Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prvošolka in odhod domov

Prvošolka in odhod domov

Mogoče se lahko ene dvakrat žrtvuješ, jo prideš iskat ob 15:10 ter ji pokažeš, kako se pride domov.

Odgovor na objavo uporabnika
Zajtrk v šoli, 01.09.2025 ob 00:08

Ena369, 31.08.2025 ob 23:49

Se strinjam, OŠ je pri nas katastrofa!

Mi jemo zajtrk doma.

Zdaj po novem, imajo v šoli ob 7ih zajtrk?! V redu, a je mišljeno, da gredo na zajtrk vsi, ki so takrat v šoli.

Malica je celi prestavljena glede na pretwklo šolsko leto za 1 h.

Torej po novem niti ni več zaželjen ne zajtrk doma, šola diktira popolnoma vse!

Kaj si sploh želela povedat? Si sploh končala OŠ? Ker ni razumljivo. Šola noče da otroci doma zajtrk jedo? Zato ker je že ob 7ih v šoli? Se ti ne zdi ravno obratno? In kot vidiš so nekateri otroci skoraj dve uri pred zajtrkom že v šoli. Sploh pa ne razumem kaj ti diktirajo? Prehrana v šoli ni obvezna, mu lahko ti pripraviš in s sabo nosi, popoldanske dejavnosti/varstvo ni obvezno. Niti v šolo hodit ni obvezno, lahko šolaš od doma. Kako bi bilo to pametno pri tvojem pravopisu in nelogičnem izražanju pa ne vem.

Zelo očitno imate odrasli probleme s pravili in redom. Vsem ki vas beremo je jasno kateri so vaši otroci. Ta odpor do pravil in reda je priučen. Hočete svoja pravila, nočete pa posledice. Če želite sami odločat vam noben ne prepoveduje. Ne morete pa v javno šolo in si domišljat da za vas pravila ne držijo, ker ste nekaj tako posebnega.

Ko vas človek bere mu je jasno zakaj so tako problematične neke oš. Na srečo smo mi na takšni kjer se starše vaše sorte hitro utiša. Posledično nimamo praktično nobenih problemov.

logika750, 01.09.2025 ob 00:45

Kaj si sploh želela povedat? Si sploh končala OŠ? Ker ni razumljivo. Šola noče da otroci doma zajtrk jedo? Zato ker je že ob 7ih v šoli? Se ti ne zdi ravno obratno? In kot vidiš so nekateri otroci skoraj dve uri pred zajtrkom že v šoli. Sploh pa ne razumem kaj ti diktirajo? Prehrana v šoli ni obvezna, mu lahko ti pripraviš in s sabo nosi, popoldanske dejavnosti/varstvo ni obvezno. Niti v šolo hodit ni obvezno, lahko šolaš od doma. Kako bi bilo to pametno pri tvojem pravopisu in nelogičnem izražanju pa ne vem.

Zelo očitno imate odrasli probleme s pravili in redom. Vsem ki vas beremo je jasno kateri so vaši otroci. Ta odpor do pravil in reda je priučen. Hočete svoja pravila, nočete pa posledice. Če želite sami odločat vam noben ne prepoveduje. Ne morete pa v javno šolo in si domišljat da za vas pravila ne držijo, ker ste nekaj tako posebnega.

Ko vas človek bere mu je jasno zakaj so tako problematične neke oš. Na srečo smo mi na takšni kjer se starše vaše sorte hitro utiša. Posledično nimamo praktično nobenih problemov.

Noro je, da zahtevajo, da otrok prihaja in odhaja ob dogovorjenih urah. Lahko prihaja npr. ob ponedeljkih ob 6.00 in odhaja domov ov 14.25.

Ob torkih recimo ob 8ih in odhaja ob 15.10.

A mi nimamo takega urnika. Vedno jd drugače. Zato smo potem napisali najzgodnejši možen prihod in odhod. A jim ni bilo prav. Sploh ne.

Ne morem verjet koliko ste eni nesposobni in komplicirate 100 na uro. Prvošolko lahko na poti pospremijo otroci starejši od 10 let s tvojim soglasjem. Imaš starejše? Če so 3, verjetno da. Kar pomeni da lahko grejo skupaj v šolo malo pred začetkom pouka, ne ob 6 ih. To je samo tvoja kaprica. Prve dni pouka z možem žrtvujeta par ur dopusta da jih pospremita. Tako se bodo navadili. Podobno je popoldan.

Ne vem kako je zdaj organizirano popoldan, ampak prej je bilo super. Pri nas je bilo strukturirano. Vedelo se je kdaj se dela naloge in kdaj sebigra. Edino moteče je bilo to uletavanje staršev. Tukaj se mi zdi smiselno da so uvedli ure. Kar sr tiče popoldan, jo boš pobirala ob prvi uri ko boš lahko. Tisti dan ko ima glasbeno pa naj gre s starejšima domov.

Mi je pa zanimiva ta miselnost. Kar imamo zastonj, ne znamo cenit. Ne, učitelji niso zato v šolah, da bi nudili brezplačno popoldansko varstvo. In tudi ne, večina šol ni želela takega sistema, uveljavili so ga birokrati na ministrstvu. Pač nesposobneži, ki nimajo kaj dosti prakse v šolah. Ampak starši pa se morate zavedat da v šoli veljajo neka pravila, ki se jih je treba držat. Tudi ti avtorica. Ne moreš nekaj izsiljevat po svoje. Zdaj si pa zamisli 25+ takih staršev. Ma se ti zmeša.

Meni noben ne more preprečiti da otroka poberem po pouku ko meni časovno ustrea in kot se meni zdi in me briga za njihove pravilnike. Učiteljice so pa brez hrbtenice, če vsako neumnost ponotranjijo brez zdrave pameti. Če ne bo šlo drugače, bomo pa starši vsak dan na učitelje pritisnili.

Anonimno852, 01.09.2025 ob 07:06

Meni noben ne more preprečiti da otroka poberem po pouku ko meni časovno ustrea in kot se meni zdi in me briga za njihove pravilnike. Učiteljice so pa brez hrbtenice, če vsako neumnost ponotranjijo brez zdrave pameti. Če ne bo šlo drugače, bomo pa starši vsak dan na učitelje pritisnili.

Pa ja, logično. Na izvajalce, ne na tiste, ki so pravila postavili… tja ne upaš, ne? Na učiteljico tulit, to je rešitev za tvoje frustracije. Bravo.

Predlagam, da začneš galamit kar danes in cel ta teden. Na vseh šolah imajo pojačano varnost, prisotna je tudi policija, pa ti kar navali. Ti bo takoj postreženo.

Zakaj vi brihte ne šolate otrok doma?

A ti pa imaš hrbtenico, ko si v službi, kolikor so ti zapovedali, da bodi? Pa se ti pripagodi šoli in hodi iz službe po potrebah šole.

Ena208, 01.09.2025 ob 07:26

A ti pa imaš hrbtenico, ko si v službi, kolikor so ti zapovedali, da bodi? Pa se ti pripagodi šoli in hodi iz službe po potrebah šole.

Dejstvo je, da so jutranja varstva in popoldanska v šolah, pa naj imajo kakršna imena hočejo, v osnovi zato, ker so starši v službah in je to nekakšna oblika varstva mlajših šolarjev.

A na koncu se izkaže, da je sistem izjemno prijazen do staršev, ki v službo sploh ne hodijo, do nas zaposlenih, sploh takih, ki imamo nestalbe urnike, pa zelo neprijazen.

Velike težave se pokažejo takoj, ko poveš, da otrok ne bo vedno ob istih urah prihajal on odhajal.

Če je recimo starš dopoldan doma, gre po otroka v šolo, skupaj pojesta kosilo.

Sicer se dejansko cel dan ne vidita.

A drugič, ko starš dela dopoldan, pride po otroka po 15.uri.

V redu bi šoli bilo  če bi bili vsi ponedeljki enaki, torki spet.

A službe niso takšne.

Tako pač je.

Torej tisti, ki imamo nestalne urnike naj sploh ne bi imeli otrok?

No, da vidimo vse te mamice, ki tako spostujejo solski red, ko bodo hotele enkrat vzet otroka v petek takoj po pouku, da grejo na vikend izlet…

Aja, seveda, nimate vec tako malih otrok, pa ste brihtne.

Ali pa sploh nimate otrok, take ste najbolj brihtne.

To je izsilil Strukljev sindikat – se en vzvod, da se zaposli vec uciteljev ob cedalje manjsem stevilu otrok in da bodo ucitelji pa zdaj “res obremenjeni na 120 %”

Ker otroci hodijo v solo zato, da imajo ucitelji delo in placo. Zato naj se cel svet prilagodi temu, da oni lazje opravljajo svoje delo.

Nekaj časa sem delala v varstvu v šoli in mi je bilo super, da so starši uletavali po otroke. Z vsakim, ki je odšel, je bil večji mir v razredu. Fajn je bilo iti ven in malo klepetati z drugimi učiteljicami, otroci so se igrali, pa tudi kdaj skregali, včasih smo skupaj kaj počeli, poleg naloge seveda. Fajn je, da so dejavnosti za tiste, ki si tega želijo, za ostale pa bi mogla biti na voljo tudi prosta igra in odhod seveda, ko pridejo starši. Tudi meni se zdi vsak dan vse organizirano v neke dejavnosti preobremenjevanje otrok, manjko spontane socializacije in oteževanje dela staršem in učiteljem. Me zanima, kako učitelji gledajo na to.

Kako ucitelji gledajo na to? Sami so zahtevali to!

Sedaj jim ni treba vec delovnih ur notri prinasat s krozki in ostalim. Za otroke je pa vecini ocitno itak vseeno. Vazno da so vse pocitnice frej pa poleti dva meseca v kosu.

Seveda v ustanove z vsemi, ki motijo delovno aktivne, da lahko delajo! Ko je človek star 1 leto, v jasli, potem v šolo do zaposlitve, po zaposlitvi pa v dom za stare in to je to! Baje je kriv sistem…..

Da bi v vzgojo vključili stare starše ali pa se organizirali v medgeneracijako pomoč, ki je lepo laufala v mojih časih, sploh nikomur več ne pade v glavo! Modernost in individualizem sta največji rak rani sodobnega človeka.

In ti isti vedno pametujete o tujini kako je fajn….se vam strga prvi teden pomoje. Zastojn varstvo in dejavnosti 😀 Zastojn zajtrk, dve malici in kosilo v šoli 😀 Slovenčki pa norijo 😀 Ker jim urnik ne sede, se mora šola prilagodit njim. Zanimivo šiht se jim ne more. Strgalo bi se vam kje zunaj….

Saj učiteljicam samim absolutno ni všeč Rap on so vse proti njemu. Menjajo šole, da bi prišle tja kjer ni Rap. Zakaj torej one ne zaženejo kažina? Ker jim je vcepljeno da je treba bit pokoren ne glede na vse, to učijo otroke. Večina staršev pa doma zdaj svoje otroke uči razmišljanja po zdravi pameti ne sledenja čredi. In v to smer gremo vsi, čredni nagon in ubogljivost brez razmišljanja s svojo glavo, je passe. Tudi če učiš otroke pokornosti in da so tiho ob krivicah, se nihče ne bo za njih postavil, še bolj jih bodo teptali, povozili jih bodo karakterji ki razmisljajo s svojo glavo.

zgrožena, 01.09.2025 ob 08:28

Seveda v ustanove z vsemi, ki motijo delovno aktivne, da lahko delajo! Ko je človek star 1 leto, v jasli, potem v šolo do zaposlitve, po zaposlitvi pa v dom za stare in to je to! Baje je kriv sistem…..

Da bi v vzgojo vključili stare starše ali pa se organizirali v medgeneracijako pomoč, ki je lepo laufala v mojih časih, sploh nikomur več ne pade v glavo! Modernost in individualizem sta največji rak rani sodobnega človeka.

Včasih so bile babice doma. Zdaj so po službah. Doma so kvečjemu za pravnuke, a žal potem že v letih.

Ko pa berem post o temu, kako je ena snaha jezna, žalostna, ker tašča ni hotela skuhati, ko je to res potrebovala, pa pametujete, kako naj sama poskrbi za družino.

Poleg tega je v tujini enako za vse, ne pa, da je socialkarjem vse na kožo pisano, zaposleni pa se moramo znajti.

Mah, 01.09.2025 ob 08:01

No, da vidimo vse te mamice, ki tako spostujejo solski red, ko bodo hotele enkrat vzet otroka v petek takoj po pouku, da grejo na vikend izlet…

Aja, seveda, nimate vec tako malih otrok, pa ste brihtne.

Ali pa sploh nimate otrok, take ste najbolj brihtne.

Ah daj no, sem 2 otroka spravila skozi OŠ, gimnazijo, zdaj sta študenta, pa res nismo tako nahajpani s svojimi željami, da bi nas nek šolski red tako blazno motil v življenju. Vsi vidite samo sebe in svoje izlete že v petek ob 12.00. Otrok včasih rabi tudi malo miru in dolgčasa.

Ena880, 01.09.2025 ob 11:46

Ah daj no, sem 2 otroka spravila skozi OŠ, gimnazijo, zdaj sta študenta, pa res nismo tako nahajpani s svojimi željami, da bi nas nek šolski red tako blazno motil v življenju. Vsi vidite samo sebe in svoje izlete že v petek ob 12.00. Otrok včasih rabi tudi malo miru in dolgčasa.

Pred leti so bila pravila nekoliko ohlapnejša.

Ni bil cel projekt dobiti otroka iz šole. Med drugim.

točno, …tisti ki si tako želite sončeke ,…morate znati malo v prihodnost razmišljat , dojenčeki, malčki…gredo hitro mimo in nastane dolga osnovna šola…mislite vnaprej s svojimi oplojevalci / če ne bodo zbežali že pred šolanjem …/ kako se boste znali organizirat, ko bo prvi razred, kdo se bo -žrtvoval- s službo odhajal prej, prihajal kasnej, kdo bo aktiviral starše /dedi,  babi servis /. ko bo potreba, da se gre iskat pa vidva ne moreta …računat na kakšne varuške , jih plačat , če ni drugih opcij…itd, itd…in ne potem jamrat, ko se znajdete v obveznem šolanju s  pravili ,redom …pa vam vse narobe hodi z vašimi karierami…zmenite se že preden otroke delate -kako boste funkcionirali kot familije v šolskih sistemih…, ker eden se rabi vedno malo več angažirat …pa vse gladko teče potem…/imate pa  tudi opcijo, da sami od doma šolate …/

mah, saj to nič ne mislijo vnaprej, ko pa  pridejo do šolanja ,..češ , lako čemo, ona-mama meni, da bo on -očka, on meni , da bo ona… in nastajajo kregi, prepiri …kdo se bo sploh zavzel za otrokovo šolanje …

šoloobvezni v prvi triadi pa potrebuje v šolskem sistemu red, disciplino, rutino, da ima kvalitetno šolanje in ne da je konstantno v stresu, kaosu…zaradi neorganizacije staršev katerim je vse drugo bolj važno…

Tudi mi smo veseli, da je mimo otrokovo šolanje , sploh ker je vedno slabše v šolskih sistemih. Srečno vsem, ki šele začenjate to pot…, imejte otroka brezpogojno  radi , to edino šteje …in mirne živce.

Cakajoca mama, 31.08.2025 ob 17:02

Imeli bomo prvošolko.

Mislila sem, da bom šla iz službe naravnost ponjo v šolo in potem domov.

A služba se mi konča ob 14.00. Pogosto se mali zavleče. 5, 10, 15 min. Včasih končam ob uri alu celo kako min prej. Potem je treba do šole. Sedaj pa neko čudno pravilo in težava. Če ne pridem med 14.20 in 14.25, moram počakati do 15.10????!!!

A resno? Saj ni takrat pouka. Je popoldanska oblika varstva za otroke, ki čakajo na odhod domov.

Ne razumem tega in mislim, da enostavno ne bom čakala.

Kaj pa če bi delala hipotetično gledano po 4 ure..recimo od 7:30 do 11:30. Do šole imaš recimo 15 minut..otrok pa ima pouk do 12:40? Bi vztrajala da prideš ponjo ob  11:45 ali bi šla ponjo ob koncu pouka??  Glej na podaljšano varstvo kot na del pouka ali dejavnosti recimo..ker to po novem naj bi bil..in potem ti bo morda bolj logično da sredi “ure” pač ne morejo starši “uletavati” po otroka. Razumem rvoj gnev ampak tako pač je in šola se samo drži zakonov in navodil ministrstva..in ĉe popustijo enemu…ne bo ostalo pri tem. Ko boš dovolj zgodnja jo pač prevzameš prej, ko ne boš pa pač kasneje..pogovori se s hĉerko in ji razloži da se vsak dan trudiš priti čimprej, učiteljem pa enako..ko bo šlo bo, ko ne bo pa brez slabe vesti..pač ne bo.

Ena mama, 01.09.2025 ob 20:54

Pred leti so bila pravila nekoliko ohlapnejša.

Ni bil cel projekt dobiti otroka iz šole. Med drugim.

Ni bil problem..niti ni nihče prišel po nas..ko je bilo konec pouka smo pač šli vsak po svoje..kar dandanes ni opcija,žal. Žal zato ker živimo v takem. Sicer pa med kovidom pri nas ni bilo dosti drugaĉe..prevzem ob doloĉenih urah in pika..enkrat je babi čakala pri napaĉnem vhodu..cela drama..maleg niso spustili iz šole..v 2. razredu je šel v beležko napisati “moje sporočilo” da gre sam domov ta dan ha ha ha ..ker je vedel da ga babi ĉaka..so se potem le nekako dogovorili (učiteljice so se konkretno nasmejale ob “mojih” pravopisnih napakah seveda) ampak vseeno..red je red..tudi ĉe je slab (so rekli moji starši ko sem bila mala) 🙂

Cez 20 let bo tako kot na zahodu. Ta najbolj bogati bodo otroke odposlali v privatne internatske sole, naslednji rang v dnevne privatne sole. en rang nizje bo najel varuske ali bo ona ostala doma, raja bo pa delala po dve sluzbi, otroci pa bodo po soli sami poskrbeli zase in bili vsak dan bolj neumni.

A kimavke kdaj razmisljate, da ima 6-letni otrok omejeno kapaciteto, koliko novih informacij lahko absorbira v enem dnevu?  Nekaj nadpovprecnih otrok z obveznimi dejavnostmi ne bo imelo tezav, vecina bo pa pa utrujena in navelicana. To je tako kot 3-hodni meni proti 9 hodnemu. Ekvivalent 3-hodnega menija je 3 do 4 ure pouka z intenzivnim ucenjem, Vsak predmet se dobro obdela. Pri 9-hodnem meniju dobite vse v majhnih dozah, vse je razdrobljeno in na koncu ne veste vec kaj ste jedli na zacetku. Enako bo za vecino otrok. Predmetov, obveznih in neobveznih/ dejavnosti cel kup, vsakega se bodo ucili v majhnih dozah,  vse bo razdrobljeno, zato bodo od tega odnesli bore malo. In potem se bomo spet sprasevali, zakaj znanje danasnjih otrok zaostaja za starejsimi generacijami.

In koncno, nekdo v tej temi je ze opazil, da gre trend v vedno vecjo institucionalizacijo nasega zivljenja, od rojstva do groba. Robotizacija cloveka je v polnem teku. Nobene samoiniciative, nobenih idej, strasti, nobenih nevodenih komunikacij in aktivnosti. Vse mora biti vodeno, otrokov prosti cas mora biti voden, da bo ja se bolj nesposoben za  samostojno zivljenje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close