Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Po čem ločite ptice?

Po čem ločite ptice?

Po čem ločite ptice kot so npr.: lastovka, vrabec, kos, vrana, sraka…? Ok, vrana pa sraka vem, da sta malo večji, ampak med sabo ju ne ločim. Meni so vse iste.

Vrana je sivo črna ali črna, sraka črno bela, kos črn rumen kljun, kosovka črna črn kljun, vrabec sivorjav, krokar čisto črn svetleč, kavka črna manjša od krokarja, sinička rumenozelena, modrosiva, odvisno a je nižinska ali gorska, šoja rjavo plavo bela, lastovka belo črna razcepljen rep itd.

Vrana je sivo črna ali črna, sraka črno bela, kos črn rumen kljun, kosovka črna črn kljun, vrabec sivorjav, krokar čisto črn svetleč, kavka črna manjša od krokarja, sinička rumenozelena, modrosiva, odvisno a je nižinska ali gorska, šoja rjavo plavo bela, lastovka belo črna razcepljen rep itd.[/quote]
Se strinjam z vsem,zadnjič me je še hči,ki je bila na ornitološkem vikendu poučila o razlikah o domaCem in poljskem vrabcu,pa o raznih sinicah,plavčkih,smrdokavri,sovah…
Niso vse iste,verjemi;-)

Srake kradejo, vrane pa ne 😉

Vrana je sivo črna ali črna, sraka črno bela[/b], kos črn rumen kljun, kosovka črna črn kljun, vrabec sivorjav, krokar čisto črn svetleč, kavka črna manjša od krokarja, sinička rumenozelena, modrosiva, odvisno a je nižinska ali gorska, šoja rjavo plavo bela, lastovka belo črna razcepljen rep itd.[/quote]
A niso srake še majčken turkizne zraven?

Vsaka ima svoje značilnosti. Tudi ti se lahko naučiš tega. Ne ločiš jih pa, ne zato, ker so vse enake, ampak zato, ker se nikoli nisi zanimala za to. Če bi se, bi videla, da so zelo različne.

Sicer pa, če ne ločiš vrane in vrabca, potem je provokacija.

Bolj verjetno bi bilo, če bi rekla, da ne ločiš plavčka od siničke.

Ločiš jih po velikosti, barvi vzorcu perja, kljunu, vedenju, prehrani, kraju in načinu gnezdenja, kraju prebivanja, nekatere pa tudi po prilogi v krožnikih…

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

Če imaš odličen vid potem ni problema.
Drugače pa premikanje, oglašanje, letenje, razmerje telesnih dolžin, obnašanje…..

Sam sem bil 20 let nazaj v osnovni šoli ornitolog 2 leti in še zdaj po več kot 20 letih ti brez problema prepoznam 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ptic v sloveniji ali ti naštejem 200+ ptic na pamet.

Razlog da nisem pozabil je pa to, da jih vsak dan opazim ko gledam iz balkona na bližnji gozd.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_ptic_v_Sloveniji

v sloveniji so zabeležili 380 vrst ptic ( sam sem bil pri 2 pticah, ki so prvič gnezdile v slo)

Je problem. Dober vid ti nič ne pomaga, če bi kar mimogrede rad vse vedel, ne da bi se poglobil v to. Seveda ne ločiš, če te nikoli ni zanimalo, vid gor al dol.
Če te zares zanima, tudi ne napišeš takega posta, ampak greš v knjižnico po primerno knjigo, guglaš slike, greš ven, opazuješ, slikaš, poslušaš, primerjaš. Če pa preprosto izjaviš, da nič ne ločiš in da si kao ne znaš pomagat, potem je pa to ignoranca.

Vrane so pametne. Je najbolj pametna žival če mene vprašaš. Zato sem se jih naučil spoštovati. Vse ostale ptice so pa tupe. Tako, da jih v bistu moraš ločiti od vrane. Kar se pa tiče tistih malih ptičev od sčinkovca, vrabca,…pa tudi sam ne ločim in mi itak dol visi zanje.

Vrana je sivo črna ali črna, sraka črno bela[/b], kos črn rumen kljun, kosovka črna črn kljun, vrabec sivorjav, krokar čisto črn svetleč, kavka črna manjša od krokarja, sinička rumenozelena, modrosiva, odvisno a je nižinska ali gorska, šoja rjavo plavo bela, lastovka belo črna razcepljen rep itd.[/quote]
A niso srake še majčken turkizne zraven?[/quote]
Ja ampak mislim, da je intenzivnost te barve odvisna od starosti živali .

Kosovka je temno rjava, ne črna 😉

lastovka, vrabec, kos, vrana, sraka…? Ok, vrana pa sraka vem, da sta malo večji, ampak med sabo ju ne ločim. Meni so vse iste.
Odgovori • Citiraj sporočilo

Najmanjsa je sinica. Ponavadi je sivo rumena.
Vrabec je malenkost vecji od nje in je sivo-rjav.
Lastovka je se malo vecja, podobno velika kot skobcevka. Je temna, ponavadi z svetlim slinckom cez prsi. Rep ima v obliki crke V, ko leti.
Kos je malo vecji od lastovke. Barva crna, kljun rumen pri moskih.
Sraka je precej vecja od kosa. Je podobne velikosti kot golob. Sraka je v dveh barvah.
Vrana je pa od nastetih najvecja. Vrana je crna.

Sraka je precej manjša in bolj “vitka” od goloba, samo rep je res dolg. Je črno bela, na perutih je tudi nekaj obarvanih peres (take malo indigo barve).
Vran je več vrst. So enobarvne (črne) in tudi dvobarvne (črno sive).
Sicer pa googlaj, pa si slike poglej.

Najbrž o drugih pticah ne veš dovolj, zato jih ne spoštuješ.

Na zabaven način
[youtube]57gtGkehAvE[/youtube]

Se hecaš, ane. 😉

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

Nekatere pa po ocufanosti, ki se vidi tudi pod krinko. 😉

Kaj je razlika med golobom in galebom? Ali sta to dve različni poimenovanji za isto ptico?

Seveda in nekateri mu celo rečejo fazan.

Mene pa zanima, v čem se razlikujeta noj pa kokoš?

Sta dve povsem razlicni vrsti. Golobi letijo, galebi bolj drsijo po zraku.

Galebi so vecji, noge imajo ponavadi rumene, tudi s plavalno kozico, telesa bela, vcasih se s sivo barvo. Kljuni so vecji, rumenkasti, vcasih z rdeco konico, ki je pri nekaterih vrstah zavihana navzdol. Galebi se zadrzujejo blizu voda, pa tudi na vecjih smetiscih.

Golobi jedo v glavnem zitarice in kaksne zuzelke, galebi so veliko manj izbircni in jedo tudi cloveske smeti.

Po velikosti jajc. Drugace sta enaka.

Po velikosti jajc. Drugace sta enaka.[/quote]

Haha, hvala za odgovor. :))

Golob ima oo, galeb pa ae.

Seveda sej je eden pameten mogel javiti. Se pravi po tvoji logiki več ko veš o pticah bolj jih spoštuješ?!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close