Rad imam več ljudi. Iskreno in iz vsega srca.
Tako je naravna, da vsak drugi zakon razpade.[/quote]
Spider, vsak drugi zakon ne razpade zato, ker bi bila družinska skupnost nenaravna, ampak zaradi tega, ker se parijo oziroma združijo osebe, ki ne pašejo skupaj. Namesto, da bi poiskali osebo, ki je z njimi kompatibilna, vzamejo osebo, ki je bila pač dovolj zainteresirana zanj oziroma zanjo. Nek poročen moški mi je odkrito priznal, da s svojo ženo nikoli nista bila zaljubljena in da se jima je pač zdelo primerno, da se poročita, ker sta se nekako ujela. Včasih se že iz letala ali podmornice vidi, da dva nista za skupaj.[/quote]
Ampak še vedno pašeta skupaj in sta kompatibilna, pa čeprav lažeta in varata ali se pretepata….
Da dva pašeta skupaj ne pomeni to, da sta zadovoljna, saj v sebi prav tako nismo le zadovoljni. Kompatibilnost pa določajo naši vzorci in kdor v sebi nosi vzorec, da ni vreden spoštovanja, bo temu primerno našel partnerja, ki ga ne bo spoštoval.
Kadar obe strani spretno lažeta, potem lahko dolgo zdržita skupaj. 🙂 Imaš ljudi, ki ostanejo v isti službi od 20 leta starosti pa vse do penzije, ker nimajo jajc (oz. jajčnikov) službe zamenjat (razen, če bi bili v to prisiljeni). Zato pa je v Sloveniji takšno stanje, ker se po uradih prekladajo iste osebe že več desetletij, samo menjajo pisarne.[/quote]
Ja no, in bistvo tega je, da se partnerja po dolgem času naveličaš. Kaj ti misliš, da boš 50 let ljubila eno in isto osebo ? Nehaj živet v pravljici Antilopa…
Spider, vsak drugi zakon ne razpade zato, ker bi bila družinska skupnost nenaravna, ampak zaradi tega, ker se parijo oziroma združijo osebe, ki ne pašejo skupaj. Namesto, da bi poiskali osebo, ki je z njimi kompatibilna, vzamejo osebo, ki je bila pač dovolj zainteresirana zanj oziroma zanjo. Nek poročen moški mi je odkrito priznal, da s svojo ženo nikoli nista bila zaljubljena in da se jima je pač zdelo primerno, da se poročita, ker sta se nekako ujela. Včasih se že iz letala ali podmornice vidi, da dva nista za skupaj.[/quote]
Ampak še vedno pašeta skupaj in sta kompatibilna, pa čeprav lažeta in varata ali se pretepata….
Da dva pašeta skupaj ne pomeni to, da sta zadovoljna, saj v sebi prav tako nismo le zadovoljni. Kompatibilnost pa določajo naši vzorci in kdor v sebi nosi vzorec, da ni vreden spoštovanja, bo temu primerno našel partnerja, ki ga ne bo spoštoval.[/quote]
Bo kar držalo. Če ti je bunda prav (po velikosti), še ne pomeni, da ti je všeč oziroma da ne bi imel raje kake druge bunde. Ampak, vseeno te pogreje. Če se npr. najdeta dve osebi, ki nimata empatije, bosta enkratno vozili skozi razmerje, ker sta pač kompatibilni. Nekateri ljubezni enostavno niti ne potrebujejo.
da se še jst oglasim…moj pogled- ljubezen ni minljiva, zaljubljenost je….. redkokdo zna furat v dvoje po tej fazi zaljubljenosti, ker ko navdušenje pa precenjen pogled na partnerja izpuhtita, ti ostane oseba, ki jo ma sicer rad, ampak vidiš jo pa bolj jasno, z vsemi napakami….če si jih sposobn tolerirat na dolgi rok-prav…če ne-zveza propade….
in ja, itak da lahko maš rad več oseb naenkrat…zato pa eni furajo dvojni lajf…jst vrjamem celo, da lahko ma tip al pa ženska iskreno rad svojga partnerja in še ostali dve ljubici…. problem nastane sam in izključno v tem, da ostale osebe ne gledajo enako na to…pol pa mamo štorije….
še vedno pa je za ene monogamija zakon, za druge pa poligamija…stvar karakterja in ne družbe….
Ja ziher no. :-))
Monogamija je nastala že zdavnaj v prazgodovini (poznajo jo že Babilonci), kajti le ta je zagotavljala, da je moški SVOJIM potomcem zapuščal ustvarjeno premoženje. Namreč v poligamni družbi moški nikoli ne ve, ali svoje premoženje zapušča svojim ali tujim potomcem. Razen tega so že zdavnaj moški v prazgodovini ugotovili, da delitev premoženja na preveliko delov zmanjšuje dobre startne pozicije pri reproduktivnosti njegovih potomcev in dostopnost do kvalitetnih žensk, kar je na koncu potomcem omogočalo vzpone na družbeni lestvici.
Moški se je z monogamnostjo sicer odrekel dostopu do več žensk, s tem pa dobil ekskluzivno zagotovilo, da bo izbrana ženska rodila njegove potomce in ne otroke jebača iz sosednjega šotora ali kolibe.
Torej monogamija se je predvsem zgodovinsko razvila iz moške potrebe, da svojim potomcem zapustijo ustvarjeno premoženje in ni nikakeršna ženska pogruntavščina, kot veliko krat slišiš od koga, ki misli, da se je zgodovina začela leta 1991. :-))
Seveda pa so moški vedno radi sejali svoje seme tudi okoli, kar pa je itak čisto naravni pojav kot je to med večino sesalcev. Ampak bistveno je, da svojih otrok, ki so jih zaplodili okoli po navadi niso priznavali, kar se tiče dedovanja.
Torej če povzemem zgodovinsko-biološko plat moškega je tako, da pač želi gensko zaploditi čim več otrok z čim več samicami zaradi prenosa genov… kadar pa pride do nasledstva pa predvsem želi, da nasledijo premoženje njegovi biološki potomci. V zgodovini so znani namreč primeri, kjer so moški, ki niso bilo prepričani, da so njihovi otroci res njihovi premoženje raje zapuščali otrokom svojih sester ali bratov, ker so vedeli, da so pa oni sigurno v njihovem sorodstvu. :-))
Ja ziher no. :-))
Monogamija je nastala že zdavnaj v prazgodovini (poznajo jo že Babilonci), kajti le ta je zagotavljala, da je moški SVOJIM potomcem zapuščal ustvarjeno premoženje. Namreč v poligamni družbi moški nikoli ne ve, ali svoje premoženje zapušča svojim ali tujim potomcem. Razen tega so že zdavnaj moški v prazgodovini ugotovili, da delitev premoženja na preveliko delov zmanjšuje dobre startne pozicije pri reproduktivnosti njegovih potomcev in dostopnost do kvalitetnih žensk, kar je na koncu potomcem omogočalo vzpone na družbeni lestvici.
Moški se je z monogamnostjo sicer odrekel dostopu do več žensk, s tem pa dobil ekskluzivno zagotovilo, da bo izbrana ženska rodila njegove potomce in ne otroke jebača iz sosednjega šotora ali kolibe.
Torej monogamija se je predvsem zgodovinsko razvila iz moške potrebe, da svojim potomcem zapustijo ustvarjeno premoženje in ni nikakeršna ženska pogruntavščina, kot veliko krat slišiš od koga, ki misli, da se je zgodovina začela leta 1991. :-))
Seveda pa so moški vedno radi sejali svoje seme tudi okoli, kar pa je itak čisto naravni pojav kot je to med večino sesalcev. Ampak bistveno je, da svojih otrok, ki so jih zaplodili okoli po navadi niso priznavali, kar se tiče dedovanja.
Torej če povzemem zgodovinsko-biološko plat moškega je tako, da pač želi gensko zaploditi čim več otrok z čim več samicami zaradi prenosa genov… kadar pa pride do nasledstva pa predvsem želi, da nasledijo premoženje njegovi biološki potomci. V zgodovini so znani namreč primeri, kjer so moški, ki niso bilo prepričani, da so njihovi otroci res njihovi premoženje raje zapuščali otrokom svojih sester ali bratov, ker so vedeli, da so pa oni sigurno v njihovem sorodstvu. :-))[/quote]
Watamaro, hvala za ta post.
ok, sm se narobe izrazla…nekateri lahko ljubijo 3 ženske…vsako ljubi…rad maš pa lahko še več ljudi… poanta je bla, da je brezveze obsojat tak pogled človeka…če nekomu ni do tega, da bi bil samo z eno osebo, naj bo z večimi….sam fer bi blo, da že to v štartu pove, ker nismo vsi enakega mnenja… tu nastane problem…. v izigravanju nasprotnega spola-namernem…. nekomu lahko daš na razpolago zdle 15 žensk, pa se bo odloču za eno…drug bo hotu vseh 15….nč narobe…. sam fer je, da daš partnerju vedet svoje stališče in mu tko daš možnost, da gre, predn te začne met res rad al pa predn te ljubi do meje, da ga bo strl, ko bo sam ugotovil s kom se je zapletu…
Bravo Watamaro. Well written.
V pojasnilo Robi… o čem okvirno govorim, sem v enem mojih postov že dodal ta link na wikipedijo. Da pa sem pisal o čem ne govorim, so krivi taki in drugačni posti, ki so streljali mimo OP. Marsikateri med njimi celo žaljivi.
In strinjam se, da stvar ni enostavna za speljat, hej, večina ima problem najti enega samega kompatibilnega partnerja.
Ampak to, da je problem kompleksen, še ne pomeni tudi, da je nerešljiv.
In da še bolj konkretiziram:
jaz sebe prav lepo vidim v skupnosti večih, kjer se imamo radi, se medsebojno spoštujemo, si pomagamo, smo medsebojno iskreni, dobronamerni, veseli in – živimo v skupnem gospodinjstvu. Z vsem, kar paše zraven.
Now bite me.
😉
torej si dobil poziv za prestajanje kazni na Dobu? pa ne pozabi na vazelin, da ne bo bolelo))[/quote]
Aaaahahahahaah Flash :-)))))
Al pa poziv v vojsko, kdor še ve, kaj je to.
No, meni je bilo recimo v vojski super.
Samo je bilo eno leto dovolj. Niti služba niti stanovanje pa čeprav v krasnem turističnem kraju me nista zadržala tam.
Seveda tega, kako bo ta skupnost zgledala namenoma nisem prejudiciral, sicer ne bi mogel ti opazke o Dobu napisat, haha in ne bi blo več zanimivo.
😉
si lahko tule prebereš kako to izgleda….še tole. poligamija bi prej zlaufala ženskam kot moškim, iz preprostega razlogav moških je prisotno več sebičnega gena…monogamija je predvsem genetsko pogojena in ne toliko ekonomsko…..ekonomski prizvok je pa zopet dobila (zgodovinsko gledano) zaradi moške(ekonomske) prevlade nad ženskami….seveda pa ta počasi v sodobnih časih zgineva in zaradi tega se nekteri moški počutijo ogrožene….razsvetljenstvo in doba mračnjaštva se je v resnici končala z ekonomsko svobod žensk…zato ženske tudi nimajo toliko težav z poligamijo kot moški….so bolj dovzetne za deljenje…
Taka je od nekdaj. Nikoli ni bilo drugače. Vi, ki ste nad tem razočarani, samo sanjate o časih, ki jih ni bilo. Nekdo vas je nahecal, da so nekoč obstajala idealna družinska okolja. S tem vam je naredil nepopravljivo škodo.[/quote]
Ti verjamem, a še to ne pomeni, da ne bi smeli težiti k boljšemu.
Če so se včasih pobijali med sabo kar tako iz dolgega časa, še to ne pomeni, da moramo to še danes tolerirati. Razen, če nam to ustreza.[/quote]
Evo Robi… jaz sem predlagal boljše…pa namesto korektne razprave…o potencialnih problemih (ki seveda so)…dobim…kaj že?…s strani (gorečih, remember družinski zakonik?) zagovornikov….gnev…pa gnus…pa očitke kak da sem…osebne napade…žalitve…itd itd…bi se na vašem mestu malo zamislil…boge mon-o-partnerke takih…se mi prav smilijo na trenutke.
Vse to-že-videno…tukaj in v naši družbi…ob podobnih razpravah.
Ampak jaz vem, da se da tudi drugače
😉
muciii nooo…morm bit mal smotana, da znaš pol tolk bol cent trenutke, k nism 😀
boldrik- če bi vsi tko gledal na zadevo, ti neb rabu razlagat zakaj in kako je kaj možno… sj je treba sam s svojga stališča gledat ka te mot…ampak 90% folka zanima še kak žvi sosed…tu je problem…zakaj ma sosed 5 bab jst pa eno al pa nobene… to ni normaln…in se začne…
Forum je zaprt za komentiranje.