Preveč izobražene ženske?
Katanejka, eno je izboraženost, drugo je pa izobrazba. Kdor ima izobrazbo, še ni nujno izobražen. Zato nikoli izobrazbe ne povezujem s pametjo. Človeka vedno ocenjujem po tem, kako razmišlja in kake se vede, ne po njegovi izobrazbi.
In če bi ‘metala naprej’ prikrito, manipulativno? Podcenjuješ ti ženske…
Izobraženost s pametjo pač ima neko vezo, pa četudi je včasih obratnosorazmerna 🙂 :)[/quote]
Nikoli nikogar ne podcenjujem, sploh če človeka ne poznam. Se ti hitro vrne tako ali drugače.
Imam pa to srečo, da imam tak karakter, da ženske ne manipulirajo z mano, ker kmalu ugotovijo, da nima smisla. Res pa je, da kakšnih ekstremov pa še nisem doživel.
Ok recimo da je izobraženost bolj razgledanost, (čeprav v bistvu ni nujno?), izobrazba je nekaj drugega, pamet nekaj tretjega. Zveze med njimi načeloma obstajajo, in kot sem napisala, nemalokrat zveza med pametjo in izobrazbo, (če bo bolj razumljivo), ni torej premo- ampak obratnosorazmerna. Poznam kar nekja primerov.
To je zelo modro, nikogar podcenjevati, še bolj modro je samo ne precenjevati sebe. Kaj si mislil s to srečo, da ženske ne manipulirajo s tabo, pa prav zares ne vem, namreč marsikatera ženska bo, če si ji bo zdelo vredno, postala dobra igralka, manipulatorka, da ti ne bo nič jasno… ampak vsak prav zares na srečo ne more biti inspiracija za kaj takega.
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]
Veliko je odvisno od tega, kaj je komu prioriteta.
Če ima kdo namen z izobraževanjem le pridobiti izobrazbo, torej tisti kos papirja, bo se učil le za tisti papir.
Tisto, kar je nujno za izpite, se napiflaš, za dva dni pa več nimaš pojma za kaj se je sploh šlo…Izobrazba je potem edino s čimer se lahko pred drugimi postavljaš in se primerjaš…..
Drugo pa je, če te znanje zanima, če je znanje del tvojega življenja, ki ga prakticiraš in živiš…..Potem tisto ni le suhoparno znanje, ampak modrost.
Nikoli nisem ter ne bom gledala na izobrazbo oz da bi po tem cenila človeka (naj bo moški ali ženska). Izobrazba je samo list papirja, inteligenca, dejansko stanje je tisto, ki ti da vrednost. Žal pa marsikdo niti ima možnosti pokazati svoje znanje, ker si marsikdo ustvari mnenje o človeku na račun uradne izobrazbe. Potem je pa tukaj še ena zanimivost, ki se je nedolgo zgodila in se ji bila priča.
Imela sem dva, ki sta mi nekaj pomagala – eden inženir, eden s srednjo šolo. In glej si zlomka, ko je bilo treba nekaj narediti, je inženir študiral, računal, pisal in si razbijal glavo kot da dela diplomsko nalogo, tisti s srednjo šolo pa je logično premislil in začel delati. Na koncu je imel vse pripravljeno, ko je inženir dognal isto zadevo. Jaz sem takrat rekla – višja izobrazba, večje kompliciranje. In očitno nekaj bo na tem. Logika je bisto, ter kako se znajdeš v življenju.
In ja – kakšna je moja izobrazba? Nimam magisterija, nimam samo osnovne šole, imam malenkost več, ampak – ni važno. Nekomu sem lahko totalen idiot, nekomu pa pametna.
Pišete pa drugače kot so moje izkušnje. Meni večkrat kdo reče, da to ne gre, ona doktorat, on SŠ. Večkrat me tudi označajo za karieristko, ker imam doktorat, čeprav sem v službi tako kot drugi: 8h/dan, nisem cele dneve v službi. Nisem kaka šefinja. Ne zaslužim niti jurja. V glavnem daleč od karieristke. Seveda ne omenjam okrog, da imam doktorat. Ampak vedno te opazke. Ni prijetno. Jaz sem čisto navadna, preprosta punca, ki se ne peha za čim višji stolček in nisem cele dneve v služi in dela tudi ne nosim domov. Zakaj tak negativen odnos?
Ne razumejo, zavist, pa ker si ti lažno skromna, možen razlog je tudi ‘cinizem’ nad tvojim doktoratom, ki je mogoče manj vreden kot diploma s katerega drugega faksa, ne vem, špekuliram glede na način dela, (ne toliko na plačo)…
Poznam družino, ona ima doktorat, on pa mislim da poklicno šolo. Skupaj sta iz sredenješolskih let. Pri njiju ne gre za nič od tega. Lepo se imajo, res. Delata pa oba, ona ima ne ravno službo za piti kavo, on pa itak dela cele dneve, (zdaj verjetno ne več toliko fizično) Bi pa vseeno rekla, da sta bolj izjema kot pravilo, že samo zato, ker se štekata.
[code]"Nekoč bo lepo,
So tudi izpiti, ki se jih pač ne napiflaš v enem do dveh dneh, in te torej določajo bolj kot si misliš, preden jih greš delat 🙂 🙂 oropajo te intuicije(?), poetičnega sanjarjenja, trdo zminirajo vse gradove v oblakih…bolj čuteče narave kot si, bolj boleče padeš dol 🙂 🙂
Nekateri so na imeti, nekateri so na biti, nekateri pa na nič od tega 🙂 🙂
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Menda res samo malenkost, in se ti tudi vidi. Namreč, tisti tvoj srednješolec je pač znal, ker je problem bil v toliko trivialen, sicer ga ne bi. To je podobno, kot če greš s kvantnimi metodami preračunavat klasične, pač imaš več dela, je pa bolj prav;obratno pa ne gre, ker je napačno!
Namreč, verjetno ti tudi ni znano, koliko napak je v tehniki, dalje v medicini, ker pač mnogi menijo, ah, zakaj bi komplicirali, če pa lahko poenostavimo, važna je kar neka kvazi logika a ne, tisto kar instant vidimo pred sabo, tisto šteje, zakaj bi nečemu posvečali nek trud in komplicirali, saj to vendar niam smisla, a ne? A veš, koliko ekoloških in drugih katastrof, koliko izgubljenih življenj,… zaradi take miselnosti. No pa da ne bo tako tragično, to se predvsem dogaja, ker je denar tisti, ki vlada svetu, in oblast, (zblojena politika) in na drugi strani lenoba in neumnost in šele daleč daleč potem iskreno prizadevanje za dobre stvari…
Ah pač pamet včasih nima veze z izobrazbo, posebno ne pri ženskah… žal mi je, da spet to pišem 🙂 🙂 (Takih bedarij, kot si zgoraj pisala, moški menda ne bi kar tako napisali, razen v šali)
[code]"Nekoč bo lepo,
[sup]france balantič [/sup] Katenjka – ne moreš trditi, da je bil problem trivialen, ker nisem napisala kakšno delo je bilo. Očitno tudi tebi izobrazba veliko pomeni – oz naziv, titula, ne sama izobraženost. In ne – jaz se v delo zdravnikov, mehanikov, … ne vtikujem, zato se tudi ne oziram na vse tvoje nebuloze v pisanju.
Mnenja so pač različna, nič novega.
Očitno problem ni zahteval preračunavanj, ampak samo pač premislek, torej je bil trivialen. Netrivialni problemi zahtevajo za rešitev pač neke vrste študij. Zmotilo me je, ker si nekoga z znanjem, ki ga kot inženir, (saj to pa ni neka zveneča titula, a ne?) ima, dajala v nič na pram nekomu, ki zna super trooper logično razmišljati brez faksa.
Samozavestno si napisala: Jaz sem takrat rekla – višja izobrazba, večje kompliciranje. In očitno nekaj bo na tem.
Ni nujno višja izobrazba, pač pa več znanja, (narobe si napisala!) in več lahko kompliciraš, moraš komplicirati! ker enostavno veš, da vsega ne smeš trivialno odmisliti, ko se spraviš reševat nek problem. Sicer lahko na račun časa, ki ti ga je škoda, (oziroma neznanja, ki ga nimaš) napraviš grozljive napake. Ne, saj res ne vem, zakaj je šlo, ali za polaganje ploščic ali za električno inštalacijo… pojma nimam. Ti si me pa še manj razumela, amapk to štejem sebi v slabo, ker menda ne znam razumljivo pisati. In meni izobrazba ne pomeni nič, ne moja, ne od nikogar drugega… razgledanost pa, bog pomagaj… kaj pa naj počneva sicer… ljudi na tem svetu je itak že preveč, da bi samo delala otroke…
Pa še nekaj, partnerjev (bivših in sedanjega) se ne primerja, isto se ne primerja otrok, ali partnerja z brati ali z očetom… tega ne veš, niste jemali v šoli? Mi tudi ne, družboslovje ni moje področje, pa vendar tega ne bi nikoli počela… še na forum ne bi napisala, sploh če bi mislila resno.
[code]"Nekoč bo lepo,
Očitno problem ni zahteval preračunavanj, ampak samo pač premislek, torej je bil trivialen. Netrivialni problemi zahtevajo za rešitev pač neke vrste študij. Zmotilo me je, ker si nekoga z znanjem, ki ga kot inženir, (saj to pa ni neka zveneča titula, a ne?) ima, dajala v nič na pram nekomu, ki zna super trooper logično razmišljati brez faksa.
Samozavestno si napisala: Jaz sem takrat rekla – višja izobrazba, večje kompliciranje. In očitno nekaj bo na tem.
Ni nujno višja izobrazba, pač pa več znanja, (narobe si napisala!) in več lahko kompliciraš, moraš komplicirati! ker enostavno veš, da vsega ne smeš trivialno odmisliti, ko se spraviš reševat nek problem. Sicer lahko na račun časa, ki ti ga je škoda, (oziroma neznanja, ki ga nimaš) napraviš grozljive napake. Ne, saj res ne vem, zakaj je šlo, ali za polaganje ploščic ali za električno inštalacijo… pojma nimam. Ti si me pa še manj razumela, amapk to štejem sebi v slabo, ker menda ne znam razumljivo pisati. In meni izobrazba ne pomeni nič, ne moja, ne od nikogar drugega… razgledanost pa, bog pomagaj… kaj pa naj počneva sicer… ljudi na tem svetu je itak že preveč, da bi samo delala otroke…
Pa še nekaj, partnerjev (bivših in sedanjega) se ne primerja, isto se ne primerja otrok, ali partnerja z brati ali z očetom… tega ne veš, niste jemali v šoli? Mi tudi ne, družboslovje ni moje področje, pa vendar tega ne bi nikoli počela… še na forum ne bi napisala, sploh če bi mislila resno.[/quote]
Očitno je moj IQ bil napačno računan, kajti ne razumem te.
Ob prebiranju tvojih odgovorov in pojasnil imam občutek, da imam kurje možgane. Se opravičujem za svoje nonsense v pisanju ter hvala, da si me poučila o moji zmoti ter mi odprla oči.
Ups, narobe sem prebrala, da sta ti nekaj ‘pomenila’, si pa napisala ‘pomagala’, se opravičujem, a prav? Glej, meni gre pač na živce mnenje, da tisti, ki hodi v šolo, da zgublja čas in bi moral delati,– saj ne vem, mogoče ti ne misliš tako, sem pač tako razumela…– isto moteče mi je tudi mnenje, da tisti, ki pa ima faks, (podiplomske nazive) je pa pameten (to mi gre še samo bolj na živce).
[code]"Nekoč bo lepo,
Ok recimo da je izobraženost bolj razgledanost, (čeprav v bistvu ni nujno?), izobrazba je nekaj drugega, pamet nekaj tretjega. Zveze med njimi načeloma obstajajo, in kot sem napisala, nemalokrat zveza med pametjo in izobrazbo, (če bo bolj razumljivo), ni torej premo- ampak obratnosorazmerna. Poznam kar nekja primerov.
To je zelo modro, nikogar podcenjevati, še bolj modro je samo ne precenjevati sebe. Kaj si mislil s to srečo, da ženske ne manipulirajo s tabo, pa prav zares ne vem, namreč marsikatera ženska bo, če si ji bo zdelo vredno, postala dobra igralka, manipulatorka, da ti ne bo nič jasno… ampak vsak prav zares na srečo ne more biti inspiracija za kaj takega.[/quote]
To mi je jasno, da lahko ženske moškega obrnete ne, dabi se sploh zavedal. Mogoče imam srečo zaradi tega, ker me imajo za dobrega prijatelja (na srečo ali žalost je to ponavadi tudi največ, kar lahko dosežem) in pa tudi pri izbiri prijateljic oz. potencialnih partneric sem zelo previden
Stvar je v tem, da za vsakdanja opravila, kot je polaganje ploščic, pa izvedbo el. inštalacije, pa popravilo pralnega stroja, pa menjave pipe….Ni potrebno več, kot le srednješolska izobrazba in seveda praksa.
Višja izobrazba seveda ni ovira. Ovira je, če nekdo gre študirat tehnično stroko, pa nima pojma kako v praksi kaj deluje. Takšnemu potem diploma nič ne koristi pri preprostih hišnih opravilih.
Robi kaj pa vem no… eno je načrt, drugo je izvedba a ne… in ne to ni vsakdanje opravilo. Vsak srednješolec, ki je končal srednjo elektro šolo, tega ne zna, vsaj jaz mu ne bi zaupala, tistemu s faksom pa bi, bo že povedal, če ne zna, aja pa naj si vzame cajt za to…ne pa da bi mu gledala na uro oz. ga primerjala z nekom drugim, ki to dela v službi.. če prosim nekoga, je to pomoč, je to njegova dobra volja, ne pa moja ocena, da nekdo s sš zna to boljše. Pralnega stroja pa sploh ne zna popravit nekdo samo s srednjo šolo, ok filter zamenjat znam jaz tudi.. konkretno popravilo pa, oprosti, ga ne znaš tudi superboy ti ne. Sploh se pa deli sploh ne popravljajo več, ampak se zamenjujejo, zakaj le?
Ne pri preprostih ne. Ampak saj niso samo preprosta dela na svetu. In niso samo hišna dela na svetu. Sploh je fair, da dela vsak v svoji stroki. Zakaj neki bi tip moral vse znati? A ni že dovolj, da je ženska lahko hkrati mati in ljubica, kuharica, sobarica, vrtnarka, vrtičkarka, šivilja, pomožni zdravstveni delavec možu in otrokom, čistilka,itd… vsaj moškim pustite tisto eno njihovo stroko, naj bo v tej dober in to naj bo to… saj je znano, da moški ne zmore delati dveh stvari hkrati 🙂 🙂
[code]"Nekoč bo lepo,
Kako pa veš ,da ga ne znam ? 🙂
Pralne stroje sem popravljal še preden sem končal srednjo šolo. Tudi včasih se deli niso popravljali, ampak zamenjali, saj so večinoma to le manjši sklopi, kjer nimaš kaj popravljati..Razen tu pa tam..Na primer ščetke od motorja…..
Seveda ne. V tem primeru je bilo govora o hišnih delih.
Hvala bogu za tako uvidevne ženske, kot je Katenjka.
Forum je zaprt za komentiranje.