Pravijo, da je težko dobiti delavce
Lahko poveste kje natančno je to? Ste prepričani, da niso izbirčni pri izbiri kandidatov?
Tukaj na štajerskem (natančneje savinjska) tudi veliko tovarn išče neprestano, ko se pa prijaviš pa si zavrnjen.
[/quote]
Pa nemogoče. Ravno o savinjski govorim. Npr. gorenje v Velenju zdaj potrebuje 80 delavcev. Toliko jih niso naenkrat potrebovali še nikoli. Trenutno imajo kolektivni dopust, naslednji teden oz. v drugi polovici avgusta začnejo. Sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da dobite zaposlitev.
Pa nemogoče. Ravno o savinjski govorim. Npr. gorenje v Velenju zdaj potrebuje 80 delavcev. Toliko jih niso naenkrat potrebovali še nikoli. Trenutno imajo kolektivni dopust, naslednji teden oz. v drugi polovici avgusta začnejo. Sem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da dobite zaposlitev.
[/quote]
Temu delodajalcu sem poslal vlogo 2x, če se ne motim in ni bilo nič. bom poskusil še enkrat. Hvala za info.
Delovne izkušnje so porok, da bo človek, ki ga vzameš v svoj kolektiv, temu tudi kaj doprinesel.
Pri nas težko dobimo izdelan kader, sem in tja vzamemo tudi koga brez izkušenj a s formalno izobrazbo, ki je potrebna za delo pri nas. Izmed vseh začetnikov, ki smo jih vzeli, se je za uporabnega izkazal le eden, ostali so k nam prišli že kot izdelani delavci.
Šolanje in kaljenje kadra v firmi si lahko privoščijo le večja podjetja, ki imajo za to tudi izdelane smernice in si lahko privoščijo, da nek odstotek ljudi na firmi določen čas teče v prostem teku…
Delovne izkušnje so porok, da bo človek, ki ga vzameš v svoj kolektiv, temu tudi kaj doprinesel.
Pri nas težko dobimo izdelan kader, sem in tja vzamemo tudi koga brez izkušenj a s formalno izobrazbo, ki je potrebna za delo pri nas. Izmed vseh začetnikov, ki smo jih vzeli, se je za uporabnega izkazal le eden, ostali so k nam prišli že kot izdelani delavci.
Šolanje in kaljenje kadra v firmi si lahko privoščijo le večja podjetja, ki imajo za to tudi izdelane smernice in si lahko privoščijo, da nek odstotek ljudi na firmi določen čas teče v prostem teku…
[/quote]
[/quote]
In kje naj dobijo mladi izkušnje?
Pri nas v službi je tako: nekaj smo jih imeli kot prostovoljce, delali so celo leto, za plačilo točno 0€. In, ko se je to končalo, so jih postavili pred vrata.
Ko gre kdo stran ali pa v penzijo, se išče nov kader. Potem pa vedno jokanje in stokanje, da so vsi neizkušeni, da nič ne znajo in tako naprej. Le od kje bi znali?
Imeli smo jih tudi nekaj preko študenta, ko niso imeli več napotnice, so jih pokazali vrata.
Ko pa se išče nov kader, se pa izkaže, da so tisti prostovoljci in študenti že drugje dobili službo.
Vsi bi imeli oh in sploh super kadre, samo noben jih ne bi izučil.
Tisti, ki pride preko Zavod za zaposlovanje, torej jim Zavod plača delo, morajo pa delat take brezvezne stvari, da se itak nič ne naučijo. Ponavadi gre za izobražen kader brez izkušenj, Zavod jim plačuje, da 3 mesece delajo pri nas, da bi si dobili izkušnje. Samo izkušenj ne dobijo, ker se jim da delat take stvari, da ne dobijo nobenih izkušenj. V bistvu se noče noben z njimi ukvarjat in jim dodelijo delo, ki ga zna vsak (recimo čistiti arhiv, kopirati papirje).
[/quote]
Zakaj? Firma deluje zelo uspešno, le zaradi ohranjanja stabilnosti poslovanja in odzivnosti do strank si težko privoščimo interno šolanje n oseb, od katerih bo morda ena oseba na koncu ostala kot uporaben kader.
Imaš pa velike sisteme, kot so Telekom, Petrol… ki si zaradi prevladujočega položaja na trgu, ta pa izvira iz monopola v preteklih letih, še vedno lahko privoščijo tak način najemanja kadra. Aja… sem pa pozabil povedati, da se pa v teh velikih sistemih hitro kreirajo klike, ki na vse možne neformalne načine vplivajo na kadrovanje in če nisi njihov, ne prideš notri. 😉
In kje naj dobijo mladi izkušnje?
Pri nas v službi je tako: nekaj smo jih imeli kot prostovoljce, delali so celo leto, za plačilo točno 0€. In, ko se je to končalo, so jih postavili pred vrata.
Ko gre kdo stran ali pa v penzijo, se išče nov kader. Potem pa vedno jokanje in stokanje, da so vsi neizkušeni, da nič ne znajo in tako naprej. Le od kje bi znali?
Imeli smo jih tudi nekaj preko študenta, ko niso imeli več napotnice, so jih pokazali vrata.
Ko pa se išče nov kader, se pa izkaže, da so tisti prostovoljci in študenti že drugje dobili službo.
Vsi bi imeli oh in sploh super kadre, samo noben jih ne bi izučil.
Tisti, ki pride preko Zavod za zaposlovanje, torej jim Zavod plača delo, morajo pa delat take brezvezne stvari, da se itak nič ne naučijo. Ponavadi gre za izobražen kader brez izkušenj, Zavod jim plačuje, da 3 mesece delajo pri nas, da bi si dobili izkušnje. Samo izkušenj ne dobijo, ker se jim da delat take stvari, da ne dobijo nobenih izkušenj. V bistvu se noče noben z njimi ukvarjat in jim dodelijo delo, ki ga zna vsak (recimo čistiti arhiv, kopirati papirje).
[/quote]
Hehe… pri nas rabimo predvsem programerje in nekaj teh, zaposlenih pri nas nima formalne izobrazbe iz stroke, so pa na razgovor npr. prinesli dokazila (programe, kodo na vpogled), da ta posel poznajo in so pri nas tudi ostali. Samoiniciativa dela čudeže, če pa čakaš in sam ne narediš ničesar, potem tudi od drugih ne moreš pričakovati prav veliko.
Hehe… pri nas rabimo predvsem programerje in nekaj teh, zaposlenih pri nas nima formalne izobrazbe iz stroke, so pa na razgovor npr. prinesli dokazila (programe, kodo na vpogled), da ta posel poznajo in so pri nas tudi ostali. Samoiniciativa dela čudeže, če pa čakaš in sam ne narediš ničesar, potem tudi od drugih ne moreš pričakovati prav veliko.
[/quote]
Hja, vaša firma, kot si povedal, nič ne naredi. Samo čaka, da pridejo izkušeni in izobraženi.
Da bi pa sama kaj naredila v to smer pa ne.
Sem vajena ja, da delodajalci javkajo kako pride samo kader brez izkušenj.
[/quote]
Se potem čudiš da večno iščete kader? Grem stavit, da tisti ki oblada, dobi službo v tujini za vsaj 2x večjo plačo, kot jo ponujate vi.
Poslujete odlično – denarja za uvajanje, izobraževanje pa nimate??? Ne budali no ….
Se potem čudiš da večno iščete kader? Grem stavit, da tisti ki oblada, dobi službo v tujini za vsaj 2x večjo plačo, kot jo ponujate vi.
Poslujete odlično – denarja za uvajanje, izobraževanje pa nimate??? Ne budali no ….
[/quote]
Nisem napisal, da denarja za uvajanje ni, napisal sem le, da si ne moremo privoščiti izobraževanja kadra, ki traja npr. pol leta ali več, ki se konča tako, da ugotoviš, da človek ni kos nalogam… Ljudje se pa sami odločajo kje in za koliko bodo delali.
V info za negativce, kot si ti: Od nas je v 15-tih letih odšel le eden delavec. Odšel je na delo v Nemčijo (München). Ker pa ga osebno poznam že od prej in se z njim sem in tja še vedno srečam pa vem tudi to, kako mu je tam. Možak po štirih letih razmišlja o vrnitvi, ker ugotavlja določene prednosti življenja pri nas, ki morda odtehtajo razliko v zaslužku. Razlike v zaslužkih pa niso le 2x, so tudi večje, a po takih zaslužkih posega večinoma “top notch” kader, večina dobrega in povprečnega kadra pa ne. Ti ostanejo v domovini in jamrajo kako je hudo. 😉
Se pravi, da čakate, da jih nekdo izobrazi, vi jih pa potem skušate ukrasti, če te prav razumem?
Počakate, da nekdo vloži vanje znanje, izkušnje, potem pa ga poskušate speljati.
[/quote]
Ne čakamo. Če potrebujemo, ponudimo. Človek se odloči sam…
Ko si v poslu dovolj dolgo približno veš kje so dobri in kdo ti ljudje so. Tudi druga podjetja počno enako. Poleg tega pa se tudi ljudje sami po določenem času (5 do 7 let) naveličajo enega in istega okolja in sami od sebe začno iskati zaposlitev drugje. Takrat ponudimo…
Ne čakamo. Če potrebujemo, ponudimo. Človek se odloči sam…
Ko si v poslu dovolj dolgo približno veš kje so dobri in kdo ti ljudje so. Tudi druga podjetja počno enako. Poleg tega pa se tudi ljudje sami po določenem času (5 do 7 let) naveličajo enega in istega okolja in sami od sebe začno iskati zaposlitev drugje. Takrat ponudimo…
[/quote]
Če ste eno izmed redkih ok podjetih, potem vam vsa čast.
Večina podjetij je namreč totalna katastrofa. Sem preko študenta delala v raznoraznih podjetjih pa tudi zaposlena sem seveda. In bi rekla, da večina delodajalcev je navaden obup. Imeli bi vse, nudili bi pa manj kot minimalca. Namreč pogosto se zgodi, da jim je diplomanta predrago zaposliti za minimalca, ga raje vzamejo preko študenta. tako se je meni dogajalo po diplomi. Delala 40 ur na teden, manj kot za minimalca. Ker so najraje vzeli ali preko študenta ali pa pezioniste. Da bi me zaposlili za minimalca, je bilo predrago zanje.
Tako, da vse pohvale tistim redkim podjetjem, ki so res ok. Žal so izjemno redka.
Zanimivo, kako se v Sloveniji nikomur ne splača vlagati v (mlad) kader. Delodajalci pričakujejo od delojemalcev fleksibilnost, samoinciativnost, kreativnost, sami pa ne pokažejo čisto nič od tega. Vsi togi samo čakajo, kaj jim bo samo v firmo padlo. Pa kaj jim bo država nudila. Po drugi strani pa mlad neizkušen kader najde zaposlitve v tujini, kjer jim ni žal časa in denarja za investiranje v njihov potencial.
Forum je zaprt za komentiranje.