Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Plastična ali lesena okna

Plastična ali lesena okna

Prisegate na plastična ali lesena okna?
In zakaj?
Hvala za vašo pomoč.

Jaz sem iz lesenih šla na lesena…. 🙂 Če bi se še enkrat odločila…… lesena. Kaj pa vem…. les je les, PVC pa PVC……

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Dobra pVC okna praktično ne potrebujejo vzdrževanja in obstanejo dosti dlje kot lesena.

Iz lesenih na plastična. In sem bolj zadovoljna, kot prej z lesenimi.

Meni so rekli takole:

Plastika je za tiste, ki ne marajo vzdrževanja lesenih oken – beri: barvanja.

Lesena okna je treba vsakih nekaj let prebarvati oz. na novo zaščititi. Plastiko le vsakih 5 let premažeš s krpo, namočeno v zaščitni premaz.

Za lesena okna točno vedo, kako izgledajo po tridesetih letih. Za plastična, rok trajanja in izgled po tridesetih letih še ni znan :)))

Nataša

Imamo lesena. Je kar nekaj dela z njimi (vzdrževanje). Če bi se na novo odločala, bi se verjetno za plastična. Praktično ni nobenega dela, neprodušno zapirajo in služijo kot izolacija (toplota kot tudi zvok).
Nisem se pa nikoli poglobila in primerjala škodljivost, če kakšna sploh je.

Zaščita lesenih oken izpred x let in danes je napredovala, kot je tudi napredoval razvoj PVC stavbnega pohištva. Ko sva midva menjavala okna (pred 7 leti) so ravno Nemci na veliko menjavali PVC okna, ker niso bili zadovoljni in se odločali za alu-les. Njihov videz po cca 15 letih je bil potreben česa več kot zaščitnega premaza….. 🙂

Naju je prepričala predvsem težnja po bolj eko varianti in les diha, zvočno in toplotno izolativen je pa enako.

Najina danes po sedmih letih ne potrebujejo nobenega barvanja in po obnašanju lesa sodeč, še kakšnih 5 let sigurno ne……

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Sem na taki strani, da vedno, ko dežuje, dobim ves dež v okna. Lesena mi je kljub vzdrževanju kaj hitro vrag pocitral. Sedaj imam PVC okna in jih ne zamenjam za nič na svetu.

Plastična in lesena so dobra in kvalitetna.Ne vem če kdo razmišlja kam z okni PVC ko bodo odslužila( ekologija, stroški predelave ,…)?????

Ja, alex na to bom mislila, ko bom kupovala nova okna, kam jih bom vrgla čez 50 let, ko bodo odslužila. Mislim, a ti pomisliš, kam boš vrgla plastično vrečko, ko jo kupiš, da neseš špecerijo domov?
Ja, tisti, ki mečejo na divja odlagališča pa morajo res imeti lesena okna. Khm. No, jaz mojih plastičnih ne zamenjam več za les. Se spomnim kot otrok, da smo kar naprej malal pa kital šipe pa je bilo potrebno skoraj po vsaki zimi kaj popraviti.

sorry Sorry

Doma imamo lesena, tudi pred par leti, ko smo menjavali, so šla not spet lesena. Pač vsake toliko časa čopič, sandolin in veselo na barvanje.

Na vikendu pa smo letos vgradili PVC, tudi polkna so PVC. Sonce, slan zrak…na les ne vplivajo ravno dobro in če želiš imeti res lepa okna, je les tam treba barvati vsako leto. Smo preverili pri domačinih in pri sosedih, kako se kaj obnese. Le eni sosedi imajo res lepa lesena okna, stara tri leta, a barvana vsako pomlad in jesen :((

LP!

PVC ne bi imela nikoli, ravno zato, ker dihtajo. Pri kolegu jim v spalnci zjutraj teče po oknih, toliko se nabere vlage. A druge nimate teh problemov?

Ja, imamo te probleme s tesnenjem, pri PVC oknih je treba veliiiko več zračit, vlaga nam ravno ne teče, ampak se pa pozna. Glede vzdrževanja so res (zaenkrat) super, ampak kaj bo čez 15 let, pa seveda ne vemo.

Midva sva ogromno razmišljala, tehtala in pristala na lesenih.

Les je les. Še toliko komor ne nadomesti izolativnosti lesa. Barve so danes veliko bolj kvalitetne kot so bile včasih. Midva sva si dala naaaredit še dva aluminijasta odkapnika, tako da je najbolj obremenjeni del zavarovan.

Vzdrževanje! Poznam gospo, ki mora bela plastična okna – okvirje pomivat dvakrat na leto, ker ji jih dobesedno zaserjejo muhe. Bela barva in toplota jih privlači.

Lesena pa so najbolj obremenjena na južni strani, in ker pri nas poleti, ko je najhuje, niti sonce ne sije gor (nadstrešek), mi bo za bolj pogosto barvanje ostalo le dvoje oken na. Na severni strani pa zelo dolgo ni potrebno storiti nič.

Iz lesenih šla na plastična in jih ne menjam. Največji plus: ni potrebo vzdrževanje, tesnenje (ne vem, kako drugim teče rosa po oknih, meni nikoli ne).
PVC okna delajo že več kot 30 let (tudi pri nas), pa ne vem za nikogar, ki bi bil na PVC tako razočaran, da bi šel nazaj na les. Kvečjemu poznam koga iz foha (mizar), ki je lesena okna zabrisal ven, pa je dal notri PVC.

Plasticna so se pri nas izkazala kot dosti boljsa. Imamo dosti burje in so neprimerno boljsi zvocni izolator. Glede vlage nimamo nobenih tezav.

Vidim, da smo edini…

midva sva vzela pa lesena okna, s tem, da je na zunanji strani čez aluminij. Meni so zelo všeč, kar se tiče pomivanja so pa tudi super.

mi bomo imeli verjetno PVC

če pa bi imeli dovolj financ, pa bi imeli – ALU LES – notri les, zunaj aluminij – ej, kako so lepa, nič vzdrževanja, znotraj pa toplota lesa.
Ampak, cena je temu primerna.
T.

Ja v Stabilu so naaredili izračun za obe varianti, pa pride les + alu za 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} do 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več.

lesena, ker mi je natur lepše, ljubše,bolj zdravo, diha… čeprav je z njimi vec dela, kot z plastiko.

Marja, imajo kako spletno stran ali kontakt – za Stabil se nisem slišala, pa me zanima, ker v Kli LOgatec je bila pa cena za 35{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višja.

T.

So pa tudi tile vredu…..

hvala!
T.

http://www.gasper.si/produkti.htm
telim je pa stran dol padla :), bom kasneje poskusila.
T.

Mi imamo tudi stabilova.
Tinkara, toplo priporočam.
Med stekli je nek plin, baje je dober zato, ker se molekule vežejo v obliki kroga…nimam pojma…je že en cajt nazaj, kar smo jih kupovali.

Sem proti PVC oknom, vsaj tistim cenovno ugodnim, ker se začne plastika na soncu krivit, postane hrapava in jo je nemogoče očistit in je vse skupaj nagravžno. Sam sem se odločil za aluminijasta okna in sem izredno zadovoljen. Če pa bi imel neomejeno denarja, bi definitivno izbral zunaj ALU, znotraj pa les. Če bi izbiral med PVC in lesom, bi izbral raje kvaliteten les in kvaliteten termopan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close