Pavziranje – kam se vpisati za pridobitev statusa?
Letos se mi na faksu ne bo izšlo, zato bom pavzirala! S tem pa bom izgubila tudi vse študentske ugodnosti (zdravstveno zavarovanje in subvencionirana urbana).
Svetovali so mi naj se vpišem izredno oziroma v izobraževanje za odrasle (cena cc 200 €), da dobim te “ugodnosti”, pa me je skoraj kap.
Cene šolnin za 1 letnik se gibljejo od 800 € do 1200 €.
Zdaj mi pa res ni nič več jasno?
Sem obupana in ne vem kaj storiti?
Sploh ne vidim izhoda … ne bom mogla delati prek študenta, torej bom brez denarja in še zdravstveno bom morala plačevati 60 € mesečno (osnovno + dodatno).
🙁
Zaposli se. Ne zanašaj se na status. Pojdi lepo delat za eno leto, saj ni važno kaj, magari v proizvodnjo – tam ti bo tekla dejanska delovna doba. V pol leta boš zaslužila več kot pa, če beračiš s tisto študentsko napotnico za delo. 1 leto dela z ljudmi 🙂 pa te bo le še dodatno motiviralo za ostale fakultativne obveznosti.
če se ne želiš še za redno zaposliti, si pač kupi status. 200€ dijaški status pa delaš preko študetna… ogromno jih poznam, ki delajo na tak način. Pa moraš kar pohitet, ker s septembrom se zmanjšuje št. mest za takšne.
če si z dolenjske, je menda najceneje ekonomska šola-medijski tehnik, v Lj se pa precej vpisujejo tudi na upravo pa ni nobenih dodatnih komplikacij ker itak vejo zakaj si tam.
še en nasvet – zasproti se uči za izpite, ki jih še opravljaš, ker ko te enkrat premami delo in denar, se težko spraviš nazaj na učenje (če ti je seveda še do želene izobrazbe)
pa srečno
OK, se ti ne izide. Kje so starši? Če od staršev ne moreš pričakovati pomoči, si poišči delo. Še vedno lahko ob delu študiraš, če imaš dobre delovne navade in disciplino. Če si pri tem šibka pa raje poišči redno zaposlitev in na šudij pozabi.
[/quote]
Na tem faksu ni možnosti študija ob delu. Študij je zelo zahteven, a me veseli, zato sem odločena, da ga naredim. Tik pred koncem, zaradi enega izpita ne mislim obupati,
sem preveč truda in energije vložila v študij. Odločena sem, da ga dokončam, pa čeprav leto kasneje.
Na starše se ne želim obračati, ker bom zagotovo poslušala očitke … ker nisem vpisala študija, katerega sta mi onadva ‘toplo priporočala’. Imam svoj ponos, tako da onadva ne prideta v poštev, glede finančne pomoči!
Moram predihati in predelati vse, pa se mogoče … najde rešitev.
Na tem faksu ni možnosti študija ob delu. Študij je zelo zahteven, a me veseli, zato sem odločena, da ga naredim. Tik pred koncem, zaradi enega izpita ne mislim obupati,
sem preveč truda in energije vložila v študij. Odločena sem, da ga dokončam, pa čeprav leto kasneje.
Na starše se ne želim obračati, ker bom zagotovo poslušala očitke … ker nisem vpisala študija, katerega sta mi onadva ‘toplo priporočala’. Imam svoj ponos, tako da onadva ne prideta v poštev, glede finančne pomoči!
[/quote]
Bilo bi dobro, da najprej premisliš o sebi. Morda boš tako očitke staršev potem razumela tako, kot so mišljeni – kot vzpodbuda. Starša sta ti verjetno svetovala smer študija, ki bi ti zagotovila tudi ustrezno zaposlitev. Če si se odločila za pravo ali kako drugo ne-naravoslovno smer, potem tvoja starša povsem razumem. Želita ti dobro, samo tega v tem momentu ne vidiš…
nobena panika ni potrebna. zaposli se oz. za začetek prijavi na zavod za zaposlovanje, dokler ne najdeš zaposlitve, ti bo pripadala denarna pomoč (do 400 evrov na mesec), hkrati pa tudi obvezno in dodatno zdr. zavarovanje plačuje država, pa kar nekaj popustov imajo tudi brezposelni. samo korajžno, pa tisti izpit kmalu naredi, ne odlašaj, ker se zna zavleči. Kar pogumno, če bi imela starše na sociali, bi to sceno okrog sociale obvladala v nulo in ne bi zganjala panike.
kaj pa če se za eno leto prepišeš na en drug faks in pač ne hodiš na predavanja, torej da imaš status? To je naredil nekdo, ki ga poznam, je pa res da boš potem padla letnik 2. in mislim da je nek zaplet, da moraš začeti plačevati, če dvakrat padeš, to se pozanimaj.
Drugače pa, zakaj rabiš pavzirati? Samo ponavljaj letnik takoj?
Ja, se sliši enostavno, a statusa dijaka za 200 € se žal ne more kupiti.
Oziroma mi ni jasno, kje bi se ga dalo?
Kot sem omenila, se cene šolnin za eno leto gibljejo do 800 € do 1200 €.
Sem gledala tudi za upravno – izredno; cena 800 € za en letnik.
Tako, da iz te moke ne bo kruha.
[/quote]
Tko kot ti je ta napisu, je ena moja frendica nardila. Sicer je blo to predlan, ampak vprašaš pa vseen lahk. Vem da je takrat tud dala cca 200€. So vedl zakaj se je vpisala, niso ji pa nič težil.
Je bla vpusana na ekon.fax, ni ji šlo in se je ko ji je status poteku, odločila za to varianto. Nism pa sigurna a je bla vpisana na Landisu al Ježica.
Vpraš tja pa se pozanimi.
Tko kot ti je ta napisu, je ena moja frendica nardila. Sicer je blo to predlan, ampak vprašaš pa vseen lahk. Vem da je takrat tud dala cca 200€. So vedl zakaj se je vpisala, niso ji pa nič težil.
Je bla vpusana na ekon.fax, ni ji šlo in se je ko ji je status poteku, odločila za to varianto. Nism pa sigurna a je bla vpisana na Landisu al Ježica.
Vpraš tja pa se pozanimi.
[/quote]
Aja, za bolničarja se je vpisala, ampak kot sm napisala, ne vem točn, mislm pa res da je bil Landis.
Zaposli se. Ne zanašaj se na status. Pojdi lepo delat za eno leto, saj ni važno kaj, magari v proizvodnjo – tam ti bo tekla dejanska delovna doba. V pol leta boš zaslužila več kot pa, če beračiš s tisto študentsko napotnico za delo. 1 leto dela z ljudmi 🙂 pa te bo le še dodatno motiviralo za ostale fakultativne obveznosti.
[/quote]
Kje pa toliko zaposljujejo, da se lahko redno zaposli?
Kj evi zivite, ne vem, studentskega dela je res kar nekaj, a za to moras imeti status studenta, zaposli te pa danes redko kdo.
Bilo bi dobro, da najprej premisliš o sebi. Morda boš tako očitke staršev potem razumela tako, kot so mišljeni – kot vzpodbuda. Starša sta ti verjetno svetovala smer študija, ki bi ti zagotovila tudi ustrezno zaposlitev. Če si se odločila za pravo ali kako drugo ne-naravoslovno smer, potem tvoja starša povsem razumem. Želita ti dobro, samo tega v tem momentu ne vidiš…
[/quote]
Starša želita, da nadaljujem družinsko tradicijo, jaz pa se v tem ne vidim. Študiram na naravoslovni smeri, katera nudi odlične karierne priložnosti …. samo pot do tja je dolga in težka. Ampak pravijo, da se počasi, daleč pride. 😉
Starša želita, da nadaljujem družinsko tradicijo, jaz pa se v tem ne vidim. Študiram na naravoslovni smeri, katera nudi odlične karierne priložnosti …. samo pot do tja je dolga in težka. Ampak pravijo, da se počasi, daleč pride. 😉
[/quote]
Potem nimaš kaj. Stisni zobe in poskusi prepričati starša, da ti pomagata. Če to ne bo šlo pa delat in zraven študirat.
OMG no, ona bi samo pavzirala in v tem obdobju delala preko napotnice, vi ji pa tuki svetujete podporo, pa CSD in ne vem kaj še.
Glej, vpiši se na SŠ ali Gimnazijo večina jih vpisuje v program za odrasle. Plačaš vpisnino in kasneje se ti s tem ni treba ubadat. Ni šolnine ali izpitov ipd. ker ti se vpisuješ samo zaradi statusa. Ne boš ne prva ne zadnja ki boš izkoristila ta način. Imela boš status in subvencionirano vozovnico, ostalega ne. Pa evidenčno se vpiši na faks, da imaš dostop do vsega in naredi ta manjkajoči izpit. Boš plačala zanj, ampak to ni velik strošek. Drugo leto pa spet redni vpis in je.
[/quote]
Če si naredila gimnazijo, se lahko za eno leto vpišeš na poklicni tečaj tj. pridobiš izobrazbo npr. ekonomski tehnik/računalniški tehnik/pomorski tehnik itd (pač kot da bi naredila srednjo strokovno šolo). Ponekod so celo redni programi, ne kot izobraževanje odraslih. Samo ne vem, če nisi letos že zamudila prijave.
Če si naredila srednjo strokovno pa se lahko vpišeš v maturitetni tečaj.
Lahko se vpišeš v višjo šolo, v Sloveniji jih je kar nekaj (Celje, Novo mesto, Nova Gorica…) Redno se lahko vpišeš, če nisi bila na dodiplomskem študiju več kot dve let (preveri, ker nisem sigurna!). DANES je rok za vpis v 2.roku (moraš poslati PO POŠTI, se ne da s certifikatom vpisat)!!! Imaš pa potem še 3.rok letos, samo vprašanje kje bo še kaj placa.
Ampak je kr neki takih, ki te zbrišejo če ne hodš na predavanja in potem spet ostaneš brez statusa.
[/quote]
Res je, ampak na enih se pa da, ok, vmes se naredi kak izpit, glih da te ne vržejo ven. Samo ni to informacija za pisat tule gor, se samo še manjka, da kaki časniki začnejo trobit o tem.
Avtorici svetujem naj se za več info prijavi, pa piše na zs.
Res je, ampak na enih se pa da, ok, vmes se naredi kak izpit, glih da te ne vržejo ven. Samo ni to informacija za pisat tule gor, se samo še manjka, da kaki časniki začnejo trobit o tem.
Avtorici svetujem naj se za več info prijavi, pa piše na zs.
[/quote]
Na enih se da ja, tud brez enga predavanja al izpita, se mora pa pozanimat kje.
Je res da ni dobr vsega pisat sm gor, ampak ok, kje se je dal, če se še ne vem, sm ji pa itak že prej napisala.
Forum je zaprt za komentiranje.