Pavziranje – kam se vpisati za pridobitev statusa?
verjetno ne mores placati samo vpisnine – brez solnine? te bodo cudno gledali, da prides tja in reces – sem se prisel vpisati samo zaradi statusa? 😲🤔
[/quote]
Vpis samo za status je MIZŠ s strogimi kontrolami zapečatilo kakšne 4 leta nazaj. Je ni šole, ki bi vpisovala zato, da bo plačala kazen.
Danes gre tako: se vpišeš, plačaš vpisnino in en izpit, v nadaljevanju pa moraš narediti in plačati vsaj še dva do tri izpite. Povprečen strošek pride na koncu med 300 in 400 eur.
Vpis samo za status je MIZŠ s strogimi kontrolami zapečatilo kakšne 4 leta nazaj. Je ni šole, ki bi vpisovala zato, da bo plačala kazen.
Danes gre tako: se vpišeš, plačaš vpisnino in en izpit, v nadaljevanju pa moraš narediti in plačati vsaj še dva do tri izpite. Povprečen strošek pride na koncu med 300 in 400 eur.
[/quote]
Potem se bolj splača, da se nikamor ne vpišeš in pač plačaš zavarovanje za en let.
Tvoj ponos te drži nazaj. Ne bodi neumna in se dogovori s starši, da ti pomagajo. Če to ne bo šlo pa poskusi to palamudenje, da obdržiš status. Z leti se naučiš, da je bolje kdaj stopiti korak nazaj in skloniti glavo, kot pa s pokončno glavo drveti v prepad… Verjamem, da te bosta starša podpirala, ti pa samo ne prelagaj svojih izpitov in se takoj loti enega za drugim…
Ja, se zgodi. Tudi meni se je letos, ker se nam je vse zamaknilo zaradi karantene in mi 1 izpit ni šel skozi. Če se ti je to zgodilo prvič in študiraš redno, itak lahko ponavljaš kar pomeni, da se še enkrat vpiši v letnik, ki ga ponavljaš in ni treba plačati nič, obdržiš status študenta in vse ugodnosti (boni, subvencioniran prevoz, delo preko napotnice). Če si že ponavljala oz. se prepisala, si ta “bonus” že pokoristila in. ti ostaneta 2 varianti. Ali kupiš status, najbolj se ti to splača, da se vpišeš na kakšno srednjo šolo ob delu (izobraževanje odraslih) in lahko potem še vedno delaš preko študenta (če si mlajša od 26 let, seveda). Malo pobrskaj, se dobi za 200€ vpisnina, so tudi take, ki vpisujejo izključno za status. Nimaš pa v takem primeru študentskih bonov, ker si dijak. Na visoko/višjo šolo se ti ne splača vpisovati, 1. ker so neke hude komplikacije, če si že vpisana na visokošolski študij, 2. ker vpisnine pod 1500€ ne dobiš, tako da bonov letos verjetno ne boš imela. Druga varianta je, da se zaposliš za 1 leto, kar ni slaba ideja. Teče ti delovna doba, dobiš izkušnje, povrnejo ti malico in prevoz, česar pri študentskem delu skorajda nikoli ne storijo, imaš neko zagarantirano mesečno plačo in odpovedne roke, kar pomeni, da če te podjetje ne rabi več ti mora vseeno izplačati nekaj stvari, v nasprotju s študentom, ko te lahko iz danes na jutri pokličejo in rečejo, da te ne rabijo več in ti niso dolžni ničesar. Jaz se bom redno zaposlila za eno leto, nato pa se vpisala v naslednji letnik in spet delala preko študenta, predvsem zato, ker bi rada v tem letu, ko bom imela ogromno časa malo prišparala in mi redna zaposlitev prinaša višji in konstantejši dohodek kot delo preko študenta, res pa da tudi veliko manj svobode, ampak to je cena, ki jo bom 1 leto že plačala. Bom pa to leto definitivno izkoristila, imam v planu nadaljevati z učenjem nemščine in narediti par tečajev masaže (študiram fizioterapijo). Moj point torej – ne sekiraj se, izberi možnost, ki ti najbolj ustreza, važno je, da se ne smiliš celo leto sama sebi, ampak, da iz situacije potegneš najboljše, malo prišparaš, se naučiš kaj, kar ti bo poleg faksa prišlo prav…
Jaz ko sem pavziral ker sem imel precej zdravstvenih težav na fakulteti in operacije, sem se enkrat vpisal evidenčno v nek srednješolski program v Koper- koliko se spomnim sem samo dokumente poslal po pošti in sem dobil nazaj po pošti potrdilo, enkrat sem se pa vpisal v Ljubljani v srednjo zdravstveno šolo se mi zdi.
Najboljše se mi zdi, da se spremeni mentaliteta delodajalcev in ostalih ljudi v Sloveniji, in da se nehajo na ministrstvih sprenevedat s problematiko, ko študent pavzira in da je še vedno človek in da bi bilo najbolje, da še pavzer enostavno prijavi na zavod za zaposlovanje in da se nehajo sprenevedat delodajalci in da ga zaposlijo za določen čas s pogodbo in da ne silijo študente, da se evidenčno vpisujemo oziroma vpisujejo v neke xy programe samo zato da lahko potem delajo preko študentskega servisa. Mislim da sem celo bral v novicah, da so celo ravnatelji imeli na sodišču, ker so sprejemali evidenčne vpise v srednje šole.
Ko sem študiral in če si bil star 22 let in nisi imel statusa študenta te ni nihče hotel zaposliti za določen čas s pogodbo razen preko študenta. Kako boš potem delal če hočeš delat? Če se pa evidenčno vpišeš v neko srednjo šolo da bi lahko delal se pa preganja ravnatelje? V končni fazi zakaj bi se pa komurkoli omejevalo kam se bo vpisal in če je hodil na predavanja in vaje ali ne. Tisti ki te je sprejel v nek dijaški program ni mogel v naprej vedeti ali bo dijak hodil na predpisane vsebine ali ne.
Na tem faksu ni možnosti študija ob delu. Študij je zelo zahteven, a me veseli, zato sem odločena, da ga naredim. Tik pred koncem, zaradi enega izpita ne mislim obupati,
sem preveč truda in energije vložila v študij. Odločena sem, da ga dokončam, pa čeprav leto kasneje.
Na starše se ne želim obračati, ker bom zagotovo poslušala očitke … ker nisem vpisala študija, katerega sta mi onadva ‘toplo priporočala’. Imam svoj ponos, tako da onadva ne prideta v poštev, glede finančne pomoči!
Moram predihati in predelati vse, pa se mogoče … najde rešitev.
[/quote]naj se ti predlog ne zdi nesramen, ampak ali se zaposliš ali pa začneš erotično masirati, tukaj se obračajo veliki denarji, stranke izbiraš sama. če se odločiš mi pusti mail.
Zaposli se. Ne zanašaj se na status. Pojdi lepo delat za eno leto, saj ni važno kaj, magari v proizvodnjo – tam ti bo tekla dejanska delovna doba. V pol leta boš zaslužila več kot pa, če beračiš s tisto študentsko napotnico za delo. 1 leto dela z ljudmi 🙂 pa te bo le še dodatno motiviralo za ostale fakultativne obveznosti.
[/quote]
Ja, ja, to mislite tisti, ki nimate pojma. V bivsi firmi, kjer sem bila zaposlena, so vzeli neke studentke, ki so imele povprecno urno postavko, s katero so konec meseca dobile ven veliko vec kot redno zaposleni. Tolk o tem, kako se s stud. napotnico beraci.
Ja, se sliši enostavno, a statusa dijaka za 200 € se žal ne more kupiti.
Oziroma mi ni jasno, kje bi se ga dalo?
Kot sem omenila, se cene šolnin za eno leto gibljejo do 800 € do 1200 €.
Sem gledala tudi za upravno – izredno; cena 800 € za en letnik.
Tako, da iz te moke ne bo kruha.
[/quote]
Ne vem od kod imaš te informacije o takšnih zneskih? Jaz sem se še lani vpisala na izredni študij za status in prišlo me je 300 eur. Imam bone, delam preko študenta, vse je ok.
V spodnji temi ena sprašuje:
“Kaj konkretno ste navedli v prošnji za podaljšanje študentskega stausa zaradi epidemije in ali so vam prošnjo že odobrili?”
Kaj konkretno ste v prošnji NAVEDLI? Halo?
A ni tako, da se študentski status podaljša samo v primeru, če imaš zdravniško potrdilo, da si bil več mesecev bolan oz. v bolnici in zaradi tega nisi mogel opraviti vseh tekočih študijskih obveznosti?
A je letos zaradi epidemije kaj drugače? So kakšne olajševalne okoliščine?
A kdo kaj ve o tem?
Če boš potrebovala status zaradi dela mi lahko napises na mail andreja.bce@gmail.com pa ti povem vec info. Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.