pofočkajte se tisti, ki ste uživali v lockdownu
ress jee, 11.08.2021 ob 13:19
kokoši, 11.08.2021 ob 12:52
ress jee, 11.08.2021 ob 10:57
Evo, jaz sem že ena izmed njih. Še nikoli se otroci niso tako dobro imeli kot med zaprtjem šol. Vsaj moja dva in njihovi sošolci. 3. in 6. razred. Tudi sama sem delala od doma, nekaj malega pomagala tamalemu, ampak večino je sfolgal sam, skupaj s sošolcem sta velikokrat delala v duetu. Šestošolka je pa itak samostojna. Delo za šolo je bilo končano pri malem v 3 urah, pri taveliki v 5 urah max.
Nobenega divjanja, hitenja zjutraj, v izi skupen zajtrk, potem je mož šel v službo. Nekje ob 9.00 sta se spravila pred rač, starejša kdaj, ko so imeli zoom ob 8.00 tudi prej. Vse je šlo na izi, svoje delo sem tudi uspela čisto okej opravit tudi v popoldanskem času, potem pa sprehodi, kolesarjenja itd. Mulca sta uživala, s sošolci so se dobili večkrat in se skupaj igrali. Kot je ena že prej povedala, med šolskim letom ponavadi ni popoldan nikogar od otrok zunaj, vse na nekih izvenšolskih dejavnostih ali doma, zdaj je bilo kar nekaj skupinic otrok okoli.
Verjamem, da je za starše vrtičkarjev in prvošolcev težje, če delajo od doma in bi raje, da so otroci v vrtcu ali šoli. Tudi starši tistih otrok, ki so luftali in niso delali nič za šolo, so bili zelo proti zaprtju.
Torej, kako je bilo pri vas? Bi hoteli še eno zaprtje šol ali ne? In zakaj? Pa ne nekaj na splošno, prosim, v stilu, kako je ogromno otrok utrpelo psihične težave, dajte konkretno, je bil tak vaš otrok, zakaj tako? Ker jaz od vseh otrok, ki jih poznam, nihče ni bil psihično razrvan zaradi zaprtja.
Bom odgovoril na tvoje vprašanje, da je ogromno otrok utrpelo psihične težave a ti ne poznaš nobenega takega primera.
Jaz sem sicer odrasla oseba, a lahko ti povem na svojem primeru kako bi bilo če bi bil šolar v teh časih. Ti imaš namreč veliko srečo glede službe in otrok, da šolske obveznosti opravijo tako mimogrede. Jaz sem imel namreč kar tri učne motnje in to v času ko ni nihče vedel za njih in stroge starše tako, tako da imam le osnovno šolo. Da bi bil šolar v teh časih zaprtja bi se vrjetno moje šolske obveznosti zavlekle na ves dan, vse dni v tednu tudi vikend.
Tako da ne morem vrjeti kako gladko gre pri tebi in da praviš, da je tako celo pri vseh, ki jih poznaš. Očitno res spadam med tiste ljudi, ki imajo manj sreče kot ostali.
Tako, da zavedaj se, da te stvari niso samoumevne in ko se bo spet začelo jutranje divjanje in hitenje se spomni, da imajo ostali še 1000 drugih težav poleg tega, ki naredijo njihovo živlenje nemogoče. Upam, da si gdaj hvaležna za to kar imaš???
Veš ker ni to samoumevno. Včasih se vse to podere, če pride bolezen itd. Ali pa vse to mine in otroci odidejo in si potem starši rečejo, da zdaj vidijo, da ni bilo tako slabo ampak, da je bilo kar dobro in da jim je žal, da se tega niso prej dovolj zavedali in bolj uživali skupaj z otroci. Tako, da bodi hvaležna. Morda imaš kakšne težave v živlenju, a te stvari ki si jih opisala ti potekajo dobro, že to da otroci brez problemov delajo šolo si ne predstavljaš koliko živcev ti prihrani.
No, pa saj je tudi bilo napisano, za tiste z učnimi težavami, ki so v šoli bili deležni veliko pomoči, je seveda delo na daljavo bilo težko. Se strinjam. Pa zgoraj tudi, ko ena pravi, da nimajo pogojev v stanovanju za nemoteno delo treh otrok, od katerih je eden študent, pa srednješolec, pa osnovnošolec. Pa da ni bilo internetne povezave dobre, ja itak razumem, da je v teh primerih velik hudič. Pa na kakšnih fakultetah, kjer sploh ni bilo predavanj, ampak samo v stilu predelajte te in te bukve.
Ja, če ni pravega prostora doma, da se nekdo uči, je jeba, razumem. Če nima vsak svoje sobe, da bi imel mir, pa svojega računalnika. Samo ne vem, ali to, da ni pogojev za nemoteno delo spada pod kritiko dela na daljavo?
Ne ni kritika, dela na daljavo. Samo napisal sem ti, da bodi hvaležna za to ker imaš, ker to ni samoumevno ampak sreča. Če se človek tega zaveda in je hvaležen za to kar ima ob temu še bolj uživa in je še bolj zadovoljen in se ne pustiti motiti vsakodnevnim problemom, ki so danes pomembni, če čas pa se jih niti spomnil ne boš več.
Nekatere družine so namreč, do časov zaprtja delovale le zato ker so se imeli družinski člani kam umakniti, otroci v šolo, starši v službo in še v prostem času so kam odšli. Zdaj, ko so bili pa skupaj pa so se skoraj pobili.
No imam rada svoja otroka ampak NE zelim spet lockdowna in zaprtja sol. Za avtorico ne vem zase pa vem, da sem zacela delat ob doma ob pol8h zjutri in delala nepretrgoma do 16h. Otroka stara 5 in 8 let oz vrtec in 3 razred. Kolikor sta lahko sta bila na zraku, sploh ko je bil sneg. Zajtrke, malice sta v vecini delala sama, jaz polno telefonov tudi tujino….kosilo sta v vecini sama pogrela in sama jedla. Tiste min, ki so bile kao proste sem potrosila, da sem ju pomirila ko sta se parkrat na dan zapela. Na dan za obdelat 200+ mailov v 5d napolnit s printanjem doma en ta debu fascikel….za solo je v vecini vse furala sama, z enim ucom sem pregledala ce je kje imela tezave. Vse zoome ipd je uredila sama. Tudi v pisarni ogromno delam in nisem si dovolila da bi doma delala slabse. Da bi manj pa sploh ne bi upala probat. Otroka sta naceloma pridna, izmozga pa me da socasno z vsemi dogodki v sluzbi in problemi, resujes se njuno prepiranje, da socasno razmislhas ce imas vse ready za prehrano….v 9h jesta vsaj 3x…vse planirat in kuhat v naprej. Druzili se NISMO. Nobdn ni nikamor sel. Bili smo doma in v okolici doma, kjer smo na samem doma.
Ker delam od doma, imam vedno možnost živeti kot v lockdownu, me pa moti, če mi to možnost nekdo vsili. Ne vem, eni očitno uživate v omejitvah in kratenju svobode.
Tudi ko ni lockdowna, se organiziramo tako, da ne živimo stresno – kuham vsak dan sama in zjutraj tudi ne vem, zakaj bi se mudilo, če pravočasno vstaneš.
Uživam v svobodi izbire – ni mi treba v lokal na kavo ali v kino ali gledališče ali z družino na izlet, mi je pa fino, da imam možnost iti, ko si to želim. Brez policajev na občinskih mejah.
Prvi lockdawn je bil za nas cisto ok, uzivali smo tista dva meseca, bilo je fajn, a bilo je tudi fajn, ko so spet vse odprli.
Drugi lockdawn se je vlekel, pa se zima je bila, saj nam ni bili hudega, smo prilagodljivi in iznajdljivi, tako da smo si ze zrihtali, da nam je bilo lepo, ampak ptedolgo se je vleklo.
Meni je zdaj tudi super, nic mi ne manjka.
Upam, da se ta zapiranja ne bodo vec ponovila!
Ljudje so bili mesece brez dela in upam, da se jim to nikdar vec ne ponovi!
nerazumem970, 11.08.2021 ob 17:39
Ker delam od doma, imam vedno možnost živeti kot v lockdownu, me pa moti, če mi to možnost nekdo vsili. Ne vem, eni očitno uživate v omejitvah in kratenju svobode.
Tudi ko ni lockdowna, se organiziramo tako, da ne živimo stresno – kuham vsak dan sama in zjutraj tudi ne vem, zakaj bi se mudilo, če pravočasno vstaneš.
Uživam v svobodi izbire – ni mi treba v lokal na kavo ali v kino ali gledališče ali z družino na izlet, mi je pa fino, da imam možnost iti, ko si to želim. Brez policajev na občinskih mejah.
Ja, glej, eni s stresnimi službami, ki ne morejo kar tako dati odpovedi, so uživali v možnosti, da gre vse bolj v izi. Ti pač imaš vedno možnost delat v izi in ti lockdown ni prinesel nič ugodnosti. Pri nekaterih pa ni tako. Niso vsi v centru mesta s službo čez cesto, ampak je kar nekaj vožnje, prevažanja otrok po šolah/vrtcih, še prej zajtrki, pa da se vsi zvrstijo v kopalnici, zrihtajo…. Ja, če dovolj zgodaj vstaneš, kar pomeni, da morajo nekateri vstajat pred 6. uro, da vse sfolgajo. Zdaj nam ni bilo treba, dobili smo uro in pol zjutraj in uro in pol popoldan, kar gre drugače za vožnjo in razvažanja. Čisti luksus. Kdor ni poskusil prej in kasneje, pojma nima. Kdor tudi ves čas dela od doma, pojma nima. Srednješolka, ki mora drugače čakat na bus tudi po uro in pol po končani šoli (ker je nihče ne more pobrat, ker delava), v šoli pa jih niso pustili zadrževati se po pouku (drugače bi vsaj nalogo tam naredila), je bila vsa vesela, ko je bila šola na daljavo. Ja, pač nekateri, ki ste imeli vedno možnost delati od doma ali pa taki, ki imate službo na dva koraka, ne razumete. Mislite, da imamo vsi možnost odločanja in izbire.
Eni pač nimamo svobode izbire na način, da lahko pa pustimo službo, če nam ne paše stres in divjanje. Ne moremo, ker si ne moremo privoščit. In zato smo uživali v možnosti, ki nam jo je dal lockdown. Da ostanemo doma, delamo od doma in skrbimo za otroke. Podpišem takoj še enkrat.
grande rio, 11.08.2021 ob 14:19
Če imate tako brihtne otroke, ki si želijo šolanja doma jim pač ugodite. Saj so tako brihtni, da vaše pomoči ne rabijo.
Kje je problem?
Problem je pustiti drugošolca samega doma do 17.00. Ti bo potegnilo? V lockdownu je bil vsaj en starš z otrokom doma ali na čakanju ali delo od doma. Tudi ko je bil na čakanju z varovanjem otroka na domu, je bil plačan. Če pa otroka šolaš doma, PA MORAŠ DATI ODPOVED! Brez skrbi, da bi bilo veliko šolanj od doma, če bi bilo za starše (plačilo) in učence (naloge na netu) poskrbljeno tako kot med zaprtjem.
Forum je zaprt za komentiranje.