Razmišljam o odpovedi – šolstvo
Avtorica pozdravljena,
Kateri predmet si poučevala na predmetni stopnji in v katerem kraju? Ljubljana?
Glede na napisano se bojim, da si na tej šoli boj izgubila:(
Ena od realnih opcij: takoj pojdi na razpise prostih delovnih mest na OŠ ter si izberi drugo šolo, saj je razpisov še vedno precej. Ko boš sprejeta drugje (pazi, da ne boš imela prekinjene delovne dobe), daš na prejšnji odpoved in začneš znova. Na novi šoli ŽE 1. DAN postaviš učencem meje in se tega dosledno držiš. Kot so rekli zgoraj: brez prijateljstev v razredu in kvazi demokracije
Če se zadeva ponovi, pač greš nazaj v gospodarstvo.
SREČNO
Najprej stopi do kolegov, razrednikov, jim povej, kdo dela zgago in vprašaj, kako se jih lotijo oni.
Lahko recimo se usedeš, ko galamijo in jih daš na ignore. Večina bo zagotovo protestirala. Lahko kalibre pospremiš k ravnatelju. Lahko stopiš med uro do razrednika in mu predaš zgage.
Vse sorte smo že počeli, tudi starši so nenapovedano prihajali v razred. Otroci so bili v šoku in tiste tedne niso zganjali traparij. Eno leto smo se zmenili, da staršem dnevno pošiljamo na maile vse vpise. Od tega, da je nekdo prdnil, do tega, da je uničeval inventar, gobezdal, preklinjal in vse živo pošiljal v ***** od mame.
Nasilneža je ravnatelj pospremil na bližnji hrib. Sta z mulotom švicala kot konja, na koncu sta prišla oba zadovoljna nazaj. Mulo je dobil dve uri pozornosti in se spovedal. Ko bi vedeli, kaj vse otroke teži, straši in hromi. Eni so res revčki, drugi pa razvajenci, da bi jih tepel.
Če imaš možnost, organizirajte delavnico z Janijem Prgićem recimo ali kom podobnim. Vsi rabimo ogledalo kdaj pa kdaj.
Srečno.
Pozdravljena,
sem prebrala odgovore predhodnikov, bi se strinjala z nekaterimi.
Prvi teden je vedno težek, dokler se ne vzpostavi neka rutina.
Ne vem, če obstaja univerzalna formula, pri meni deluje, da povem pravila in “sankcije”, sem dosledna in pravična. Vedno vnaprej povem pravila igre.
Vsako uro si v skladu z učnim načrtom določim cilje, če ne naredimo predvidenega, sledi domača naloga (bolj obsežna od predvidene), ki jo pregledujem, si zabeležim, kdo jo ima in kdo ne, ko naloge ni 5 x, pišem staršem in jih obvestim (različni paketi easistenta). Učencem na začetku predstavim način dela, zelo hitro jim je jasno, da mislim resno. Moteče učence presedem.
Učencem postavim mejo, povem jim, kakšna je moja vloga in kaj pričakujem od njih.
Pri bolj problematičnih velikokrat iščem priložnost, da jih lahko pohvalim.
Je pa res, da je veliko učencev, ki ne sodi v redno OŠ.
Zaradi nerazumevanja, znižanih sposobnosti, razmer doma prihaja do ČVM, taki učenci so za v zavode, kjer imajo strokovno usposobljen kader (socialni pedagogi, psihologi …).
Pozdravljena
Te popolnoma razumem.
Sama sem krajsi cas poucevala pred 10 leti, potem sla v gospodarstvo (zaradi ZOJF).
3 leta nazaj sem se vrnila.Prejsnj izkusnje kakor da jih ne bi bilo, v tem casu so otroci podivjali, obveznosti uciteljev pa potrojile.Za namencek sem dobila se razrednistvo 8.razreda, ki so bili zloglasni ze sami po sebi.
Imam se 2 majhna otroka v vrtcu, tako da ni bilo lahko.
Svetujem ti podobno kot zgoraj “doslednost”. Moram pa povedati,da razredniki ne moremo resiti,izkoreniniti tezav pri drugih uciteljih.
Zdaj je tezko,ti pa obljubim,da bo vedno lazje res. Imas sreco,da se nisi razrednik.
Najprej, v teh razredih jih nujno PRESEDI! Najbolje fant punca, takele ravbarje vsake na svoj konec.
Jasno povej vsem,ki motijo pouk, da sledi obvescanje starsev.Starsem po takih dogodkih pisi,redno!! Poklici jih na govrilno uro,naj pride se froc zraven in lepo uglajeno se starsem povej, kaj pocne in to pred njim.Vprasaj,kako se bodo tega lotili,saj tako krati pravico do normalnega pouka ostalim.
Verjemi,morda se ti zdi,da za vse te ukrepe nisi dovolj mocna,pa se bos.Te utrdi, prvic je tezko naredit, potem pa gre.
Za tista vrata predlagaj opomin razredniku, uciteljski zbor te bo najverjetneje podprl.
Samo da vidijo,da mislis resno, pa bo pol lazje.
Ce se nocejo presest, jim povej da te ne zanima, kaj oni o tem mislijo in da se lahko o tem pogovarjate se naprej s starsi.
Tisti izven solstva; vam je jasno zakaj kadra ni?
Mer drugim tudi jaz vecno ne bo vztrajala, ni vredno.Vredno je le,ker scasoma od ucencev dobis nazaj to,kar vanje vlozis.Ne od vseh, od vecina pa.
Srecno!
Irski učitelj, ki je pritegnil mednarodno pozornost zaradi zavračanja transspolne ideologije in tako imenovanih prednostnih zaimkov, je bil že tretjič zaprt, potem ko je domnevno kršil sodno odredbo.
Enoch Burke, ki je preživel več kot 400 dni v zaporu, ker ni hotel izpolniti sodne odredbe, da bi obiskoval Wilson’s Hospital School, internat Irske cerkve v okrožju Westmeath, je bil ponovno zaprt zaradi nespoštovanja sodišča, potem ko se je pojavil na območju šole, javna radiotelevizija poroča RTE. G. Burke, verni kristjan, je bil leta 2022 prvotno izključen iz šole, potem ko ni hotel uporabiti zaimka “to” za učenca, ki je trdil, da se identificira kot transspolna. Kmalu zatem je šola vložila zahtevo za sodno prepoved, da bi Burku preprečila nastop na igrišču ali poučevanje, medtem ko je v veljavi njegova suspenzija.
Burke je bil nazadnje odpuščen iz šole v začetku leta 2023, vendar se je na odpustitev pritožil in med pritožbo ostal plačan uslužbenec. Trdil je, da so sodne odredbe, ki mu preprečujejo obiskovanje šole, kršile njegovo versko svobodo.
Draga avtorica!
Želim ti veliko poguma in moči ter seveda avtoritete!
Predvsem zaradi tistih otrok, ki jim šola ni n 100. mestu pomembnosti!
Me pa zanima zgoraj napisano o sodelovanju s starši.
Na naši šoli veliko staršev ne govori slovensko. Poleg tega pošljejo otroke v šolo samo zato, ker morajo.
S takimi starši ne moreš sodelovati.
Potem so še ultra razajenci, katerih starši nikakor ne razumejo, ne vidojo, ne zaznajo, da je njihov otrok moteč
Sodelovanje s starši privečini najbolj problematičnih, ni učinkovito!
Hvala za odzive, vem, da skušate pomagati po svojih močeh.
Sodelovanje s starši: starše motečih sem že obvestila. Odziv: “ko so v šoli, so vaš problem”. Na moje vztrajanje, da pa tudi doma morajo dobiti kakšne prepovedi, da se morajo z njim pogovoriti o obnašanju v šoli… so se razjezili, da imajo dovolj sodelovanja s šolo in da so fantje pač “nemirni” in da če nisem za učitelja, naj grem drugam.
Od šestih staršev zelo motečih učencev je samo ena mama rekla, da se bo z njim pogovorila, ampak da ne more ničesar obljubit, ker fant je pač v puberteti. Imam občutek, da so jim lastni otroci zrasli čez glavo in da jim itak nič ne morejo prepovedati, zapovedati…
“35 let delam v SŠ” – poučujem biologijo. O kraju ne bi, ker se potem zelo hitro razkrijejo podatki.
Nekdo govori o tem, da bi najbolj moteče vodila med uro k razredniku?? Tega se seveda ne da. Tudi razrednik ima pouk, saj ne ždi v pisarni. Prav tako ni navada, da bi se jih pošiljalo k ravnatelju, saj potem ravnatelj ne bi imel drugega dela, kot sprejemati moteče učence iz vseh razredov. Naj bi se jim dodelilo vzgojni ukrep, zapisalo, pogovor z učencem, starši… potem pa ta zapis daš razredniku. Ampak eni učenci se iz tega delajo norca. Taki, ki imajo zaslombo pri starših in ki vedo, da se nič ne izcimi iz vseh teh ukrepov. Po dolgem pogovoru s svetovalno delavko na šoli sem ugotovila samo to, da dejansko nič ne moreš. Po tretjem vzg. opominu ga itak ne moreš prešolati. To taki učenci in starši vedo in se vsemu skupaj smejejo. CSD menda ne ukrepa, oni imajo tudi svoje omejitve, ne bodo otroka vzeli staršem, ker rogovili po šoli.
Zvarek, v tem tednu sicer nisem dobro spoznala sodelavcev, ampak da bi med njimi bilo ogromno psihopatov??? Kako bi se pa kazala ta psihopatija do učencev? Si ne predstavljam, kaj bi danes lahko naredil en učitelj psihopatskega enemu učencu, pa da ne ostane brez službe.
Drugače pa ja, nov teden, novi izzivi. Upam, da preživim. Hvala vsem.
Lani smo na naši šoli prešolali dva učenca, enega smo dobili od drugod, tako da se da. In kar zaleže, ker se potem tudi drugi ustrašijo.
Drugače pa … Ne se jim pustit – ne starsem ne otrokom. Meni se dobro obnese, da najvecjega “frajerja” v razredu dobim na svojo stran.
Je pa res, da imam 20 let kilometrine in je precej lažje.
jaja149, 07.09.2024 ob 08:30
Zvarek, 07.09.2024 ob 07:06
Brez zamere, pa kaj ti je na glavo padlo, da grea brez pooblastil v zverinjak?!? To je tako, kot bi sel v kopalkah cez junglo, al pa s tremi ranami plavat v amazonko. Dokler bo solstvo vlagalo v luzerje in sola obvezna bo tako. Ko bo sola privilegij, kjer bos lahk take iztirjence izkljucil, ne bo drugace.
Takoj za tem dejanjem je treba pa spicat psijopate iz solskih vrst – vsaj 40% uciteljev je prifukjenih sadistov, ki ni za blizu sole jih spustit. Poisci si delo drugje.
psihopatov med učitelji ni več. Ker se ne morejo več znašat nad mularijo. Enkrat so jim metali ključe v glavo, zdaj dobi odpoved če to naredi. Enkrat so jih nenapovedano spraševali, zdaj ni šans. Psihopati so šli že zdavnaj vsi v penzijo al pa dali odpoved. Kje ti vidiš 40% prfoksov, ki so sadisti? Skoraj polovica torej! In kako točno se lahko naslajajo in izvajajo svoj sadizem? niti grdo ne smejo pogledat mulca, kaj šele kaj reči, je takoj pizdarija. daj ne nakladaj, zvarek.
Pred 40 leti ko sem bil jaz na šoli, ko so učitelji še mlatili in nenapovedano spraševali, no takrat je pa bilo vsega. Ampak dejansko, spravljali so se na take, ki s(m)o izzivali. Enega učitelja ni bilo na naši šoli ki bi se izživljal nad mulci za brez veze. Še celo takrat ne, kaj šele danes. Ti si ostal v nekem drugem času.
Psihičnega nasilja ne poznaš? Ne tepejo več z rokami, pač pa z besedo ali tišino.
Tu pa tam tudi fizično, v šoli mojih otrok se je to večkrat zgodilo. Vse se je pometlo pod preprogo, čeprav je učiteljica to delala cel čas svoje kariere. To so povedali že starši otrok, ki so sami obiskovali to šolo (podeželje) in so otroke prepisali v druge šole.
Učiteljicaaa, 08.09.2024 ob 08:39
Lani smo na naši šoli prešolali dva učenca, enega smo dobili od drugod, tako da se da. In kar zaleže, ker se potem tudi drugi ustrašijo.
Drugače pa … Ne se jim pustit – ne starsem ne otrokom. Meni se dobro obnese, da najvecjega “frajerja” v razredu dobim na svojo stran.
Je pa res, da imam 20 let kilometrine in je precej lažje.
No, v zakonodaji piše, da je potrebno najti šolo, ki se strinja s tem, da sprejme enega takega učenca. Baje so imeli kar nekaj takih s tremi vzgojnimi opomini, pa jih ni nobena šola hotela sprejeti in so ostali pri njih. Morda, če imate sklenjene dogovore z drugo šolo in oni sprejemajo vaše, vi pa njihove. Poleg tega je največ takih, ki bi bili za prešolanje, ravno tistih z odločbo. Teh pa ne moreš drugače prešolati, kot da se gre v spremembo odločbe prek Zavoda za šolstvo. Oni pa ne bodo napisali nove odločbe, če je starši ne podpišejo, ker po pritožbi staršev vedno pade na ministrstvu. Tudi to so mi razložili. Bolj ali manj zvezane roke.
Poleg tega piše v zakonodaji (ki sem jo dobro preučila), da mora šola, ki otroka prešola, poskrbeti za prevoz na drugo šolo. Kako si to predstavljajo, mi ni jasno. Vse so naredili tako, da je zadeva jasna na papirju, v praksi pa pade na celi črti.
Anonimno 6141, 08.09.2024 ob 08:48
Psihičnega nasilja ne poznaš? Ne tepejo več z rokami, pač pa z besedo ali tišino.
Tu pa tam tudi fizično, v šoli mojih otrok se je to večkrat zgodilo. Vse se je pometlo pod preprogo, čeprav je učiteljica to delala cel čas svoje kariere. To so povedali že starši otrok, ki so sami obiskovali to šolo (podeželje) in so otroke prepisali v druge šole.
Tega, da učitelji fizično obračunavajo, ne verjamem. Če udariš otroka, bo to naslednji dan v vseh časopisih. Ni važno, kaj je otrok naredil, učitelj bi bil takoj kriv in bi izgubil službo ter bil sodno preganjan.
Besedno izživljanje? Si ga ne predstavljam. Isto kot zgoraj bi se zgodilo, če bi učitelj učence obkladal z žaljivkami. Povedali so mi, da je bil primer na naši šoli lansko leto, ko je učitelj rekel učenki v razredu, da brez opravljanja domačih nalog ne bo ne znanja ne ocene, ki jo pričakuje, pa je bila naslednji dan na šoli mama, ki je besnela, da učitelj nima kaj izpostavljati pred drugimi to, da otrok nima domače naloge. Sploh pa ne tega, da zato ne bo imela dobre ocene. Dotična učiteljica je imela kar nekaj sestankov s temi starši, vodstvom šole, dobila opomin, zdaj sploh več ne preverja, kdo ima nalogo in kdo ne.
Pri določenih učiteljih je v razredih večji mir kot pri drugih. Približno se na šoli ve, kdo so tisti – strogi, posvetuj se. Jaz imam v razredu, sicer srednja šola, mir, da mi disciplina ni problem. Traja pa, da se tudi v tem izuriš, na začetku ni bilo ravno tako.
Je pa verjetno najtežje v višjih razredih OŠ. Sodelavka je odšla s srednje v OŠ in je rekla, da si ne moremo predstavljati kakšen nemir je v razredih. Mislim, da so to eni učitelji pripravljeni sprejeti, eni pa ne. Jaz vem, da bi zelo težko.
Ti pa verjamem, da si po delu izžeta, to razumemo predvsem učitelji, ki delo opravljamo in vemo, da učiteljski poklic še zdaleč ni samo delo v razredu.
gbeb, 08.09.2024 ob 09:31
Pri določenih učiteljih je v razredih večji mir kot pri drugih. Približno se na šoli ve, kdo so tisti – strogi, posvetuj se. Jaz imam v razredu, sicer srednja šola, mir, da mi disciplina ni problem. Traja pa, da se tudi v tem izuriš, na začetku ni bilo ravno tako.
Je pa verjetno najtežje v višjih razredih OŠ. Sodelavka je odšla s srednje v OŠ in je rekla, da si ne moremo predstavljati kakšen nemir je v razredih. Mislim, da so to eni učitelji pripravljeni sprejeti, eni pa ne. Jaz vem, da bi zelo težko.
Ti pa verjamem, da si po delu izžeta, to razumemo predvsem učitelji, ki delo opravljamo in vemo, da učiteljski poklic še zdaleč ni samo delo v razredu.
Ni primerjave s srednjo šolo. Tam vedno visi v zraku grožnja, da mulca enostavno izključijo iz šole. V OŠ tega ni in tega se taki podivjanci zavedajo. Nič jim ne morejo. V SŠ se pa marsikdo od teh zresni in neha z neumnostmi, ker ve da se ga lahko ob večjih pizdarijah izključi. Ali pa nadaljuje s tem početjem in je v par tednih izključen. Poznam primer, popoln norec, v OŠ razbijal in norel, imel v zadnjem razredu individualen pouk ker se z njim v učilnici ni dalo, prišel v SŠ in bil izključen v dveh tednih. Šel na drugo SŠ in bil v mesecu dni tudi tam izključen. Nič ni končal, zdaj klošari okoli, ker so ga na koncu še starši zbrcali ven.
Takojeto, 08.09.2024 ob 09:49
Nisi za učiteljico. Ne glede na to, da nikoli nisi delala v šolstvu, bi se morala znat instinktivno povezat z otroci, če ti tovrsten poklic leži.
Ja, seveda instinktivno se bo povezala s 13-letnimi odpuljenci ki so doma center sveta in ki jih nihče ne more prisilit, da bi delali nekaj, česar nočejo. daj dojemi, večina otrok je normalnih in se z njimi da, nekaj pa je takih ki rabijo samo prisilo in strah, drugače bodo delali samo pizdarije. Briga njih biologija, celice in dojemljiva prfoksa. vse kar hočejo je, da so glavni frajerji na šoli in da izzivajo učitelje. Daj sestopi iz prejšnjega stoletja.
Takojeto, 08.09.2024 ob 09:51
Na žalost je takšno stanje v šolah, ker šola ni več vzgojna institucija. Starši pač niso za vse krivi in svoj delež krivde nosijo tudi učitelji, ki so svojo avtotiteto predali državi.
Država jim je avtoriteto vzela! Z debilno zakonodajo! Ločiš to dvoje? In do otrok permisivna družba to podpira, drugače ne bi pilo vode.
Vse kar lahko v dani situaciji učitelji naredijo, je da dajo odpovedi po tekočem traku. In ko bodo čez 5 let šli v penzijo tisoči učiteljev, pač ne bo alternativ. Normalna posledica zarukane družbe in debilne politike.
ma ja, 08.09.2024 ob 09:53
Ja, seveda instinktivno se bo povezala s 13-letnimi odpuljenci ki so doma center sveta in ki jih nihče ne more prisilit, da bi delali nekaj, česar nočejo. daj dojemi, večina otrok je normalnih in se z njimi da, nekaj pa je takih ki rabijo samo prisilo in strah, drugače bodo delali samo pizdarije. Briga njih biologija, celice in dojemljiva prfoksa. vse kar hočejo je, da so glavni frajerji na šoli in da izzivajo učitelje. Daj sestopi iz prejšnjega stoletja.
UF, nervozna učiteljica, ki se ne zna povezat z otroki. Verjetno doma klofutaš svoje.
Takojeto, 08.09.2024 ob 09:59
UF, nervozna učiteljica, ki se ne zna povezat z otroki. Verjetno doma klofutaš svoje.
Niti za 4 jurje ne grem delat v šolstvo, si nora? Mi pa pove otrok, ki ga imam v šoli, kakšno je stanje in kaj določeni zadetki počenjajo in kaj vse si upajo. Nikogar v življenju nisem klofnila, kar pa ne pomeni ,da si kdo od teh sončkov ne zasluži fajn wake up klofute.
Daj pojdi učit na šolo, pa potem povej kako si se super povezala z vsemi učenci v enem 8. ali 9. razredu. Še pri prvošolcih imaš utrgance, ki polomijo učilnico, pretepajo sošolce, non stop motijo, tulijo, norijo in nobena “povezanost” ne pomaga. Ti bi pa seveda prvi teden bila totalka povezana z vsemi. Daj, pokaži ta svoj biser učitljevanja, kaj ga skrivaš zase?
Forum je zaprt za komentiranje.