Po vseh teh letih jo zapuščam, ali še je kakšna možnost, da ji pomagam?
Ves, prijateljstvo ni, da ji stalno tezis, kako bi morala ona ziveti, ampak da si tam, da poslusas, nastavis ramo, ko je treba, das objem ko potrebuje in se veselis z njo, ko jo zadane sreca.
Me smo prijateljice ze desetletja, povrmo ena drugi svoje mnenje brez dlake na jeziku in se tudi posljemo nekam, brez zamer, a si ne tezimo. Vsaka od nas dela neke stvari po svoje, ki nam skodijo, vse vemo, da ni ok, a se pustimo na miru, dokler kateri ne kapne, da zdaj pa mora nekaj spremeniti in takrat pomagamo.
Prevzela si njeno breme na svija oleca. Zakaj? Razumem, da jo imas rada in da te skrbi za njo, a ona sama zivi svoje zivljenje, tvije je, da poves, da ne dela prav, njeno da se sama odloci, kako bo in potem je tvoje, da to sprejmes. Zakaj imas tako potrebo, da jo solas in vzgajas?
Jaz bi na tvojem mestu imela resen pogovor sama s sabo, predebatirala zakaj tako cutim in delujem, s prijateljico bi pa definitivno ostala v prijateljstvu, a ne bi nosila njeno breme. Ce in ko se odloci, da zeli spremembo, takrat bi ji pa ponudila riko, da jo zvlecem iz blata.
Pozdravljena! Se mi zdi, da si na nek način v podobni situaciji kot ona. Obe trpita. Ona sebi in otroku uničuje življenje, ti jo pa poslušaš, kar ti pije energijo in navdaja s slabimi občutki. Ona je tepena, ko reče kaj narobe, tebe ona pošlje v pm, ko se ji zdi da si rekla kaj narobe. Kaj če bi sebi svetovala enako kot njej? Definitivno se je tebi veliko lažje umakniti iz toksičnega okolja kot njej. Zame so takšne ženske brez hrbtenice in s spranimi možgani. Jaz imam prijateljice za to, da se imamo lepo, ko smo skupaj, da kam gremo itd. Imam dovolj obveznosti in stresov s službo in družinskim življenjem. Svoj prosti čas posvečam stvarem in ljudem, ki me veselijo in sproščajo. Uničenim dušam se namensko odmikam. Je dovolj ustanov, pa jim naj pomagajo tisti, ki so za to poklicani…
kava135, 28.09.2023 ob 12:21
Povabiš na kavo in ji poveš da ne zmoreš več gledati kako si uničuje življenje in predvsem kako uničuje življenje svojemu otroku. Da se boš umaknila, ker ne zmoreš biti tihi opazovalec tega. Da če bo kdaj rabila pomoč se lahko obrne nate, ampak dokler pa se odloča, da živi v takem ti nisi več ob njej. Ne moreš to podpirat. Da upaš da enkrat spregleda in reši vsaj hči, če že noče sebe pred takšnim življenjem. Ampak dokler ne pride na to pa se ti umikaš iz njenega življenja.
Jaz bi tudi zaključila na ta način.
Še vedno naj ima pri tebi odprta vrata, če se bo tako enkrat odločila. Če imaš njen mail, ji občasno pošlji informacije o varnih hišah… in to je to.
Ti si preveč dobra duša. Ne uničuj si svojega zdravja, dobre volje in drugih odnosov zaradi nekoga, ki očitno ni več človek, ki si ga poznala. Naredila si vse kar si lahko, imej čisto vest. Vem da je težko, ampak da ste prišle do take točke ni bila ne tvoja izbira ne krivda. Zaželi ji srečno in ko/če se bo kdaj odločila zapustiti to suženjstvo, potem ji lahko ponovno odpreš vrata. Ampak ta korak mora narediti sama, ker če ga bo naredila ker jo ti prepričuješ, ti bo ob prvem manjšem prepiru vrgla v obraz in boš ti kriva, da ima “uničeno družino”.
Misli nase, si zaslužiš nekoga, ki ceni tako dobro prijateljico ob sebi. Jaz je prav take nimam.
zgleda da ima tvoja prijateljica neko odvisnisko motnjo.. bo sla stran ko jo bo tko nalomu da bo pristala v bolnici. ona je zgleda zaljubljena v fantazijo druzine ne glede na ceno. nimas ji kaj pomagat.. ce noce noce..ona niti tam se ni da bi dojela da to ni ok zato vedno izbruhne nate ker ni pripravljena slisat resnice.
sama sem bila zrtev psihicnega nasilja in ti povem da bi si lahko samo zelela taksno prijateljico. meni nihce ni ponudil roke.ne samo to ko sem v bilki upanja sprejela pomoc od nekoga ki naj bi bil prijatelj sem dobla se vec problemov. ja sem odsla sem pa dobila stalkerja za par let in spet bila v zaporu. niti ena prijateljica mi ni ponudila roke..
Vajino prijsteljstvo je totalno toksično zate predvsem pa nevzajemno. Naredila si kar si lahko, zdaj pa ta odnos zapusti. Brez slabe vesti! Po tolikih letih z njim je že čisto zmanipulirana in ne razmišlja več z svojo glavo. Ona se vedno znova sama odloča da v tej vezi ostaja, najbrž jo je tudi strah ga zapustit. Naredila si vse kar si lahko, a človeku ne moreš pomagat če si sam ne pomaga. In ti ne rabiš imet tega bremena na ramenih in da si posledično še ti izčrpana. Na koncu boš še ti imela probleme z njim če mu ona kdaj pove kaj se pogovarjata. Ni tako zelo pomembno da je on Albanc ampak to da je čisti narcis in taki “ubijajo” duše. Reši sebe, ker nje ne moreš dokler se ona v glavi ne strezni kar dvomim da se bo. Za svoje dobro se umakni in pojdi mirne vesti naprej…
Nimaš kaj. Sliši se bizarno, a očitno hoče to vlogo in jo točno tak odnos izpopolnjuje. Rabi modrice in še kaj. Nekateri plačujejo domine za BSDM, ona pa ima to zastonj. Torej zguba časa in energije s tvoje strani. Kakšna se zamisli, ko se z zlomljenim nosom ali čeljustjo znajde na urgenci. Ali pa še takrat ne.
Tvoja prijateljica je v toksičnem razmerju, njen partner ima po vsej verjetnosti narcistično osebnostno motnjo ali pa še hujšo psihopatsko. Vez med tvojo prijateljico in njim je izredno (energijsko) močna, če ga ne zmore zapustiti kljub zlorabam. Ona nujno potrebuje pomoč. Vendar, da se bo odločila za njo, mora dozoreti pri njej. Morda bo kdaj prišlo do tega, če bo zares nizko in jo bo skoraj ubil. Ali pa morda, ko se bo fizično lotil še hčerke. Škoda hčerki in njej je pa itak že storjena. Če jo boš ti silila v pomoč, bo šla samo v obrambno držo.
Vezi med njim in njo se reče trauma bond. Gre za veliko manipulacijo, fizično, mentalno, čustveno, duševno zlorabo. Po vsej verjetnosti jo nekaj časa bombardira z ljubeznijo, nato pa obrne ploščo in zlorablja. Vendar je tudi tisto bombardiranje z ljubeznijo zloraba. On je nima rad, je ne more imeti. Ona je po vsej verjetnosti v stanju stalnega stresa, pa se ga niti ne zaveda več. Se ga pa zaveda njeno telo, ki ji bo sčasoma začelo odpovedovati – recimo črevesne težave, avtoimunske bolezni.
Lahko ji pokažeš vsa ta svetovanja, ki smo ti ga napisali pod tvojo objavo. Ona naj se pa vpraša kaj jo je tako pritegnilo pri njem na začetku, kakšen je bil v začetku. Ponavadi takšni moški na začetku zasipajo z ljubeznijo, s pozornostjo, darili. Če pozornosti in oboževanja, ljubezni ni bila deležna v otroštvu, se je vsaj enkrat v življenju počutila v nebesih, slišana, zaželjena. In na to spet čaka in mu oprošča vsakič znova, ko jo pretepe. In fantazira, da je v resnici dober in da jo ima rad. Vendar nič od tega – nima je rad in ni dober. Samo zlorablja jo.
Ko bo imela dovolj rada sebe in hčerko, ga bo zapustila. Še prej mora pa nujno dobiti nazaj svoj denar.
V bistvu sta samo dve poti … ali ostane in se uniči (gre v prezgodnji grob) in zraven uniči se hčerko ali pa se ima končno dovolj rada in gre. In ne išče ljubezni tam kje je ne bo dobila.
Še to sem prej pozabila pripisat. Ona njemu predstavlja OBJEKT za zadovoljevanje svoji potreb. Sploh ne osebo. In on nikoli ne bo zadovolen, nikoli. Lahko seksa z njim enkrat na dan, pa mu čez nekaj časa ne bo dovolj.
Upam samo da ne bo čakala tako dolgo, da bo spolno zlorabil hčerko, če mu ona ne bo dala.
Glede nasveta kaj naj narediš … jaz bi se na tvojem mestu oddaljila. Z njo bi se dobila samo, če bi ona izrazila željo. Takrat ji pa poveš na lep način, da tega ne moreš več gledati. Da pa če te bo res rabila, si ji na voljo.
Če te pa odnos s tvojo prijateljico zares zelo bremeni, se pa vprašaj, zakaj potrebuješ reševanje za vsako ceno. Če nisi morda ti tista, ki se mora rešiti – se pravi, da rešuješ samo sebe.
Tole vse pišem iz lastnih izkušenj, ki niso bile tako grozne kot so pri tvoji prijateljici, ampak vseeno. In jaz sem našla moč, da sem se rešila iz take veze.
Pozdravljeni,
Včasih se znajdemo v situacijah, kjer se lahko hote ali nehote znajdemo v težavah.
Nasveti odvetnika, spori z delodajalci, spori z zavarovalnicami, družino, zahtevanje primerne odškodnine in še mnogo drugih primerov, povzročajo visoke stroške. Zavedamo se, da so odvetniški in sodni stroški visoki, zato vam ponujamo rešitev – zavarovanje ARAG- ki ga pa morate skleniti pravočasno- še preden nastane težava, saj gre za zavarovanje. V okviru zavarovanja vam pripada enkrat mesečno tudi brezplačni pravni nasvet pri odvetniku.
S sklenitvijo zavarovanja ARAG boste prihranili ter se zaščitili. Tega se zaveda že veliko strank, skoraj 80.000, ki so že sklenili zavarovanje pri zavarovalnici ARAG.
Pobrskate lahko tudi po naši spletni strani: https://www.arag.si/zavarovanje-pravne-zascite/
V kolikor bi želeli skleniti zavarovanje, to najlažje storite tukaj: https://www.arag.si/sklenitev-zavarovanja/
V kolikor pa imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo tudi na 080 30 16.
ARAG zavarovalnica pravne zaščite
Mogoče ti misliš, da trpi. Ona ima pa neomajno sexa. Kaj, kaj če bi bila z nekom, ki noče sexat? Naslednjič, ko se dobita, jo vprašaj, če doživlja full dobre orgazme? A ni tako, ona mora bit zaljubljena in si mora želet sexat. Mogoče si ji pa fovš, ker tega nimaš? Mogoče je focni ne motijo? Naslednjič, ko se srečata, jo vprašaj, kaj ji je v vezi všeč.
Daisy529, 28.09.2023 ob 11:15
Prijateljico poznam že od vrteca (potem sva pa bile še v osnovni sošolki in še v srednji šoli). Sedaj sva obe stari 33. V srednji šoli se je zatrapala v enega tipa, ki nama je bil sošolec.
V prvem letniku je vas čas norela za njim, pa je ni hotel imet. Z njo je začel hodit na začetku drugega letnika (med počitnicami je delala prek študenta in mu je začela kupovat darila). Torej ga je pridobila le z materialnimi stvarmi.
Varal jo je že v srednji šoli (in jo vara še danes, čeprav si zatiska oči in govori, da so to samo njegove prijateljice, in, da se je popravil). To je vedela, vendar mu je vedno oprostila. Ko sem ji svetovala, da naj konča z njim ker si tega ne zasluži mi je za nekaj časa zamerila. Potem pa sva se spet pobotali.
Takoj po sredni šoli se je preselila k njemu. Ves svoj zaslužen denar je dala njemu, tud on ima njeno bančno kartico. Ko sem ji pri 19ih letih svetovala, da to ni ravno v redu mi je zamerila. Pobotali sva se komaj čez par mesecev.
Zanosila je komaj pri 28ih (napisala sem komaj zato, ker je želela imeti otroka že mnogo prej, že pri 19ih, 20ih je želela imeti otroka). A je bil fant razočaran, ker je bila punčka. No naj še tukaj omenim, da je njen fant albanec. Prijateljico ima itak za sužnjo. Kuha, pospravlja, skrbi za otroka, dela, pa še tu pa tam kak focn dobi, če naredi/reče kaj kar njemu ni prav. Potem pa še njegovo razočaranje, ker je rodila punčko. Na nek način je bila razočarana tudi prijateljica. Pa ne zaradi spola otroka, ampak, ker si je tega otroka toliko let želela. Že od malega je govorila kako želi imet otroke… in zdaj ko ga končno ima njen partner ni prav nič vesel. Videla je, da nima srečne družine tako kot je želela, zato je bila razočarana.
Včasih mi je še omenila, da tudi, ko njej ni za to mora imet spolne odnose z njim. Ni to, da bi jo posiljeval, ampak ji potem začne z tem, da potem se naj ne čudi, če ne bo prišel domov pa take. Tako, da nima veze, če je bolana, utrujena, če ji en dan v dnevu ni za skesat… dat mu more ali pa ji da vedet, da bo nekje drugje to dobil. Se pa tud nanjo med seksom dere, ji da focn, če ni po njegovo itd.
Moja prva reakcija je bila RUUUUN, ko mi je to povedala. Zapusti takega manijaka. Tip ni ne dober, pa tudi ne vem zakaj je tak obsedena z njim, ker ni niti malo simpatičen – ne vizualno in ne po karakterju. Ko sem ji svetovala, da si naj poišče neko pomoč je spet bila na mene jezna.
Z prijateljico se vidiva mogoče 1x na dva tedna po kako urico. Če ji rečem, da če potrebuje pomoč lahko računa name, je name jezna. Zato se več niti ne pogovarjam z njo o njeni vezi.
Naj povem, da je dosti krat tudi ona meni težave zaupala, zato sem ji tudi svetovala. Zdaj ji rečem, da tako ali tako ve moje mnenje in, da mi sploh naj ne govori o njenem tipu, ker na koncu se samo skregava. No in se potem malo menima o službi, njeni hčerki in tako dalje. In je lepo, ker se spomnim najinih skupnih dni, ko sva bili kot sestri.
Včeraj sem se dobila z njo. Bila je zelo napudrana. Je zelo lepa ženska, in redko kdaj nosi make up. Uporablja samo maskaro. In seveda napudrana je takrat ko skriva kakšno modrico.
Ni je kaj dobro prekrila, jo je pa malo skrila. Nisem spraševala kaj je bilo. Ampak sem ji samo rekla, da so ji vrata mojega stanovanja vedno odprta. Še posebej zdaj, ko sem (na kredit) kupila stanovanje. Na kratko poslala me je v pičko materno.
Vedno sem jo rada imela kot sestro. Zdaj pa se mi zdi, da je najbolje, da jo zapustim. Pomoči ne želi. Name je več jezna kot pa prijazna. Tudi parkrat je omenila, da sem na njo samo ljubosumna, ker ima partnerja in otroka. Čeprav ve, da jaz si sploh otrok ne želim. Ampak vseeno mi je že večkrat rekla, da sem samo jezna, ker ona ima družino jaz pa ne. Pa mi govori, da bom na stara leta sama pa ne bom imela nikogar. Ona pa bo imela otroke in tega njenega tipa (ki je še po toliko letih ni poročil, kot je bila njena velika želja).
Se mi zdi, da že dolgo ni več moja prijateljica. Meni se je vedno zdelo škoda, da bi prekinile stike. Zdaj pa vidim, da me samo mentalno izčrpa.
Pomagat sem ji želela na 100 in 1 način že od srednje šole dlje.
Sem ji tudi že rekla pred par leti, da če ga bo prijavila policiji bom tudi jaz potrdila, da jo tepe. Je bila name še bolj jezna.
Ji ponudim dom, da se postavi na noge. Evo še bolj jezna.
Ko sem bila mala so se moji starši samo prepirali. Žal mi je za njeno punčko, ki stalno posluša dretje, vidi kako oče tepe mamo… ker vem kako je to. Še zdaj, ko slišim, da se kdo prepira me včasih začne bolet trebuh, ker postanem živčna. Tudi njej bodo pustili posledice. Čeprav ona ima še hujše, ker pri meni doma se niso tepli, le kregali in kričali kot norci.
Je še sploh kaj kar bi lahko naredila? Je bil kdo v podobni situaciji? Jaz več ne vidim nobene možnosti kako ji pomagati.
Včeraj sem ji na zadnje sem ji rekla, da naj ne pričakuje več nič od mene. Nobene pomoči. Tudi na posojanje denarja lahko kar pozabi, če me vedno pošilja v pičko materno. Dosti krat njen tip zapravi ves denar pa me potem prosi, če ji posodim, da lahko kupi stvari kot kruh, mleko, jajce kakšne klobase itd. Njej fant daje sproti za trgovino, vedno mora pokazat račun, čeprav je denar njen. Ampak ko on denar zapravi pač mora okoli fehtat, če ji kdo posodi.
Včasih mi niti ni mogla vrnit pa nisem imela nič proti.
Ampak me to prijateljstvo izčrpa. Toliko let sem upala, da mogoče pa bo le končno prišla k sebi in začela živeti življenje, ki si ga zasluži.
Počutim se grozno, ampak mislim, da jo moram črtati iz svojega življenja. Vedno, ko sem z njo se zgodi nekaj kar me spravi v stres.
Res me zanima če je še kakšna možnost, da bi ji pomagala. Ampak ne vidim več nobene možnosti. Ste imeli kdaj tak primer. Imate kak nasvet?
Poznam kar nekaj takih muslimanov in skoraj vsi postanejo čez čas podobni….
Tako da vsaka čast da imate za partnerja muslimana ali kogar koli tajužnega.
Da ne bo pomote povsod so meje imam kar nekaj takih za prijatelje in dobre znance.
Forum je zaprt za komentiranje.