Razmišljam o odpovedi – šolstvo
Prej sem delala v pisarni par let, ampak imam pedagoško izobrazbo, sicer še brez strokovnega. Sem se letos prijavila na eno šolo in upala, da je bila prava odločitev. Zdaj po prvem tednu se pa tolčem po glavi. Dejansko sem mislila, da jih s svojo vnemo lahko prepričam, da bodo sledili predmetu in meni. Napaka! V vsakem razredu so po trije, štirje kalibri, ki načrtno in sistematično motijo. Ki jih ne zanima nobena inovacija, nič kar jim imam povedati. Sem že po parih dneh klicala očeta od enega takega, ki je zato, ker sem mu rekla, naj se presede, ker je ves čas motil soseda, vrgel stol v vrata in se zdrl name. Bila sem čisto v šoku. Po pogovoru z očetom sem doumela, da je tudi oče nemočen. Fant v 6. razredu mu je že zrasel čez glavo. Šola lahko pa samo vzgojne ukrepe piše, starši so nemočni in krivijo šolo, prešolat se takega otroka dejansko ne da…
Skratka ne vem kaj mi je bilo, da sem zamenjala službo. Tega ne bom zdržala, najbrž bom to leto bežala v bolniško, potem pa odpoved in nazaj v pisarno. Nenormalno, res. Na koncu delovnega dneva se počutim kot izžeta cunja, razglabljam doma, kaj narediti. Pa da bi bil samo pouk, non stop ena dežurstva. Med malico, med kosilom, med čakajočimi na 7. ure, potem izbirni predmeti do 15.00, začnem pa že ob 7.00. V tem tednu sem šla samo v ponedeljek ob 14.00 domov, ker je bil prvi šolski dan.
Kako nadaljevati? Kje najti moč? V ponedeljek bom šla do ravnateljice in prosila, naj hospitira pri urah. Ampak saj vem, to ni rešitev. Takoj ko bo pete odnesla, bo isto. Če bo sploh kaj drugače, ko bo ona not.
Ma ne, ni šlo za boljšo plačo. Plača bo kolikor vem, ista kot v pisarni ali malo nižja. Pač rada poučujem, veseli me, ko vidim, da je otrok dojel kar mu razlagam. Svojo mlajšo sestro sem vedno rada inštruirala, pa še en kup sosedov. Zastonj.
Pa veliko idej imam, kako inovativno poučevati, kako otroka pripraviti, da uporabi svoje predznanje, da razmišlja o možnih odgovorih in tako naprej. Ampak je vse naletelo na popoln ignore. Ves čas sem jih samo mirila. Vzelo mi je ogromno energije, to ne moreš razumet, dokler ne poskusiš. Čisto sem poklapana in depresivna.
Zaradi nesposobnih in neodgovornih staršev so otroci kakršni pač so. Bodo morali na starše pritisniti, če je njihov otrok v šoli moteč in nasilen bi morali staršem dati nalogo, da ga učijo sami doma, v šolo pa ga pripeljejo samo na pisanje testov ali ustno preverjanje znanja. Potem bi se končno pričeli truditi pri vzgoji, čeprav bo za prenekatere že prepozno.
Anonimno 10292, 06.09.2024 ob 19:56
Zaradi nesposobnih in neodgovornih staršev so otroci kakršni pač so. Bodo morali na starše pritisniti, če je njihov otrok v šoli moteč in nasilen bi morali staršem dati nalogo, da ga učijo sami doma, v šolo pa ga pripeljejo samo na pisanje testov ali ustno preverjanje znanja. Potem bi se končno pričeli truditi pri vzgoji, čeprav bo za prenekatere že prepozno.
Ja, ampak da bi do tega prišlo, bi morali spremeniti zakonodajo in odrediti, da se po vzgojnem ukrepu omeji obiskovanje šole. Če imajo to v drugih zahodnih državah, kjer je otrok zaradi slabega vedenja izključen iz osnovne šole za določen čas, bi to lahko komot uredili tudi pri nas. Pa očitno ni interesa.
Če imaš kakega nabildanega prijatelja, ga prosi, naj med poukom sedi zadaj in se po potrebi sprehodi do klopi najglasnejših. Samo sprehodi in postavi razgrajaču za hrbet za par minut. Par šolskih ur tako, in bodo vedeli, kaj jih čaka, če ne bodo tiho.
Mirit ne, ker te vidijo kot šibko. Če je kraval, utihni in bodi tiho, dokler se ne umirijo. Naslednjo uro pa nenapovedano vprašaj snov iz prejšnje ure.
Ker si nova, se merijo s tabo. Zdaj moraš postaviti vzorce, sicer bo leto izgubljeno.
Anonimno 9666, 06.09.2024 ob 20:05
Če imaš kakega nabildanega prijatelja, ga prosi, naj med poukom sedi zadaj in se po potrebi sprehodi do klopi najglasnejših. Samo sprehodi in postavi razgrajaču za hrbet za par minut. Par šolskih ur tako, in bodo vedeli, kaj jih čaka, če ne bodo tiho.
Mirit ne, ker te vidijo kot šibko. Če je kraval, utihni in bodi tiho, dokler se ne umirijo. Naslednjo uro pa nenapovedano vprašaj snov iz prejšnje ure.
Ker si nova, se merijo s tabo. Zdaj moraš postaviti vzorce, sicer bo leto izgubljeno.
Hahah, ja kar nekega mišičnjaka naj pripelje v razred, kar tako. Že drugi dan bi bili starši teh mulcev v luftu in pri ravnateljici. V razredu ne sme biti NIHČE ,ki mu tam ni mesto. Še če se na roditeljskem domenijo, da bodo nekateri starši hodili malo v razred, se morajo vsi starši strinjat, ravnateljica zadevo odobrit in še svet staršev po možnosti.
Pa to, kako naj jih kar nenapovedano vpraša. A ti živiš v paralelnem svetu? Takoj pade prijava na inšpekcijo, ki pride na šolo, preveri, ali je bila snov utrjevana, ponovljena, ali je bilo spraševanje napovedano in šele nato ocenjevano. Če pri eni zadevi pade, inšpekcija razveljavi oceno.
Dajte nehat bedarije stresat, če ne veste, kako je danes v šolstvu.
Delo v razredu je težko, na začetku najtežje. Ko se naučiš doslednosti, mirnosti in ne greš vsakič na nož ali izbereš drugo skajnost- prijateljstvo, si izgradiš avtoriteto, je veliko lažje. Če te veseli boš vztrajala, čez leta napredovala, tudi pri plači in bo.
Postavi jasna pravila, ki se jih boš držala, ne obljubi tega, česa ne boš mogla izpolniti, pa naj gre za nagrado ali kazen.
Delo v šoli predstavljajo tudi dežurstva, brzinsko dobesedno požrte malice, sestanki, konference …
Na žalost je moškim na začetku veliko lažje. Mogoče otrokom res manjka močan očetovski lik.
joj no, 06.09.2024 ob 20:22
Hahah, ja kar nekega mišičnjaka naj pripelje v razred, kar tako. Že drugi dan bi bili starši teh mulcev v luftu in pri ravnateljici. V razredu ne sme biti NIHČE ,ki mu tam ni mesto. Še če se na roditeljskem domenijo, da bodo nekateri starši hodili malo v razred, se morajo vsi starši strinjat, ravnateljica zadevo odobrit in še svet staršev po možnosti.
Pa to, kako naj jih kar nenapovedano vpraša. A ti živiš v paralelnem svetu? Takoj pade prijava na inšpekcijo, ki pride na šolo, preveri, ali je bila snov utrjevana, ponovljena, ali je bilo spraševanje napovedano in šele nato ocenjevano. Če pri eni zadevi pade, inšpekcija razveljavi oceno.
Dajte nehat bedarije stresat, če ne veste, kako je danes v šolstvu.
Imaš prav, res nimam pojma.
Baje se ne smeš it prijateljskega odnosa in ti si že v prvem tednu naredila ključno napako. Zdaj vedo, kakšna si in boš težko vzpostavila avtoriteto.
Oče nemočen, to je smešno. Starši kar nemočni postanejo pri teh svojih otrocih, zato pa so otroc razpuščeni in brez mej, ta fotr je bil nemočen že, ko je bil to še dojenček in se je samo stopnjevalo.
Nujno bi bilo zakone za uredit, samo se tega spet nihče ne loti.
Otroc vedo, da jim nič ne moreš in to izkoriščajo, ampak mislim, da bo moralo kakemu učitelju dok*.
Jaz bi to mularijo ven pošiljala. Rekla bi mu samo bejž ven, da te ne vidim. Tamau bi najbrž kr debelo pogledal in od sramu še nekaj časa sedel in se smejal sebi v brado. Potem bi ga pa nagnala kot steklega psa. Da bi ga bilo sram, pred celim razredom. Kaj me briga, če se je ne sme. Enkrat se boste morali učitelji za sebe postavit, pa samo kimate. Za tistega jurja je kao treba vse prenašat. Ne ni treba. Postavite se za sebe in nehajte bit eni reveži.
ne morem, 06.09.2024 ob 19:44
Prej sem delala v pisarni par let, ampak imam pedagoško izobrazbo, sicer še brez strokovnega. Sem se letos prijavila na eno šolo in upala, da je bila prava odločitev. Zdaj po prvem tednu se pa tolčem po glavi. Dejansko sem mislila, da jih s svojo vnemo lahko prepričam, da bodo sledili predmetu in meni. Napaka! V vsakem razredu so po trije, štirje kalibri, ki načrtno in sistematično motijo. Ki jih ne zanima nobena inovacija, nič kar jim imam povedati. Sem že po parih dneh klicala očeta od enega takega, ki je zato, ker sem mu rekla, naj se presede, ker je ves čas motil soseda, vrgel stol v vrata in se zdrl name. Bila sem čisto v šoku. Po pogovoru z očetom sem doumela, da je tudi oče nemočen. Fant v 6. razredu mu je že zrasel čez glavo. Šola lahko pa samo vzgojne ukrepe piše, starši so nemočni in krivijo šolo, prešolat se takega otroka dejansko ne da…
Skratka ne vem kaj mi je bilo, da sem zamenjala službo. Tega ne bom zdržala, najbrž bom to leto bežala v bolniško, potem pa odpoved in nazaj v pisarno. Nenormalno, res. Na koncu delovnega dneva se počutim kot izžeta cunja, razglabljam doma, kaj narediti. Pa da bi bil samo pouk, non stop ena dežurstva. Med malico, med kosilom, med čakajočimi na 7. ure, potem izbirni predmeti do 15.00, začnem pa že ob 7.00. V tem tednu sem šla samo v ponedeljek ob 14.00 domov, ker je bil prvi šolski dan.
Kako nadaljevati? Kje najti moč? V ponedeljek bom šla do ravnateljice in prosila, naj hospitira pri urah. Ampak saj vem, to ni rešitev. Takoj ko bo pete odnesla, bo isto. Če bo sploh kaj drugače, ko bo ona not.
Ja nič, pojdi nazaj v gospodarstvo, v zasebni sektor, kaj drugega naj ti rečem.
Če ne znaš ceniti tistega, kar ti JS omogoča, pač pusti vse skupaj. Mogoče boš imela 100 eur višjo plačo, boš pa brez vseh bonitet, ki jih nudi JS.
Vsak se odloča po svoje.
Mislim pa, da bi morale biti plače v JS vsaj 20-30% nižje kot v realnem sektorju, tako kot so na zahodu. Na žalost pa so na enaki ravni, kar NI prav.
Kaj ti javna uprava omogoča? Naloga učiteljev je učenje. Ne pa, da se morejo it vzgojo, ki se je itak ne morejo it, ker nimajo nobenih sredstev. Ker pa je frocovje nevzgojeno, ne morejo izvajat svoje naloge. Delajo za tistega jurja, počitnice so pa edini plus, ampak kaj ti bo tak plus, če jih itak porabljaš za razmišljanje o tem, a se boš fental, ker boš kmalu moral spet nazaj med opice.
Ne Provociraj. Pridi delat v bolnico.
Z veseljem te pričakujejo bolniki. Boš delala 3 izmene. Boš imela varuško za otroke, za katero Boš porabila skoraj celo plačo. Ne boš imela malice in na vc Boš redko šla. Ko boš imela menstruacijo ne jamraj. Nikogar ne zanima, pacientov še najmanj.
Ko boš najbolj utrujena, ne pozabi, da odhovarjas za vsako najmanjšo napako. Aja, sem se zmotila v zdravstvu ne obstaja. Vse moraš narediti točno, takoj in v prvem poskusu.
Zdaj pa šuti budala.
Prvi teden je še za nas veterane zahteven. Učenci so bili 2 meseca odklopljeni, no večina priklopljenih na naprave, odklopljeni od zahtev in pričakovanj.
Sama na začetku dosledno reagiram ultra intenzivno na te kao frajerčke, ki motijo, ker misljo, da lahko. Ustavim razlago in najedam. Zahtevam, da mi razloži, kaj je hotel s svojim teženjem.
Do petka sem uničena. Do konca septembra me že kajšen virus ulovi. Če zdržim do jesenskih brez bolniške, sem ponosna nase. Današnji učenci niso težki, so zateženi
Npr.danes se je našel en, ki je v šolo prinesel pasjo piščalko in piskal cel dan. Šele zadnji odmor ga je nekdo zatožil, da smo mu lahko piščalko vzeli.
Rit, 06.09.2024 ob 21:18
Ne Provociraj. Pridi delat v bolnico.
Z veseljem te pričakujejo bolniki. Boš delala 3 izmene. Boš imela varuško za otroke, za katero Boš porabila skoraj celo plačo. Ne boš imela malice in na vc Boš redko šla. Ko boš imela menstruacijo ne jamraj. Nikogar ne zanima, pacientov še najmanj.
Ko boš najbolj utrujena, ne pozabi, da odhovarjas za vsako najmanjšo napako. Aja, sem se zmotila v zdravstvu ne obstaja. Vse moraš narediti točno, takoj in v prvem poskusu.
Zdaj pa šuti budala.
Samo to bom rekla: ubogi tvoji bolniki. In vsi, ki ti prekrižajo pot.
Hvala vam za tolažilne besede. Saj me tudi fant tolaži, ravno tako pravi, da je začetek najtežji, da naj vztrajam in da naj se ne pustim. Lažje reči kot narediti. Žalostno je, da je vikend tu, naj bi se sproščala s fantom in se imela fajn, jaz pa samo o tem razmišljam, kako pristopiti zadevi v ponedeljek. Prav bojim se teh oddelkov, kjer je največ takih, ki izzivajo. Dva ves čas izzivata in delata kraval, ostali pa pač samo “malo klepetajo”. Saj sem tudi utihnila in čakala, da nehajo, ampak ni haska, oni kar nadaljujejo, vmes nekdo začne kričat, drugi štirje se režijo na glas… ma ne vem, katastrofa.
Tisti, ki govori o bolnici. Raje dve izmeni, praznjenje kahel in podobno, ni mi težko fizično delat, kot pa to, da sem tako nemočna in da ne vem, kako naj se zadeve lotim, da bo vsaj znosno. Vsako uro se samo trudim preživet in komaj čakam na zvonec. Zanimivo pa, da si omenila menstruacijo. Sem jo dobila v torek. Med poukom, 3 dni prej kot bi morala priti. Tudi bolečin ni bilo, pa imam po navadi vsaj par ur prej tak top občutek bolečine. Zdaj pa nič, se je samo vlilo. Katastrofa! Sem pustila otroke in šla v kabinet ob učilnici in si kar tam zbasala vložek not. V dveh minutah, kar me ni bilo, sta se dva stepla. Ves torek popoldan sem reševala zadevo s starši. Oboji so me napadali, zakaj sem otroke same pustila. ZA DVE MINUTI!!! Če bi šla v zbornico po prosto kolegico, bi trajalo dlje! Toliko o tem, kako je komu mar, če dobim v razredu menstruacijo. V bolnici si lahko vsaj vložek zamenjaš kot človek.
Daj čimprej odpoved, ker nimaš izkušenj, potrpljenja in nisi primerna za učiteljico. Pri ta pravih učiteljicah so tudi tisti otroci s težavami pridni in sodelujejo, samo pravilno jih moraš motivirat in zaposlit. Vse učiteljice pričakujete samo pridne otroke, ki bodo 8 ur na miru in tiho in poslušali vašo brezvezno nakladanje.
Brez zamere, pa kaj ti je na glavo padlo, da grea brez pooblastil v zverinjak?!? To je tako, kot bi sel v kopalkah cez junglo, al pa s tremi ranami plavat v amazonko. Dokler bo solstvo vlagalo v luzerje in sola obvezna bo tako. Ko bo sola privilegij, kjer bos lahk take iztirjence izkljucil, ne bo drugace.
Takoj za tem dejanjem je treba pa spicat psijopate iz solskih vrst – vsaj 40% uciteljev je prifukjenih sadistov, ki ni za blizu sole jih spustit. Poisci si delo drugje.
Nesposobnost, 07.09.2024 ob 02:16
Daj čimprej odpoved, ker nimaš izkušenj, potrpljenja in nisi primerna za učiteljico. Pri ta pravih učiteljicah so tudi tisti otroci s težavami pridni in sodelujejo, samo pravilno jih moraš motivirat in zaposlit. Vse učiteljice pričakujete samo pridne otroke, ki bodo 8 ur na miru in tiho in poslušali vašo brezvezno nakladanje.
Aha, seveda bi rad videl tebe, kako utrganci pri tebi sodelujejo. Lej, če se jaz ne bi bal delat štale v šoli pred 40 leti in bi blo tako kot zdaj, bi isto delal. Ampak če sem kaj preveč stegoval jezik me je prfoks okol kepe pol pa še stari doma. Še dobro ker drugače ne osnovne ne srednje šole ne bi končal, kaj šele faksa.
kako današnji sončki kar vsi lepo sodelujejo, če jih “pravilno motiviraš”, pajade! Eni nikoli ne bodo sodelovali, če se jih ne prisili. In ti so očitno problematični.
Zvarek, 07.09.2024 ob 07:06
Brez zamere, pa kaj ti je na glavo padlo, da grea brez pooblastil v zverinjak?!? To je tako, kot bi sel v kopalkah cez junglo, al pa s tremi ranami plavat v amazonko. Dokler bo solstvo vlagalo v luzerje in sola obvezna bo tako. Ko bo sola privilegij, kjer bos lahk take iztirjence izkljucil, ne bo drugace.
Takoj za tem dejanjem je treba pa spicat psijopate iz solskih vrst – vsaj 40% uciteljev je prifukjenih sadistov, ki ni za blizu sole jih spustit. Poisci si delo drugje.
psihopatov med učitelji ni več. Ker se ne morejo več znašat nad mularijo. Enkrat so jim metali ključe v glavo, zdaj dobi odpoved če to naredi. Enkrat so jih nenapovedano spraševali, zdaj ni šans. Psihopati so šli že zdavnaj vsi v penzijo al pa dali odpoved. Kje ti vidiš 40% prfoksov, ki so sadisti? Skoraj polovica torej! In kako točno se lahko naslajajo in izvajajo svoj sadizem? niti grdo ne smejo pogledat mulca, kaj šele kaj reči, je takoj pizdarija. daj ne nakladaj, zvarek.
Pred 40 leti ko sem bil jaz na šoli, ko so učitelji še mlatili in nenapovedano spraševali, no takrat je pa bilo vsega. Ampak dejansko, spravljali so se na take, ki s(m)o izzivali. Enega učitelja ni bilo na naši šoli ki bi se izživljal nad mulci za brez veze. Še celo takrat ne, kaj šele danes. Ti si ostal v nekem drugem času.
Jaz resitve za solstvo v takem sistemu kot je ne vidim.
Dokler ne bodo posledice obnasanja otrok obcutili ti otroci sami in njihovi starsi bo tako kot je.
Se strinjam, da otroci, ki se ne znajo obnasat, nimajo v soli kaj pocet. Kdor konstantno moti naj gre na solanje na domu, s preverjanjem na 3 mesece. Ce se to ne stima pa v institucijo. Bo takoj vec reda, in koncno mir za neproblematicne, ki morajo ves ta zverinjak prenasat. Zdaj pa se nekateri tisti otroci, ki bi sicer bili normalni, obcasno delajo tezave.
Nobena pravica (tudi do solanja) ne sme bit samoumevna, ce kratis enako pravico (ali druge) drugim.
Koncala os 2010. Pri nas nismo meli napovedanega sprasevanja, ker bi nas naj kao navajali na srednjo solo.. V takem primeru te je ucitelj ali poslal k ravnatelju, pedagogu, socialnim delavcem ali pa te je enostavno vprasal snov.. Dva sta dobila 1 pa ni bilo vec problema, vsi so bili pridni. Je pa res, v prvem tednu nikoli pri 25 otrocih ne mores bit prijatelj… V prvem tednu si moras vpostavit atoriteto, ce si je ne znas, zna bit problem.
Ce pa tako ne gre, na tablo napisi. 25.9 zacnem sprasevati snov, razlage bo toliko kolikor bo mira v razredu. Pri ocenjevanju upostevam napisan in urejen zvezek. Ce se z vami ne da se tudi z mano ne in se boste ucili sami doma in temu bodo primerne tudi ocene 🙂 obvestis tudi ravnatelja, razrednika in starse.. Se kako hitro bo mir v razredu 🙂 ali jih posljes ven z neopraviceno uro… Sploh v os, se se znajo otroci takih stvari prestrasit…
Vstrajaj, vstrajaj en teden se je le okrog ?
Forum je zaprt za komentiranje.