Poroka in darila
ona889, 17.08.2023 ob 20:53
Na poroki nisem bila že celo večnost. Sedaj se poroča nečak in dilema je tukaj – v kakšni vrednosti naj bo darilo? Sicer bi najraje podarila z možem kar denar, zato naju sploh zanima vrednost.
Če na poroko ne greš, pa si povabljen, se vseeno spodobi, da daš darilo? V enaki vrednosti kot bi sicer?
100eur po odrasli osebi, 50 za otroka+ neko darilo, npr.kozarci za penino in penina ali kavni servis in kava ….
max 25€ na odraslo osebo. Max!!! Kaki kozarci! Si nora! Vrzi stran kozarce in vaze. Če ne greš na poroko in svatbo ne daš darila. Nimaš stroška.
Strošek poroke za svate je visok. Lahko neseš samo fikus ali benjamina in nič denarja. Kolikor si lahko privoščiš, da ne ogroziš svoje družine. Vendar ne pretiravaj. Povabijo te zaradi druženja in ne darila.
Vsak normalen človek razume, da imamo vsi svoja življenja, svoje stroške, da je nekomu 500€ drobiž, nekomu pa je že 20€ veliko. Kje dobite ta pravila ala 100€ na osebo in podobno? Ste normalni ali kaj? Za dva na minimalcu, ki imata družino, je to malo da ne ena cela plača, enemu privatniku, ki mu posel dobro cveti in zasluži par tisoč na mesec, pa se to komaj kaj pozna. Vsak da toliko, kot lahko in če sploh lahko.
Kaksne so pa tvoje finance?
Midva sva bila nazadnje na poroki prijateljevega sina, sva dala 500€ v kuverto in zraven eno malenkost za 20€,da je bilo lepo zapakirano.
Ce ti zdaj recem, da je necak vec kot prinateljev sin in da pod 500€ ne gre, tvoj dohodek je pa minimalec, bos itak okrog padla in na poroko ne bos sla.
Koliko bos dala v kuverto je odvisno od tvojega financnega stanja.
Druga stvar, ce midva ne bi sla na poroko, bi kupila nekaj za do 100€ recimo in podarila temu mlademu paru, ce pa ne bi sla na necakovo poroko, bi mu podarila enako kuverto kot ce bi bila v svatih.
In spet, pri tebi je vse odvisno od financega stanja in nekaj od tega, kako blizu ste si, midva sva z vsemi najinimi necaki blizu, z njihovimi starsi in z nekaj prijatelji.
Midva sva zelo različno dobila. Večinoma denar. Najbolj sem si pa zapomnila daril, ki so bila bolj osebne sorte. Od žlahte sva pa v večini dobila kakšne brisače, kozarce ipd. + 100-200 na družino. Od samskega strica 50 recimo. Daj kolikor lahko, če te bodo po tem sodili niso vredni niti tega. Na poroko povabiš ljudi zaradi njih, ne pa zaradi denarnice. Meni je bilo v resnici nerodno koliko so nekateri dali. Ker vem da težko. In ne bi rabili.
Ni pravila. Daš toliko, da je iz srca in kolikor lahko.
mi2 sva se poročila prejšnji mesec in sva od enega kolega in njegove dobila samo čokolatine ? (ni slabo situiran)
od nekih sorodnikov, katerih življenjski standard je veliko slabši pa 500€ ?
Meni na osebo sva imela 70€, okoli 100 ljudi in niti slučajno si nisva pokrila poroke, ampak se tudi nisva poročila s tem namenom.
Bil je res lep dan in huda žurka.
Yurij, 18.08.2023 ob 08:28
Samo denar. Sto evrov na osebo
Dajte samo denar, prosim! Mogoče lepo aranžirano z kakšno penino. Ampak res ne, prosim NE nosite bedarij kot so kozarci, šalice za kavo, servisi, posode in podobno sranje. Vsak ima svoj okus in naj si to mladoporočenca kupita sama. Drugače njima navlečete vse različne okuse in bosta doma imela toliko stilov kot na tržnici rabljene opreme, pa nič ne bo skupaj pasalo!
Najhujša darila, ki sem jih dobila je bil kvazi eleganten servis z nekimi roźicami in odurni servis z modrimi tulipani!
Drugače pa, verjamem, da bi bilo potrebno dati cca toliko kot je vrednost postrežbe (menija) na osebo. Min 50-70 €, če le to zmorete. Če ne, nobeden ne bo hud. Vsaj normalni ljudje ne. Če boste dali koliko bi lahko, bo to vsak normalni razumel.
Ni ravno tako, 18.08.2023 ob 10:58
Dajte samo denar, prosim! Mogoče lepo aranžirano z kakšno penino. Ampak res ne, prosim NE nosite bedarij kot so kozarci, šalice za kavo, servisi, posode in podobno sranje. Vsak ima svoj okus in naj si to mladoporočenca kupita sama. Drugače njima navlečete vse različne okuse in bosta doma imela toliko stilov kot na tržnici rabljene opreme, pa nič ne bo skupaj pasalo!
Najhujša darila, ki sem jih dobila je bil kvazi eleganten servis z nekimi roźicami in odurni servis z modrimi tulipani!
Drugače pa, verjamem, da bi bilo potrebno dati cca toliko kot je vrednost postrežbe (menija) na osebo. Min 50-70 €, če le to zmorete. Če ne, nobeden ne bo hud. Vsaj normalni ljudje ne. Če boste dali koliko bi lahko, bo to vsak normalni razumel.
No midva sva bila pa zelo vesela da sva dobila še kaj drugega. Kaj bolj osebnega. Nekaj kar je bilo vidno za naju izbrano. Meni je to več pomenilo kot pa denar. Denar je šel papa, za ostalo pa še vedno vem od koga je in mi veliko pomeni. Niso pa bile to neke brezosebne stvari, so bile od ljudi, ki naju poznajo. Nisva niti vabila na poroko ljudi ki naju ne. Meni je denar tako brezosebno darilo. Ne vem kdaj je postalo sprejemljivo da je to darilo. Sploh samo neka brezosebna kuverta in denar notri. Niti nobenega posvetila, nič. Ne vem no, meni to ni.
malamiška305, 18.08.2023 ob 10:54
Ni pravila. Daš toliko, da je iz srca in kolikor lahko.
mi2 sva se poročila prejšnji mesec in sva od enega kolega in njegove dobila samo čokolatine ? (ni slabo situiran)
od nekih sorodnikov, katerih življenjski standard je veliko slabši pa 500€ ?
Meni na osebo sva imela 70€, okoli 100 ljudi in niti slučajno si nisva pokrila poroke, ampak se tudi nisva poročila s tem namenom.
Bil je res lep dan in huda žurka.
no dali so ti dober nauk, zakaj je kolega dobro situiran in zakaj so sorodniki še vedno revni.
Revni imajo slabo samozavest, zato mislijo, da morajo dati veliko, da ne bodo drugi opazili njihove dejanske revščine.
Radio Tednik Ptuj, 18.08.2023 ob 11:02
Na povprečni poroki poješ in popiješ za cca. vsaj 50€. Torej daš za darilo cca. 100 € na osebo (50 € za strošek hrane in 50 € kot nagrado).
Ali ne??
Torej je na poroki treba plačat vstopnino oziroma udeležbo? Tudi ko prideš k prijatelju na eno kavo, mu jo plačaš? Torej se za tisti večer raje odpravim nekam na večerjo na lastno pest. Bom vsaj naročila in plačala, kar bom sama hotela, ne pa da mi nekdo vnaprej izbere meni, brez da me sploh vpraša, če mi ustreza in če to sploh jem. Madona ste upaljeni. Če te nekdo nekam povabi, je na njem, da pogostijo plača, ne pa na vseh udeležencih.
Prvo, kar mi pade na pamet, je, da odpri cokolatine in poglej, ce se kje kak tisocak ne skriva :).
Mi skoz hodimo na poroke. Cez dva tedna na drugo letos. Necaki. Vsem enako – 100/osebo plus nekaj osebnega. Kos nakita, unikaten lesen izdelek, steklenica extra letnika, cvetje, ki ji je zelo pri srcu, …
Nas je vec kot 3 in manj kot 6.
Generalno velja, da das, kolikor zmores, kar je 100x vec vredno, ce das iz srca.
Meni je pa to tolk smešno, da si dajtete denar za razne slivesnosti, poroke, birme, krste ipd. in še sprašujete, koliko je kdo dal in celo tekmujete med sabo. Kako bolano.
Daš, kolikor želiš, če želiš.
Lahko daš 50 eur za družino ali 100 eur za družino. Jaz sigurno več kot 100 eur na družino ne bi dala. Ali pa sploh ne bi dala nobenega denarja, ampak darilni bon – tiste knjige razvajanje za 2 v vrednosti 100 eur.
A ni point poroke v druženju? Če nimaš denarja, pač ne organiziraš poroke. Pika.
ni pravila, 18.08.2023 ob 11:09
No midva sva bila pa zelo vesela da sva dobila še kaj drugega. Kaj bolj osebnega. Nekaj kar je bilo vidno za naju izbrano. Meni je to več pomenilo kot pa denar. Denar je šel papa, za ostalo pa še vedno vem od koga je in mi veliko pomeni. Niso pa bile to neke brezosebne stvari, so bile od ljudi, ki naju poznajo. Nisva niti vabila na poroko ljudi ki naju ne. Meni je denar tako brezosebno darilo. Ne vem kdaj je postalo sprejemljivo da je to darilo. Sploh samo neka brezosebna kuverta in denar notri. Niti nobenega posvetila, nič. Ne vem no, meni to ni.
Si ena redkih, ki bi raje dobila konkretna darila kot denar. Večina ne želi daril, ki jih izbere nekdo drug, ker je težko čisto zadeti okus in želje obdarovancev, zato raje dobijo denar. Denar je popotnica za skupno življenje, možnost, da si par kupi, kar želi. Meni se zdi lepo, da jima ne vsiljujemo svojega okusa, kot se je delalo včasih, ampak jima pustimo svobodo, da sama odločita, kaj si bosta kupila.
Ker so taki ljudje kot ti redki, je denar še vedno najboljša varianta. Koliko? Po svojih zmožnostih.
O svašta izveš, 18.08.2023 ob 11:22
Torej je na poroki treba plačat vstopnino oziroma udeležbo? Tudi ko prideš k prijatelju na eno kavo, mu jo plačaš? Torej se za tisti večer raje odpravim nekam na večerjo na lastno pest. Bom vsaj naročila in plačala, kar bom sama hotela, ne pa da mi nekdo vnaprej izbere meni, brez da me sploh vpraša, če mi ustreza in če to sploh jem. Madona ste upaljeni. Če te nekdo nekam povabi, je na njem, da pogostijo plača, ne pa na vseh udeležencih.
Glej, ce si cloveska stoka, pac ti v svate ni treba niti darila nesti, ljudje, ki gojimo neke vrednote in imamo kompas, pa gledamo, da se pokrijemo, tudi ce gremo k prijatelju na kavo, prinesemo 10 dek kofeta in skatlo keksov.
Poroka je precej velik strosek, prav je, da svat pokrije vsak svoj obrok, pa ne tisto, ne bom nic jedel in ne pijem alkohola, ampak tisti obrok in pijaco, ki sta mu namenjena. Poleg hrane je strosek mladoporocencev se prostor, strezba in glasba, torej nikakor ne pokrijes celotnega stroska zabave, pokrijes le del tega.
V starih casih so ob zenitvah sodelovali vsi, en je dal nekaj, drugi drugi, tretji je pomagal streci, cetrti je prispeval kaj tretjega, skratka vsi so darovali po svojih moceh in mladoporocencema v pomoc pri urejanju skupnega doma. Iz tega tudi izhaja navada, da svatje nosijo darila.
Pot za mavrico, 18.08.2023 ob 11:36
Meni je pa to tolk smešno, da si dajtete denar za razne slivesnosti, poroke, birme, krste ipd. in še sprašujete, koliko je kdo dal in celo tekmujete med sabo. Kako bolano.
Daš, kolikor želiš, če želiš.
Lahko daš 50 eur za družino ali 100 eur za družino. Jaz sigurno več kot 100 eur na družino ne bi dala. Ali pa sploh ne bi dala nobenega denarja, ampak darilni bon – tiste knjige razvajanje za 2 v vrednosti 100 eur.
A ni point poroke v druženju? Če nimaš denarja, pač ne organiziraš poroke. Pika.
Kje pa dobis razvajanje za 2 za 100e? Kolikor sem gledala, so cene od 200 naprej.
Moja prijateljica je imela pred kratkim 50, je dobra prijateljica, ni pa bestica, sem kupila darilo za 200e in se moz je dal 100 v kuverto, bestici pa kupim darilo za 100e tudi ce ne praznuje rd.
Nikakor ne podpiram razmišljanja: “daj toliko, da pokriješ vsaj svoje kosilo”. Pa saj ne prirejajo plačljivega dogodka z vstopnino! Če si velike poroke ne morete privoščiti, se tega pač ne greste. Če so čokolatini, zakaj pa ne čokolade? Če je steklenica vina, zakaj pa ne samo steklenica? Ne ga no lomit z dragimi darili in večjimi zneski gotovine! Če veš, da sta ljubitelja košarke, lahko kupiš karti za košarko in lično zapakiraš. Nazadnje je bila tekma v Stožicah najcenejša karta 12€/osebo. Meni bi bili ti karti ljubši od kuverte s 100€.
Ne pretiravajte in ne zaidite se v stroške. Važna je vaša družba in popolnoma nič drugega!
redka, 18.08.2023 ob 11:36
Si ena redkih, ki bi raje dobila konkretna darila kot denar. Večina ne želi daril, ki jih izbere nekdo drug, ker je težko čisto zadeti okus in želje obdarovancev, zato raje dobijo denar. Denar je popotnica za skupno življenje, možnost, da si par kupi, kar želi. Meni se zdi lepo, da jima ne vsiljujemo svojega okusa, kot se je delalo včasih, ampak jima pustimo svobodo, da sama odločita, kaj si bosta kupila.
Ker so taki ljudje kot ti redki, je denar še vedno najboljša varianta. Koliko? Po svojih zmožnostih.
Točni to. Ni lahko zadeti okusa. Če te kdo res tako dobro pozna, da ti kupi nekaj kaj ti je všeče, potem vsekakor darilo. Ampak problem je, da ljudje kupujejo kar je njim všeč. Še posebej starejši radi kupujejo posode, krožnike, servise in podobno. Nekoč je to še kako prav prišlo, kajti ponavadi mladoporočenca nista prej živela skupaj.
Mi2 sta živela skupaj 3 leta v stanovanju. Imela sva vseh teh zadev zadosti. Potem sva se preselila v delno odbnovljeno bajto in sva že takrat od starejših dobila en kup zadev, ki so ostale v škatlah v kleti. Potem 3 let kasneje poroka in spet en kup krame, ki je pristala v kleti. Ker nikakor ni bil moj okus, sem vedno ko sem kaj potrebovala, spet kupila novo, nekaj kar je ustrezalo mojemu stilu.
Nisem pričakovala velikih daril, daleč od tega, niti veliko €…. samo nisem pa tudi pričakovala, da bom napolnila klet z stvarmi, ki jij nikoli ne bom rabila….
-
Večina prijateljev in ožijih sorodnikov je vedela, da nameravava narediti fasado in novo streho, so lepo prispevali z denarjem po svojih zmožnostih, z lepimi posvetili “za udoben domek” in podobnim. Nekaj med njimi nama je, poleg 100 €, namenilo celo “bone” za nekaj dni pomoči pri tem (ker smo večino vsega kar smo lahko, delali sami). In to so bila bistveno boljša darila od seta kozarcev….
moralna nacela, 18.08.2023 ob 11:52
Glej, ce si cloveska stoka, pac ti v svate ni treba niti darila nesti, ljudje, ki gojimo neke vrednote in imamo kompas, pa gledamo, da se pokrijemo, tudi ce gremo k prijatelju na kavo, prinesemo 10 dek kofeta in skatlo keksov.
Poroka je precej velik strosek, prav je, da svat pokrije vsak svoj obrok, pa ne tisto, ne bom nic jedel in ne pijem alkohola, ampak tisti obrok in pijaco, ki sta mu namenjena. Poleg hrane je strosek mladoporocencev se prostor, strezba in glasba, torej nikakor ne pokrijes celotnega stroska zabave, pokrijes le del tega.
V starih casih so ob zenitvah sodelovali vsi, en je dal nekaj, drugi drugi, tretji je pomagal streci, cetrti je prispeval kaj tretjega, skratka vsi so darovali po svojih moceh in mladoporocencema v pomoc pri urejanju skupnega doma. Iz tega tudi izhaja navada, da svatje nosijo darila.
Ampak to je njuna stvar, mar ne? Njuna odločitev, da bosta naredila celo galamo iz enega poročnega obreda in sama sta se odločila, koliko bosta za to zapravila. A ju kdo sili? Ti bi dalo 50€ za svojo večerjo? Moja prijateljica je imela na svoji poroki meni za 200€ na osebo, plus pijača, plus vsa pogostitev preko dneva. S tistimi tvojimi 50€ si nima kaj pomagat. Se lahko samo obrneš in greš na pizzo. Ti gojiš vrednote? Res super vrednote, da na vse gledate skozi denar in vam je nekdo drag samo dokler imate od njega finančno korist. Zaraxi mene si ni treba delati skrbi in stroškov in me vabiti nekam, kamor po tvoje MORAM priti in za povabilo še plačati. Poroči se zaradi sebe, ne zaradi mene in meni daj mir. To je tvoja stvar in jaz je nisem dolžna plačevati. V čem je point, da kao za druge organiziraš nekaj, kar si morajo potem itak sami plačati?
O svašta izveš, 18.08.2023 ob 13:20
Ampak to je njuna stvar, mar ne? Njuna odločitev, da bosta naredila celo galamo iz enega poročnega obreda in sama sta se odločila, koliko bosta za to zapravila. A ju kdo sili? Ti bi dalo 50€ za svojo večerjo? Moja prijateljica je imela na svoji poroki meni za 200€ na osebo, plus pijača, plus vsa pogostitev preko dneva. S tistimi tvojimi 50€ si nima kaj pomagat. Se lahko samo obrneš in greš na pizzo. Ti gojiš vrednote? Res super vrednote, da na vse gledate skozi denar in vam je nekdo drag samo dokler imate od njega finančno korist. Zaraxi mene si ni treba delati skrbi in stroškov in me vabiti nekam, kamor po tvoje MORAM priti in za povabilo še plačati. Poroči se zaradi sebe, ne zaradi mene in meni daj mir. To je tvoja stvar in jaz je nisem dolžna plačevati. V čem je point, da kao za druge organiziraš nekaj, kar si morajo potem itak sami plačati?
… koliko ljudi je povabila, ki si 200€ na osebo za večerjo niso mogli privoščit?
Odgovarjam temu, ki je rekel, da je dobil od nekoga samo cokolatine. Dobro poglej pod ovoj ali odpri darilo. Nekoč je pacient prinesel doktorju za zahvalo prinesel zavito škatlo cokolatinov. Doktorju to očitno ni bilo dovolj in je darilo dal naprej sestri. Ko je odprla zavoj je bila notri še kuverta s kar zajetno vsoto. Zgodba je resnična .
Forum je zaprt za komentiranje.