so sami obiskovali to šolo (podeželje) in so otroke prepisali v druge šole.
Tega, da učitelji fizično obračunavajo, ne verjamem. Če udariš otroka, bo to naslednji dan v vseh časopisih. Ni važno, kaj je otrok naredil, učitelj bi bil takoj kriv in bi izgubil službo ter bil sodno preganjan.
Besedno izživljanje? Si ga ne predstavljam. Isto kot zgoraj bi se zgodilo, če bi učitelj učence obkladal z žaljivkami. Povedali so mi, da je bil primer na naši šoli lansko leto, ko je učitelj rekel učenki v razredu, da brez opravljanja domačih nalog ne bo ne znanja ne ocene, ki jo pričakuje, pa je bila naslednji dan na šoli mama, ki je besnela, da učitelj nima kaj izpostavljati pred drugimi to, da otrok nima domače naloge. Sploh pa ne tega, da zato ne bo imela dobre ocene. Dotična učiteljica je imela kar nekaj sestankov s temi starši, vodstvom šole, dobila opomin, zdaj sploh več ne preverja, kdo ima nalogo in kdo ne.
Evo, točno to je problem. Starši diktirajo, kako in kaj. In na koncu učitelj obupa. V tem primeru se niti ravnatelj ni postavil za svojega učitelja, ni želel, ni hotel ali ni znal. Ravno take stvari so me odvrnile od dela v šolstvu, sem doživljala podobno.
Na naši šoli je kar nekaj ukrepov. Sicer poznam samo prvo triado, a disciplinski ukrepi so:
– motečega otroka se pošlje v drug razred za tisti dan
– zaradi motečih otrok cel razred nima odmora, se podaljša ura.
– moteč otrok dobi dodatne naloge
– redno se obvešča starše
– če naredi škodo, jo mora poravnati (oz. starši)
-
Ja kako pa je bilo v tvojem razredu, da si pričakovala, da te bodo pridno poslušali? V osnovni šoli je bil tudi v mojem razredu zverinjak. Problem je, ker v takem bit ni težko le učiteljem, ampak tudi dosti introvertnim otrokom. Zato bi se moralo nujno kaj urediti. Ne zdi se mi normalno, da moraš biti kot otrok 9 let v takšnem kaosu. V mojem razredu so bili tudi eni sadistični neuzgojeni narcisistični hudiči.
Mimosunek, 13.09.2024 ob 16:11
Jaz pa ne vem, kaj se toliko odvetnikov bojite? A je bil že kak učitelj obsojen ali ovaden zaradi svojega dela? Je dobil kazen? Nisem zasledila. Večinoma gre samo za izsiljevanje in zastraševanje. Pač ne smeš popustit, ravnatelj mora pa ščititi svoje zaposlene. Pa ne bo noben odvetnik nič dosegel.
SI že kdaj bila na sodišču nedolžna?
Da to dokažeš gre toliko energije, da si tega noben normalen človek ne želi.
Odvetniku je pa to služba. Učitelju ne.
Tekma, 13.09.2024 ob 20:29
Pridi Delat v zdravstvo.
Welcome
Haha, saj se šališ. Moj osebni dohtar od 7.00 do 13.00 vsak dan, enkrat na mesec sobota dežurstvo, ki pa je bajno plačano in se ga ne brani. Da ne govorimo o dohtarjih, ki v javnih bolnicah opravijo par ur na dan, potem pa kot zasebniki vlečejo keš od samoplačnikov. Pri 40-tih imajo že vilo in jahto, potem pa samo še nalagajo. A misliš to zdravstvo? Mislim da bi vsak učitelj z veseljem zamenjal. Pa če ti bolnik najeda, pokličeš varnostnika in se ga rešiš. Mulca v razredu, ki vse maltretira, pa ne smeš nikamor poslat.
Vi resno, da bi učiteljica šla v zdravstvo? Medicinska sestra ne bo, ker je potrebno nekaj znat in nekaj delat. Za zdravnico ni sposobna.
Vsi vemo kdo se je vpisoval na pedagoško – fifice, ki jim ni bilo za delo, je pa jim za lepo frizuro makeup in oblekce in so imele par predmetov 5, ostalo pa komaj 4 ali pa še to ne pa so šle pač na pedagoško….
je učiteljica – v OŠ uči nemščino in angleščino
bile sva skupaj v študentu
jaz pravo ona pedagoška
nisem mogla vrjet – cel faks ni odprla enega učbenika, vse iz nekih skript in zapiskov prejšnih generacij, dobljena vprašanja in odgovori od prejšnih generacij, vse obnove knjig za književnost je dobila v skripti – ene knjige ni prebrala – in sedaj uči lepo na lokalni šoli – je mama zrihtala – že njena mati je bila učiteljica tam
svašta
pedagoška mb
sva letnik 78
Preveč romantično in narcisistično si stopila v razred med učence. Ja šola je poučevanje, je še pa kaj drugega. Rada bi da te poslušajo, da te sprejemajo, imajo željo da se učijo. Pri procesu učenja ne gre zate, ampak za njih.
Tudi, da bodo drugi delali red v razredu namesto tebe se ne bo izšlo.
Daj čim prej odpoved, uslugo boš naredila sebi in njim.
Delati v šoli je čudovito, če rad delaš z otroki, drugače je pekel za njih in za tebe.
Forum je zaprt za komentiranje.