Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Psihično bolna mama in egoistični sosedje (drugič)

Psihično bolna mama in egoistični sosedje (drugič)

ljubica, tvoji sosedje niso krivi za stanje tvoje matere in od tvojih sosedov ne moreš pričakovat še manj pa zahtevat, da gredo reševati tvojo in njeno težavo. Če je psihični bolnik, mora iti na psihitrijo ali v dom, kjer obravnavajo tudi take ljudi. Torej se pogovri z osebnim zdravnikom insihiatrom, povej za njene težave, povprašaj kakšna je možnost, da bi ti odločala o njej, ker ona ni razsodna in v kolikor se kaj zgodi (požar ali kaj podobnega) kliči policijo. To je tvoja mama, ne od sosedov. Psihičnih bolnikov žal mi je, niti ti niti sosedje ne morejo spametovati. Če mama mora k psihitru, jo pelji in počakaj v čakalnici, da konča. ČE ne zmoreš tega napora in odgovornosti, vprašaj csd, vprašaj psihitra in vprašaj dom upokojencevi n psihitrično bolnišnico (tam so žal samo na zdravljenju). To je vse, kar lahko storiš.

Tvoji sosedje niso odgovorni. Imajo vso pravico živeti svoje življenje. Imajo vso pravico povzočati normalen ropot. Imajo vso pravico si delati stvari okrog svoje hiše in na svoji zemlji, če jo imajo. Imajo vso pravico se igrati z otroci, če jih imajo. Na njihovem. Nimaš ti pravice zahtevati od njih, da vse podredijo tebi in če tako razmišljaš, greš po poti matere. Morda bi šla tudi ti k terapevtu?

Odgovor na objavo uporabnika
cena, 15.08.2021 ob 21:20

zdaj imam pa zares dovolj, 15.08.2021 ob 20:44

cena, 15.08.2021 ob 20:37

Kakšno ceno ste vse pripravljeni plačati za zastojn bivanje. Je res vredno?

Kako to misliš? Kaj pa je danes zastonj?

Nič ni zastojn. V tem je štos. Ampak mir lahko kupiš. S tem da se odseliš in plačaš najemnino ter skrbiš sama zase. Bo ceneje. Če razumeš. Verjetno ne. Ker ja vse ima svojo ceno. Ti si očitno pripravljena to ceno plačevati.

Jaz skrbim sama zase. Pa zraven še za mamo. Ona rabi nadzor. Nimam dovolj za najemmino in še za preživetje zraven. Ja saj enim bi bilo fajn tudi, če bi šla pod most, samo da bi se me znebili.

roki758, 15.08.2021 ob 21:25

ljubica, tvoji sosedje niso krivi za stanje tvoje matere in od tvojih sosedov ne moreš pričakovat še manj pa zahtevat, da gredo reševati tvojo in njeno težavo. Če je psihični bolnik, mora iti na psihitrijo ali v dom, kjer obravnavajo tudi take ljudi. Torej se pogovri z osebnim zdravnikom insihiatrom, povej za njene težave, povprašaj kakšna je možnost, da bi ti odločala o njej, ker ona ni razsodna in v kolikor se kaj zgodi (požar ali kaj podobnega) kliči policijo. To je tvoja mama, ne od sosedov. Psihičnih bolnikov žal mi je, niti ti niti sosedje ne morejo spametovati. Če mama mora k psihitru, jo pelji in počakaj v čakalnici, da konča. ČE ne zmoreš tega napora in odgovornosti, vprašaj csd, vprašaj psihitra in vprašaj dom upokojencevi n psihitrično bolnišnico (tam so žal samo na zdravljenju). To je vse, kar lahko storiš.

Tvoji sosedje niso odgovorni. Imajo vso pravico živeti svoje življenje. Imajo vso pravico povzočati normalen ropot. Imajo vso pravico si delati stvari okrog svoje hiše in na svoji zemlji, če jo imajo. Imajo vso pravico se igrati z otroci, če jih imajo. Na njihovem. Nimaš ti pravice zahtevati od njih, da vse podredijo tebi in če tako razmišljaš, greš po poti matere. Morda bi šla tudi ti k terapevtu?

Potem naj me pustijo pri miru. Oni grozijo in obsojajo mene, ne jaz njih.

Sem imel podoben primer z očetom. Ljudje se vedno in povsod usajajo. Res je niso krivi ampak nimajo pa niti pravice obsojati, ker ima nekdo psihicne težave. Česa vsega grdega sem bil sam deležen zaradi očetove bolezni. Kake vse grde besede so padale iz strani sosedov. Če lahko pametujejo in se usajajo bi lahko tudi pomagali, pametni so očitno že dovolj.

če vas hočejo grdo pogledat, vas lahko. če vas hočejo obrekovat, vas lahko. na vas je ali se boste z njimi ukvarjali ali ne. ženska hoče mir z mamo, naj neha jokat in poskrbi za mamo – tudi to da ne nadleguje sosede

Ce lahko eni vse kar hocejo, lahko tudi drugi delajo kar hocejo. Pika.

Se pravi po tvoje sosedje lahko delajo kar hocejo one pa ne? Najbolje, da gredo te sosedje v vlado pa ukazujejo kaj kdo lahko pa kaj ne, oni sami pa bodo itak vse lahko.

Dobra razmišljanja, 15.08.2021 ob 18:36

Darwin447, 15.08.2021 ob 17:46

Naj te nekdo močno objame

Tudi mama morda rabi objem in malo več toplih besed, mogoče nujno to rabi, pa ne ve … Obe potrebujeta objem.

Se strinjam. Objem bi lahko samo poboljšal odnos nikakor pa poslabšal.

roki758, 15.08.2021 ob 23:17

če vas hočejo grdo pogledat, vas lahko. če vas hočejo obrekovat, vas lahko. na vas je ali se boste z njimi ukvarjali ali ne. ženska hoče mir z mamo, naj neha jokat in poskrbi za mamo – tudi to da ne nadleguje sosede

Žalostno kako ste ljudje nedojemljivi za stiske drugih. Kar delujete kot, da ste vpleteni in vse veste. Tudi tile sosedi so očitno nedojemljivi. Namesto groženj bi zadevo reševali na lep način. Kot že enkrat napisano z grožnjami ne dosežeš nič, le poslabšaš zadevo karkoli pač že je.

Če bi pametnjakoviči tukaj brali malo manj površno bi prebrali, da se z drugimi sosedi razumejo v redu, ker so jih poslušali in razumejo situacijo in s temi nimajo problemov, čudno ha?!

Žalostno, 15.08.2021 ob 23:52

Žalostno kako ste ljudje nedojemljivi za stiske drugih. Kar delujete kot, da ste vpleteni in vse veste. Tudi tile sosedi so očitno nedojemljivi. Namesto groženj bi zadevo reševali na lep način. Kot že enkrat napisano z grožnjami ne dosežeš nič, le poslabšaš zadevo karkoli pač že je.

Če bi pametnjakoviči tukaj brali malo manj površno bi prebrali, da se z drugimi sosedi razumejo v redu, ker so jih poslušali in razumejo situacijo in s temi nimajo problemov, čudno ha?!

nikjer nisem zasledila, da bi pisala, da jo vsi sosedje razen enih razumejo in spoštujejo in pomagajo. Opisuje mamine težave in se jezi, ker je sosedje ne razumejo in ji ne pomagajo.

Ljudem nekaj ni jasno in čas bi bil, da vam to postane jasno – pomagaš lahko pri stvareh, ki jih dejansko lahko res rešiš ali ki jih znaš narediti in si fizično sposoben to narediti. Reševanje psihičnih težav psihičnih bolnikov ni nekaj, kar lahko en sosed reši, je nekaj, kar mora ženska rešiti tako, da stopi do CSD in se tam dogovri kaj in kako, do PSIHITRA in se tam dogovori kaj in kako. To niso heci, so resne težave. Glede denarja je tako – ženska ima pokojnino, to ji tržejo vsak mesec za plačilo doma (minimalno brez oskrbe se mi zdi, da je nekje okrog 500 eur) in če hčerka nima dejansk ores plače ali dovolj visoke plače, se tudi to upošteva.

Tukaj si lahko sočuten, ampak to je tudi vse – si lahko sočuten. Da boš pa kar tam bil pa stal tiho in pustil ,da ti nekdo uničuje tvoje življenje in tvoje premoženje? Prosim vas no. A vam bi bilo ok, da pride en tak človk k vam, pa vas tam vsak dan nadleguje, pa vam vse uničuje? A zdaj so sosedje dolžni svoje življnenje ustvati zaradi potrebe ene neodgovorne ćenske, ki si bolno mamo drži pri sebi namesto da bi ukrepala?

Ste lahko sam tiho! Te pride sosed vprašat, če lahko zaliješ rože, ko ga ni doma? Ok, ni problema, če si ti doma. Te pride sosed vprašat, če mu lahko pomagaš do trgovine? Ni problem, če imaš avto in čas. Da te pa pride sosed vprašat, da skrbi ti za bolno staro žensko, ker ona pač ne zmore? Pa potem še plačuje za to žensko? NE!

Če jo grdo gledajo, pač. Take stvari se rešujejo s CSDji ne s sosedi.

Živjo, tole je žal začaran krog.  Tvoja situacija je težka, ni pa nerešljiva, ampak najprej se moraš odločit, kaj je tvoj cilj. Kaj želiš zase? Komu želiš pomagati? Kaj pomeni pomagati mami, očetu? Kdo ti lahko pri tem pomaga in kako? Kaj lahko pričakuješ od sistema (zdravstvo, csd,…)? Kaj pomeni pomagati sebi? Najprej rabiš odgovore na ta vprašanja.

Potem pozabi sosede, ti in samo ti lahko spremeniš svoje żivljenje na bolje.

Koliko si stara, če ni skrivnost?

Sam sem dal tole čez in je dolgotrajno, mukotrpno, boleče, obupno ali še laj hujšega, ker vse deluje proti tebi. (Ljudje tega ne razumejo, duševni bolniki so zaščiteni ko kočevski medvedi, sistem vedno deluje po liniji najamnjšega odpora – najmanj dela)

Tebi so se prav tako razvili kompenzacijski mehanizmi, kateri ti pomagajo shajat v tej situaciji, ki ti bodo hudičevo v napoto ko se tega rešiš in boŠ hotela zaživeti normalno, to je meni osebno pozročalo največje stiske, ker misliš da si se nečesa rešil pa se v bistvu nisi in ti sledi kot senca. Te stvari je potrebno ozavestit in predelat. Sam sem 1 meto obiskoval tudi terapijo, ki je na koncu dala piko na i.

Moj nasvet, ne čakaj na boljše čase, ker ne bodo prišli. Začni si jih graditi sama.

Če te zanima, ti z veseljem dam kontakt in delim mojo zgodbo.

roki758, 16.08.2021 ob 00:19

nikjer nisem zasledila, da bi pisala, da jo vsi sosedje razen enih razumejo in spoštujejo in pomagajo. Opisuje mamine težave in se jezi, ker je sosedje ne razumejo in ji ne pomagajo.

Ljudem nekaj ni jasno in čas bi bil, da vam to postane jasno – pomagaš lahko pri stvareh, ki jih dejansko lahko res rešiš ali ki jih znaš narediti in si fizično sposoben to narediti. Reševanje psihičnih težav psihičnih bolnikov ni nekaj, kar lahko en sosed reši, je nekaj, kar mora ženska rešiti tako, da stopi do CSD in se tam dogovri kaj in kako, do PSIHITRA in se tam dogovori kaj in kako. To niso heci, so resne težave. Glede denarja je tako – ženska ima pokojnino, to ji tržejo vsak mesec za plačilo doma (minimalno brez oskrbe se mi zdi, da je nekje okrog 500 eur) in če hčerka nima dejansk ores plače ali dovolj visoke plače, se tudi to upošteva.

Tukaj si lahko sočuten, ampak to je tudi vse – si lahko sočuten. Da boš pa kar tam bil pa stal tiho in pustil ,da ti nekdo uničuje tvoje življenje in tvoje premoženje? Prosim vas no. A vam bi bilo ok, da pride en tak človk k vam, pa vas tam vsak dan nadleguje, pa vam vse uničuje? A zdaj so sosedje dolžni svoje življnenje ustvati zaradi potrebe ene neodgovorne ćenske, ki si bolno mamo drži pri sebi namesto da bi ukrepala?

Ste lahko sam tiho! Te pride sosed vprašat, če lahko zaliješ rože, ko ga ni doma? Ok, ni problema, če si ti doma. Te pride sosed vprašat, če mu lahko pomagaš do trgovine? Ni problem, če imaš avto in čas. Da te pa pride sosed vprašat, da skrbi ti za bolno staro žensko, ker ona pač ne zmore? Pa potem še plačuje za to žensko? NE!

Če jo grdo gledajo, pač. Take stvari se rešujejo s CSDji ne s sosedi.

Kaj the fuck pa ti noriš? Kdo pa prosi za plačevanje česa? In za skrbeti za koga? Nisem v pisanju zasledila tega. Ste vi dobili take prošnje? Ste sosedje? Kot sem jaz razumela želi le, da jo poslušajo, da bi razumeli oni pa trobijo svoje in nočejo nič slišati. S tabo je očitno tudi nekaj hudo narobe. Kdo pa ti uničuje premoženje? Ti kdo krade? Moraš kaj dati? Jih ti plačuješ? Kako veš, da ima pokojnino?

Kaj pa veš? Punca se lahko tudi šola, tudi če je odrasla. Lahko je sama poiskala pomoč, zase v prvi vrsti bolj kot za mamo. Lahko se na te stvari ne spozna pa bi rabila pomoč kam on kako, ne pa groženj. Lahko si sočuten? Kako si lahko sočuten, če groziš?

Kje je napisano, da kdo h komu hodi? Kaj si kar nekaj domišljate? Jaz berem, da mama ves čas leži in kadi. In si ne upa niti iz stanovanja.

si avtorica? En post pred tvojim je lepo opisal, kaj mora narediti. To naj stori. Mati je bolna, potrebuje pomoč. Je naevarna zase in za okolico (pisala je, da je zažgala jogi, posti naprej ne original pisanje). Ženska želi živeti, sosedje ji tega ne bodo dali.

Problem je njen, njen in samo njen in od njenih sorodnikov. Če ti ni jasno kaj in kako, beri poste, kjer je bolj podrobno razložila kaj in kako in je lepo napisala, da svoj denar porabi za čike, ona pa da komaj shaja. Hvala.

Debata Žalostna je zaključena. Bomba ena ji je lepo odgovorila kaj in kako mora narediti, sosede pa ima za pustit pr miru in se z njimi ne ukvarjat. Ko si reši problem, bo lahko živela normalno

roki758, 16.08.2021 ob 01:27

si avtorica? En post pred tvojim je lepo opisal, kaj mora narediti. To naj stori. Mati je bolna, potrebuje pomoč. Je naevarna zase in za okolico (pisala je, da je zažgala jogi, posti naprej ne original pisanje). Ženska želi živeti, sosedje ji tega ne bodo dali.

Problem je njen, njen in samo njen in od njenih sorodnikov. Če ti ni jasno kaj in kako, beri poste, kjer je bolj podrobno razložila kaj in kako in je lepo napisala, da svoj denar porabi za čike, ona pa da komaj shaja. Hvala.

Debata Žalostna je zaključena. Bomba ena ji je lepo odgovorila kaj in kako mora narediti, sosede pa ima za pustit pr miru in se z njimi ne ukvarjat. Ko si reši problem, bo lahko živela normalno

Po prebranem – kdo se s kom ukvarja? Mama in hči se držita zase v svojem stanovanju. Sosedje pa grozijo, ker je mama psihično bolna, in se hči z mamo včasih pregovarja zaradi kajenja in to sosedje slišijo in grozijo. Kdo se tu s kom ukvarja, no?

Kje pa so odgovori na vprašanja, ki jih je postavil/a “žalostno”? A ju ti plačuješ? Ti kradeta? Moraš skrbeti za to mamo? Kaj mora kdo komu dati?

Hahahaha782, 16.08.2021 ob 01:39

Po prebranem – kdo se s kom ukvarja? Mama in hči se držita zase v svojem stanovanju. Sosedje pa grozijo, ker je mama psihično bolna, in se hči z mamo včasih pregovarja zaradi kajenja in to sosedje slišijo in grozijo. Kdo se tu s kom ukvarja, no?

Kje pa so odgovori na vprašanja, ki jih je postavil/a “žalostno”? A ju ti plačuješ? Ti kradeta? Moraš skrbeti za to mamo? Kaj mora kdo komu dati?

Sosedje se ukvarjajo z njima. Tisti sosed, ki sedi in kadi na hodniku kot napisano,  pa še dodatno vleče na ušesa kaj se onidve pogovarjata.

Upssd, 15.08.2021 ob 17:54

Ce si kahko privoscis jo daj v dom upokojencev. Tam bo na varnem, poskrbljeno bo za njene izpade.

Dom upokojencev ni psihiatrija!

zdaj imam pa zares dovolj, 15.08.2021 ob 16:55

Enkrat sem že pisala v zvezi s tem a stanje je vedno slabše.

Mama je psihična bolnica od leta 2004. Takrat je začela redno hoditi na urgenco, češ da je hudo fizično bolna. Našli niso nikoli nič. V začetku leta 2005 je bila prvič hospitalizirana v psihiatrični bolnici (6 mesecev). Po koncu zdravljenja se je vrnila kot nova. 2-3 leta je upoštevala navodila, diete, gibanje in je bilo vse ok. Ko je vse to opustila se je spet poslabšalo. 2 leti po tem, leta 2010 je bila spet hospitalizirana (3 mesece). Spet enako kot prvič. Tretjič (2014) je bila hospitalizirana na nek način pod prisilo. Spet je šla na urgenco (z rešilcem kot vedno), dali so jo v triažno ambulanto, kot vedno. Ker pa po njeno ni bilo dovolj hitro zdravnika, sestre, je v triažni ambulanti prižgala cigareto. Seveda se je sprožil alarm in prišle so sestre, ki so ji brez pregleda (itak je v računalnik vpisano, ker je bila pred tem že tolikokrat tam, da je psihiatrična bolnica) dali napotnico za psihiatrijo. S tem, da tega njej niso povedali ampak samo reševalcu. Po treh tednih na psihiatriji je zahtevala odpustnico. Na odpustnici je pisalo, da mora hodit k ambulantnemu psihiatru. Os. zdravnica ji je napisala napotnico, mama jo je vrgla v smeti. Tako 2x.

Od začetka (prve hospitalizacije) je jemala antidepresive. Zdaj, pred dvema mesecema se je na lastno pest odločila, da bo tudi to prenehala. Ko je naročila (po telefonu) nove recepte (ima kopb zaradi dolgoletnega kajenja), jo je sestra vprašala “kaj pa druga zdravila” – antidepresivi, se je mama zlagala, da jih še ima, čeprav jih že slaba dva meseca ne jemlje in jih nima.

Skratka jaz imam dovolj tega in poskušam mamo prepričati, da se gre zdravit. Me ne posluša. Sosedje včasih slišijo, ko se pregovarjava in še oni serjejo po meni, namesto da bi pomagali, mogoče bi pa njih kaj bolj poslušala. So eni dvoji sosedje, ki so naju tudi poslušali in vejo za kaj gre, oni nikoli ne težijo. Tisti pa, ki ne vejo niti nočejo vedet pa samo pametujejo, grozijo. Kot, da mi že tako ni dovolj težko, ko imam poleg sebe psihičnega bolnika, ki ne sprejme nič kar bi bilo koristno, serjejo po meni še sosedje.
Ko recimo sosedje ropotajo razbijajo, mama spet nori, ker misli, da to delam jaz in spet sem jaz kriva.

Kljub kopb je mama še vedno huda kadilka. Pulmolog jo je že nehal obravnavati, ker tudi tam mama ni sodelovala.
Zadnje par mesecev je začela kaditi tako, da otresa pepel na tla, po mizi, kjer koli, samo v pepelnik ne. In vse to čistim (sem čistila) jaz. Priznam, da se mi ne da več. Zdaj pa je začela še prižgane cigarete metati po tleh, po postelji. Tako je že zažgala takrat 4 mesece nov jogi. Zažgala obleke, posteljnino. Opozarjam naj tega ne dela, pa nič. Sem šla zanalašč guglati, če je možno, da zaradi prižgane cigarete konkretno zagori. Je kar nekaj primerov, ko je zgorel prostor celo hiša zaradi cigarete. A za sosede bo pa to v redu, ko bo začelo kaj goreti, mogoče tudi sosednje stanovanje? Bom verjetno tudi to kriva jaz.

Tudi oče je psihično bolan (shizofrenija). Kot otrok sem se ga bala, kasneje sem seveda vedela, da je to bolezen. Ampak vseeno. Pa kdo bo to prenašal? Bila sem pri maminemu psihiatru v bolnici (2010), nič ne more, dokler mama ne naredi kaj sebi ali meni ali komu drugemu.
Kako ljudje mislijo, da bom ob dveh psihično bolnih starših jaz normalna? Pa ne mama ne oče nočeta nič naredit, no mama se je zdravila v bolnici (drugače svojega psihiatra ni imela nikoli). Oče se nikoli ni zdravil.

Mama je že kot otrok kazala znake panike in kasneje psihične bolezni. To mi je povedala babica. Sama pa mi je povedala, da naj bi kot mlada (20+) šla s prijatelji na sprehod v gozd, nič navkreber, pa je po 100metrih se vsedla na tla in začela tulit, da če ne grejo z avtom ne gre naprej.

To za moje pojme ni več normalno. Meni se bo resnično zmešalo. Mama vem, da mi nikoli pri ničemer ne bo pomagala, mi nikoli še ni. Vzgajala me je dejansko babica. Lahko bi bili vsaj sosedje malo bolj uvidevni. Če bi oni ponudili kako pomoč, da mamo prepričajo v zdravljenje ali karkoli, ampak ne, še oni serjejo po meni. Dejansko me ima, da bi naredila samomor. Za vsak slučaj sem že napisala pisma, za policijo, za zdravnike, če bi si slučajno v afektu kaj naredila, da bi videli, prebrali kaj se je v resnici dogajalo. Pa nočem tega naredit, ampak ko ti na eni strani nori mama, na drugi pa sosedje se ti lahko samo zmeša. Pomoči pa nobene. Ko bi sosedje pomagali namesto krivili bi bilo verjetno vse drugače.

Tole je pa nerešljiv primer. Čas pri teh stvareh ne pomaga, kar se noben od akterjev ne zaveda, lotili ste se stvari, ki jim niste kos, primer se rešuje z ustvarjanjem novih probnlemov (sosedi, mačke, …).

Ne vem zakaj si nekateri kar nekaj zmišljujete. Nikjer nisem napisala, da komaj shajam. Napisala sem, da če bi bila sama v najemu ne bi imela kaj prida za hrano. Če bi bila mama v domu ne bi morala jaz plačevati doma. Se pravi – če, pa ni. Prispevam v skupno gospodinjstvo – za hrano in za svoje položnice. To pa mislim, da je čisto prav in normalno. Nikjer nisem napisala, da mi mama kaj jemlje. Mama zapravlja za cigarete svoj denar, česar pa ne bi mogla početi če bi bila v domu, ker prej ali slej ne bi imela dovolj.

Ne vtikava se v sosede. Oni se vtikajo v naju. Nekateri. Od trenutka, ko so začeli to nikoli ni bilo reševanje česarkoli na lep način, ampak razbijanje po NAŠIH vratih, zvonjenje na naš zvonec – zvonjenje in bežanje. Enkrat je ena soseda rekla, da sem jaz kurba, ker mama kadi. Itd. Itd. Itd.

zdaj imam pa zares dovolj, 16.08.2021 ob 12:44

Ne vem zakaj si nekateri kar nekaj zmišljujete. Nikjer nisem napisala, da komaj shajam. Napisala sem, da če bi bila sama v najemu ne bi imela kaj prida za hrano. Če bi bila mama v domu ne bi morala jaz plačevati doma. Se pravi – če, pa ni. Prispevam v skupno gospodinjstvo – za hrano in za svoje položnice. To pa mislim, da je čisto prav in normalno. Nikjer nisem napisala, da mi mama kaj jemlje. Mama zapravlja za cigarete svoj denar, česar pa ne bi mogla početi če bi bila v domu, ker prej ali slej ne bi imela dovolj.

Ne vtikava se v sosede. Oni se vtikajo v naju. Nekateri. Od trenutka, ko so začeli to nikoli ni bilo reševanje česarkoli na lep način, ampak razbijanje po NAŠIH vratih, zvonjenje na naš zvonec – zvonjenje in bežanje. Enkrat je ena soseda rekla, da sem jaz kurba, ker mama kadi. Itd. Itd. Itd.

kličeš policijo in se ne ukvarjaš s sosedi. Ne moreš ničesar narediti – mene je doletelo isto – 2 sosedi sta po celi soseki hodili okoli in lagali o meni, kar koli sem rekla sta obrnili proti meni in je prišlo do te mere, da si ne upam več it po soseki, da me kdo ne bi napadel (so me že verbalno napadli in kazali sredince z avta). Ampak kaj lahko narediš? Ničesar. Se ne ukvarjaš z njimi, jih ignoriraš in če ti grozijo, te nadlegujejo ali nate kričijo, vtipkaš 112, jima pokažeš številko in jima lepo mirno poveš, da v kolikor se ne spokajo proč, kličeš št in bodo zadevo reševali naprej s policijo. Vedno in vsakič. Sčasoma ti bodo dali mir. Bolj kot se boš z njim ukvarjala, bolj se bodo oni s tabo. Jih ignoriraš, čeprav boli.

Za dom upokojencev je bilo že napisano – trgajo do njene pokojnine, če jo ima (je v pokoju?) ne glede na to ali si ona želi cigaretov ali ne. Kar manjka za doplačat, če ti nimaš, ker imaš nizke prihodke, plača socialno. Torej pojdi na CSD, povej kaj je z mamo narobe n jih vprašaj, kaj se lahko tukaj stori, ker zavrača zdravljenje in pogovori se TI z njeno psihiatrinjo, kaj se lahko tukaj naredi, ker ona zavrača zdravljenje.

Zelo dobro te lahko razumem.

Ne oziraj se na to, kaj govorijo/mislijo sosedje, nikar pa tudi ne pričakuj, da bodo sosedje tisti, ki bodo mamo pripravili do tega, da se bo odšla zdraviti.

Imam mamo, ki je zaradi manjka ljubezni v otroštvu zagrenjena in doebesedno hudobna, zdraven ima še bipolarno motnjo in druge psihične težave.

Zdravil ne želi jemati, na psihiatrijo je ne moremo spraviti brez njenega soglasja – tja bi jo spravili menda le, če bi nekoga fizično napadla. S svojim vedenjem je odgnala vse otroke in vnuke, nihče je več ne obiskuje, kaj govorijo sosedje, nas ne zanima, mi na svoji koži vemo, kaj smo zaradi nje doživljali v času otroštva in najstništva. Travmo še vedno odpravljamo vsak po svoje.

Zmanjšaj obiske pri mami in najemi nekoga, da ji bo čistil stanovanje in drugače poskrbel za njo.

Zgoraj, ko en/a piše naj se pogovorim z njeno psihiatrinjo. Sem se že. S psihiatrom. Pa je rekel, da se ne da nič, če mama ne pristane na zdravljenje ali, če komu kaj ne naredi ali sebi.

Ne pričakujem, da bojo sosedje pripravili mamo v zdravljenje. Pričakujem pa, da bi poslušali, ko jim hočeš nekaj razložiti. Konec koncev oni razbijajo po naših vratih, oni zvonijo nam (no v prvi vrsti ena soseda), ko pa se hočeš z njimi pogovoriti, če so že pozvonili, pa ali zbežijo ali pa samo spametujejo svoje in odidejo. Če hočeš karkoli reči ti ne pustijo do besede. Se pravi, da bi z njimi nekaj odraslo in normalno razčistili ni možnosti. Če ne zvonijo in ne težijo se tudi jaz ne ukvarjam z njimi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close