Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Poroka in darila

Poroka in darila

Poroke v kmečkem podeželskem okolju so postale nekaj takega kot pri ciganih – preseravanje na polno, folk se tud zapufa, samo da se razkazuje, pol pa pričakujejo samo polno keša. En sanjski dan, da te pol še par let boli glava? Debilne babe želijo poroko v belem od vrtca dalje, vse sanjsko, pol pa nazaj v blaten vsakdan? Ekstra blesavo za moj okus. Potem pa pričakujejo 100 eur na osebo? Pa kaj vam je, 2 na minimalcih, 4članska družina pa bomo dali kar 400 eur? Nisem nora… 200 imajo še preveč, tudi če pričakujejo več, ker so pogoltni in polni keša že sedaj. Kdo jim je kriv, če se preseravajo in prirejajo poroke na elitnih lokacijah? Za mene bi bili isto vredni in dovolj čevapi. Zato se tudi nisem poročila in mi dol maha za njihova pričakovanja…

Čim visje. 10 bo za užaljenost. ???? ceniti kot Itak noben ne zna več.

Vsak po svojih zmoznostih in prepricanjih, pa bo najbolj prav.

Jaz bi dala denar, za druzino nekje 200-300eur plus kaksne kozarce, salce al kaj podobnega. S tem, kaj bodo s tem poceli, se pa ne bi obremenjevala. Izberem po najboljsih moceh, da je lepo, kvalitetno, ce se potem preseravajo ker kao ni po njihovem okusu, pa naj. Ocitno imajo taki prevec.

Odgovor na objavo uporabnika
Ni pravila, 18.08.2023 ob 01:26

Vsak normalen človek razume, da imamo vsi svoja življenja, svoje stroške, da je nekomu 500€ drobiž, nekomu pa je že 20€ veliko. Kje dobite ta pravila ala 100€ na osebo in podobno? Ste normalni ali kaj? Za dva na minimalcu, ki imata družino, je to malo da ne ena cela plača, enemu privatniku, ki mu posel dobro cveti in zasluži par tisoč na mesec, pa se to komaj kaj pozna. Vsak da toliko, kot lahko in če sploh lahko.

Se zelo strinjam s tem razmišljanjem. Meni bi bilo nerodno, da bi nekomu na minimalcu, po možnosti še s krediti in družino, povzročala stres s pričakovanimi stroški za svoje preseravanje. Je pa zdaj res v veljavi kar nekakšen cenik za udeležbo na poroki.

Sama sem vesela, da sta se tudi naša mlada odločila le za piknik po poroki na potovanju, za darila pa sta povedala, da pričakujeta le simbolična. Tudi midva z možem sva ravnala enako. Smešne figurice, kupljene na štantih, ki sva jih zbirala in jih prejela tudi ob poroki, so nama še zdaj lep spomin. Niti slučajno nisva kaj kalkulirala. Poroko sva si plačala sama, tudi prispevka staršev nisva želela.

Ena stara2, 25.05.2024 ob 10:47

Se zelo strinjam s tem razmišljanjem. Meni bi bilo nerodno, da bi nekomu na minimalcu, po možnosti še s krediti in družino, povzročala stres s pričakovanimi stroški za svoje preseravanje. Je pa zdaj res v veljavi kar nekakšen cenik za udeležbo na poroki.

Sama sem vesela, da sta se tudi naša mlada odločila le za piknik po poroki na potovanju, za darila pa sta povedala, da pričakujeta le simbolična. Tudi midva z možem sva ravnala enako. Smešne figurice, kupljene na štantih, ki sva jih zbirala in jih prejela tudi ob poroki, so nama še zdaj lep spomin. Niti slučajno nisva kaj kalkulirala. Poroko sva si plačala sama, tudi prispevka staršev nisva želela.

Pohvalno!

Letos se poroči nečakinja.

Smo 5-članska družina z mladino(21, 18, 17let).

Mislim, da bomo dali v kuverti 500€, zraven pa neko osebno darilo v vrednosti okoli 150 €.

Upam, da bo to v redu.

Radio Tednik Ptuj, 18.08.2023 ob 11:02

Na povprečni poroki poješ in popiješ za cca. vsaj   50€. Torej daš za darilo cca. 100 € na osebo (50 € za strošek hrane in 50 € kot nagrado).

Ali ne??

Moje mnenje je da daš še enkrat toliko na osebo, kot je bil meni in pijača. Poročni meniji s torto in pijačo so nekje sto eur. Se pravi 200 eur na osebo, če je gala poroka.

Če je piknik, je pa 100 eur na osebo čisto dovolj.

O svašta izveš, 18.08.2023 ob 13:20

moralna nacela, 18.08.2023 ob 11:52

O svašta izveš, 18.08.2023 ob 11:22

Torej je na poroki treba plačat vstopnino oziroma udeležbo? Tudi ko prideš k prijatelju na eno kavo, mu jo plačaš? Torej se za tisti večer raje odpravim nekam na večerjo na lastno pest. Bom vsaj naročila in plačala, kar bom sama hotela, ne pa da mi nekdo vnaprej izbere meni, brez da me sploh vpraša, če mi ustreza in če to sploh jem. Madona ste upaljeni. Če te nekdo nekam povabi, je na njem, da pogostijo plača, ne pa na vseh udeležencih.

Glej, ce si cloveska stoka, pac ti v svate ni treba niti darila nesti, ljudje, ki gojimo neke vrednote in imamo kompas, pa gledamo, da se pokrijemo, tudi ce gremo k prijatelju na kavo, prinesemo 10 dek kofeta in skatlo keksov.

Poroka je precej velik strosek, prav je, da svat pokrije vsak svoj obrok, pa ne tisto, ne bom nic jedel in ne pijem alkohola, ampak tisti obrok in pijaco, ki sta mu namenjena. Poleg hrane je strosek mladoporocencev se prostor, strezba in glasba, torej nikakor ne pokrijes celotnega stroska zabave, pokrijes le del tega.

V starih casih so ob zenitvah sodelovali vsi, en je dal nekaj, drugi drugi, tretji je pomagal streci, cetrti je prispeval kaj tretjega, skratka vsi so darovali po svojih moceh in mladoporocencema v pomoc pri urejanju skupnega doma. Iz tega tudi izhaja navada, da svatje nosijo darila.

Ampak to je njuna stvar, mar ne? Njuna odločitev, da bosta naredila celo galamo iz enega poročnega obreda in sama sta se odločila, koliko bosta za to zapravila. A ju kdo sili? Ti bi dalo 50€ za svojo večerjo? Moja prijateljica je imela na svoji poroki meni za 200€ na osebo, plus pijača, plus vsa pogostitev preko dneva. S tistimi tvojimi 50€ si nima kaj pomagat. Se lahko samo obrneš in greš na pizzo. Ti gojiš vrednote? Res super vrednote, da na vse gledate skozi denar in vam je nekdo drag samo dokler imate od njega finančno korist. Zaraxi mene si ni treba delati skrbi in stroškov in me vabiti nekam, kamor po tvoje MORAM priti in za povabilo še plačati. Poroči se zaradi sebe, ne zaradi mene in meni daj mir. To je tvoja stvar in jaz je nisem dolžna plačevati. V čem je point, da kao za druge organiziraš nekaj, kar si morajo potem itak sami plačati?

Tako je.

Čez nekaj tednov se bo poročila moja nečakinja.

Več bližnjega sorodstva nimam, edino pač svoje otroke.

Torej na poroko k prijateljem ali sorodnikom, s katerimi si nismo tako zelo blizu, smo 2 leti nazaj za 5-člansko družino dali 300 €.

Ni veliko, nekaj pa je.

Nečakinji bom plačala fotografa in kamero ter izpust golobov takoj po obredu ter sedaj naša 4ćlanska družina bo podarila 500 €.

Starejša hči živi pti fantu, onadva bosta za darilo poskebela sama.

Bo pa njuna poroka naslednje leto.

Letos in drugo leto odpadejo vse prenove doma, menjava avta…ampak gre za pomembni poroki. Tako pomembna se zame še ni zgodila.

Torej 2 poroki in če bo sreča še 2 (2mlajša otroka).

To je to od porok v mojem življenju. Za te se bom pa ja potrudila!

Ne pozabimo še stroške dekliščine ali fantovščine. In seveda še dodatno darilo na tem dogodku.

Tudi meni se zdi,da se samo še kalkulira,koliko dobijo. Vse se je nekje spridilo.

Jaz sem se poročila v ožjem družinskem krogu brez pompa in bi naredila zopet isto. Ali pa samo midva. Daril nisva niti pričakovala,vsaj jaz nisem razmišljla o njih,pa sva dobila bolj skromna..Najbolj cenim čestitke,mi je zanimivo in lepo po vseh teh letih prebrat kdaj poročne želje. Kozarcev pa podobne šare pa tudi jaz ne bi in je nisem bila vesela.

Zakaj je potem sploh navada, da se na praznovanjih obdaruje?

Ce nekdo praznuje zaradi sebe in povabi ljudi, zakaj ga sploh obdarujemo? Saj sam hoce zabavo in vabi ljudi. Ze tvoja prisotnost je potem dar, zakaj je treba se kaj drugega podariti? A ni dovolj, da prides, jed in pijes, kaj mu bo se drugo darilo?

Jaz ne vem ,zakaj sploh vabiti 100 ljudi na poroko. Blesavo.Cez 2 leti pa na locitvi,kar se vse sklada s povabilom stotnije ljudi. Taksni to pocnejo  izkljucno zaradi daril,kot da je kdo komu kaj dolzan pokloniti. Jaz sem se porocila v krogu mojih in mozevih starsev in sester. Saj je isto z darili ob Bozicu . Zakaj bi mi moral nekdo nekaj kupiti. Obdarovanje izvira iz nekega davnega casa,ko ni bilo nicesar za kupit.Potem je nekdo sel nekam dalec”za tiste case” in je prinesel kaksno stvar ,kot darilo. Tako da ne rabite debilom poklonit  500 100 ali 200 eur,ker jim samo za to gre…..

Od kod prepričanje, da vabilo na poroko nujno pomeni tudi drago darilo, oziroma večja denarna vsota za darilo?

Pred leti, ko svaxse poročila, nisva razmišljala o darilih. Poroko sva organizirala zase, mudva sva si najin dan zamislila po svoje in ga tako izpeljala. In darila svatov nikakor niso vstopnica na poroko

Enako pri nečakinji,cki se je poročila nedolgo nazaj. S pirojo je uresničila svoje otroške sanje. Dejansko ni računala na prispevke svatov.

Zaradi rega teapastega prepričanja in povezovanja vabil na poroko z €, je že vabit težko. Imaš občutek, kot bi ob vabilu ljudjd kar prebrali 100€/osebo!

Ni tako, še zdaleč ne.

Vsaj ne v krogih, v katerem se gibljem.

Vabilo na poroko pomeni, da ste nekomu pomembni in želi, da sta na veliki dan z njim! To pomeni vabilo, izključno to!

Seveda ne prideš praznih rok, a zneski NISO pomembni!

Pomembno je, da vabljena oseba pride, čeprav prinese recimo kg kave in cvet. Pa kaj!

ne seri, 17.08.2023 ob 21:53

max 25€ na odraslo osebo. Max!!! Kaki kozarci! Si nora!  Vrzi stran kozarce in vaze. Če ne greš na poroko in svatbo ne daš darila. Nimaš stroška.

Strošek poroke za svate je visok. Lahko neseš samo fikus ali benjamina in nič denarja. Kolikor si lahko privoščiš, da ne ogroziš svoje družine. Vendar ne pretiravaj. Povabijo te zaradi druženja in ne darila.

Ti ne seri, sva bila v Petek na poroki, meni 80€ na osebo, hrane pa je zmanjkalo v 10 minutah, so morali potlej ketering od Jurmana naročiti.

Dala sva enega ta roza v kuverto pa še nakaj uporabnega je bilo zraven.

100 evrov na osebo, to je nenapisano pravilo. Toliko je namreč poročni meni za eno osebo na poročni lokaciji.

Taja735, 18.08.2024 ob 15:40

100 evrov na osebo, to je nenapisano pravilo. Toliko je namreč poročni meni za eno osebo na poročni lokaciji.

Prodajajo vstopnice? Če imata denar za slavje, ga od nas ne potrebujeta. Kupiš malo boljšo kavo in cuker. Vse ostalo je preseravanje!

Se strinjam. Naj se potem ne sprenevedajo, da vabijo, ampak direktno napišejo, da je vstopnina  100 EUR. Tako je na vstopnicah za vse prireditve. Če moram nekaj plačat, potem sama izberem čas, lokacijo, jedilnik in družbo.

Ja, midva sva se poročila ‘na skrivaj’ …. ker sva se zaradi naju. Žlahto sva povabila na ‘piknik’ po čvapih sva prinesla poročno torto in vsem povedala, da sva poročena in počaščena, da so se udeležili piknika, ki je obenem poročno slavje.

Nekateri so naknadno prinesli darila (starši, botri), ostali so žurali za en barcafe skupaj z nama do jutranjih ur. Vsi smo uživali.

malamiška305, 18.08.2023 ob 10:54

Ni pravila. Daš toliko, da je iz srca in kolikor lahko.

mi2 sva se poročila prejšnji mesec in sva od enega kolega in njegove dobila samo čokolatine ? (ni slabo situiran)

od nekih sorodnikov, katerih življenjski standard je veliko slabši pa 500€ ?

Meni na osebo sva imela 70€, okoli 100 ljudi in niti slučajno si nisva pokrila poroke, ampak se tudi nisva poročila s tem namenom.

Bil je res lep dan in huda žurka.

Znano je,da so premožni ljudje veliki škrtuhi. Jih imam v bližini kar nekaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close