Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prvošolka in odhod domov

Prvošolka in odhod domov

Tudi pri nas so vrata zaklenjena. Če starši zamudijo, čakajo pred vrati. S tem, da večji otroci lahko vrata odpirajo od znotraj in gredo iz šole kadarkoli. Tamali pa imajo izhode le ob določenih urah.

Če sem malo sarkastična, starši bi pa ja lahko vedeli, da se uveljavljajo spremembe v šolstvu.

No, pomemben podatek je, da ni več klasičnega varstva po pouku, ampak so organizirane oblike varstva po različnih področjih. Sedaj se ne bo več kar “uletavalo”, ker bodo dejavnosti časovno opredeljene.

Z drugimi besedami se uvaja se anglosaksonski ti solskega dne, ki sta ga prevzeli tudi Francija in Nemcija, otroci pa z manj znanja kot prej.

Odgovor na objavo uporabnika
Ena495, 31.08.2025 ob 18:12

Anonimno 9713, 31.08.2025 ob 18:09

Tudi jaz se temu ne bi prilagodila. Kaj pa, če bi delala od 9h-17h? Učitelji imajo svoj urnik, ti pa svojega. Poveš, da boš po hčerko prihajala po službi. Te bo v tem času počakala v razredu, brez dodatnih dejavnosti, pripravljena na odhod. A tvojega časa pa ni škoda, da sediš v avtu ali zapravljaš po trgovinah za stvari, ki jih ne rabiš in to samo zaradi nekih bednih pravil. Pogovori se, razloži in vztrajaj. Konec koncev – čas je denar.

Japajade, kar vsak po svoje. Od pol ure razlike ne bo nikogar konec.

Pa pojdi pol ure iz službe ven, od pol ure ne bo nikogar konec.

Anonimnež, 31.08.2025 ob 20:05

Če sem malo sarkastična, starši bi pa ja lahko vedeli, da se uveljavljajo spremembe v šolstvu.

No, pomemben podatek je, da ni več klasičnega varstva po pouku, ampak so organizirane oblike varstva po različnih področjih. Sedaj se ne bo več kar “uletavalo”, ker bodo dejavnosti časovno opredeljene.

Z drugimi besedami se uvaja se anglosaksonski ti solskega dne, ki sta ga prevzeli tudi Francija in Nemcija, otroci pa z manj znanja kot prej.

Gre za to, da starši otrokom doma ne nudite raznovrstnih dejavnosti. Nafutrate jih in prepustite ekranom, otroci so pa vedoželjni in radi se družijo.
Druga skrajnost so pa tisti starši, ki svojim otrokom nabašejo vsak dan po dve dejavnosti poleg šole. Glasbeno šolo, pa jahanje, tenis, plavanje, jezikovne šole, ples, nogomet, atletiko, odbojko…

Zdaj to nudijo šole. Otroci so med svojimi, stroška ni, prevozov čez celo mesto ali celo sosednje kraje tudi ne, pa imate vse interese pokrite in otroci so aktivni, strokovno vodeni in se razvijajo.

Tale krava zgoraj bi lahko svojo princesko vpisala v glasbeno šolo kar na domači šoli. Če tega nimajo, dajo starši pobudo in se organizira. Ampak ni dovolj fancy, ne? Mora biti plačljiva, potem nekaj velja… afna zguncana.
Naslednji teden bo pa norela, da je cele dneve samo prevoznik.. čez pol leta pa bo otrok v stresu in preobremenjen in bo šola kriva. Pa preveč nalog bo za delat in vse tako… ampak v glasbeno pa mora nujno hodit, ker drugače ne more ona biti fancy sogovornica drugim afnam.

Ma pusti te helikopterske mamice.  Njene pol ure je pa dragocene… da se poserješ. A otrok je njeno vse, njen zakladek, njeno sonce in punčica v očesu…

Stavim, da ni otroka nič vprašala. No, saj bo dobila svojo porcijo, ko bo mala v puberteti.

Konec šihta ob dveh, en otrok….pa se gospoda ne zmore organizirat. Patetično.
Skor bi se upala stavit da jo doma še kosilo od tašče ali pa mame čaka 😀

Veš večina nas dela do 16ih ali 17ih. In imamo celo več otrok. Pa ne par min od službe do šole in domov. Pa nam kar ratuje. Fascinantno a? Razvajenka.

Gre za to, da starši otrokom doma ne nudite raznovrstnih dejavnosti. Nafutrate jih in prepustite ekranom, otroci so pa vedoželjni in radi se družijo.
Druga skrajnost so pa tisti starši, ki svojim otrokom nabašejo vsak dan po dve dejavnosti poleg šole. Glasbeno šolo, pa jahanje, tenis, plavanje, jezikovne šole, ples, nogomet, atletiko, odbojko…

Zdaj to nudijo šole. Otroci so med svojimi, stroška ni, prevozov čez celo mesto ali celo sosednje kraje tudi ne, pa imate vse interese pokrite in otroci so aktivni, strokovno vodeni in se razvijajo.

Tale krava zgoraj bi lahko svojo princesko vpisala v glasbeno šolo kar na domači šoli. Če tega nimajo, dajo starši pobudo in se organizira. Ampak ni dovolj fancy, ne? Mora biti plačljiva, potem nekaj velja… afna zguncana.
Naslednji teden bo pa norela, da je cele dneve samo prevoznik.. čez pol leta pa bo otrok v stresu in preobremenjen in bo šola kriva. Pa preveč nalog bo za delat in vse tako… ampak v glasbeno pa mora nujno hodit, ker drugače ne more ona biti fancy sogovornica drugim afnam.

Ma pusti te helikopterske mamice.  Njene pol ure je pa dragocene… da se poserješ. A otrok je njeno vse, njen zakladek, njeno sonce in punčica v očesu…

Stavim, da ni otroka nič vprašala. No, saj bo dobila svojo porcijo, ko bo mala v puberteti.

Tebi se tudi vidi, da ti starsi niso nudili nobene obsolske dejavnosti. Vsja v tecaj bontona bi te lahko vpisali.

Res je, podaljsano bivanje je ukinjeno. Sedaj imamo RAP (razsorjeni program).

Otroke moramo na zacetku leta vpisati v dejavnosti, katere po urah MORA obiskovati vse leto. Dejavnosti niso sport ali glasba, temvec neke bedarije.

Tule nekaj lapate, kako je to fino in fajn.

Ovce zblejane!

Nobedn – NOBEDEN ne izpostavi dejstva, zakaj se ti razsirjeni program (RAP) uvaja!

Samo denar. Kot vedno.

Na ta nacin sola dobi vec pedagoskih ur (!!!), lahko zaposli vec uciteljev ( pa baje jih ni, samo zaposlili jih bodo pa vseeno!) ali pa obstojeci ucititelji NABIJAJO ure za tretji steber – to pomeni ure, ki jih poleg dejansko prezivetih ur v ucilnici in priprave na pedagoske ure revezi morajo narediti, da so formalno lahko doma en teden vsake dva meseca ter 2 meseca v kosu poleti.

Samo za to gre in nic drugega.

Samo za njihove riti.

Vi se pa zajebavajte, cakajte svoje otroke pred solo, bluzite po stacunah… da bo ga. Tovarisica lahko v miru prezivela poletje in se vse solske pocitnice!

Zagabili ste se mi, ucitelji! Sram vas bodi!

Mah, 31.08.2025 ob 21:07

Res je, podaljsano bivanje je ukinjeno. Sedaj imamo RAP (razsorjeni program).

Otroke moramo na zacetku leta vpisati v dejavnosti, katere po urah MORA obiskovati vse leto. Dejavnosti niso sport ali glasba, temvec neke bedarije.

Tule nekaj lapate, kako je to fino in fajn.

Ovce zblejane!

Nobedn – NOBEDEN ne izpostavi dejstva, zakaj se ti razsirjeni program (RAP) uvaja!

Samo denar. Kot vedno.

Na ta nacin sola dobi vec pedagoskih ur (!!!), lahko zaposli vec uciteljev ( pa baje jih ni, samo zaposlili jih bodo pa vseeno!) ali pa obstojeci ucititelji NABIJAJO ure za tretji steber – to pomeni ure, ki jih poleg dejansko prezivetih ur v ucilnici in priprave na pedagoske ure revezi morajo narediti, da so formalno lahko doma en teden vsake dva meseca ter 2 meseca v kosu poleti.

Samo za to gre in nic drugega.

Samo za njihove riti.

Vi se pa zajebavajte, cakajte svoje otroke pred solo, bluzite po stacunah… da bo ga. Tovarisica lahko v miru prezivela poletje in se vse solske pocitnice!

Zagabili ste se mi, ucitelji! Sram vas bodi!

Točno tako.

Imam še starejše otroke.  Jih je potrebno kam odpeljati.

Delam tudi popoldan, sobote, nedelje.

In ker takrat, ko sem popoldan, lahko pride mož po otroka šele po 15.30, bo vedno v šoli do 15.30? Včasih je lahko ob 12ih doma!

In zdaj bomo čakali in puščali otroja od 5.30 do 16.oo v šoli?

Če delam običajen urnik pa ponovno čakam..domov ne morem, po zrgovinah vsak dan tudi ne.

Če ti ni ok pač najameš varuško za tisti čas tako kot ostali ki nimamo služb do dveh. Ne razumem zakaj pričakujete da bodo drugi vaše probleme reševali. Btw lahko jo tudi starejši otrok pobere, če je dovolj star. Glede na to da trdiš da jih imaš več verjetno kakšen je. Btw zakaj je otrok ob pol šestih že v šoli če očitno mož kasneje službo začne?

Cakajoca mama, 31.08.2025 ob 21:18

Točno tako.

Imam še starejše otroke.  Jih je potrebno kam odpeljati.

Delam tudi popoldan, sobote, nedelje.

In ker takrat, ko sem popoldan, lahko pride mož po otroka šele po 15.30, bo vedno v šoli do 15.30? Včasih je lahko ob 12ih doma!

In zdaj bomo čakali in puščali otroja od 5.30 do 16.oo v šoli?

Če delam običajen urnik pa ponovno čakam..domov ne morem, po zrgovinah vsak dan tudi ne.

Zakaj bi bil otrok kadar si popoldan od 5.30-16.00 v šoli? Ti si zjutraj doma, mož pa očitno pride 15.30 domov. In kadar si dopoldan, zakaj je zjutraj mož ne pelje v šolo, ker očitno kasneje kot ti konča službo, ti jo pa potem pobereš. In o kakšnih obveznostih ki se jih ne moreš izognit popoldan in ti tiste pol ure nikakor prav ne pride imaš to, če trdiš da popoldan tudi delaš? Kdo jih pa takrat opravi? Božiček? Mislim če nakladaš se vsaj majčkeno potrudi no.

je zelo preprosto, 31.08.2025 ob 21:30

Če ti ni ok pač najameš varuško za tisti čas tako kot ostali ki nimamo služb do dveh. Ne razumem zakaj pričakujete da bodo drugi vaše probleme reševali. Btw lahko jo tudi starejši otrok pobere, če je dovolj star. Glede na to da trdiš da jih imaš več verjetno kakšen je. Btw zakaj je otrok ob pol šestih že v šoli če očitno mož kasneje službo začne?

Mož gre zelo zgodaj od doma, še pred mano. Starejši še ne smejo pobirat prvošolke.

Cakajoca mama, 31.08.2025 ob 17:12

mamka Miška, 31.08.2025 ob 17:07

..in zamudim naslednje obveznosti…pa saj ob 14.30 nima pravega pouka. Če ne bi bila v službi, bi bila lahko že 2 h doma!

Ne, zagotovo tega ne bom dovolila!

Zaradi takšnih, kot ste vi, so morali sprejeti zakonodajo.

Vaš dom – vaša pravila, moj dom – moja pravila. V šoli veljajo šolska pravila.

In takšni starši, kot ste vi, že nehajte enkrat težiti šolam. Dovolj je bilo vašega vmešavanja!

Tudi jaz imam letos prvošolčka in ko sem isto na naši šoli videla to ”pravilo”, se mi je kar obrnilo..

Nimamo kaj..žal

Mame prvošolčkov, umirite se malo! Nihče pa ni pomislil – v 1.razredu naprtiti otroku še glasbeno? Bolano! Moja dva sta začela en v tretjem, eden pa v četrtem razredu in ta, ki je začel v tretjem, je nadaljeval na Srednji glasbeni. Ne pretiravajte, gre za 6 let stare otroke.

Zakaj bi nekdo ki popoldan dela ob pol šeste otroka v šolo peljal?

Idiotsko….brez prostega časa. A mi lahko nekdo pove, ali vsaj nalogo naredijo v tem organiziranem času ali tudi to ne? In če, pa saj najbrž ne delajo vsi enako časa naloge? Podaljšano bivanje je bilo nekaj najboljšega v šoli. Bodo otroci sploh znali komunicirati med sabo brez organizacije?

In čemu sploh vsa igrišča, igrala pri šolah? Peskovnike so že zasuli? Oz. koliko potičk je v programu? Ali igre na prostem moderirajo učiteljice?

Pa še več “porednežev” z ADD bo verjetno. Šola je otrokova služba, ne morejo imeti cel dan nečesa od ure do ure! In ja, pri nas so starši pač uletavali, in kaj potem, ravno tako smo v podaljšanem bivanju počakali npr. do glasbene šole… zdaj pa sploh ne boš smel ven razen ob polnih urah ali kako?

Cakajoca mama, 31.08.2025 ob 21:34

Mož gre zelo zgodaj od doma, še pred mano. Starejši še ne smejo pobirat prvošolke.

Zakaj pa ne bi smeli starejši sorojenci prevzeti prvošolke?!?

zakaj pa ne, 31.08.2025 ob 23:06

Zakaj pa ne bi smeli starejši sorojenci prevzeti prvošolke?!?

Ne smejo. Mislim da morajo biti stari 14, morda 12 za mlajše sorojence, za prvošolce pa mislim da lahko samo odrasli. To je že dolgo tako.

Idiotsko….brez prostega časa. A mi lahko nekdo pove, ali vsaj nalogo naredijo v tem organiziranem času ali tudi to ne? In če, pa saj najbrž ne delajo vsi enako časa naloge? Podaljšano bivanje je bilo nekaj najboljšega v šoli. Bodo otroci sploh znali komunicirati med sabo brez organizacije?

Groza je to, da zdajsnja generacija starsev mislite, da otroci brez organizacije ne znajo komunicirati med sabo. Delate jih popolnoma nebogljene.

Cakajoca mama, 31.08.2025 ob 17:02

Imeli bomo prvošolko.

Mislila sem, da bom šla iz službe naravnost ponjo v šolo in potem domov.

A služba se mi konča ob 14.00. Pogosto se mali zavleče. 5, 10, 15 min. Včasih končam ob uri alu celo kako min prej. Potem je treba do šole. Sedaj pa neko čudno pravilo in težava. Če ne pridem med 14.20 in 14.25, moram počakati do 15.10????!!!

A resno? Saj ni takrat pouka. Je popoldanska oblika varstva za otroke, ki čakajo na odhod domov.

Ne razumem tega in mislim, da enostavno ne bom čakala.

Ah ta OŠ, komaj čakam, da bodo moji otroci  že enkrat končali. Na šolah se ščiti cigane, šipce, južnake, lahko delajo kar hočejo med poukom, po šoli s sošolci, jih tepejo, davijo, porivajo, kaznovani niso nikoli nič, samo na neke pogovore hodijo. O učiteljih pa škoda izgubljat besede, delajo samo za svojo rit, najraje z odličnjaki, skoz si izmišljujejo neka nova pravila, razlaga snovi je brezvezna, ah ne da se mi več pisat res ne, jutri grejo vsi trije ponovno v šolo, men gre pa na kozlanje.

Srečno naslednjih 9 let, upam da prej ne zboliš, tako da kar pripravi se na hud boj, ker tole kar pišeš je šele začetek …..

Ena641, 31.08.2025 ob 23:30

Ne smejo. Mislim da morajo biti stari 14, morda 12 za mlajše sorojence, za prvošolce pa mislim da lahko samo odrasli. To je že dolgo tako.

10 letnik lahko spremlja prvošolčka z dovoljenjem staršev

Se strinjam, OŠ je pri nas katastrofa!

Ena369, 31.08.2025 ob 23:49

Se strinjam, OŠ je pri nas katastrofa!

Mi jemo zajtrk doma.

Zdaj po novem, imajo v šoli ob 7ih zajtrk?! V redu, a je mišljeno, da gredo na zajtrk vsi, ki so takrat v šoli.

Malica je celi prestavljena glede na pretwklo šolsko leto za 1 h.

Torej po novem niti ni več zaželjen ne zajtrk doma, šola diktira popolnoma vse!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close